Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
odak.cz

Dobíjení baterie přívěsu při 7PIN instalaci

Poslední aktualizace před 5 let
M
Mirek1970Člen
Přidáno před 6 let
Dobrý den všem,
standardně tahám přívěs autem s 13PIN instalací.
Občas ale dojde i na hodně obstarožní auto (s veteránskou testací) a přemýšlím o nějaké možnosti nabíjet baterii i se 7PIN instalací.
Napadlo mě zapojit dobíjecí ansámbl tak, že by se baterie v přívěsu dobíjela jen při rozsvícených světlech - což je mmch. i u starších vozů prakticky vždy, neb nemají denní svícení.
Záležitosti/rizika ohledně pojistek, kabeláže apod. jsou mi celkem jasné a dovedl bych si s tím i poradit, ale co věci spojené s D+, zapojení boosteru, nějaké "zjednosměrnění" nebo odpojení použitím diody apod.
Zkrátka dotaz na zkušené - má podle vás smysl o něčem takovém vůbec uvažovat a pokud ano, máte na to nějaká doporučení, prozkoumané slepé uličky atd.?
Předem děkuji za vstřícné nebo aspoň tolerantní komentáře...
B
BeryČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj, používám 7pin, ale dobíjení řeším zapalovačovou zástrčkou do zásuvky v kufru auta.
Už jsem to tu někde popisoval, ale ve zkratce - zásuvku v kufru mám taženou rovnou od hlavní pojistkovky přes tuším 70A jištění, příčemž k původnímu 2,5mm kablíku jsem paralelně přidal ještě 6mm, navíc mi to napájí i "hrombednu" v kufru auta).
Zásuvku jsem v rámci možností "vyztužil", stejně tak zástrčku (tu ale i přesto obvykle tak jednou za dovolenou musím pokroucenou vyměnit - přeházet posílený kontakty do novýho plastu). Od zástrčky do přívěsu to vedu 2x6mm2 lankama protaženým plochou bužírkou, takže to není problém skřípnout do víka kufru.
V přívěsu mi to samozřejmě napájí za jízdy i lednici, takže úbytek napětí tam i přes silnější vedení je, takže bych tím moc nenabil a ke zvýšení používám paralelně spojený 2 čínský dc-dc zvyšovací regulátory za pár desetikorun, výstupní napětí mám nastaveno na 15,3V. Uvádí se u nich prod 6-10A, ale aktivně chlazený takhle ve dvou při vybitý baterce klidně spálí na výstupu 40A pojistku - takže na "booster" můžu přepnout až když se baterka z nejhoršího nabije přímým spojením (přepínací relé).
Jinak všechno ovládám ručně, nezávisle na běhu motoru nebo napětí baterky auta (což mi naopak umožňuje i při vybití baterky v autě ji oživit a nastartovat z baterek v přívěsu, po přehození 2 drátů můžu klidně "boostrovat" i opačným směrem).
M
Mirek1970Člen
Přidáno před 6 let
Tak děkuji za vysvětlení. Vcelku tomu rozumím a docela mě překvapily ty průřezy a "nabíjecích" kabelů.
Moje představa totiž byla tak nějak "pár ampér". Prostě něco, co by přenesl stávající 13PIN kabel vedený do přívěsu. Lednice může brát dejme tomu 8A + něco málo (třeba 5A) poslat do baterie. Tedˇ, v případě "moderního" tažného vozu, to asi jde zčásti po stálém napětí a zčásti po zapnutém zapalování a auto si nestěžuje.
Prostě jsem si myslel, že 13PIN zástrčku přívěsu zredukuju na 7PIN, strčím do zásuvky v nemoderním autě a v rozvodnici přívěsu si od světel "vypůjčím" trochu proudu přes nějaký menší booster na dobití baterie. Odběr světel bych asi ještě dokázal srazit výměnou za LED a jako paralelní odpor ponechat třeba sufitky v osvětlení SPZ (to je zase kvůli "modernímu" autu).
No a v přívěsu pak mít přepínač "dobíjení od alternátoru - 13PIN" vs. "dobíjení od světel - 7PIN).¨
No, nějak jsem se do toho při pátku zacyklilAngry.
Zkusil bych tedy ještě jednou zformulovat otázku:
Co si vzít trochu proudu z rozvaděče přívěsu od světel na mírné dobíjení baterie? A pokud ano, co k tomu použít ke stabilizaci dobíjecího napětí a jak tento stabilizátor ovládat?
Nicméně ještě jednou děkuji za předchozí, taktéž inspirativní řešení.
Hobby 460 UFE (r. 2003) + nějaká provozka (aktuálně Mazda6) a svátečně taky mazlík MB W123 (r. 1976Wink)
J
jirkamdsČlen
Přidáno před 5 let
Já dobíjení karavanu měl klasicky přes 13 PIN, ale nyní u nového karavanu už to nechci, proudové zatížení alternátoruje fakt velké, např. Hyundai to nedoporučuje vůbec, tam jim prý hoří alternátory.
Napadl mě jedině proudový omezovač, ale nakonec jsem to vyřešil solárem a je pokoj...
Ty průřezy musí být opravdu velké 40A pojistka mi tenkrát praskla a 4mm2 drát byl rozpálený, jak pětník.
Jel jsem v noci, svítil celý karavan, lednice na 12V a ještě dobíjení...
Jirka, Jana, Zuzka 18, Luky15
[color=#0000ff]VOLVO XC90 + HOBBY Kmf 545 Silver Line [/color]Jablonec nad Nisou
[color=#ff0000]www.servis-elektro.cz[/color]
[color=#ff00cc]www.motokary-liberec.cz[/color]
J
JaKČlen
Přidáno před 5 let
Nějak se v tom ztrácím, pokud potřebuješ dobíjet karavan ze 7 pin zásuvky, proč jednoduše nepoužít redukci 13/7. Já jsem to tak měl a v pohodě.
J
Jarda885Člen
Přidáno před 5 let
Rozumím tomu takto: 7 pin zásuvka na autě nemá stálý přívod, který u 13-ti pinové zásuvky zajišťuje elektrizaci přívěsu.

Jakmile použiješ redukci 13/7 na přívěsu (samec) nedostaneš elektriku na stálý přívod. Máš na přívěsu pouze autoelektriku."Hotelovou" elektriku nemáš k dispozici.
Na starém autě jsem to řešil samostatným kabelem cigaretový zapalovač v autě/13 pin zástrčka přívěsu. Hotelovou elektriku jsem měl pouze při stání. Při spaní přívěs autoelektriku nepotřebuje.

Mirek vymýšlí systém, kdy stálý přívod na přívěsu nějakým způsobem propojí s autoelektrikou, tedy s některým světlem autoelektriky.

Zajímalo by mne, jak to JaK má/měl.
Jarda, Hana,
Laika Kosmo 6.0 nebo
Opel Zafira, Bürstner 435 Premio
Upravil Jarda885 dne 16.11.2020 12:29, před 5 let
J
JaKČlen
Přidáno před 5 let
Na karavanu jsem to měl předělané na 13 PIN zásuvku a pokud jsem chtěl použít auto s 7 PIN tak jsem použil redukci. Zřejmě to bylo v té redukci propojené. Je to už 8 let zpátky a karavan již nemám, takže se nepodívám Smile
Ty redukce se dají normálně koupit (tuším autokelly?) a možná bude u ní nějaký popis?Frown
Upravil JaK dne 16.11.2020 13:13, před 5 let
M
Mirek1970Člen
Přidáno před 5 let
Tak toto vlákno jen doplním krátký reportem:

Nakonec jsem upustil od různých přepínačů a vypínačů a vyrobil jsem si redukci 7/13PIN.
Jednoúčelovou, určenou jen pro mého starého mazlika (7PIN). Starý mercedes má totiž kromě jiných pozitiv taky oddělené pravé a levé světlomety vč. zadních lamp. To proto, že při dlouhém parkování lze svítit jen pravou či levou parkovačkou a zadní lampou. Mmch. to tuším měly ještě staré škůdky v podobě blinkru při vypnutém zapalování a mám dojem, že to tak (opět) mají i některá moderní auta.

No prostě - zkontroloval jsem vedení elektriky světel v mercedesu, nenašel jsem nic pod cca 1,5 mm2 a původní 5A pojistku jsem nahradil 10A. Příslušný kolík na 7PINu určený pro levá světla jsem rozbočil na dva kolíky 13Pinu - levá světla + stálé napětí, včetně zdublování vodiče (mám 8 žílový kabel). V Mercedesu jsem parkovačky a zadní lampy osadil LED žárovkami a jsem ve stavu, že "hotelová elektrika" v přívěsu nyní funguje i s mercedesem, musí být ovšem min. na levé straně osvětlenSmile...

V dalším kroku se již nevyhnu ručnímu ovládání, neboť hodlám od stálého napětí provozovat [u]buď[/u] malý booster [u]nebo[/u] lednici [u]nebo[/u] vypnuto. Celou tuhle komedii jsem tak trochu i nucen dělat proto, že u moderních aut s 13PIN se asi docela standardně nezapojuje napětí od zapalování. Odzkoušel jsem v práci osobně mazdu, peugeuota, VW a volvo a všechny mají funkční stálé napětí a žádné nemá napětí od zapalování, takže to nějak po kutilsku zkusím ošulit a mít přívěs tak nějak funkční i pro případ jiného, stejně nezapojeného moderního auta. Vím, že to není nic moc řešení, má to řadu nevýhod a možná i rizik, ale uvidím jak dopadnuFrown a zase někdy dám vědět...Smile

Tak přeji hezké dny...
Hobby 460 UFE (r. 2003) + nějaká provozka (aktuálně Mazda6) a svátečně taky mazlík MB W123 (r. 1976Wink)
K
kamilioČlen
Přidáno před 5 let
A nebolo by lepsie urobit to poriadne - vymenit 7 pin zasuvku za 13 pin a natiahnut novy drat od baterky, aj s poistkou? A mozes dopojit aj spiatocku, co 7 pin nema a na velky prives je vyzadovana. Mne sa na Nive nechcelo stale davat redukcia 7/13 pin, tak som si to sam vymenil za 13 pin zasuvku, aj ked nou taham len maly prives. Bezne sa to predava ako nahradny diel.

Na novom Sorente 3tej generacie s original taznou elektrikou montovanou v servise hned hned pri kupe mi spinane napatie po starte motora funguje vporiadku, hned po nastartovani sa zapne ladnicka, po vypnuti hned vypne. Tam mam ale zas divne "stale" napatie, to funguje tak ze po nastartovani motora cca pol minutu, minutu niekdy aj viac vobec nejde, potom sa az zopne. V servise mi povedali ze tak to ma byt, ze az ked sa trochu dobije startovacia bateria to elektronika zopina. A zas po vypnuti motora ide este niekedy minutu, niekedy 10 minut a potom sa aj to "stale" napatie samo vypne. Spinane mozem mat zatazenie 15A, trvale 20A.
Dufam ze to nebude vadit ked budem mat novy prives s AL-KO ATC, tam je to napajane z trvaleho napatia, tak budem musiet vzdy po nastartovani chvilu cakat, kym sa ATC zapne a prebehne samokontrola.
MachajdaMachajdaČlen
Přidáno před 5 let
Ahoj,
je jasné že tady dostanu po čenichu Wink, ale dříve na starých přívěsech a autech jsme dobíjení řešili zapojením na světelný okruh.Proud byl omezen vloženou žárovkou a diodou do okruhu.Tedy 35W cca 3A. Úbytek napětí jsme neřešili, stejně dával altík do světel cca 14V(podle otáček motoru).
Tak a hurá do měGrinCool
Machajda
Upravil Machajda dne 14.01.2021 11:54, před 5 let
VasuVasuČlen
Přidáno před 5 let
Machajdo, nikdo tě nebude pranýřovat, ale řekl jsi jen A a né B. Jestli ze světelného okruhu napětí ponížiš diodou /0,7V / a ještě žárovkou, tak můžeš nabíjet baterku, do telefonu, ale velkou olověnou baterku ne !
Kdyby jsi vyhodil, tu diodu a i žárovku, tak možná, že by jsi tam nějaký ampér dostal, podle průřezu drátů.
Kluci, to dělali tak, že tam dali relé, přes diodu a to relé seplo napětí, do baterky, když jsi zapnul světla. Když jsi vypnul, vyplo relé a nenapájelo auto.. Ovšem, bez zvýšení průřezu vodičů, bylo možné, do baterky dostat maximálně 2-3 A Pak raději natáhli samostatný vodič 10-16 mm2 a bylo po srandě a mohla jet i lednice!
Fiat Knaus 2,8 + dva senioři
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Mirek1970, Bery, jirkamds, JaK, Jarda885, kamilio, Machajda, Vasu
Mediální partner

odak.cz

Přihlášení
Ještě nejste členem? Klikněte zde a zaregistrujte se.
Zapomenuté heslo?
Uživatelé online
Hosté online 27
Členové online 0

Celkem členů: 16,710
Nejnovější člen: Vavricka
TOPlist

Copyright © 2025