Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Skandinávie

Poslední aktualizace před 2 hodiny
P
PryingČlen
Přidáno před 5 dní
Zdravím místní zkušené,
Snažil jsem se dohledat informace na fóru, ale většina příspěvků je už staršího data, proto zakládám toto vlákno.
Na konci srpna se chystám na svou první delší cestu do Skandinávie. Pojedu OA + přívěs a mám vyhrazené 2–3 týdny. Trip by měl vést nejprve Švédskem až na sever a zpáteční cesta by byla volnější putování Norskem zpět domů. Protože chci co nejvíce času trávit na cestách budu se v maximální možné míře vyhýbat trajektům.
Zajímalo by mě, zda se v posledních cca 2 letech něco zásadně změnilo a budu rád za aktuální zkušenosti zejména k mýtu, poplatkům, rychlostním limitům atd…
Rád bych také věděl jaká je dostupnost čerpací stanic na severu Švédska a Norska v odlehlejších oblastech. Stejně tak mě zajímá situace s obchody a jejich hustota na severu mimo větší města. Nemám v plánu se předem registrovat do mýtného systému.
Budu rád za jakékoliv aktuální postřehy a zkušenosti, které mi umožní cestování doladit
M
MetylČlen
Přidáno před 5 dní
Pokud pojedes pres danske mosty s privesem tak pozor, ze nesmi foukat 15 m/s a vic. Na most te pak nepusti. Srpenec a zari byvaji vetrne, takze sleduj picasi a nezapomen, ze je blby, pokud fuci a chces jet domu.
P
PryingČlen
Přidáno před 5 dní
Like Díky za info. Vidím, že jsem na tom stejně jako kamarád rybář, který si musí hlídat vlny a trajekty. Akorát on má cestou z domova ještě na výběr. Často jezdíme na Usedom, takže asi budu sledovat i možnost trajektu ze Świnoujście. 😄
D
DDTČlen
Přidáno před 4 dny
My se do systemu trajektu registrovali. Je to lacnejsi. Ale jde to i na surovo. Myslim, ze se dalo vzdy zaplatit po nalodeni na trajekt kartou.
PS: Nevyhybal bych se trajektum. K cestovani po Norsku to patri. Leckdy jina alternativa ani neni.
P
PryingČlen
Přidáno před 4 dny
Souhlasím, ale na jednu cestu je tam toho tolik, že něco prostě vypustit musím. Proto jsem se rozhodl vypustit, omezit trajekty. Nebojím se jich, kdysi jsem na lodi pracoval. A příště už vyzobávat i ty časti, kde to bez trajektu nejde. Úvaha je taková, že pokud se převážně jezdí je úspora po registraci minimální.
M
MetylČlen
Přidáno před 3 dny
No ja se trajektum uz vyhybam, protoze pokud jsem mel nekdy poskrabany auto, nebo prives, bylo to z trajektu. Snaha naslapat tam toho co nejvic proste ma svoje mouchy.
P
PryingČlen
Přidáno před 2 dny
Aha, doufal jsem, že to jsou profíci. Pokud jsem měl s trajektem nějaké dilema, tak je to tímto vyřešené. Budu mít vypůjčenou vlečku a nemůžu si dovolit ji vrátit jakkoli poškozenou.
M
MetylČlen
Přidáno před 2 dny
To ti obouchaji ostatni kokoti, ne sifari. Lidi blbe zaparkujou, nebo lezou z aut jak pitomci, je to efekt parkoviste u nakupniho centra, jen na kvadrat.

Jeste pripominam, ze behem plavby musi byt zavreny lahve s plynem. Takze lednice jen na 12 V, nebo menic. Ale uz jsem se setkal i s tim, ze 230 V muselo byt take vypnutych. Je dobry se podivat na prepravni pravidla konkretni spolecnosti.
Upravil Metyl dne 11.08.2026 05:55, před 2 dny
Z
ZangerrinusČlen
Přidáno před 2 dny
Tak v životě jsem neměl auto bouchle z trajektu ani při 2 dvoudenních plavbách ale když vidím jak lidi lezou z aut když je tam malo místa tak se tomu docela divím a co se týče lednice - sice musí byt vyply plyn , ale ještě jsem ho nikdy nevypínal a nikdo to neřešil , je pravda že na sever nejezdím .... jen jih a východ a lednice vždy jela na plyn
M
MetylČlen
Přidáno před 2 dny
Jde o to vedet, ze se to nesmi Smile
P
PryingČlen
Přidáno před 1 den
Začínám trošku lavírovat s myšlenkou přeci jen použít trajekt hned na začátku. Kdybych se nalodil ve Świnoujście, tak ušetřím spoustu kilometrů a nemusím jet nudné Dánsko. Jen mám pocit, že moc cestovatelů odsud nejezdí.
D
DDTČlen
Přidáno před 1 den
My to jeli po zpatecni ceste, Trelleborg-Swino... bylo to OK. Jeden z mala trajektu, ktery dava smysl, protoze to, co musis objet trva mnohem dele nez plavba.
TivatTivatČlen
Přidáno před 12 hodin
Sever jsme projeli několikrát, vyzkoušeli trajekty Sassnitz-Trelleborg, Frederikshaven-Göteborg, zpátky přes Helsingborg-Kodaň-Putgarden, nebo oba mosty v Dánsku. Je to jenom o penězích a času. Všechno vždy proběhlo v pohodě, bouchnout dveřma do auta tě může blbec u nákupáku i na lodi, to je jedno. A projet Norsko bez trajektu přes fjordy snad ani nejde, a rozhodně je lepší jet půl hodiny lodí, než to motat 3h kolem celého fjordu. Zavřít plyn bylo vždy v instrukcích na ty delší plavby, což jsem udělal i když to nikdo nekontroluje. Krátký plavby v Norsku třeba i na Lofoty to nikdo neřešil.
"my dva cestováním zrajeme jako naše víno "
www.winex.cz ...°bydlotoulky
P
PryingČlen
Přidáno před 10 hodin
Tivat: Ta Skandinávie je tak velká a tak pomalá, že se to stejně nedá všechno stihnout a něco se vypustit musí. Poprvé si některou zemi projedu jen nějakým okruhem. A pokud mě zaujme, tak se vrátím a už vyzobávám.
Jel někdo trajektem z Polska? Včera jsem četl nějaký cestopis, že se dalo zabukovat minimálně hodinu a maximálně 2 hodiny předem. S tím, že fronta před přístavem byla na 1,5 hodiny. To by pak mohl problém se trefit.
K
KalimeroČlen
Přidáno před 3 hodiny
My jeli Skandinávii 2x, vloni Kousek Švédsko a hodně Norska, letos jsme si to rozdělili tak půl na půl.
Při obou cestách jsme jeli tam trajektem z Rostocku do Trelleborgu, zpět potom přes Oresund a z Gedseru do Rostocku.
Tenhle způsob mi vyhovuje, protože na zpět můžu jet úplně kdykoliv, nejsem vázán žádným termínem trajektu.
Na řešení cesty tam a zpět moc rád doporučím p. Holého z Norge.cz. Umí skvěle poradit, zařídit trajekty, nemusím se o nic starat.
Pro samotné cesty po Norsku a vnitrostátní trajekty je dobré se registrovat na epas24.com. Existují i jiné možnosti, mě epas připadá naprosto skvělý. Snažit se za každou cenu vyhnout místním trajektům mi nepřipadne moc smysluplné a někdy to ani není možné. Trajektů jsme použili nespočet, letos jsme byli ještě před sezonou (červen), vloni o měsíc později a nevzpomínám si, že by tyto byly nějak přeplněné. Spíš jezdí poloprázdné, rozhodně to nemačkají bezhlavě na sebe. Výjimka je samozřejmě trajekt na Lofoty, ten bývá plný skoro pořád.
Tak ať ti Skandinávie vyjde, já už se těším na příští rok, to už doufám pojedeme víc než jen na měsíc.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 2 hodiny
@Prying

Ahoj,
jeď po E55 a pak po E47 a máš všechno vyřešené (případně rovnou přes Lubeck po E47).
Do Rostocku dojedeš od nás někdy odpoledne nebo na večer, přeplavíš se do Gedseru, tam se trošku vyspíš a pak pořád po E47 a jsi v Helsingborgu než se naděješ.
Nepotřebuješ žádný booking, ani agenta Holého či jiného, jezdí to pořád, pravidelně a bookovat to nedává smysl, to by Tě akorát omezovalo.
Pak jak píšeš správně Švédskem co nejdál na sever, nejlépe až nad polární kruh (dobrá je zkratka přes Leppäjärvi (FIN) na Altu a pak dolů jak dle svých možností.
Nestačí ani měsíc, ani dva, ani tři, je to na několik let, takže se tím vůbec nemá smysl trápit.
Na severu další trajekty prakticky nepotřebuješ a pokud nemáš alespoň ten měsíc, tak víc než sever ani nestihneš.
Natož s přívěsem ....
Polsko je ok, ale je to už delší spoj, takže tam ten plac 100% jistý být nemusí.
Je to tu někde tak před 10-ti lety všechno detailně popsané, řešili jsme to nespočetněkrát, tak zkus najít ....
Upravil sipadan dne 12.08.2026 23:37, před 2 hodiny
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Prying, Metyl, DDT, Zangerrinus, Tivat, Kalimero, sipadan
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 13
Členové online 0

Celkem členů: 16,770
Nejnovější člen: božan
TOPlist

Copyright © 2026