Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Internet v autě i doma

Poslední aktualizace před 4 měsíce
R
robolNováček
Přidáno před 5 let
Zdravím vespolek. Lovil jsem zde a nenašel, tak zkusím. Mám dotaz na internet na cesty i na doma.
Využívá někdo z vás něco jako ?LTE modem?, na který jedete doma, ve smyslu celá domácnost (NTB, telefony, smart TV, YTB....) a zároveň ho můžete vzít sebou na cesty? Primárně ČR nadivoko.
Moje laická uživatelská představa je:
- Sjednotit/platit jedno připojení/tarif s neomezeným objemem dat (teď mám doma 30/5 od lokálního poskytovatele vzduchem a mi stačí)
- Mít krabičku, kterou doma (RD) připojím k routeru/mesh systému abych pokryl dům a zahradu.
- Tu krabičku mít možnost jednoduše "vycvaknout" a vzít si ji sebou do auta, kde bych ji připojil na externí anténu (protože v obytce není signál, resp o 2-3 dílky slabší) a zdroj napájení. A pak si vytvořit v autě WiFi.

Prosím, neraďte mi mobilní telefon a hotspot. Tím jsem prošel a tam je problém se sílou a stabilitou signálu v plechovém autě.

Na co bych rád zjistil odpovědi:
Máte to někdo takto zařízené, pokud to lze?
Je to cesta? Nebo jiná?
Z jakých přesně komponentů? (krabička, anténa...)
S jakým operátorem?

Moc díky, pokud to tady na fóru někde je, prosím o navedení. Našel jsem jen fosilní příspěvky z doby GPRS.
Hezký den R
dracekvodracekvoČlen
Přidáno před 5 let
Moc s tím neporadím. Ale co vím tak většinou operátoři, kteří dali domácí internet přes LTE, tak měli podmínku, že ten internet musí být používaný jako pevný a není možné s ním cestovat.
Ale už delší dobu se o to nezajímám, tak je možné, že je to už jinak.

K otázce krabiček. Sehnat LTE wifi router s externí anténou je ten nejmenší problém.

Větší oříšek bude sehnat ten tarif.
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let

robol napsal:

@robol - Zdravím vespolek. Lovil jsem zde a nenašel, tak zkusím. Mám dotaz na internet na cesty i na doma.
R

Ahoj, už 5. rok máme od O2 internet AIR za 499, - Kč /měsíc, 30 GB dat. Je to přenosná "krabička", ze které je připojení na PC, a přes WiFi na mobily. Používáme doma (230 V) , na chatě, na chalupě a v obytce (12 V) po celé ČR. Lze i v osobním autě, za jízdy bez problémů.
R
robolNováček
Přidáno před 5 let

kutil1 napsal:

@kutil1 -

robol napsal:

@robol - Zdravím vespolek. Lovil jsem zde a nenašel, tak zkusím. Mám dotaz na internet na cesty i na doma.
R

Ahoj, už 5. rok máme od O2 internet AIR za 499, - Kč /měsíc, 30 GB dat. Je to přenosná "krabička", ze které je připojení na PC, a přes WiFi na mobily. Používáme doma (230 V) , na chatě, na chalupě a v obytce (12 V) po celé ČR. Lze i v osobním autě, za jízdy bez problémů.

Díky,
jak je to se stabilitou doma/na cestách (ne za jízdy, to není potřeba)? Padá to nějak? Závislost na počasí?
Jde mi o to že doma jedeme TV přes internet připojení.
Díky za reakci
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let

robol napsal:

@robol -

kutil1 napsal:

@kutil1 -

robol napsal:

R

Díky,
jak je to se stabilitou doma/na cestách (ne za jízdy, to není potřeba)? Padá to nějak? Závislost na počasí?
Jde mi o to že doma jedeme TV přes internet připojení.
Díky za reakci

Ahoj, nikdy nespadlo. Ráno zapojím, v noci před spaním vypnu. V obytce vypínám přes den kvůli úspoře energie. Jede to bez vnější antény, bude uvnitř. TV nesleduji, je tam 30 GB/měsíc. Přikoupit se dá. My jsme na netu 2 lidé přes mobil skoro pořád, vyčerpáme v průměru 15 GB/měsíc celkem.
Upravil kutil1 dne 05.03.2021 15:50, před 5 let
R
RudyČlen
Přidáno před 5 let
Dlohodobě jsem řešil stejný problém. Poslední roky jsem používal přenosný LTE modem od TP linku. V podstatě to fungovalo ale nebylo to pořád ono. Sedl jsem si, vzal do ruky kus papíru a sepsal si všechny požadavky. Vyšlo mi, že chci pevně instalované zařízení, fungující na LTE s možností připojit se k WiFi v místech, kde je k dispozici. Podmínkou byla i snadná výměna SIM karet nebo možnost použití dvou různých karet. Výsledkem je volba routeru od fy Teltonika RUT950 a střešní kombinované antény GPRS, LTE, WiFi a GPS.
Upravil Rudy dne 05.03.2021 17:44, před 5 let
Rudy Připojili následující obrazek:
1608301451ao-akom-e604lmwm-5s-01-1000-1000.png 1581685076950-6-1000-1000.png 1581685133950-5.jpg
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let
Ještě dodám, že mi to funguje i na jiné karty ostatních operátorů.
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let
..
Upravil kutil1 dne 05.03.2021 18:34, před 5 let
R
robolNováček
Přidáno před 5 let

Rudy napsal:

@Rudy - Dlohodobě jsem řešil stejný problém. Poslední roky jsem používal přenosný LTE modem od TP linku. V podstatě to fungovalo ale nebylo to pořád ono. Sedl jsem si, vzal do ruky kus papíru a sepsal si všechny požadavky. Vyšlo mi, že chci pevně instalované zařízení, fungující na LTE s možností připojit se k WiFi v místech, kde je k dispozici. Podmínkou byla i snadná výměna SIM karet nebo možnost použití dvou různých karet. Výsledkem je volba routeru od fy Teltonika RUT950 a střešní kombinované antény GPRS, LTE, WiFi a GPS.

Jestli to chápu domácnost jedno připojení, auto druhé?
Nebo jen 2xHW - a prendavat SIM - chápu to správně? To zní zajímavě, nemuset se drbat s konektory od antén atd....

Dík
R
RudyČlen
Přidáno před 5 let

robol napsal:

Jestli to chápu domácnost jedno připojení, auto druhé?
Nebo jen 2xHW - a prendavat SIM - chápu to správně? To zní zajímavě, nemuset se drbat s konektory od antén atd....

Dík

Pokud auto stojí doma, vyndám datovou SIM z routru a používám ji v pracovním notebooku. Doma mám jiné připojení k Internetu. Výhodou tohoto routeru je i možnost přidat druhou SIM a konfigurovat, kdy a za jakých okolností router mezi nimi přepíná. Typický use case v zahraničí: Koupím lokální kartu, vložím ji do druhého slotu a po dobu pobytu v dané zemi router používá přednostně tuto kartu. Jakmile není signál konkrétního operátora, připojí se v roamingu moje tuzemská SIM. Tím vyřeším místa se slabým signálem místního operátora na kterých však je signál operátora jiného. Po výjezdu z danné země router trvale přepne na moji SIM. Navíc, kdykoli je k dispozici připojení k WiFi (kemp, stellplatz, MC Donalds...), můžu se k této síti přihlásit a routovat toto připojení do palubní WiFi sítě. Výhodou je, že všechny mobily, tablet, notebook ale i navigace, alarm...atd. jsou stále připojeny ke stejné palubní WiFi, bez ohledu na to, zda je router k internetu připojen přes LTE nebo WiFi. Teoreticky má router i WLAN port a lze jej připojit i kabelem, což je samozřejmě v autě nesmysl.
Anténa na střeše řeší problém slabého signálu uvnitř obytky (mám celohliníkový plášť), její zisk je tuším 10dB. Navíc má anténu GPS, která se dá využít např. pro připojení GPS alarmu nebo trackeru.
Koumal jsem nad tím dlouho, tohle je to nejlepší, co jsem vymyslel. Tedy pro mne, každý máme jiné požadavky a priority.
Ještě k tarifu, mám 50GB datový tarif od T-Mobile, čerpatelný i v EU. Jde o firemní nabídku, cenu sdělit nemohu ale není nijak vysoká.
Upravil Rudy dne 05.03.2021 20:22, před 5 let
T
ThomanČlen
Přidáno před 5 let
Rudy, díky za pěkné info. Zatím to chci řešit tabletem/routrem s datovou Sim s vytvořením hotspotu. Tva varianta je už vyšší level..
Pro nás co jsme celý rok v kanceláři i doma na internetu je vyjezd a karavanem i relax od internetu, TV... Zvykli jsme si místo TV na internet radio a misto mobilu v ruce aspoň přečíst časopis :-)
J
JagiČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj, taky jsem nad tím uvazoval a nakonec používám firemní tarif z mobilu, který zapnu jako hotspot když to proste potrebuju (typicky home office). Jinak na tento rok jsem koupil nějakou (dle výrobce v Číně zazracnou) anténu na auto, která se pripoji do USB a mely by podstatne zvýšit dosah pro hledání WiFi, takže planuji tyto chvilky strávit někde s výhledem na pozůstatky vesnických hospod co přežily corona krizi,ale moc tomu nevěřím.

V mobilu mam 4gb s tom, ze po každém vyčerpání si prikupuju v zásadě za stejných podmínek bavíme se v desetikorunach za GB. Tedy dokud muzu výživa toto, tak se mi žádné zařízení nema šanci zaplatit.
Funkce roamingu na druhou simku je si myslím již zbytečná. Data muzes čerpat kde chceš a mobilní operátoři maji smlouvy s místní poskytovateli o pronájmu vysílačů, tady např v Polsku tmobile jede na Orange a signál mas vzdy skvělý. Možná to je i tím, že poslední polský kopec jsou KrkonošeGrin
M
mariaČlen
Přidáno před 5 let
ahoj, pár let používám "internet na cesty " od T-mobile. Flešku mám v notebooku, případně vytáhnu SIM a dám do tabletu. Doma ho používám jako záložní, buďto opět v notebooku nebo v routeru. Televizi by to ale asi nedalo.
Co se týče roamingu, taková Albánie za 20 dní roamingu mě stála snad 4000Kč. Takže mimo EU určitě místní karta má význam.
Měsíčně za to platím snad 399Kč, data jsou údajně neomezená ( alespoň v této debilní době ). Nikdy jsem nevyčerpal.
Před dvěma lety jsem se nechal tupě navézt do "Chytrého auta" od TMB. Fleška je zasunuta v konektoru pro diagnostiku. Zaznamenává polohu auta, v telefonu lze sledovat aktuální polohu, otřesy auta, prudké brždění i zrychlení atd.. Krom toho poskytuje wi-fi pro 5 zařízení na palubě. Vnutili mi to jako ideální do obytňáku - wi-fi pro zabavení posádky. Zásadní nevýhodou je, že to po pár minutách po vypnutí motoru zhasne. Tzn., při nečinnosti motoru to nejede. Takže používám jen za jízdy pro navigaci a zbytek posádky pro zábavu. Cena tuším 699Kč/měsíc
R
RudyČlen
Přidáno před 5 let
Uznávám, že moje řešení je pro mnohé zbytečně robustní. Jak jsem psal, několik let jsem používal malý, přenosný modem s WiFi a fungovalo to (viz foto v příloze). Letos jsem se rozhodl, že shodím ze střechy automatický satelit, který v podstatě nepoužíváme. Nicméně, pro večery, které například díky počasí musíme trávit v autě chci TV ponechat. Koupil jsem si Google Chromecast with TV, takže na TV mám k dispozici Youtube, Netflix, HBO Go.... a nakonec i české stanice přes Skylink Live. Druhou věcí je zjištění dané koronavirovou krizí, že svou práci prakticky zvládám i z home office, což mi otevírá možnost cestovat a přitom část dne věnovat pracovním povinnostem. Podmínkou je kvalitní připojení k Internetu s dostatečným objemem dat. Mých 50GB se zdá být dostatečným množstvím, nicméně pro video konferenční hovory to zase tak moc není. V zahraničí počítám s použitím karet lokálních providerů.
img_3612.jpeg
I
InnkeeperČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj
Myslím že hledám přesně to co je popsáno výše. Můžu poprosit link na anténu ? (zmiňovaný router jsem dohledal celkem snadno)
Opravdu to umi i WIFI (ja používám tuhle a ta wifi neumi https://www.alza....67323.htm)

Je na zmíněném routeru nějak rychle vidět jaký má signál (typycký usecase -jezdím po Skotské vysočině, parkovat se dá leckkde ale signál pro videohovor na druhý den ráno hledám jak zlatokop....)

Diky moc
Innkeepers
R
RudyČlen
Přidáno před 5 let
Router umí routovat i WiFi. Veškeré parametry najdeš na stránkách Teltoniky https://teltonika-networks.com/product/rut950/. Sílu signálu WiFi vidíš ve webovém rozhraní router kam stejně musíš, protože tam nastavíš připojovací údaje k externí WiFi síti. Existuje i aplikace a dálková správa přes mobil, vyžaduje to však placený přístup ke cloudu Teltoniky. Stojí to cca 3E/měsíc ale osobně nepředpokládám, že bych to využíval. Smysl by to dávalo až s novějšími routery (RUTX12) které posílají na Cloud údaje o poloze (napsat si jednoduchou aplikaci na ukládání projetých tras nebo aplikaci, která pošle SMS, e-mail v případě, že se auto pohne mimo vytyčený prosto....atd) a mají buetooth modul pro připojení externích senzorů (detektor plynu, poplachová čidla...). Nevýhodou tohoto nového routeru je kromě vyšší ceny i vyšší spotřeba, danná použitím mnohem výkonnějšího procesoru.
Univerzální antény dodává spousta různých firem, dají se koupit na ALI ale i u nás. Jeden z možných odkazů, aniž bych chtěl dělat reklamu https://www.lte-unas.cz/lte-hardware/...-00253.htm
O
oltcitakČlen
Přidáno před 5 let
@Rudy : velmi hodnotne informácie, z mojho riesenia by vas mohol zaujimat router s NAS a sietovym pripojenim, ktory zároveň slúži ako powerbanka. Mam ho uz par rokov,ale uz moc nepouzivam. Je to zariadenie Titan od Hoo-Too. Chyba mu ale LTE modem. Ale pre rodiny s detmi by to mohlo byt zaujimave. Osobne,pretoze mam mobil,tablet,notebook vsetko s SIMkami,tak používam sporadicky Hot Point podľa aktualnej situacie. Mam niekolko datovych kariet a su umiestnene v zariadeniach. Velka skoda,ze Anglie po brexite upravila datove tarify hoodne nahor,tak uz su nepouzitelne mimo Anglie.
Odkaz na router "HooToo.com | Future Network for Today" https://www.hooto.../p/filehub
R
RudyČlen
Přidáno před 5 let
Ještě mne něco napadlo, a možná by to bylo řešení vhodné pro zakladatele tohoto vlákna. Teltonika vyrábí taky jednodužší a levnější router RUT240. Má jen jeden LAN, jednu SIM, jednu WiFi anténu a hlavně jsem si nebyl jistý, zda zvládne routovat Wifi WLAN do palubní WiFi. Nedalo mi to, zajel jsem si pro něj do práce (používáme tento typ pro připojení našich zařízení) a zkusil jej nakonfigurovat pro použití v obytném autě.
Funguje stejně jako RUT950 (má samozřejmě jen jedno LTE připojení). Lze jej tedy použít přesně tak, jak zakladatel tohoto vlákna plánoval. Router na doma, při výjezdu jej přenést do auta, případně zapojit na externí LTE anténu a veškeré připojené telefony, tablety... budou fungovat dále bez jakéhokoli přepínání sítě. Funguje i management WAN připojení, lze snadno přepnout připojení k Internetu přes WiFi, LTE i kabelem.
Upravil Rudy dne 06.03.2021 19:51, před 5 let
img_3614_2.jpeg 2021-03-06_1.png 2021-03-06.png
R
robolNováček
Přidáno před 5 let

Rudy napsal:

@Rudy - Ještě mne něco napadlo, a možná by to bylo řešení vhodné pro zakladatele tohoto vlákna. Teltonika vyrábí taky jednodužší a levnější router RUT240. Má jen jeden LAN, jednu SIM, jednu WiFi anténu a hlavně jsem si nebyl jistý, zda zvládne routovat Wifi WLAN do palubní WiFi. Nedalo mi to, zajel jsem si pro něj do práce (používáme tento typ pro připojení našich zařízení) a zkusil jej nakonfigurovat pro použití v obytném autě.
Funguje stejně jako RUT950 (má samozřejmě jen jedno LTE připojení). Lze jej tedy použít přesně tak, jak zakladatel tohoto vlákna plánoval. Router na doma, při výjezdu jej přenést do auta, případně zapojit na externí LTE anténu a veškeré připojené telefony, tablety... budou fungovat dále bez jakéhokoli přepínání sítě. Funguje i management WAN připojení, lze snadno přepnout připojení k Internetu přes WiFi, LTE i kabelem.

Moc děkuji za Vaše informace. Pro mě super. Vidím tam cestu v přenášení SIM a dvou sadach HW. To byl ten "ajo vogo" moment. Jdu zkusit vybojovat nějaký ten tarif z O2😁. Modem omrknu a možnost routovat WiFi zvenku se někdy může hodit, i když klíčový pro mě pořád zůstává sjednocení internetu doma a v autě do jedné platby. Hezký večer
Zdenek a AlenaZdenek a AlenaČlen
Přidáno před 5 let
[/quote]
Moc děkuji za Vaše informace. Pro mě super. Vidím tam cestu v přenášení SIM a dvou sadach HW. To byl ten "ajo vogo" moment. Jdu zkusit vybojovat nějaký ten tarif z O2😁. Modem omrknu a možnost routovat WiFi zvenku se někdy může hodit, i když klíčový pro mě pořád zůstává sjednocení internetu doma a v autě do jedné platby. Hezký večer[/quote]

Já jsem nedávno "vybojoval" u O2 datovou kartu 30Gb za 280 Kč a myslím, že to je docela slušná cena.
Upravil Zdenek a Alena dne 06.03.2021 21:50, před 5 let
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 17
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025