Prosím o radu..potřebuji koupit baterii do karavanu s tím aby šel napájet i solární panel. Cenově zlatá střední cesta. Děkuji za radu.
Chtělo by to trochu upřesnit požadavky a možnosti.
Každopádně panelem lze nabíjet jakoukoli baterku, ekonomická verze je panel s napětím kolem 18-20V, klidně z druhé ruky, a výkonem dle předpokládané spotřeby, k tomu pwm regulátor za stovku z číny. Baterka ideálně lifepo4, cenově začínají na úrovni trakčních a předpokládnaná životnost násobně vyšší, hmotnost sotva poloviční, reálně využitelná kapacita znatelně vyšší.
Hlavně se vyhnout startovacím olověným, sám jsem se musel takhle spálit, když jsem se naivně domníval, že 2-3 týdny kempování v roce přece musí baterka přežít jak nic a odejde až stářím - dvakrát odešla během druhé dovolené, cyklická životnost byla opravdu jen nižší desítky cyklů. Aktuálně mám asi 4 roky 64Ah lifepo vlastní kontrukce, vyšlo tenkrát asi na 3,5 tisíce, takže dvojnásobek 88Ah olověné startovačky, ze které reálně šlo využít subjektivně míň, než z téhle menší lifepo.
Souhlasím s Jméno. Pokud chceš jezdit do kempů a budeš využívat solární sistém jen krátkodobě, tak ti bude stačit to co má Jméno. Pokud chceš na divoko, tak bych dal určitě větší panel a k tomu i větší baterii.
já mám na obytnáku již pátým rokem baterii olovo a to voltforce 100 aph spolu se solárním panelem 115 Wp
a regulátorem a naprosto v pohodě baterie pětiletá drží bez problému- podotýkám nikdy se nepřipojuji na 220 V
akorát pouze v případě doma den před výjezdem když potřebuji nachladit ledničku. A v zimě každý mesíc nabiji obě baterie
minulý mesíc me odešla na ledničce topná spirála (nevím jestli je to správný název) prostě za jízdy me lednička na 12 V nechladila když jsem zjistil že tato spirála stojí 2000 kč tak me napadlo co kdybych ledničku za jízdy chladil přes menič z 12V /na 220V a když jsem to takto zapojil tak me napadlo co kdybych při kempování místo PB též ledničku chladil také přes menič z baterie a soláru, pochopitelně přes přepínače aby se ,, netřískal proud s obou baterií´´
a zatím to funguje ale uvidím časem a podotýkám i když je trochu pod mrakem na regulátoru me ukazuje že napetí na baterii je stále okolo 13,5V
Sarik: člověče, to mi nějak nevychází. Aby vycházelo, musel by solár dávat trvale pořád přes 100W, což s pwm regulátorem nedá ani za ideálních podmínek v poledne na přímém slunci.
Respektive takhle, záleží na účinnosti měniče, ale ani v ideálních podmínkách to vycházet nemůže.
Při provozu na cca 12V lednice bere obvykle kolem 100W, na 230 o něco víc, ale zase to jde přes termostat, takže ten odběr je přerušovaný. Ale jen napůl, spirály na 230V by tam měly být 2, jedna přes termostat a druhá natvrdo, kvůli eliminaci kolísání teploty vlivem tepelné setrvačnosti celé chladící aparatury (prostě aby to při rozeplém termostatu nevychladlo). Každopádně v horku to stejně jede asi travale naplno na obě spirály, takže aby to vycházelo, muselo by slunce být přímo nahoře a to i v noci :-)
Jinak já mám přepínání všeho plně manuální, žádný automatiky, natož nejaký chytróny, takže kromě plynu můžu lednici libovolně napájet jak z baterky přímo na 12, tak přes měnič, jen teda samozřejmě ještě můžu přepnout, jestli z baterky přívěsu, nebo jestli pak budu roztlačovat připojené auto :-) , což v reálu také není problém, snadno můžu baterku auta "boostnout" z přívěsu, už jsem to při jejím vybití ve spodním rohu parkoviště nad svahem vyzkoušel :-)
Každopádně napájet se 115wp panelem lednici je stejně perverzní, jako můj ohřev vody se 160wp panelem :-)
Podobné je to i v tom, že ohřívám peltierem, tedy primitivním tepelným čerpadlem, ne rovnou odporově.
neví jak je to možné ale odpovedel jsem tady na článek od Jména , ale tady se to nezobrazilo takže to zkusím ješte jednou
Jméno, stručně jak jsem psal že me odešlo chlazení z 12V za jízdy tak jsem to předělal na 220 V přes měnič
které bude s alternátoru a při té příležitosti me napadlo zkusit to přes ten solár. takže zatím jsem to doma párkrát zkusil zapnout od rána do večera a fungovalo to, je pravda v ledničce nebylo nic na chlazení, ale uvidím časem jak to bude fachčit- pak dám vědet
Ale hlavně proč jsem to sem dal, Ty jsi psal že máš špatnou zkušenost z olověnou baterii a že Ti odešla za 2-3 týdny
v roce. Já jsem dal novou baterii v roce 2021 spolu ze solárem a naprostá spokojenost
To že Ti odešla tak brzo tak by bylo dobré vědet jakou baterii jsi koupil, myslím značku a další velice důležitý udaj kde jsi ji koupil, jestli nekde v nejakým obchodáku kde mají -jak jsem kolikrát viděl hromadu baterií které se tam doslova válejí roky než ji nekdo koupí .tak taková baterie je jasná nic nevydrží . Já kupuji baterii od jednoho prodejce náhradních dílů, a ty maji pouze po jednom kusu od každé baterie, když prodají hned objednají od výrobce novou
takže to není žádný ležák a pak baterie drží a kupuji prověřenou značku ne žádný šunt
Aha, takže to je zásadně jinak :-) Vypadalo to, jako že to napájení ze soláru s olověnou baterkou se osvědčilo jaksi dlouhodobějc, než párkrát od rána do večera. Páč při provozu i přes noc by to už fakt těžce popíralo fyziku :-) A po započtení opotřebení baterky by to vyšlo dráž, než používat plyn, na to je taky potřeba myslet.
Párkrát jsem taky ledničku přepnul při stání na baterku, někde na osluněném parkovišti, když jsme na pár hodin odešli na výlet a přislo mi to bezpečnějsí, než v největším pařáku tam ještě nechávat hořet plyn.
Ale lednice bere asi 8-10A, 160wp solar dává totální polední maximum v ideálních poodmínkách asi 8A ...A v neideálních sotva zlomek.
Původ a skladování baterek je mi dobře známé téma, v obchoďáku bych nikdy nekoupil, respektive jsem před víc jak 20lety jednou koupil v nouzi a stála za hovno celou svou životnost, známky sulfatace.
Baterky do přívěsu byly úplně čerstvý, podle vyraženýho data koupený pár týdnů po nalití, ale prostě jen startovačky, takže s odolností jen nižších pár desítek cyklů. 2x 44Ah paralelně kvůli rozměru. Denně dobíjené solárem, takže jsem doufal, že téměř trvale nabité by něco vydržet mohly a snad by odešly dřív stářím, než vycyklováním. A spletl jsem se, dvakrát totéž, o druhé sezoně už subjektivně menší kapacita, pak "vaření" jedné z baterek a krátce po jejím odpojení odchod i druhé. V prvním případě dokonce bezproblémová reklamace té vařící (vysypaný článek), teď si nejsem už jistej, jestli to nebylo dokonce už po prvním roce. Další už jsem nereklamoval po zjištění, že baterky za to vlastně nemůžou.
Já je netrápil lednicí, ale ohřevem vody :-)
ano máš pravdu přes noc by to absolutně nemohlo fungovat.
A co se týče baterií tak nejhorší a vtom se schodneme koupit baterii v obchodáku ,nebo podřadné značky
ale není kus jako kus , některá vydrží hromadu roků a některá se vysype jěště v záruce nebo spíš těsně po záruce
a tím myslím stejná značka ale tak je to se vším
A když je tady toto téma tak jak je to když nekde se udává že baterie má určitý počet nabíjecích cyklů ale když je baterie v našem případě nabíjená solárem tak je většinou stále nabitá a tím pádem nedochází k vybíjení
S baterií lithium bych asi měl strach ji dát do auta kvůli možnému požáru, nebot každou chvilku někde čtu že schořela elektokoloběžka nebo elektrokolo, nebo el. auto
Lenze nie kazda Litiova bateria je rovnaka.
Je rozdiel NMC Litium a LiFePO4.
V mobiloch, kolobezkach, bycikloch aj autach sa casto pouziva NMC kvoli vyssej energetickej hustote oproti LiFePO4. Lebo tam je dolezite usetrit na hmotnosti. V stacionarnych uloziskach ako aj pre nas v karavanoch nejake kilo naviac az tak nevadi, tam sa pouziva LiFePO4.
A prave LiFePO4 okrem toho ze je lacnejsia pri nakupe ako aj neskor na prevadzke (viac cyklov) ma vyhodu vo vyrazne vacsej bezpecnosti oproti NMC. LiFePO4 su chemicky stabilne, bezne nehoria a nevybuchuju ani pri prebiti ci mechanickom poskodeni. A na rozdiel od olovenych, nevylucuju pri nabijani jedovate ani vybusne plyny.
Pri dnesnych cenach LiFePO4 baterii a ich vyhodach uz asi nema vyznam nad olovom v karavane ani uvazovat.
Upravil kamilio dne 16.06.2026 08:34,
před 24 dní