Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Dobíjení elektrokola v obytce

Poslední aktualizace před 4 hodiny
VitaVitaČlen
Přidáno před 2 roky
když už se vozí elektrokolo, tak by neškodilo mít možnost jej nabít. Kolo má baterii 9,6Ah / 36 V. Originál nabíječka dává 42V.
Zvolil jsem řešení - DC/DC měnič 12/42 V 2A z aliexpresu
Při dobíjení to zpočátku dává 2,6A/42V při odběru z baterie něco přes 10 A
Zapojeno to mám přes 2 relé a přepínač - první rele to celé připojí k palubní baterii jen při zapnutém energobloku.
Přepínačem pak volím vypnuto / dobíjení / dobíjení jen za chodu motoru
Pro začátek jsem do obvodu zapojil měřič spotřeby - ukazuje napětí, proud a počítá přenesený výkon a Ah. Dává to pak slušný přehled jak to funguje a kolik Ah to do elektrokola už protlačilo.

DC/DC měnič má vnitřní ochranu proti přetížení a přehřátí - alespoň to tak píšou, přesto jsem po prvních pokusech k němu doplnil velký chladič z měděného plechu. Daří se tak mi udržet teplotu DC/DC měniče do 55C.
Vita Připojili následující obrazek:
dc02.jpg dc01.jpg
P
PistolkaNováček
Přidáno před 2 roky
Mam to primitivně ..vyvedený konektory přímo z Aku pod sedačkou a když je třeba napíchnu čistý sinus měnič 950 W a nabíjím ...Nejlépe ještě , když jede na střeše solár ..😉 Zatím stačí ...
I
Ivan a HankaČlen
Přidáno před 2 roky
Já se snažím mít jednoduchá a bezpečná řešení.... Koupil jsem nabíječku z 12V na elektrokola.

https://ekolo.cz/...lektrokola

A funguje to🙂
K
karlicČlen
Přidáno před 2 roky
Nabíječka do cigaretový zástrčky v autě ti nikdy neutáhne víc jak nejslabší, nejpomalejší, nabíjení elektrokola.
Proč? Protože zásuvka v autě bývá na 10A, to je 120W.
Dnes je běžné nabíjení elektrokol 4A a nebo i 6A a to při 42V. Takže pro max. výkon potřebuješ 42V x 6A = 252W. Pokud máš elektrokola dvě, tak potřebuješ 504W.
Takže můj závěr je, že dnes je dobré mít v rámci všestranného použití v karavanu, obytce, sinus měnič aspoň 1000W a máš pohodu.
K
karlicČlen
Přidáno před 2 roky

Vita napsal:

@Vita - když už se vozí elektrokolo, tak by neškodilo mít možnost jej nabít. Kolo má baterii 9,6Ah / 36 V. Originál nabíječka dává 42V.
Zapojeno to mám přes 2 relé a přepínač - první rele to celé připojí k palubní baterii jen při zapnutém energobloku.
Pro začátek jsem do obvodu zapojil měřič spotřeby - ukazuje napětí, proud a počítá přenesený výkon a Ah. Dává to pak slušný přehled jak to funguje a kolik Ah to do elektrokola už protlačilo.

DC/DC měnič má vnitřní ochranu proti přetížení a přehřátí - alespoň to tak píšou, přesto jsem po prvních pokusech k němu doplnil velký chladič z měděného plechu. Daří se tak mi udržet teplotu DC/DC měniče do 55C.

Pozor na nestabilitu výstupního napětí se změnou vstupního napětí a dále s proudovým zatížením. Tyto pokusy jsem před časem prováděl, na vstupu autobaterie, na výstupu digitální zátěžový tester se záznamem. Vše dopadlo velmi špatně a neměl bych odvahu toto pustit do baterky elektrokola. Možná to trochu vykryje BMS, ale z obavy požáru jsem tuto věc nerealizoval a dále používám standardní originální nabíječky od elektrokol zapojené do sinus měniče 12/230V.
J
JménoČlen
Přidáno před 2 roky

karlic napsal:

@karlic -

Vita napsal:

@Vita - když už se vozí elektrokolo, tak by neškodilo mít možnost jej nabít. Kolo má baterii 9,6Ah / 36 V. Originál nabíječka dává 42V.

Pozor na nestabilitu výstupního napětí se změnou vstupního napětí a dále s proudovým zatížením. Tyto pokusy jsem před časem prováděl, na vstupu autobaterie, na výstupu digitální zátěžový tester se záznamem. Vše dopadlo velmi špatně a neměl bych odvahu toto pustit do baterky elektrokola. Možná to trochu vykryje BMS, ale z obavy požáru jsem tuto věc nerealizoval a dále používám standardní originální nabíječky od elektrokol zapojené do sinus měniče 12/230V.

Kolo sice zatím ušlapu bez motorku a baterky, jen na vlastní pohon, ale mít elektro, dvojku za "originální" nabíječku bych nedal a rovnou šel cestou nějakýho step-up za kilo.
Baterku v přívěsu taky už několik sezon dobíjím z auta přes prasárnu v podobě 2 nuceně chlazených paralelních "10-15A" step-upů po 60 korunách, kde reálně omezení proudu zajišťuje jen 6mm2 přívod a výkon altíku v autě. Fungovalo to s olovem, pokračuje s lifepo.

Ale na tý nestabilitě, nebo spíš zakmitání, měniče s kolísáním napětí, něco bude. Řesil jsem nedávno dobíjení baterky v nákladním vleku s hydraulickým vyklápěním. Tahá se za auty se 7pólovou zásuvkou, tak co s tím vymyslet ... No, dobíjí se to přes step-up z koncových světel, proud omezený na cca 2A, stačí to. Ale finálnímu řešení předcházelo několik různých (opravitelně) odpálených step-up měničů, co se asi rozkmitaly při poklesu napětí zatížením a navzdory 10A jištění dokázaly prorazit několikanásobně silnější mosfet.
Bery
K
kamenakČlen
Přidáno před 2 roky
Mám v garáži 1200 w měnič přes pojistku přímo na zadní baterii a ta se nabíjí za jízdy z alternátoru a kolo z té baterie přes měnič klasickou 5 A pulzní nabíječkou 230 V a je to super...
MTSMTSČlen
Přidáno před 2 roky
Taky jsem to nekomplikoval, na střeše mám 420w solár a v obytce aku 240 ah + měnič 2000w sinus na jiné spotřebiče. Takže používám origo nabíječky 2x baterie Bosch 500. Letos 5 měsíců Irsko, Skotsko na divoko bez problémů ( centrálu jsem nepoužil, možná v zimě, ale to nejezdím na kole ).
I
Ivan a HankaČlen
Přidáno před 2 roky

karlic napsal:

@karlic - Nabíječka do cigaretový zástrčky v autě ti nikdy neutáhne víc jak nejslabší, nejpomalejší, nabíjení elektrokola.
Proč? Protože zásuvka v autě bývá na 10A, to je 120W.
Dnes je běžné nabíjení elektrokol 4A a nebo i 6A a to při 42V. Takže pro max. výkon potřebuješ 42V x 6A = 252W. Pokud máš elektrokola dvě, tak potřebuješ 504W.
Takže můj závěr je, že dnes je dobré mít v rámci všestranného použití v karavanu, obytce, sinus měnič aspoň 1000W a máš pohodu.

Mám origo nabíječku 2A při 42V (cca 85W), takže 10 A zásuvka je v pohodě... Mám vyvedeny samostatně přes pojistky dvě zásuvky přímo z baterie, navíc jsem někde dříve sehnal cigaretové zásuvky, které mají zvládat 20A.... Krmíme to LiFePo 230 Ah. Nabijim když přijedu z výletu... V noci nejezdím Smile... V pohodě se do rána nabijí. Tudíž já v tom žádný problém nevidím a ani ho nemám.

Každý má svůj osvědčený názor nebo způsob, proto je tu o čem psát... A to je dobře 👍
K
karlicČlen
Přidáno před 2 roky
Jakou výhodu má tvé řešení, mít 2ks tyto https://ekolo.cz/...lektrokola pomalé nabíječky za 4.000Kč a ještě k tomu dělat 2 cigaretový zásuvky na 12V?

Dle mě je levnější a výkonnější a univerzálnější, když si ecyklista koupí za polovinu ceny toho výše
několikanásobně výkonnější měnič 12V-230V 1000W.
Poté může originál 6A nabíječkou k elektrokolu nabíjet za třetinu času 3 elektrokola současně, v praxi místo 6ti hodin pouze 2 hodiny.
Není vhodné amatérům dělat zmatek v těchto věcech a pečlivě sdělit pro a proti každého řešení.
Upravil karlic dne 27.12.2024 19:23, před 2 roky
J
JménoČlen
Přidáno před 2 roky

karlic napsal:

@karlic - Jakou výhodu má tvé řešení, mít 2ks tyto https://ekolo.cz/...lektrokola pomalé nabíječky za 4.000Kč a ještě k tomu dělat 2 cigaretový zásuvky na 12V?

Dle mě je levnější a výkonnější a univerzálnější, když si ecyklista koupí za polovinu ceny toho výše
Poté může originál 6A nabíječkou k elektrokolu nabíjet za třetinu času 3 elektrokola současně, v praxi místo 6ti hodin pouze 2 hodiny.
Není vhodné amatérům dělat zmatek v těchto věcech a pečlivě sdělit pro a proti každého řešení.

Já u tohohle řešení s měničem vidím nevýhodu ve ztrátách plynoucích z dvojí konverze napětí. Při plným výkonu na začátku nabíjení to nebude tak výrazný, ale předpokládám (mám kolo jen šlapací), že ke konci nabíjení a balancování už bude nabíječka brát jen zlomek toho, co zbytečně protopí měnič.
K
karlicČlen
Přidáno před 2 roky
Jo toto už by mohl být argument, ale .., jak velký. Ztráta bude do 10ti procent. Baterka v ekole 500Wh. Ztráta z nabíjení tedy 50Wh. V obytce LiFepo4 200Ah, tj. 2400Wh. Bude někoho trápit těch 50Wh z 2400Wh v Lifepo4? Domnívám se, že nikoliv. Na kolech se jezdí v době, kdy svítí slunce a ze solárů se těch 50Wh dotáhne za chviličku.
J
JménoČlen
Přidáno před 2 roky
Jak velký, no ... záleží na úhlu pohledu, respektive stávající výbavě, spotřebě, rezervě. Já to vidím z pohledu neelektrokolisty, se solárem cca 8A v ideálním poledním slunci, lifepo jen 64Ah a v létě spotřebovanou většinou elektriky pro ohřev vody :-) (aspoň pomocí peltieru a ne jen odporově).
Ta ztráta do 10%, zase nemám zkušenost, ani jsem se po tom nepídil, ale jestli má měnič 90% účinnost, předpokládal bych ji jen v nějakým pásmu výkonu, ale naopak, jestli 2kw měnič bude bez zátěže naprázdno topit vlastní spotřebu, nevím, třeba 30w (?), tak ve fázi došudlávání baterek konstantním napětím už vlastně bude účinnost padat na nižší desítky procent. Ale to jen uvažuju, aniž bych si o tom cokoli hledal, nebo se o to nějak zajímal, určitě se nepřu.
I
Ivan a HankaČlen
Přidáno před 2 roky

karlic napsal:

@karlic - Jakou výhodu má tvé řešení, mít 2ks tyto https://ekolo.cz/...lektrokola pomalé nabíječky za 4.000Kč a ještě k tomu dělat 2 cigaretový zásuvky na 12V?

Krátce... Myslím, že zmatek nedělám, je to jen jiné řešení nabíjení, než popisuješ ty. Navíc se považují za amatéra, ale rozumím oběma řešením... Každé má své výhody i nevýhody a je na každém jedinci, aby si zvolil jakékoliv řešení, které mu vyhovuje.
Tak např
1-budu-li nabíjet 2 baterie 2A nabijeckou , budu tahat z baterie cca 12,5A max.(Na přímo přes zásuvky, každá 6A)
2-budu-li nabíjet 2 baterie 6A nabijeckou, budu tahat z baterie cca 42A max. (Přes měnič)
3-budu-li nabíjet 3 baterie 6A nabijeckou, budu tahat z baterie cca 62A max. (Přes měnič)

Nepočítám dobu dobíjení. Dodaná energie bude až na ztráty v měniči v případě 1 a 2 stejná. Počítám napětí baterie LiFePo 13V. Proud přes 50A mi připadá už docela dost i když to větší LiFePo dá.
U ceny měniče záleží, jaký a jak kvalitní poridiš... Musí být i kvalitně připojen...atd... Můžeš a nemusíš ušetřit.
Zásuvky na 12V využívám i jinak a byly tam už před pořízením elektrokol...

Na nabíjeni nespěchám, k večeru už stejně solary moc nedají, tak si dám v klidu pivko a něco dobrého k němu.

Tak asi za mne vše 🙂
Upravil Ivan a Hanka dne 01.01.2025 19:31, před 2 roky
M
mariaČlen
Přidáno před 2 dny
ahoj, potřebovali bychom nabíjet z nástavbové baterie elektrokoloběžku Xiaomi. Údajně má baterie 54,6V. Neřešil jste to někdo?
Přišlo mi nesmyslný řešit to standardním měničem a nabíječkou 230V
Díky
K
karlicČlen
Přidáno před 2 dny
Jo s tímto od AI níže souhlasím..
AI
Victron Energy Orion-Tr Smart (Profi řešení)
​Pokud to s kempováním myslíš vážně a chceš mít v autě špičkovou, bezpečnou a v podstatě nezničitelnou instalaci, můžeš sáhnout po průmyslovém DC-DC měniči.
​Victron Energy Orion-Tr Smart 12/48 (případně verze bez přídomku Smart)
​Co to je: Špičkový izolovaný měnič/nabíječka určený do aut a lodí.
​Jak to funguje: Připojíš ho na 12 V v autě. Přes mobilní aplikaci (Bluetooth) si v něm přesně nastavíš nabíjecí křivku pro tvou 48V baterii v koloběžce – tedy přesné koncové napětí 54,6 V a proud. Má v sobě kompletní ochrany, nehoří, nehřeje se tak, aby to bylo nebezpečné, a má inteligentní detekci běžícího motoru (takže ti nevybije baterku v autě, když stojíš).
​Nevýhoda: Je to drahé (stojí kolem 3 000 – 4 000 Kč) a je to spíše na pevnou montáž do elektroinstalace obytňáku než na „pohodit na sedadlo spolujezdce“.
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 2 dny

maria napsal:

@maria -
Přišlo mi nesmyslný řešit to standardním měničem a nabíječkou 230V
Díky

To mi přijde naopak jako nejjednodušší řešení a hlavně funkční. Tak dobíjím elektrokola.
DDT, Tomik Kralu, Martin a Johanka
kompersor4kompersor4Člen
Přidáno před 2 dny
Dobíjanie skladacích e-bike riešim sedliackym rozumom jednoducho...Na divoko alebo v kempe kde nemám elektriku dobíjam e-bike zo solár. generátorov Jackery 240W & Tallpower 2400W. Šťavu do solar generátorov dostanem z prenosných solar panelov Solarsaga 100W & Oukitel 400W.
Upravil kompersor4 dne 16.07.2026 08:06, před 2 dny
kompersor4 Připojili následující obrazek:
img_20240620_065434.jpg img_20260621_153019.jpg img_20260630_084330.jpg img_20260615_101103.jpg img_20260630_084628.jpg
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 1 den
Dobíjíme dvě kolobrndy a jezdíme převážně na divoko. Systém solar - baterie - měnič je asi nejjednodušší řešení.
M
Martin a JohankaČlen
Přidáno před 1 den
Systém solar - baterie - měnič. Nějak nechápu jiná inženýrská řešení. Měnič přece vozíme každý. 1-3 kola - kolobrndy berou 300-600W, tedy pro běžný měnič pohoda. Elektřinu musím mít v nástavbové baterce nebo solárech nebo z alternátoru - to neokecáš a pak je to jen o transformaci. ztráta kolem 10% na měniči je přece naprosto zanedbatelná...
Proč si komplikovat život?

Martin
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Pistolka, karlic, Ivan a Hanka, Vita, Jméno, kamenak, MTS, maria, Fun, kompersor4, Tomik Kralu, Martin a Johanka, Metyl, Hujer
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 52
Členové online 0

Celkem členů: 16,758
Nejnovější člen: Michal09
TOPlist

Copyright © 2026