Jeepa napsal:
@Jeepa - Kdy byl ten řemen naposledy dělanej za 15 roků? Servisní výměna u tohoto motoru je 5 roků i v případě že auto za tu dobu najelo jen pár tisíc kilometrů, protože ten materiál přirozeně stárne a pak hrozí přetržení.
Já nedávno zjistil, že v jedné firmě, pro kterou dělám, u Ducata 2,3 z roku 2002 s nájezdem něco přes 170 tkm po rozhadrování "klíňáku "není známo, že by se někdy rozvody dělaly, takže záhy proběhla výměna, pravděpodobně první :-) A to to auto slouží při údržbě zeleně, takže celodenní starty a kratičké posuny s průměrem tak 3km/h, většinu po chodníku, na volnoběh navrčí víc než za jízdy, z města se podívá párkrát za rok, přepočtem na motohodiny by snad objelo zeměkouli několikrát do roka ...
Jinak u oktávky 1,6 jsem se loni dokopal k další výměně po 10 letech a cca 150tkm a vše bylo v podstatě jak nové, takže u druhé se stejným motorem a srovnatelným nájezdem i dobou od výměny zatím na výměnu nijak nespěchám, ta navíc jezdí jen dálky, takže v poměru k najetým kilometrům vše natočí podstatně méně otáček, než při převažujícím městském provozu. Samozřejmě s pětiletým intevalem kvůli stárnutí materiálu souhlasím, určitě má opodstatnění, pokud má být 100% jistota. Na druhou stranu, zrovna u těch 1,6tek, pokud si dobře pamatuju, škodovka nejdřív předepisovala 90tkm/5let a později to upravili na vizuální kontrolu každých 30tkm od nájezdu 90tkm, bez časového nebo finálního kilometrového limitu.
Jinak přímo přetržtení stářím podle mě nehrozí, ten hadr v řemenu snad tak moc nestárne, ale guma ano, takže pokud se někomu do výměny nechce, aspoň bych kontroloval stav zubů, jestli se nechystají začít odpadávat :-)