Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Shunt - vliv na přesnost měření ampermetru: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Shunt - vliv na přesnost měření ampermetru

Poslední aktualizace před 2 roky
MirekJPMirekJPČlen
Přidáno před 6 let
Chystám se (konečně) objednat kombinovaný voltmetr s ampermetrem a chtěl bych zkušené elektrikáře poprosit o radu jaký shunt (bočník) k němu zvolit. Měřák nabízejí se shuntem od 30A do 400A přičemž cenový rozdíl je zanedbatelný.

V bydlíku mi řídí dobíjení z alternátoru i soláru CTEK D250 dual, který nepustí více jak 20A. Odběr velkých spotřebičů (obou naftových topení při současném žhavení, kompresorová ledníce) + nějaké menší by také přes 20A neměl přelézt.

Má smysl shunt předimenzovat a vzít 300A verzi, nebo je lepší použít shunt 50A? Bude přesnost měření vyšší při menším Shuntu?


https://www.aliexpress.com/item/DC-12...45803.html
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj,
přesnost by měla být lepší s bočníkem na 50A. Zjednodušeně to rozeberu.

1) Každý měřící přístroj má nějakou chybu měření a ta bývá udávána (pokud to výrobce nestanoví jinak) z celého rozsahu. U toho měřáku z odkazu je chyba měření proudu +/- 2%. Při 300A je to maximálně 6A a u 50A 1A. Je velký rozdíl, jestli mám při protékajícím proudu 20A chybu až 6A nebo 1A.

2) Proud se pomocí bočníku měří tak, že přes bočník protéká proud a na bočníku (který má přesně daný odpor) vzniká nějaký úbytek napětí (který odpovídá protékajícímu proudu). To napětí se potom změří a "přepočítá" na proud. Napětí, které měříme na bočníku je hodně malé - pro malé proudy a větším rozsahu řádově mV a většinou bývá do 1 V. Potom je hodně znát jakákoliv odchylka, nedokonalý kontakt a podobně. Rozdíl 0,1V potom na 50A bočníku může znamenat odchylku 10A a na 300A bočníku 60A. A takové nízké napětí se ti tam klidně může indukovat z vedlejšího vodiče, kterým protéká větší proud nebo třeba z telefonu, který leží poblíž.

Takže je určitě lepší používat měřící přístroj, který se svým rozsahem více blíží maximálnímu proudu (pro napětí to ale platí také), který budeme měřit.
MirekJPMirekJPČlen
Přidáno před 6 let
Diky za vysvetleni. Ja to chapal tak, ze presnost mereni +-2% je odvozena od mereneho proudu, ktery by byl na obou bocnicich stejny. Pokud je to od bocniku, tak neni co resit.

Samotny ampermetr je podle me stejny u vsech verzi a rozdilny je jen ten bocnik.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 6 let
Je to tak, ampérmetr mívá vstup na stejné vstupni napětí a jen to přepočítává jinak podle namontovaného bočníku. Často se to dělá pomocí propojky na plošném spoji.
Pirat z RuzynePirat z RuzyneČlen
Přidáno před 6 let
Ahoj, včera mi to přišlo ve 100A verzi a právě si s tím hraju na stole. Za ty prachy zajímavá krabička. Máš již promyšleno jak zapojíš a jak nastavíš meze? Pirát.
MirekJPMirekJPČlen
Přidáno před 6 let
Zapojeni mam jasny - dam to mezi Ctek D250 a baterii. Zajima me kolik amper dava v rezimu boostru a ze solaru + kolik papa bufik a lednicka.

Alarmy nastavovat ani neplanuju.
V
vitaraČlen
Přidáno před 2 roky
Po čase oživím téma.
Chystám se objednat podobný ampermetr s voltmetrem, Jaký tedy objednat bočník 50 nebo 100A.
Nabíjení mám řešené také ctek 250 dual max 20A spotřebiče vlastně také stejné, jako v puvodním dotazu.
Nějak se nemohu rozhodnout který koupit.
MirekJPMirekJPČlen
Přidáno před 2 roky
Ahoj, použil jsem 150A verzi, ale bylo to zbytečně moc. 50A ti stačí, pokud budeš používat jen topení, lednici a nějaké další malé spotřebiče. 100A ti dá rezervu do budoucna, pokud ale 50A už máš, tak bych větší nekupoval.
V
vitaraČlen
Přidáno před 2 roky
Děkuji za odpověď

Namontuji tedy 50A.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Pirat z Ruzyne, MirekJP, PetrDubi, vitara

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,673,656 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.16686 sekund | Průměrně za: 0.16686 (0) sekund | Dotazy: 81 | Použitá paměť: 1.84MB/2MB