To ano, myslel jsem to tak, že použiju primární router na lokální SIM (pořád nejlevnější varianta) a do doby, než jsem schopen si takovou sim opatřit, použiju Glocal. Takové řešení má však smysl při cestách mimo EU, především do zámoří.
Pak mě napadá ještě jedno řešení, koupit 5G telefon s e-SIM managementem, vyřešit jeho chlazení a napájení , používat jej jako router, případně i jako informační displej (Victron, Mopeka, Ruuvi, ...). Nevýhodou je nemožnost připojení externí antény.
Ber to však jen jako diskusi a námět k přemýšlení na zimní večery... ;-)
sipadanČlenPřidáno
před 2 rokyAhoj Rudy,
mohu se zeptat proč tak toužíš po 5G pokid vlastníš 4G, které se prozatím vysílá ?
zdenek a Irena LbcČlenPřidáno
před 2 rokyInternet jsme v obytce vyřešili tarifem u 02. Na běžné SIM kartě 4G mám neomezená data včetně volání v ČR a 60GB dat v zahraničí. Přes mobilní hotspot můžeme připojit až 7 zařízení, takže si v 10" tabletu pouštíme i televizi 02TV, úplně stejně jako doma na WIFI.
Klasickou anténu i satelitní anténu jsem tedy v autě zlikvidoval a už neřeším ani kde zastavit a jak co naladit abych měl signál.
Navíc šetřím i proud, jelikož "neživím" ani televizi, ani anténu.
Acer Connect Enduro M3 5G mam mozno 2 roky a vcelku som spokojny. Signal chytil aj tam, kde podla mapy pokrytia nebolo 4G/5G a ani S-kovy samsung signal nechytal. Casto sice pise na displeji ze sa prehrieva baterka v teple, asi ju preto aj prestane nabijat, ale to nevadi kedze mam router v karavane stale pripojeny na usb. Ich simo vsim tiez funguje, len tie ich neobmedzene denne pausaly su vlastne obmedzene po cca 2GB na 1mbit/s rychlost. Datove simo pausaly obmedzene nie su a maju v celej EU 10GB za 15 eur alebo 50GB za 50 EUR, platnost mesiac.
Teraz je nova verzia Acer Connect Enduro M6E, maju ju na alze.
A naviac pisu ze ma podporu esim !!!
Aj ked podla vyjadrenia od acera, ta sa ma pridat v tohtomesacnej (julovej, cervencovej) aktualizacii. Ci uz vysla a tam je, neviem, na oficialnej web stranke vyrobcu esim spominaju.
Preto toto pisem, viaceri ste hladali router s esim podporou. M3 bol sikovny, maly, vcelku rychly cez 5GHz Wifi aj 300Mbit/s a ma jednoduche napajanie/nabijanie cez usb-c. Snad bude taky aj M6E. Vaham ci kvoli esim sa mi oplati ho vymenit.
A kde nie je ziaden mobilny signal, alebo su data pomale ci drahe, do 1.8 je teraz na starlink.com/roam zlava na Starlink mini antenu 225 eur + postovne. Ja som ju kupoval este za povodnu cenu. Funguje dobre, len treba mat vyhlad medzi stromami. Ak ide niekto na Solar, cez ich original 12V car adapter si zoberie tak nieco cez 40Ah z baterky denne, ak bezi teda celych 24 hodin.
A pre tych co by chceli rypat naco tak riesit data a len nedovolenkovat, dovolenky mam 25 dni, ale karavanovat vdaka praci z domu sa da viac. Ci sa to ma volat praca z kempu? Praca od mora? :-)
Upravil kamilio dne 18.07.2025 00:33,
před 9 měsícůTak to je skvělá zpráva, že Acer Connect Enduro M6E podporuje eSim karty, které lze zakoupit přes eShop a elektronicky zprovoznit nového mobilního operátora a data bez jakékoliv nutnosti něco fyzicky montovat nebo doručovat.
Prosím ještě o info, okolo dosahu Wifi signálu. Můj starý Huawei router mám položený u okna v obytce a WIfI signál mám asi 20metrů okolo obytky.
Jak je na tom Acer Connect Enduro M6E s dosahem WIFI?
další otázka
Acer Connect Enduro M6E lze údajně použít i jako WiFi Extender (WiFi zesilovač), to znamená připojit se na jednu veřejnou WiFi v kempu a potom se všichni kdo mají oprávnění připojit se přes WiFi na soukromý Acer Connect Enduro M6E. Zkoušel si to? Funguje?
Skusil som teraz, 40 metrov od karavanu bol stale wifi signal, 2.4Ghz aj 5Ghz. Obe sli cez 20mbit/s, ale je tu len 4g. Dalej som nesiel. Router bol vnutri, na policke nad oknom.
Doma som na Telekom 5g v noci nameral aj 475Mbit/s cez 5Ghz wifi.
Wifi extender som skusal len chvilu doma, islo to. Podla popisu sa na uplink do kempovej siete pouziva 5Ghz a pre klientov zostane 2.4Ghz.
Inac wifi je standardu wifi 6e. Ale len dual band, bud 2.4Ghz+5Ghz, alebo 2.4Ghz+6Ghz.
Upravil kamilio dne 29.07.2025 12:53,
před 9 měsíců
bambulaČlenPřidáno
před 4 měsíceNechci vám všem kazit radost, ale v roce 2026 je optimálním řešením Skylink. Cenově dostupné, signál všude, žádné starosti.
Už jsem to našel, nechal jsem to na AI, snad se neplete.
5G NR: n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40,
n41, n75, n76, n77, n78
4G (LTE-FDD): B1, B3, B5, B7, B8, B20, B28,
B32, B71
4G (LTE-TDD): B38, B40, B41, B42, B43
3G: B1, B5, B8
Vaše zařízení je na evropské poměry vybaveno velmi nadstandardně a pokrývá drtivou většinu pásem, která se v Evropě aktuálně používají. Podporuje všechna klíčová „pionýrská“ pásma pro 5G i LTE.
Přesto existuje několik specifických frekvencí a technologií, které vaše zařízení v seznamu nemá, a které se v Evropě začínají objevovat nebo se o nich uvažuje:
1. 5G mmWave (Extrémně vysoké frekvence)
Toto je hlavní oblast, kde vaše zařízení „končí“. Vaše specifikace končí u pásma n78 (cca 3,5–3,8 GHz), což je tzv. Sub-6 GHz pásmo. V Evropě se však začínají přidělovat a testovat pásma typu mmWave (milimetrové vlny):
n258 (26 GHz): Toto je hlavní evropské mmWave pásmo. Bylo vydraženo nebo se testuje v zemích jako Itálie, Německo, Španělsko, Finsko nebo i Česko. Slouží pro extrémně rychlé přenosy na velmi krátkou vzdálenost (např. stadiony, letiště, průmyslové areály). n257 (28 GHz): Podobné jako n258, v Evropě méně časté, ale některé země (např. Dánsko) s ním počítají. 2. Další méně častá nebo doplňková pásma n67 (700 MHz SDL): Doplňkové pásmo pro stahování dat (Supplemental Downlink), které se objevuje u některých operátorů v EU pro posílení kapacity základního 700 MHz pásma. n79 (4,7 GHz): V Evropě se zatím masivně nepoužívá (je typické pro Čínu a Japonsko), ale některé evropské země (např. část spektra v Rusku nebo testy v průmyslových kampusech v EU) o něm uvažují. B31 / n31 (450 MHz): Někteří operátoři (např. v severských zemích nebo specifické sítě pro kritickou infrastrukturu) využívají pásmo 450 MHz pro extrémně široké pokrytí řídce osídlených oblastí nebo pro IoT. Přehled kompatibility v Evropě
Pro běžného uživatele je vaše zařízení perfektní. Zde je důvod:
Česko: Máte všechna pásma (n28, n1, n3, n7, n77/n78). Jediné, co chybí, je n258 (26 GHz), které se ale zatím pro mobily komerčně nevyužívá. Sousední státy: Německo, Rakousko, Polsko i Slovensko používají identickou sadu pásem, kterou vaše zařízení plně podporuje.
Poznámka: Pásmo B71 (600 MHz), které ve vašem seznamu máte, je velmi důležité v USA (T-Mobile), ale v Evropě se na této frekvenci zatím standardně nevysílá (v EU se pro 5G/4G low-band používá 700 MHz – B28/n28).
Chcete prověřit kompatibilitu s konkrétním operátorem v určité zemi, kam se chystáte cestovat?