Citovat
TomTP napsal:
Díky Pepo :^ Jen ještě jedna otázka z praxe, co vlhko ? Nebude v mrazáku díky nízké teplotě a většímu prostoru s případnou vlhkostí plno "sněhu"? Abych při přejezdu (lednici vypínám) neměl louži na koberci.
Ahoj. To je právě ten omyl mnoha lidí, že si myslí, že v chladničce je vlhko.
Každé chladicí zařízení vysušuje. Je to tím, že ve vychlazovaném prostoru je velmi studené těleso, (výparník), které velmi intenzivně značnou část vlhkosti váže na sebe. To, že je na výparníku led, voda, ale zmrzlá, "suchá", to neznamená že je ve vychlazovaném prostoru vlhko. Dokonce se tato nepříjemná vlastnost využívá na dosušování izolace. Ma místech, aby to uživatel neviděl, protože by to nepochopil, jsou otvory ve vnitřním "obalu" vychlazovaného prostoru. V domácích podmínkách nikdo nezkoumá, když předevčírem se do chlaničky dalo 25 dkg anglické, kolik dnes z těch 25 dkg zbylo. Samozřejmě maso a tuk tam je všechen, ale část vody je už na výparníku, u chladniček s cyklovým odmražováním už dávno v odpařovací nádobce a možná už i v kuchyni jako pára. V distribuci jsou s vysušováním značné problémy, protože většina skladovaných potravin se prodává na váhu a špatně navržená chladírna a ještě navíc špatně seřízená může vytvářet značné úbytky na váze. Nejmarkantnější je to u zeleniny. Řeší se to tak, že se zvětší teplosměnná plocha výparníků až na trojnásobek, i čtyřnásobek a pak vypařovací teplota (teplota výparníku) vychází blízko vychlazované teplotě, např. teplota vychlazování +3°C, teplota výparníku 0°C, Přesto se výparník "potí" a ztráty na zboží jsou, ale minimální, víc už udělat pro to nejde. Nejtěžší bylo přesvědčit majitele firmy, že místo jednoho výparníku jsou potřeba čtyři, každý za 50 000, (když by stačil jeden), pak do firmy vodil delegace a předváděl, že mu květák v chladírně o objemu 600 m3 (!!!) vydrží až do jara tak, jak jej na podzim z pole sklidili.
Co se týká vody po vypnutí chladničky v karavanu - výrobce nedodává standardně odkapní misku na odtátou vodu, tak jsem si ji vyrobil sám, vlastně jen upravil plastovou krabičku na na potraviny na nižšší a ta je pod výparníkem v mražáčku stále (furt), ani kapka nespadne mimo. A je po problému. Oznamte mi, kdy chcete někteří dělat zkoušky z chladírenské techniky, ještě pár příspěvků, a budou z vás mistři, zařídil bych to. (Sranda musí být každý den nejméně třikrát). Čáo, Pepa