Polly7 napsal:
@Polly7 - Se Sýrií je to momentálně trochu specifické, ne, že by přímo nesouhlasili, ale jelikož od letošního roku po 13 letech udělují nově opět víza, je pro ně vše nové, bohužel včetně celníků, které po pádu Assada nový režim kompletně vyměnil a personál na hranicích zatím moc dobře nezná svou práci (člověk je nepozná, nemají ani uniformy a dle mé zkušeností český pas nikdy neviděli
) a hlavně je více variant získání víz, takže mi doporučili určitý postup, který bude nejlepší a je i pro mne naprosto vyhovující.
Pátrám tedy po trajektové trase přímo Evropa - Afrika, rovnou do Egypta.
Existuje vůbec teď nějaká ferry společnost, která takovou linku znovu provozuje, neb před pár lety byly zrušeny? 
Sýrie byla vždy svá, ale tranzitní víza dávala bez problémů a dá je i dnes. Když jsem to jel já, tak na přejezd bylo pár dní, což bylo výrazně horší oproti aktuálním 15 dnům a na kobereček jsem se ukázat jít musel (je to už ale hodně dávno).
Po letech a nabraných zkušenostech byl o víza dnes žádal až v Instanbulu, u nás určitě ne.
Zbytek výše co píšeš o personálu na hranicích je za mě irelevantní, pokud máš víza, tak hranici jakékoliv země vždy překonáš, jasně, není to někdy bez komplikací, zkouší různé taktiky, ale pokud umíš cestovat tak Tě to nerozhodí a oni to velmi brzy poznají. Už jen to, že musíš na hranicích vyběhat zákonné pojištění pro auto to maličko komplikuje.
Problém je v té oblasti akorát s Izraelem, resp. s návratem zpět pokud máš jejich razítko v pasu, takže to chce 2 pasy, nebo lépe do Izreale vůbec nevstupovat a přejet u Aqaba (JOR) trajektem.
Napiš na DFDS, to jsou Turci a něco zaváděli mezi Terstem a Damietta (EGY), ale obávám se, že to bude pouze RORO.
Větší šanci bych viděl mezi Damietta (EGY) a Iskedrun (TUR), ale kdo ví, musíš se trošlu posnažit a obvolat si to, normálně trajektem na takovou vzdálenost nikdo nejezdí, takže se to pořád mění.
P.S. Stejně bych jel po zemi, ta cesta za to stojí ....
kompersor4 napsal:
@kompersor4 -
Ako to myslíš, nuda? Trajektom sme cestovali neraz a na žiadnom trajekte som nudu nezaznamenal
Pretože skôr ako sa nudiť, radšej sadneme do reštaurácie trajektu a tam je vždy veselo...
Na obrázku trajekt Blue Star Delos pri ceste z Pirea na Paros v lete 2017. Plavba trvala 4hod. 15min. a bolo fajn veselo. Kde si sa na trajekte nudil?
Ahoj
@kompersor4,
jak se říká, "podle sebe, soudím Tebe", takže ano, mě to příjde na trajektech a lodích oproti cestě po zemi nudné. Jezdím pouze pokud to nejde objet, nebo když fakt jde o čas.
První dvě hodiny jsou fajn, dám si cigárko na palubě, něco v kantýně, ale tím to končí, pak už se to jen zhoršuje.
Další 4 hodiny už nic moc a další 4 hodiny už chci vystupovat. Když jsem jel týden, tak už jsem počítal kolik zbývá.
Je to můj názor, nikomu neberu jeho, ale mám to tak.
Výhoda cesty po zemi je ale především v zážitcích, tak jsem to myslel. Zrovna tento směr nabízí opravdu hodně, Turecko super, Jordánsko také ... takže asi tak ...