Ahoj, prosím o vaši radu, přemýšlím nad výběrem obytné dodávky. A řeším, že v naší konfiguraci se nedostanu pod limit 3500kg, ale na 3880kg. Řidičský průkaz C (C1) a mýto je mi jasné, ale chtěl bych se zeptat majitelů dodávek nad 3,5t, jak opravu jezdí rychle u nás i v zahraničí. Zda mýtné brány umí měřit rychlost, když kontroluji placení mýta. Nechci rozvířit debatu o bezpečnosti a o tom, jak s čím jezdit. Jinak pojedu s vysokou alkovnou a 9m dlouhým integrálem, ale s obytnou dodávkou na podvozku MAN, nebo Crafter (Grand California) je opravdu příjemné a bezpečné jezdit 110-120km/h. Dodávku stejného typu jsme měli půjčenou. Ale limity 80km/h je pro mě hodně svazující. I s karavanem do 3,5t jezdím po celé Evropě po dálnicích 100kh/h a nikdy jsem nedostal pokutu. Ano chci 4kolku a stou se nedostanu pod 3,5t a ani importér VW mi nedokáže ve velkém TP snížit provozní hmotnost pro kategorii obytného vozu pod 3,5t. Jak rychle jezdíte a dostali jste pokutu s dodávkou (obytnou) za rychlou jízdu po dálnici u nás, nebo v Evropě?
Díky
Michal
dedeČlenPřidáno
před 7 měsícůPrvní zjisti co je u vozidla napsáno v TP, jestli je to N1 nebo M1, pak můžeš řešit rychlost.. Váha nad 3,5t vždy neznamená max. rychlost 80 km. Honza
FunHlavní administrátorPřidáno
před 7 měsícův praxi to u nás nikdo nedodržuje. V civilizovanějších zemích jsou limity nadálnicích vyšší. (100, 110km/h) Pokud to samozřelmě umožňuje technická způsobilost.
Upravil Fun dne 10.11.2025 08:59,
před 6 měsícůDěkuji za příspěvky. Mám v plánu kupovat obytku na podvozku Crafter 4x4 2023-2025 model, takže auto bezpečný a plný asistentů, ale nechci jezdit 80km/h jen pro to, že mám v papírech 3,8t a N1. Pokud bych plánoval něco staršího, nebo vééélkého rychlostní limity bych nezpochybňoval. Samozřejmě prázdný to váží 3300kg, takže do 3,5t je to hloupost. Díky a ať se daří.
Pokud budeš mít v TP 3,8 t nebo N1 tak to nebude jen o rychlosti, ale bude to i o mýtu nebo o dálniční známce.
Upravil Tomik Kralu dne 04.10.2025 12:57,
před 7 měsíců
OndrejČlenPřidáno
před 5 měsícůMyslím, že je důležité otypovat jako M1 nad 3,5t... Budou jiné rychlostní limity i pravidla pro mýto, zákazy vjezdu atd. Mám nad 3,5t a projel jsem s ním od Řecka po Španělsko, za 7 let 115 tis.km a pokutu jsem ještě neplatil. Jezdím dálnice kolem 110 -120 km/hod. Vědomě překračuji rychlost podle mě v rozumné výši. Větší pozor si dávám ve Švýcarsku a Rakousku. Mýtné brány rychlost neměří. Měří pouze kalibrované radary. Aby takový radar poznal, že jedeš přes, musí si porovnat dle rz s evidenci motorových vozidel. První vlaštovka je radar v tunelu Valík u Plzně, odtud už pár lidí dostalo pokutu. Je možné, že takových míst bude přibývat s rozvojem technologií. Například na nové D4 jedu opatrně...
Ondrej Připojili následující obrazek:
Tak možná se pletu, ale pro rychlostní limit mimo obec či na dálnici ( silnici pro motorová vozidla), není alespoň v ČR rozhodujíci kategorie ale jednoznačně hmotnost.
Pokud jsi nad 3,5 t. ( dle TP), tak platí 80 km a je jedno, jestli je auto zapsáno jako M1 nebo N1. Výjimku mají jen autobusy - 110km. To, že se zatím toleruje 90, je vc druhá.
Jj, máš pravdu. “D” nemám, a tak jsem to nikdy ani neměl potřebu řešit. Ze zákona mají 130, ale omezovače jim většinou nedovolí víc jak 100 - 110.
Ale to jsme v diskusi stejně již trochu jinde.
Jen jsem chtěl uvést na správnou míru výše uvedený omyl ohledně kategorií M1 a N1.