Lubos a DasaČlenPřidáno
před 1 rokNevím odkud budeš vyjíždět a do které části Řecka míříš. To je dost podstatné pro nějaké rady. Pokud jde o přechod do Srbska, také bych se přiklonil k Backi Vinogrady. Je to malý přechod, pouze pro občany EU a vozidla tuším do 7 t. Otevřený je od 07.00 do 19.00 hod. Pokud si budeš chtít udělat přestávku po cestě, tak na trase před hranicemi máš termály s kempem - Kiskunmajsa (46.5214169N, 19.7476211E), kde se ale venku nedá zůstat na divoko přes noc. Další a podle mne vhodnější je Kiskunhalas, kde je kemp součástí termálu (46.4320625N, 19.4703283E). Mimo to ale můžeš přenocovat na volném parkovišti (46.4316083N, 19.4743553E) kousek vedle. Pokud budeš chtít být blíž k hranicím, tak bez problémů přenocuješ v ulicích kolem kostela v Ásotthalom (46.2002608N, 19.7819586E) a na hranice to budeš mír jen 9 km. Dál Ti noclehy neporadím, protože jezdíme autem a se soupravou je to složitější. Pokud jde o Meteory, tak dole v Kastraki je kemp (39.7202136N, 21.6197353E), ale nevím jak to v něm vypadá. Nahoru se soupravou určitě nejezdi, na parkování to tam je malé a nocování tam není povolené, byť mimo sezonu nás tam tolerovali. Pod hlavním klášterem jsou parkoviště (39.7259181N, 21.6323308E), ale je třeba tam najet brzo ráno, protože se to rychle zaplní. Nejezdi tam o víkendu, šílené návaly i mimo sezonu. Kláštery otevírají od 09.00, ale ne všechny jsou otevřeny každý den. Jestli se něco nezměnilo, tak Varlaam byl otevřený So-Čt a Meteora St-Po.
V květnu bych se hranic HU-SRB vůbec nebál, ale také bych jel přes Bački Vinogradi. Navíc můžeš situaci na hranicích sledovat například na grecko. symtoo.com. Cestou bych přespal v HU kempech u termálů a na konci SRB v kempu Enigma. Tak jsme léta jezdili s karavanem. V SRB bych byl opatrný na přespání na benzínkach.
kompresor4:
Protože psal, že uvažuje o cestě přes HR, aby se vyhnul HU-SRB hranici. Proto jsem napsal, že bych se toho v květnu nebál.
Každopádně pokud chce jet na Patru, nebo na Korint, tak je to nejrychlejší SK-HU-SRB-MKD-GR.
Loni jsme jeli do Řecka přes RO-BG, ale to jen proto, že jsme jeli na Transfagaraš ( doporučuji ). Z Řecka jsme jeli znovu BG-RO, protože jsme se zastavili v Banátu u příbuzných. Musím říct, že cesta přes RO-BG je úplně v pohodě a i kvalita silnic je hodně dobrá. Přes Al je to fakt super, ale je to strašně dlouhé. Nicméně pokud jede cíleně na Peloponés, tak bych doporučil jet SK-HU-SRB-MKD-GR.
kompersor4ČlenPřidáno
před 1 rokAno. Ten kto preferuje najrychlesiu trasu do Grecka a nepozera kolko € zacvaka, tak HU-SRB-NMK-GR je jasna volba...
kompersor4 Připojili následující obrazek:
sipadanČlenPřidáno
před 1 rok@kompresor4
Přiznám se, že finančně jsem to nikdy nepočítal, to je fakt.
Na druhou stranu nejdražší jak časově, tak finančně je zastavit se po cestě někde v kempu.
Já jsem to kdysi počítal a jestli se nepletu, tak je to přes RO - BG cca o 200 km delší a o 40 € levnější na poplatcích.
Upravil Tomik Kralu dne 26.02.2025 16:02,
před 1 rokJezdíme to to přes RO a BG a dnes je to jevnější jedna cesta o 60eur na poplatcích , nehledě na to že jsem za naftu v Bulharsku platil 27kč......oproti 47 kč všude v okolí
TivatČlenPřidáno
před 1 rokNo natankuji v Břeclavi za 35-36 Kč, na to dojedu do Makedonie, tam dám plnou za 30-32 Kč. V Řecku v přístavu byla nafta za 38 Kč, tak že nejdražší bylo momentálně Maďarsko a Srbsko, přes 40 Kč. Za 47 jsem naposledy tankoval v Norsku, na Balkáně nikdy.