Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Jazyková bariéra: INFORMACE PRO CESTOVÁNÍ - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Jazyková bariéra

Poslední aktualizace před 6 let
KarMisKarMisČlen
Přidáno před 13 let
Pro Vajglon Hnuson:
Musím s tebou na 100% souhlasit. Za každou dovedností musí být dřina a vůle. Nečekal jsem od diskuze nějaké magické zaklínadlo nebo radu do které hemisféry mozku se praštit aby to samo "naskočilo". Spíše mi šlo o nějaké prvotní krůčky a hlavně zkušenosti těch kteří na tom jsou nebo byli jako já a museli něco vykomunikovat. Dá se říci, že se mé očekávání naplnilo a navíc přibyli i rady jak si počínat při "studiu" jazyků.



Upřímně jsem měl trochu ostych zakládat toto téma, né každý předhazuje na veřejnost svoje slabiny, ale posilovalo mne vědomí, že v tom nejsem sám. Tak snad jsme všichni pomohli zvednout laťku trochu vejš. :^
Díky
CZECHczCZECHczČlen
Přidáno před 13 let
jenom krátce se sváděním na bolševika : Mě je skoro 40 . bolševik mě naučil rusky... ALE jsou lidé, kteří se dobře učí jazyky a pro některé je to trápení. když se vám k tomu přídá 20 let podnikání od rána do večera a jste verze "trápení mozku" tak lituju, že ten bolševik, kdy je mozek nejpružnější do mě něco nenarval jiného. lehce se to říká těm co na to mají nadání. Já nemám ani nadání a čas vůbec ne.
Jinak se snažím nějaké základy mít a zbytek mam nohy a ruce. Nikdy mě to nenechalo v průseru a to sem byl i v Sýrii po ose (ne karavanem). Když je protivník žena tak se usměju a když policista tak udělám utrápený výraz ... U těch policajtů je někdy nerozumět lepší a nejednou mávli raději ať jedu na Balkáně :^
V
Vajglon HnusonČlen
Přidáno před 13 let

Citovat

CZECHcz napsal:
jenom krátce se sváděním na bolševika : Mě je skoro 40 . bolševik mě naučil rusky... ALE jsou lidé, kteří se dobře učí jazyky a pro některé je to trápení. když se vám k tomu přídá 20 let podnikání od rána do večera a jste verze "trápení mozku" tak lituju, že ten bolševik, kdy je mozek nejpružnější do mě něco nenarval jiného. lehce se to říká těm co na to mají nadání. Já nemám ani nadání a čas vůbec ne.

Už jsem nechtěl reagovat, ale jazyky jsou moje parketa. Je mě přes 45.let, bolševik mě nenaučil ani rusky (není to jeho vina, ale moje,nechtěl jsem), učení jazyka je trápením pro většinu normálních lidí mě nevyjímaje, ještě se mě k tomu přidalo 10 let podnikání, čas nemám ale 15 minut denně mě vždy zbyde a tak makám na francouzštině....( vím,že po 50. to bude horší).

Buď prostě chci a nebo nechci (chci málo). Pokud nechci je to moje volba - hotovo, nemusím si to omlouvat nebo hledat výmluvy ani volat bolševika. Nejsem ani horší ani lepší.

Jazyk do vás nikdo nenarve (znám 30-níky co neumějí ani slovo a ve škole ruštinu neměli) a pokud nechcete, tak to co tam narvali se ztratí - pokud se tam dá vůbec něco narvat. Jazyk se v podstatě naučí každý, důkazem jsou ti, kteří odešli do ciziny. Rozdíl je pouze, kde se vaše znalosti zastaví, pak už je na zváženou jestli pokračovat nebo jen udržovat (pokračovat za touto hranicí není moc efektivní, protože nárůst znalosti neodpovídá vynaložené energii).

Asi bych na toto téma dokázal napsat i víc, ale kdo by to četl. Přeci jenom je to karavanistické fórum,nikoli lingvistické. Základ je, že musím opravdu chtít, samo to nikdy nepůjde (ani narvat to nejde).
Upravil Vajglon Hnuson dne 10.03.2011 17:32, před 13 let
P
PpČlen
Přidáno před 6 let
Je to sice dost staré téma, ale pro mě v současné době dost aktuální.

Je mi 34 let a na jazyky jsem naprostej antitalent. Nedomluvím se ani se slovákem (a to nepřeháním)- prostě jsem měl hlavu spíš na matiku a fyziku a jazyky jsou pro mě tabu. Chci začít cestovat s obytňákem a tak po 3/4 roce učení AJ slovíček jsem zjistil, že z těch cca 400 slovíček co jsem se už naučil si stěží pamatuji čtvrtinu.
O nakoupení v obchodě, natankování, registraci v kempu apod. strach nemám, tam pomůže telefon s google translatorem, ale mám právě strach když se dostanu do krizové situace jako dopravní nehoda, nebo jak jsem zde na foru i čel, že se pani probudila uprostřed noci a v karavanu měla lupiče - v tom stresu bych to stěží po telefonu nějakému policajtovy vysvětlil i v češtině natož v cizým jazyku.

Máte nějaké tipy jak řešit tyto krizové-stresové situace? Někde jsem slyšel, že policie má za povinnost zajistit překladatele, ale to asi bude jen při nějakých vážných dopravních nehodách. Prostě jak postupovat když se normálně cizým jazykem nedomluvím a auto bude ukradené, vykradené nebo se dostanu do nějaké té dopravní nehody apod.

Z tohoto mám největší strach a upřímně dost zvažuji, že místo obytňáku si jen upravím nějaké užitkové auto a budu fungovat po apartmánech od cestovek kde by měl být nějakej delegát a s autem vyjíždět jen na výlety, ale raději bych se tomuhle vyhnul a dovolenou si užíval na 2 týdny v apartmánu, ale 2 měsíce v přírodě.

PS: Rady typu, že každej se dokáže naučit anglicky apod. si opravdu nechte. Byl jsem rok na pomaturitním studiu angličtiny a po 2 měsících co jsem ho skončil jsem už zase neuměl vůbec nic. Prostě někdo má hlavu na jazyky, někdo na něco jiného a já do té své nedokážu nacpat nic co neni logické a musí se nadrtit nazpaměť a když to tam nějak dostanu tak je to za pár dnů pryč.
pe3ikpe3ikČlen
Přidáno před 6 let
V dnešnej dobe sa už jazykovej bariéry naozaj neboj. Veľa slov je medzinárodných , fungujú gestá a skutočne ak niekto rozumieť chce tak sa dohodnete. Na krízové komunikovanie pri nepredvídanej udalosti je telefón. Každý z nás pozná niekoho kto nejaký jazyk ovláda. Tak si dohodni s niekým že v prípade potreby budeš volať a je to. Len to neprehánaj ako moj kamoš. Ten mi dal k telefónu aj talianskeho čašníka :t
Karin Já a Rudolf - Mis van Techno 2018
Franta REZACFranta REZACČlen
Přidáno před 6 let
Docela se domluvím dobře na Slovensku, jen občas nad nějakým slovíčkem musím přemýšlet. :)
Franta a Daniela - CITROEN JUMPER
" Život je takovej a jinej nebude....".
SlawczoSlawczoČlen
Přidáno před 6 let
To zase ja hovorim po slovensky s vlastnou zenou slovenkou a velakrat jej tiez nerozumiem...
Slawczo, Tina, Zuzka, Vilko - Burstner Viseo
V
Vajglon HnusonČlen
Přidáno před 6 let
@spulik

Pokud chceš cestovat obykou, cestuj a neřeš jazyk. Jezdil jsem několik měsíců s montéry, většina z nich žádný jazyk neuměla, procestovali celou Evropu a vždy si poradili - museli, nic jiného jim nezbylo . Nikdy ale neřešili co by mohlo nastat, kdyby ....
Dej přítele na telefonu pro krizové situace, vem tužku + blok ( obrázky jsou mezinárodní napříč světem ) a vyraž...


Pokud se týče toho ostatního, nemáš úplně pravdu - jazyky jsou stejně logické jako matematika. Angličtina jsou " spíše pouhé počty než matematika " . Jestli umíš 400 nebo 100 slovíček je úplně jedno, když je neumíš použít ( je to stejné jako s čísly, to že znáš čísla neznamená, že umíš počítat ). Pokud jazyk nepoužíváš, zapomeneš jej a čím později se ho naučíš, tím dřív ho bez používání zapomeneš - jinými slovy, pokud jazyk nechceš pravidelně používat nemá moc smysl se ho učit - opět je to stejné jako s matikou, asi už bych dnes neuměl derivace či integrály . To co jsi podstoupil je obdivuhodné, ale ani jedno z toho tě jazyk nenaučí ( samozřejmě míněno pokud na něj nemáš vlohy, těm nadaným to stačí ).

Tak šťastnou cestu :_
Die Krähen fliegen in Schwärmen, der Adler fliegt allein.
TivatTivatČlen
Přidáno před 6 let
Mě vedlo k zamyšlení, když jsme v Albánii v horách hledali cestu a kluk, který u silnice prodával med a pásl ovce se nás plynou angličtinou přišel zeptat, jestli nepotřebujeme pomoc....
Moje stejně staré dítě mu moc nerozumělo a já také ne, hanbou jsem se propadal...
Začal jsem i po padesátce chodit na anglinu a po třech letech si umím o všechno požádat a celkem jsem schopen se domluvit, i když lektorka ze mě šílí, že prý by mě asi rozuměli a pochopili, ale takhle by to nikdy nevymysleli...
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,344,572 unikátních návštěv | Vygenerované za: 1.07143 sekund | Průměrně za: 1.07143 (0) sekund | Dotazy: 93 | Použitá paměť: 1.97MB/2MB