Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Baterie: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Baterie

Poslední aktualizace před 6 let
MMojzirakMMojzirakČlen
Přidáno před 6 let
Zdravím,
vím že je tu několik vláken o akumulátorech a přečetl jsem je téměř všechny. Problém je, že elektřina celkově jde úplně mimo mne. Několikrát jsem pročet základy, také vlákno o akumulátorech, ale pořád v tom tápu.
Nevím na co se vlastně mám soutředit. Jsou důležitý mAh. Nebo Kwh? Jak spočitám spotřebu?
Nevěděl by mi někdo z Vás nějak polopatě vysvětlit tyto věci? Chci si na celoroční provoz udělat ostrovní systém,a došlo mi, že vlstně nevím jakej. Jaký baterie a kolik jich bude potřeba. To samý s panelama.
Díky za odpovědi nebo případné ppřesměrování jinam
ford focus 1,6 b Buerstner club Ja, Adel, Mia
B
bob7373Člen
Přidáno před 6 let
Pokud nenapíšeš co a jak dlouho chceš provozovat není rada možná:(
MMojzirakMMojzirakČlen
Přidáno před 6 let
Pár hodin denně posvítit třema LED žárovkama úspornejma, notebook průměrně 5h za den, malá úsporná lednička, jednou za pár dní malá úsporná pračka. Pokud je pračka nesmysl, tak bez ní.
ford focus 1,6 b Buerstner club Ja, Adel, Mia
Willik68Willik68Člen
Přidáno před 6 let
zdravím MMojzirak
Nejsem sice ještě kovaný karavanista, spis jen zatím zkouším co od malé obytné vestavby mohu čekat. To mi ale snad nebrání pár postřehů , které jsem již získal, případně i vyčetl a navíc se v elektrice trochu orientuju.

První co je třeba vědět, jak velkou baterku máš, kolik se do ní vejde energie. pro tebe bude asi nejjednodušší si říct, že volty (V) krát ampéry (A) dávají waty (W). Zjednodušeně řečeno do baterie 12V a 100A si uschováš 1200W (po přepočtu 1,2 kilowaty - kW). Zkušení mne v tuto chvíly budou kamenovat, protože pokud bys vyčerpal všechnu tuhle energii, tak si zničíš tu baterku (akumulátor). Žádnou baterii nesmíš vyčerpat do nuly, musí v ní něco zůstat. Ten zůstatek je u různých baterií rozdílný, záleží na konstrukci dané baterie. Zjednodušeně řečeno, počítej alespoň 30% energie nechat v baterce (snad jí to bude stačit). Podrobněji ti tohle budou muset vysvětlit erudovanější Pánové.

Za druhé potřebuješ vědět kolik který spotřebič odebírá.
Osvětlení LED diodami je v řádu jednotek až desítek watů na jednu žárovku nebo metr LED pásku. Zde budeš konkrétní hodnoty hledat na obalu nebo dodacím listu daného LED zdroje. Tady žádný velký odběr asi nebude.

U notebooku už to bude se spotřebou trochu horší. Moje starší Lenovo si při použití adaptéru do autozásuvky 12V vezme cca 50W. Pokud bych ale použil standardní adaptér na 220V (do domácí zásuvky) a pouštěl bych ho přes měnič 12/220V, tak musím připočítat ještě vlastní spotřebu měniče. Tak se dostaneš klidně na 80W a možná i víc.
A tady je už na místě začít počítat i hodiny. Jestli mi notebook sežere za jednu hodinu provozu 50W a budu ho mít puštěný 5 hodin, pak za těch našich 5 hodin sežere celkem 250W. A jestli mám v baterce 1200W, tak po čtyřech dnech mám baterku prázdnou (30%) a budu rychle hledat nabíječku. A to jsem nesvítil a nepouštěl nic jiného.

Takže když se teď ještě podíváš kolik si vezme lednice (ta moje asi 50W), uvědomíš si že poběží celý den (24hod), tak po vynásobení zjistíš že i lednice čistě na proud z baterky je také čirý nesmysl, protože sama vycucne baterku za necelý den. Proto se do karavanů dávají trojkombinace 12V/220V/plyn. Plyn když stojíš na dovoko, 12V za jízdy kdy běží motor a ledničku krmí alternátor a ne baterka, 220V když stojíš v kempu nebo doma a připojíš se do zásuvky.

No a když se koukneš na tu "malou pračku", už si asi odpovíš sám. Pokud to bude jenom rotující bubínek bez ohřevu vody (teplou vodu si ohřeješ na ohni) tak si možná jednou za čas přepereš své prádélko. Jakmile bude mít pračka i ohřev vody, tak jsi ztracen a nevypereš ani jednu dávku.

Další důležitá otázka je také jak často a jakým způsobem budeš tu baterku dobíjet.
Alternátorem od motoru auta? Solárním panelem? Elektrocentrálou nebo rovnou ze zásuvky v kempu?
Pokud budeš mít hodně silnou a "inteligentní (a dražší)" nabíječku, dotlučeš prázdnou baterku i za cca 5 hodin. Alternátorem za jízdy autem to bude horší (mnohem delší čas). Pokud přidáš k altíku booster, čas si zkrátíš ale bude tě to stát další koruny. Solární panel ti taky pomůže (pokud bude svítit Punťa), ale opět to něco bude stát.

Uvědom si, že kolik energie z baterky odebereš, tolik jí musíš zase do baterky vrátit abys pak mohl zase brát.

Co z toho všeho vyplívá. Svítit ano, ale s rozumem. Platí zde staré heslo: nesvítíš někde zbytečně? Notebook ano, ale nastavit si úsporný režim a šetřit se strojovým časem. Lednice ano, ale jen při jízdě, jinak plyn nebo 220V. Pračka? to snad jen v kempu a připojené síti 220V nebo dostatečně silné elektrocentrále.

Nevím kam tu ostrovní síť budeš montovat, tak jsem to pojal jako karavan a auto. musíš si z toho vybrat potřebné informace. Konkrétní ostrovní systém pak bude chtít navštívit zkušeného odborníka, který bude mít i dost zkušeností a řemeslného citu, ne všechno bude jen o výpočtech.

Doufám že si jako laik z tohoto popisu alespoň trochu najdeš co se týká spotřeby. Zároveň prosím zdejší Učence, berte to s humorem a pokud šířím nějakou nepravdu, nekamenujte mne a raději uveďte vše na správnou kolej. Tyto řádky nepíšu abych probouzel vášnivé debaty, ale abych dle svého svědomí a vědomí usměrnil úvahy tazatele.



HOVK, domluvil jsem
Upravil Willik68 dne 12.09.2018 20:55, před 6 let
B
bob7373Člen
Přidáno před 6 let
Další - kolik do toho chceš investovat a podle mě - bude nutno zálohovat v zimě centrálou nebo sítí, pokud není dost prostoru pro panely. Baterka LIFEPO4 130 - 200 AH by měla stačit s rezervou, není limitující pro celoroční použití limitující je možnost získání energie v zimě. Obrátil bych se na odbornou firmu, která udělá návrh na míru, bez znalostí a odborné pomoci se neobejdeš. Tedy pokud chceš aby to denně fungovalo.
MMojzirakMMojzirakČlen
Přidáno před 6 let
chci to mit na zahradě mam karavan na trvalé stání. takze to bude na solaru kterej to bude dobijet. takze kdyz vemu 130ah baterku 12v tak do ni nacpu 1500W? je to tak? tkaze kdyz se vykaslu na pracku, utahne to 200ah baterie? a urcite nebrat olovo?
investici bych samozrejme chtel co nejnizsi, ale popravde, zatim nevim co bude potreba vsechno
ford focus 1,6 b Buerstner club Ja, Adel, Mia
EmhEmhČlen
Přidáno před 6 let
pokud jsem to dobře pochopil, karavan bude jako chata na zahradě ( nepojízdný) a ty hledáš systém pro energii.
Prodávají se celé komplety třeba tady :
http://www.solar-...-karavany/
je to celé komplet a můžeš zakoupit i bez akumulátoru nebo si zvolit jaký budeš chtít. ( samozřejmě po dohodě s technikem.)
Zapojí i laik nebo každý elektrikář.
NENÍ TO URČENO PRO JÍZDU KARAVANU!!!
Míra + Eliška
MMojzirakMMojzirakČlen
Přidáno před 6 let
jo na to sem koukal a přišlo mi, že treba ta sestava za 50 by stacila. kdyz jsem jim ale napsal poptavku tak mi poslali nabidku za 150. tak sem ted trosku paf z toho a nevim co si o tom myslet.
ford focus 1,6 b Buerstner club Ja, Adel, Mia
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: MMojzirak, bob7373, Willik68, Emh

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,062,968 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.19171 sekund | Průměrně za: 0.19171 (0) sekund | Dotazy: 83 | Použitá paměť: 1.89MB/2MB