Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Praskliny v laminátu: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Praskliny v laminátu

Poslední aktualizace před 6 let
L
lubo198Nováček
Přidáno před 6 let
Ahoj,
prosím o radu, jak se zbavit těchto prasklinek na laminátové konstrukci polského karavanu n126.
Základní epoxidová barva to nejspíš asi nezakryje že? Nebo použít nějaký polyesterový tmel?

Děkuji.
lubo198 Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
pachtapachtaČlen
Přidáno před 6 let
Praskliny probrousit do hloubky a polyesterový tmel se skelným vláknem vybrousit do hladka a přestříkat
Hanka a Pavel
HatitiHatitiČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

lubo198 napsal:
Ahoj,
prosím o radu, jak se zbavit těchto prasklinek na laminátové konstrukci polského karavanu n126.
Základní epoxidová barva to nejspíš asi nezakryje že? Nebo použít nějaký polyesterový tmel?
Děkuji.

Mno ...
... já bych šel nejdříve po příčině, aby se to neopakovalo!
Pokud to jenom zamaskuješ a v tom místě je "slabší konstrukce" (myšleno například rozvrstvený laminát), tak veškero maskování na dvě vjeci jest!
Položil bych si otázku: "Jak je ten laminát starý"?
S Polákama sice zkušenosti nemám, ale s laminátama zase naopak velmi bohaté!
Takže: "Než na tom začneš fachčit, hoď čučku zhuvnitř"! A pak se rozhodni ...
Rozvrstvený laminát poznáš už jenom poklepem - jiný zvuk a je to měkčí. K rozvrstvení může dojít několika způsoby - buď stářím v kombinaci s tenčí svrstvou pryskyřice, nebo nechanickým poškozením (například nárazem - bez proražení), kdy se laminát v rámci své pružnosti prohne do extrému až tak, že se jednotlivé vrstvy od sebe oddělí. V tom případě je toto místo na prohnutí mnohem méně pevné, ale zase mnohem více pružné. Pokud tomu tak je, tak Ti to žádná barva na dlouho nezakryje!
Příklad: Nastříkej si epoxydovou barvou nafukovací míč a uvidíš!
To je ale asik blbost, že?

Podle fotky bych soudil, že že zde právě došlo výše popsanému, tedy že venkovní krycí vrstva je mnohem tvrdší a pevnější než je podklad na kterém drží. Podle tvaru a směru prasklin bych zase usuzoval na lokální pnutí, které tam dříve nebylo. Jelikož jsou trhlinky na "prolisu", který většinou má ztužující funkci laminátového skeletu (v kombinaci s vnitřní konstrukcí), dovoluji si tvrdit, že Tvůj problém není pouze estetický! ... (a už zase píšu dizertační práci ... )

Jasný? :o

Opravit jde vše, ale musí se to umět! Odrazuji Tě před připatláváním dalších vrstev laminátu bez předchozích potřebných úprav - nemá to smysl a je to pak věčný boj!

Kamil

PS: Když tak se ozvi ...
!y+!u+!i+:i+:i
"Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká aby byl a je, tak má bejt to co je a nemá bejt to co není, jak tomu v mnoha případech je!" :^
(Pan Jan Werich)
B
BeryČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj, nevím, jestli je tohle téma ještě aktuální, ale taky mám u poláčku pár takových prasklinek. Podle mě nemusí jít hned o poškození laminátu, ale o jeho relativně vysokou pružnost oproti vnější vrstvě 40letýho zkřehlýho vrchního tmelu, přičemž za jízdy se asi budka trochu kroutí a pruží i kdyby byla nová, příklad je třeba vepředu těsně nad ojí. Nemluvě o místech, kde už cyhtil nějakou ránu. Samozřejmě jsou i místa, kde už k popisovanému poškození laminátu i v mým případě došlo (třeba kde je zevnitř uchycená skříň ) a zasloužily by opravu a vyztužení, ale zrovna třeba v tomhle případě by se proti prohýbání muselo zevnitř vyztužit asi širší okolí (vyztužovací lať v tom místě akorát končí) a vyžadovalo by to zásah i do nábytku, takže jsem se s tím prostě smířil (beztak s ním nejezdím).
Co mě ale sere víc jsou podobný, naštěstí sotva znatelný, prasklinky na pravým předním horním rohu a rohu dveří, mající původ v nárazu do stromu poté, co kdysi moje sestra ve spěchu odjela s autem a nevšimla si, že jsem si na kouli "odložil" bydlík a až po pár desítkách metrů se po ráně podívala do zrcátka, ani cihly před jeho nebržděnýma kolama nebyly překážkou :-) Naštěstí tohle poškození je fakt jenom ve vrchním tmelu a laminát odolal bez úhony, víc to bylo vidět na tom stromu :-)

Nezkoušel jsem to nikde nijak brousit ani tmelit, ale částečně to schová pořádný vymytí černýho bordelu z praskliny vapkou a převoskování - většina vosků časem po vyschnutí zbělá, takže praskliny trochu znevýrazní.
Predom Prespol N126a (1976) a Beyerland Vitesse 4.00 CT (1987) za utahanou Octavkou 1,6 LPG ... samozřejmě ne současně :-)
Ondra, Kačula, Franísek, Mařenka a chlupatej hlídač Bobinka
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Hatiti, lubo198, pachta, Bery

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,377,335 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.11940 sekund | Průměrně za: 0.1194 (0) sekund | Dotazy: 69 | Použitá paměť: 1.79MB/2MB