@Vita - když už se vozí elektrokolo, tak by neškodilo mít možnost jej nabít. Kolo má baterii 9,6Ah / 36 V. Originál nabíječka dává 42V.
Zvolil jsem řešení - DC/DC měnič 12/42 V 2A z aliexpresu
Při dobíjení to zpočátku dává 2,6A/42V při odběru z baterie něco přes 10 A
Zapojeno to mám přes 2 relé a přepínač - první rele to celé připojí k palubní baterii jen při zapnutém energobloku.
Přepínačem pak volím vypnuto / dobíjení / dobíjení jen za chodu motoru
Pro začátek jsem do obvodu zapojil měřič spotřeby - ukazuje napětí, proud a počítá přenesený výkon a Ah. Dává to pak slušný přehled jak to funguje a kolik Ah to do elektrokola už protlačilo.
DC/DC měnič má vnitřní ochranu proti přetížení a přehřátí - alespoň to tak píšou, přesto jsem po prvních pokusech k němu doplnil velký chladič z měděného plechu. Daří se tak mi udržet teplotu DC/DC měniče do 55C.
@karlic -@Vita - když už se vozí elektrokolo, tak by neškodilo mít možnost jej nabít. Kolo má baterii 9,6Ah / 36 V. Originál nabíječka dává 42V.
Zvolil jsem řešení - DC/DC měnič 12/42 V 2A z aliexpresu
Při dobíjení to zpočátku dává 2,6A/42V při odběru z baterie něco přes 10 A
Zapojeno to mám přes 2 relé a přepínač - první rele to celé připojí k palubní baterii jen při zapnutém energobloku.
Přepínačem pak volím vypnuto / dobíjení / dobíjení jen za chodu motoru
Pro začátek jsem do obvodu zapojil měřič spotřeby - ukazuje napětí, proud a počítá přenesený výkon a Ah. Dává to pak slušný přehled jak to funguje a kolik Ah to do elektrokola už protlačilo.
DC/DC měnič má vnitřní ochranu proti přetížení a přehřátí - alespoň to tak píšou, přesto jsem po prvních pokusech k němu doplnil velký chladič z měděného plechu. Daří se tak mi udržet teplotu DC/DC měniče do 55C.
Pozor na nestabilitu výstupního napětí se změnou vstupního napětí a dále s proudovým zatížením. Tyto pokusy jsem před časem prováděl, na vstupu autobaterie, na výstupu digitální zátěžový tester se záznamem. Vše dopadlo velmi špatně a neměl bych odvahu toto pustit do baterky elektrokola. Možná to trochu vykryje BMS, ale z obavy požáru jsem tuto věc nerealizoval a dále používám standardní originální nabíječky od elektrokol zapojené do sinus měniče 12/230V.
@karlic - Nabíječka do cigaretový zástrčky v autě ti nikdy neutáhne víc jak nejslabší, nejpomalejší, nabíjení elektrokola.
Proč? Protože zásuvka v autě bývá na 10A, to je 120W.
Dnes je běžné nabíjení elektrokol 4A a nebo i 6A a to při 42V. Takže pro max. výkon potřebuješ 42V x 6A = 252W. Pokud máš elektrokola dvě, tak potřebuješ 504W.
Takže můj závěr je, že dnes je dobré mít v rámci všestranného použití v karavanu, obytce, sinus měnič aspoň 1000W a máš pohodu.
... V pohodě se do rána nabijí. Tudíž já v tom žádný problém nevidím a ani ho nemám. @karlic - Jakou výhodu má tvé řešení, mít 2ks tyto https://ekolo.cz/...lektrokola pomalé nabíječky za 4.000Kč a ještě k tomu dělat 2 cigaretový zásuvky na 12V?
Dle mě je levnější a výkonnější a univerzálnější, když si ecyklista koupí za polovinu ceny toho výše
několikanásobně výkonnější měnič 12V-230V 1000W.
Poté může originál 6A nabíječkou k elektrokolu nabíjet za třetinu času 3 elektrokola současně, v praxi místo 6ti hodin pouze 2 hodiny.
Není vhodné amatérům dělat zmatek v těchto věcech a pečlivě sdělit pro a proti každého řešení.
@karlic - Jakou výhodu má tvé řešení, mít 2ks tyto https://ekolo.cz/...lektrokola pomalé nabíječky za 4.000Kč a ještě k tomu dělat 2 cigaretový zásuvky na 12V?
Dle mě je levnější a výkonnější a univerzálnější, když si ecyklista koupí za polovinu ceny toho výše
několikanásobně výkonnější měnič 12V-230V 1000W.
Poté může originál 6A nabíječkou k elektrokolu nabíjet za třetinu času 3 elektrokola současně, v praxi místo 6ti hodin pouze 2 hodiny.
Není vhodné amatérům dělat zmatek v těchto věcech a pečlivě sdělit pro a proti každého řešení.
@maria -
Přišlo mi nesmyslný řešit to standardním měničem a nabíječkou 230V
Díky