Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Varování před pokoutným plněním plynových láhví na LPG stanicích

Poslední aktualizace před 5 let
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 5 let
Tento nebezpečný způsob jak ušetřit pár korun je nyní sankcionován pokutou 50000kč.
https://www.cerpa...000-korun/
B
BeryČlen
Přidáno před 5 let
Uff, tak ještě, že se to dá přepouštět v klidu a přesně na váhu doma na zahradě z nádrže LPG auta ...
Ale stejně kvůli tomu článku nedávno pro strýčka příhodu pořízenou a zatím nikdy nepoužitou redukci pro plnění u čerpačky nezahodím :-)
Predom Prespol N126a (1976) a Beyerland Vitesse 4.00 CT (1987) za utahanou Octavkou 1,6 LPG ... samozřejmě ne současně :-)
Ondra, Kačula, Franísek, Mařenka a chlupatej hlídač Bobinka
A
AlumanČlen
Přidáno před 5 let

Bery napsal:

@Bery - Uff, tak ještě, že se to dá přepouštět v klidu a přesně na váhu doma na zahradě z nádrže LPG auta ...
Ale stejně kvůli tomu článku nedávno pro strýčka příhodu pořízenou a zatím nikdy nepoužitou redukci pro plnění u čerpačky nezahodím :-)

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
PepiPepiČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj.Miro alugasku jsem si nekoupil,proto abych ušetřil,ale abych mohl venku kdekoli doplnit.A nemusel vozit různé láhve,nebo kupovat v dané zemi.Shock
G
GrbyČlen
Přidáno před 5 let
Plnění plynu do mobilních tlakových nádob je zakázáno

Je nádrž pod autem mobilní tlaková nádoba?

Sloučené 21.12.2020 11:13:

Pepi napsal:

@Pepi - Ahoj.Miro alugasku jsem si nekoupil,proto abych ušetřil,ale abych mohl venku kdekoli doplnit.A nemusel vozit různé láhve,nebo kupovat v dané zemi.Shock

Souhlas, nejde o ušetření zanednatelných drobných v kontextu s náklady na provoz OA......
HrochHrochČlen
Přidáno před 5 let

Pepi napsal:

@Pepi - Ahoj.Miro alugasku jsem si nekoupil,proto abych ušetřil,ale abych mohl venku kdekoli doplnit.A nemusel vozit různé láhve,nebo kupovat v dané zemi.Shock

Pepi, pokud máš plnící Alugasku namontovánu včetně správného držáku, tak můžeš s úsměvem plnit.
Problém je plnění standardních lahví, které k tomu nejsou určeny. V článku se píše o přeplnění lahví, což se ti u plnící Alugasky stát nemůže.
Přidáno před 5 let
Pod pojmem "mobilní tlaková nádoba" má zákonodárce zřejmě na mysli lahve na plyn. Kdo má přenosnou plynovou nádrž, jistě se ho toto ustanovení netýkáGrin. Berte jako vtip. Načerpání plynu do přenosné nádrže viz obrázek je stejně bezpečné jako načerpat plyn do pevně zabudované nádrže.
Opět nám místo usnadňování života, spíš život komplikují.
Fun Připojili následující obrazek:
plynova-nadrz-23-l_l.jpg
HAF22HAF22Člen
Přidáno před 5 let

fun napsal:

@Fun - Pod pojmem "mobilní tlaková nádoba" má zákonodárce zřejmě na mysli lahve na plyn. Kdo má přenosnou plynovou nádrž, jistě se ho toto ustanovení netýkáGrin. Berte jako vtip. Načerpání plynu do přenosné nádrže viz obrázek je stejně bezpečné jako načerpat plyn do pevně zabudované nádrže.
Opět nám místo usnadňování života, spíš život komplikují.

Jen aby to měla na mysli kromě zákonodárce i obsluha u čerpačky, trochu se obávám, že nyní už nenatankují ani tu lahev s plovákem.
A
AlumanČlen
Přidáno před 5 let
Nezastávám se ani jedné strany,, ale v tom článku je napsáno i tohle:

Zákaz plnění plynu do mobilních tlakových nádob na čerpací stanici se však týká rovněž propan-butanových láhví používaných v karavanech. „I v případě, že je karavan vybaven láhví s bezpečnostním ventilem, který minimalizuje riziko přeplnění, je doplnění plynu ze stojanu čerpací stanice LPG porušením zákona

To si vysvětlujete jak?
Přidáno před 5 let

HAF22 napsal:

@HAF22 -

Jen aby to měla na mysli kromě zákonodárce i obsluha u čerpačky, trochu se obávám, že nyní už nenatankují ani tu lahev s plovákem.

Přesně na to narážím. Oni nesmí naplnit ani lahev s multiventilem. Proto ten "povzdech", že nám opět ztěžují život, místo aby ho zjednodušovali. Myslím tím státní správu.
Ovšem problémy s doplňováním lahví mají i jinde v evropě, takže je lepší nainstalovat doplňovací lahve napevno s vyvedeným plnícím ventilem.
Upravil Fun dne 21.12.2020 18:59, před 5 let
K
kutil1Člen
Přidáno před 5 let
Ahoj, dnes jsem si nechal naplnit 2 německé lahve po 11 kg a jednu českou 10 kg čistým propanem, celkem 32 kg za 1280,- Kč (40 Kč /kg). Propan kvůli tomu, abych mohl použít i v mrazu na topení v obytce. Konkrétně Valy u Mladé Boleslavi.
Nemyslím to špatně, ale vysvětlíte mi, proč řešíte plnění LPG, když se to nemá a v plničkách je to bez problémů a legální?
Dále, proč se řeší do mrazů propan butan, když se dá naplnit láhev propanem, který funguje v mrazech v nevytápěném boxu?
HAF22HAF22Člen
Přidáno před 5 let

Aluman napsal:

@Aluman - Nezastávám se ani jedné strany,, ale v tom článku je napsáno i tohle:

Zákaz plnění plynu do mobilních tlakových nádob na čerpací stanici se však týká rovněž propan-butanových láhví používaných v karavanech. „I v případě, že je karavan vybaven láhví s bezpečnostním ventilem, který minimalizuje riziko přeplnění, je doplnění plynu ze stojanu čerpací stanice LPG porušením zákona

To si vysvětlujete jak?

No vysvětluji si to tak, že jedeme stejnou cestou jako Itálie, kde je už často problém doplnit i vestavěné flašky v obytné dodávce s vyvedenou koncovkou na zadní nárazník. Asi na to tady bohužel taky časem dojde.
Upravil HAF22 dne 21.12.2020 21:34, před 5 let
BuerstnerBuerstnerČlen
Přidáno před 5 let

HAF22 napsal:

@HAF22 -

Aluman napsal:

@Aluman - Nezastávám se ani jedné strany,, ale v tom článku je napsáno i tohle:

To si vysvětlujete jak?

No vysvětluji si to tak, že jedeme stejnou cestou jako Itálie, kde je už často problém doplnit i vestavěné flašky v obytné dodávce s vyvedenou koncovkou na zadní nárazník. Asi na to tady bohužel taky časem dojde.

Já si to vysvětluji tak, že se jedná o různý stupeň zdanění pro pohon a pro vytápění, a proto to stát zakazuje (benzinky mají asi svoje interní nařízení pro obsluhu).
Přidáno před 5 let

Buerstner napsal:

@Buerstner -
Já si to vysvětluji tak, že se jedná o různý stupeň zdanění pro pohon a pro vytápění, a proto to stát zakazuje (benzinky mají asi svoje interní nařízení pro obsluhu).

Plyn pro pohon je zatížen spotřební daní, zatím co plyn pro teplo není. Takže jedinou logiku vidím v tom, že nevzali v potaz existenci přenosných nádrží, kde riziko přeplnění není. Ale je to jen úvaha.Frown
Podle mě je to stejné, jako když si vezmeš u benzinky benzín do kanystru.
Upravil Fun dne 22.12.2020 15:17, před 5 let
L
LakyČlen
Přidáno před 5 let
Správně by měla být prázdná láhev v karavanu vyměněna za jinou odborně naplněnou nebo by měla být naplněna ve specializované plnírně,“ doplňuje Michael Gavrilovič, předseda sekce autoplyn ČALPG.

TAK TENTO PÁN asi dostal tučné kapesné , Italové to začali a je to jako s infekcí už tady . Tak proboha proč ty láhve s tlakovým pojistným ventilem firma u nás a v Německu Francii Italii atd. prodává a nestojí to málo ,zrovna když jsem si ji koupil ., tak určitě tu ŘECKOU i s redukcí na cz NEPRODÁM a zase ji budu vozit . TOMU SE ŘÍKÁ spojené evropské kraviny - blbiny
Žijeme jen jednou.
FenixFenixČlen
Přidáno před 5 let
No já zírám, koupil jsem si plnicí láhev na jaro a teď se dovídám takové věci. To snad nemůže někdo myslet vážně, že by se nesměla plnit láhev od Alugasu. Projel jsem půl Evropy a nikde nebyl problém s plněním, v drtivé většině si to stejně musíte naplnit sami. Obsluha ani nevyleze s čerpačky.
malinamalinaČlen
Přidáno před 5 let
Plnící lahev Alugas 11kg, pro pohodlné bezstarostné tankování na cestách. Plnící lahev je vybavena automatickým STOP ventilem, který tankování ukončí při dosažení 80%, což odpovídá zhruba 22litr LPG.

Kompozitní plynová láhev Safefill je skladná a velmi lehká díky polyetylénové konstrukci. Nekoroduje, je odolná proti UV záření a má ventil s omezovačem průtoku. Tyto plynové láhve lze doplnit na libovolné čerpací stanici u LPG nádrže a dovolená může směle pokračovat.

Správně by měla být prázdná láhev v karavanu vyměněna za jinou odborně naplněnou nebo by měla být naplněna ve specializované plnírně,“ doplňuje Michael Gavrilovič, předseda sekce autoplyn ČALPG.
Já to tedy chápu tak, že popisuje klasické lahve, které se mění kus za kus a nejsou uzpůsobeny k plnění na čerpací stanici.
České klasické lahve nemají ani pojistný ventil, německé mají, ale plnit se také nesmí...
F
FerkoČlen
Přidáno před 5 let
Pozor, je veľký rozdiel medzi poistným ventilom a STOP ventilom.
Poistný - odpúšťa plyn z fľaše, aby pri veľkom tlaku (napr.keď je fľaša v ohni pri požiari) nevybuchla
STOP ventil - zablokuje plnenie pri dosiahnutí 80% naplnenosti fľaše pri tankovaní.
M
Martin a JohankaČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj, rád ti to vysvětlím.

1) pokud trávím 3 zimní měsíce na Balkáně nebo v Portugalsku, spotřebuji cca 80-100 l plynu a ten si těžko povezu z plnírny v Čechách. Shánět plnírnu v Portugalsku nebo v Černé Hoře je možné, ale je to pěknej voser. Jasně , že na jihu není velký problém natankovat plyn do čehokoliv - třeba v Albánii většinou leží redukce na evropské láhve na každém stojanu, ale bezpečné a jednoduché řešení je alugaska se stopventilem + vývodem na bok auta nebo podobné řešení a máš klid.

2) pokud jseš na týden - 2 na lyžích kdekoliv v Evropě včetně ČR, zase potřebuješ víc plynu než vezeš. A opět zajet v Peci k benzínce vzdálené 1,2 km od sjezdovky a bez jakéhokoliv montování dopustit plyn na další 3-4 dny cestou z nákupu, je jednodušší než jet do Brandýsa do plnírny. Pokud máš láhve kdekoliv v interiéru , třeba i v garáži , tak zatuhnutí běžné zimní směsi LPG tankované kdekoliv na sever od Alp prostě nepřichází v úvahu...

Je pravda, už se mi stalo, že jsem v Řecku vyléval z láhve zbytky butanu, protože o Vánocích u termální řeky v Thermopylech v noci pořádně mrzlo, ale to jsou mimořádné situace... A plnírna v Brandýse to stejně nevyřeší...

Martin
Upravil Martin a Johanka dne 31.12.2020 23:34, před 5 let
P
paragČlen
Přidáno před 5 let
Martin a Johanka napsal

Je pravda, už se mi stalo, že jsem v Řecku vyléval z láhve zbytky butanu,

Jestli jsem to dobře pochopil,tak je též možné plnící láhev otočit a vylít zbytky butanu a té olejové smradlavé sr...ky jako u normální lahve?Není problém s plovákem (stop ventilem)?
Diky za opověďˇ
Jarda
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Fun, Bery, Aluman, Pepi, Grby, Hroch, HAF22, kutil1, Buerstner, Laky, Fenix, malina, Ferko, Martin a Johanka, parag, Igisky, dracekvo, JurajSK, Robert
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 67
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025