Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Měniče zjednodušeně: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Měniče zjednodušeně

Poslední aktualizace před 5 let
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let
protože mezi karavanistickou veřejností (laickou i odbornou) panuje stále poměrně dost nejasností a bohužel i bludů, sesmolím to něco málo (co vím) o měničích.

V tomto vlákně se jimi budeme zaobírat jen obecně, uživatelsky, aby z toho nebyl román (von stejně :he bude).
Pro ty z vás, kteří chtějí činnosti měničů přijít na kloub hlouběji, si to probereme podrobněji v jiném vlákně.

Typy a popis
MĚNIČ je elektronické zařízení, které z 12V (24V) autobaterie vyrobí síť 220V.

Měniče dělíme na typy:
s modifikovanou sínusovkou - levné a vhodné na napájení většiny malých spotřebičů
s čistou sínusovkou - dražší až velmi drahé, vhodné na napájení všeho, včetně citlivých zařízení (měřicí zařízení a systémy citlivé na výkyvy napětí) a pro napájení výkonných spotřebičů (popíšeme si dále).

Měnič s modifikovanou sínusovkou
Velmi často mi lidi volají jaký si mají koupit měnič;
Já na to: a na co ho potřebujete?
V tý chvíli lidi buď začnou koktat, nebo spustí: na napájení Noutbúku, telefonů a tak,....
V tý chvíli spustím: a to nemáte na mobil adaptér do cigareťáku ? A na tabletku jakbysmet? A na NB si neumíte koupit napájecí adaptér z 12/19V za pár stovek ?
Takže nakonec zjistíme, že malý měnič vůbec není potřeba.

Proč nemám malý měniče do karavanu rád:
1) protože žerou ve Standby režimu 0,3-1A čili baterku sežerou za pár dní jen na svůj spací režim.
2) protože špatně nadimenzovanej, nebo špatně chlazenej měnič umí zapálit auto (karavan). Měli jsme jich tu několik (popíšu na konci článku).

Nicméně:
K MĚNIČI S MODIFIKOVANOU SÍNUSOVKOU MŮŽEME PŘIPOJIT VĚTŠINU BĚŽNÝCH ELEKTROSPOTŘEBIČŮ (za předpokladu, že víme co a jak).
Pokud to nevíme a postupujeme systémem pokus-omyl - může se stát, že zařízení bude hřát, vrnět, pískat, vibrovat a nebo nepůjde vůbec.
Co bude hřát:
hřát může hodně spínaných zdrojů; nabíječky do elektrokol, některé nabíječky notebooků (hlavně ty starší), televizní zdroje. Obecně hlavně starší typy nemají takovou odolnost vůči tý "rádobysínusovce", která z toho leze.
Co se může stát: buď nic, nebo to může i shořet, všechno. Včetně karavanu.
Problém měniče s modifikovaným sínusem je, že díky svojí konstrukci, než zemře tak do 12V sítě pustí 300V špičky a většinou pozabíjí veškerou elektroniku která je na něj připojená. Případně ji zapálí a ta hoříce jasným plamenem s gustem zapálí auto. Měl jsem v rukách vícekrát takovéto zahořelé auta. Paradoxem je, že nikdy nezahořely od plynu, kterýho se většina (často zbytečně) bojí, ale vždy od debilně nadimenzovaných měničů který si všichni nadšeně kupujou a osazujou na všechny možný i nemožný aplikace. A tam se nebojí nikdo.
Co bude vrnět a pískat
Určitě točivé stroje typu kafostroj, klimatizace a další točivé stroje s těžkým rozběhem.
Z principu modifikované sínusovky vychází, že měnič ten motor nerozebíhá plynulým "roztlačením" ale kopancema. Pokud budu rozjíždět auto s vytočeným motorem a pouštět spojku razantním puštěním naráz, max. nadvakrát, tak jak dlouho ta soustava asi vydrží? pojede-li vůbec?
perlička: takhle přestal dělat jinak kvalitní měniče HQ Pavel Hnilica z Deramaxu: protože mu je karavanisti houfně nakupovali, pak zjistili, že jejich schizofrenní pokusy s klimoškama na 12V nefachčí a hromadně mu je zase přes e-shop vraceli,.....Výrok "tyto schizofrenní pokusy mám už dávno za sebou" použil jeden osvícený pisatel tady na fóru (jméno už si bohužel nepamatuju) a ten výraz dokonale vystihuje podstatu těchto pokusů,...
Co nebude fungovat
S největší pravděpodobností nebude fungovat mikrovlnka (nebo většina z nich)
Jde o to, že saturační proud magnetronu (syticí startovní množství energie) několikanásobně převyšuje štítkový výkon podobně jako velmi těžký rozběh motoru (všichni znají cirkulárku s velkým kotoučem).
Mikrowelle je 850W, měnič má napsáno modifikovaný sínus 1000W, špičkově 2000W.
Ale!, špičkově znamená třeba 0,1sec. Sycení magnetronu trvá 1,2 sec, což měnič nezvládne a na přetížení vypne. Navíc špičkový saturační výkon je například 2400W.

Co bude chodit naprosto spolehlivě:
Odporová zátěž - fén,rychlovarná konvice
Indukční zátěž (běžná) - vrtačka, bruska, pájka, elektrická řetězová pila, malé motory s lehkým rozběhem (sekačka a cirkulárka nejsou lehký rozběh !!!!)
Samozřejmě podmínkou je dostatečně dimenzovaný měnič i zdroj !!!
Nelze pověsit 2kW měnič na 100AH BATERKU !!!! nebo lze, ale napadlo by vás dát vidlicovej osmiválec do Fábie?
...,no, pravda je, že při pohledu do diskuzního fóra C24 zvanýho tlachárna by tam někteří jedinci byli schopni v rámci láce osadit i sentinel. Dřeva je všude dost a je zadarmo,...že. Kamna už narvat do karavanu dokázali,....O druhotný výrobě CO asi nespekulovali a pokud jo, tak né moc do hloubky,....
Ale naštěstí pro nás jsou to vesměs internetoví teoretici, takže jejich systém pokus/omyl (pokud se k němu vůbec odhodlají) celkem rychle skončí nezdarem a je zas na chvíli pokoj.
A úmrtnost hrdinných posádek provozujících topení s otevřeným spalovacím prostorem v karavanu je taky poměrně vysoká,....(naposledy ta posádka na Třeboňsku,...)
Omlouvám se všem slabším letorám za svůj morbidní humor, ale to je prostě profesní deformace,....


Využití měničů s modifikovaným sínusem

Použití pro malý měnič modifikovaný sínus do cca 300W s napájením z cigaretové zásuvky 12V:
doporučené:
- nabíjení např. profi fotoaparátů a kamer (hlavně když neumějí, nebo nemají adaptér na 12V)
doporučené s výhradou (vždy při prvních pokusech pečlivě hlídáme teplotu - jak měniče tak zdroje v napájeném zařízení):
- napájení TV, NB a běžné spotřební elektroniky (pokud to nejde z 12V, nebo koupě adaptéru není rentabilní)
tolerovatelné:
napájení 220V rozfuku topení v karavanu (přívěsu)

Použití pro velký měnič s modifikovaným sínusem (1000-2000W)
doporučené:
fén (ocení ženská část posádky s dlouhými vlasy)
rychlovarná konvice (dělají se ve výkonech od 600W)
doporučené s výhradou:
Malá mikrowelle (600-650W), ale našli jsme asi dva výrobky které HQ 1700W utáhl. Montáž bez záruky a nevím jestli ty typy jsou ještě v nabídce.
Některé typy hodně jednoduchých presovačů, ale opět bez záruky poškození kompresoru a elektroniky v presovači.
rozhodně nedoporučuji:
provoz klimatizace na 12V (i za jízdy)
provoz kvalitních presovačů
provoz kvalitních mikrovlnných trub

Měnič s čistou sínusovkou

tam je to rychlý:
jde použít úplně na všecko, nic nezničí, všechno funguje......a je drahej.
Sínusový měniče mám rád.

Je to trochu jako u soláru MPPT regulátor; dřív se taky všichni cukali s cenou. Dneska se obyčejnej regulátor s PWM modulací montuje jen ojediněle.
Ale lidi musej´ dozrát.

BEZPEČNOST PROVOZU A SPRÁVNÁ MONTÁŽ MĚNIČŮ

Malé měniče
nemají žádný specifický požadavek na provoz: zapojíme do cigaretové zásuvky a zapojíme spotřebič.
Spotřebiče jsou vždy !!! osazeny "flexošňůrou" čili dvouvodičovým přívodem.
Pokud spotřebič má kovový plášť (staré vrtačky,brusky apod) NELZE TENTO SPOTŘEBIČ NAPÁJET MĚNIČEM !!!!
Pokud má spotřebič třížilový přívod a nemá na sobě znak dvojité izolace (dva čtverečky v sobě, neumím ten znak nakreslit tady) NELZE TENTO SPOTŘEBIČ NAPÁJET MĚNIČEM !!!!

Velké měniče
- vždy zapojujeme co nejblíže k baterii - délka vodičů (a jejich odpor) krade výkon
- pokud měnič nemá vestavěné jištění (nové už mají) je vhodné vsadit co nejblíž k baterce výkonovou pojistku
- pokud už musíme vodiče prodlužovat - důsledně dbáme na zachování správného průřezu vodičů a správně kleštěmi !! nalisovaná oka.
Lisování ok ve svěráku a podobné "schizofrenní" výkony jsou na ránu kabelem do hrbu !!!
- velikost akumulátoru musí korespondovat s velikostí měniče
- pokud má měnič dálkové ovládání (dále jen DO) osazujeme ho; je to velmi praktická pomůcka
- ZEMNICÍ SVORKU (pokud ji měnič má a my ji budeme zapojovat) PŘIPOJUJEME ZÁSADNĚ POUZE NA OCHRANNÝ VODIČ (zelenožlutý ochranný vodič PEN na síti 220V). Nikdy nepřipojujeme zemnicí svorku měniče na záporný pól baterie !!!

- naprosto zásadní jsou PODMÍNKY SPRÁVNÉHO CHLAZENÍ MĚNIČŮ

víme, že činnost měničů se pohybuje od 80-90% cca. To znamená že 10-15% protopíme ve formě odpadního tepla. Pří výkonu 100W už se jedná o značných 10-15W. A ty dokážou zapálit měnič a auto úplně v pohodě.
příběh 1:
koupili si mladí lidi starší auto a mělo mrtvou lednici. Pán tvorstva jsa zručný kutil, osadil do linky novou lednici na 220V, krmenou měničem (modifikáč, samozřejmě, páč tý láci nešlo odolat, že) a protože byl kutil, dal i veliký baterky aby "to" vydrželo dlouho. Místo pro měnič bylo v lince dole ve skříni tak ho tam osadil. Samozřejmě měnič jedouce v debilním módu topil jako kráva. Rodinka se vydala na první velký výlet a milá maminka maje malé dítka, dala zásobní papírový plínky do skřínky kde byl měnič. Ten s radostí jak ušetřila plac zcela obestavěla. Ubohý měnič jsa zcela izolován plínkama a jedoucí v ultra-debilním módu se surově potil. Naše povedená rodinka nakoupila, nechala auto na parkovišti u obchoďáku a radostně odtáhla vstříc novým zážitkům.
Výsledek asi není těžký uhodnout: auto radostně zahořelo na boku od měniče, klika byla že parkoviště bylo plný lidí a pohotoví parkující vyndali hasičáky a tu ohořelou křapku uhasili. Takže zahořela jen bočnice. Když se rodinka za pár hodin vrátila z výletu, zbyl už jen pláč a skřípění zubů. Rodinka byli Rakušáci, auto prodali a skončilo jak jinak ? I s novým majitelem u nás.

příběh 2:
přišel k nám pán že má zálusk na auto za supr cenu jen že "trošku" zahořelo:
při prohlídce mi ubohý bazarista (netuše s kým mluví) začal vysvětlovat, že to je lehce opravitelný (kdo mě zná, dokáže si představit, jak vypadala moje reakce). Auto mělo komplet vyhořelou alkovnu, včetně nábytku prostor nade dveřmi a část garáže. Zjednodušeně-totálka.
Co se stalo: majitel, špekulant si do novýho auta dal starou telku na 220V a vedle ní měnič. Stará TV nezvládla modifikovanou sínusovku a od zdroje se radostně vzňala. Měnič když začal hořet tak ještě než definitivně odešel do věčných lovišť, tak poslal pár 300V napěťovejch špiček do 12V sítě. Tím samozřejmě úspěšně zapálil energoblok za sedačkou řidiče, ovládací panel nade dveřmi a ovládání Webasta v garáži. Takže slavný auto "zfajrovalo" na čtyřech místech najednou !!!!


No to by snad pro dnešek stačilo
Jak říká moje první žena: zážitky nemusej bejt hezký; hlavně když sou intenzívní,....

:_
V ouctě Karel, Váš servisák v aktivní službě.
bleriot11bleriot11Člen
Přidáno před 6 let
Karle dík za osvětu.K první příběhu...
Je tedy blbost krmit lednici 230V z měniče?
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let
:) modelář se nezapře:

vyloženě špatně to není ale:
- je to zařízení třívodičový (nemá dvojitou izolaci) takže revizák s tebou vyběhne,......
- aby to správně chodilo měl bys dát sínusák třeba 500W (5000,- určitě)
- účinnost celýho soustrojí stoupá o spotřebu měniče a musíš to furt hlídat

já bych to nemontoval minimálně z důvodu 1
než dát 5.000+5.000 za lednici a měnič, tak dám radši 15000 za Waeco nebo Engela
floridan79floridan79Člen
Přidáno před 6 let

Citovat

Karel Prokop napsal:

:) modelář se nezapře:

vyloženě špatně to není ale:
- je to zařízení třívodičový (nemá dvojitou izolaci) takže revizák s tebou vyběhne,......
- aby to správně chodilo měl bys dát sínusák třeba 500W (5000,- určitě)
- účinnost celýho soustrojí stoupá o spotřebu měniče a musíš to furt hlídat

já bych to nemontoval minimálně z důvodu 1
než dát 5.000+5.000 za lednici a měnič, tak dám radši 15000 za Waeco nebo Engela


Kdyz jsem pred 5 lety kupoval Kosmika a petadvacetileta lednice s vyparnikem moc nejela tak jsem prave docasne poridil lednicku Guzzanti GZ11 na 220V za 3800CZK a menic obdelnikovej 1500W naka china za 2000CZK s tim ze nasetrim na poradnou karavanovou kompresorovku... Ale to docasne uz trva 5 let. Musim teda v lete hodne jezdit a hodne slunicka aby to chodilo a zbyvala energie i rano, ale to je nastesti muj styl byt kazdy den jinde. Takze funguje to sice ale dost to zere. Od podzimka do jara lednice neni potreba kdyz nekam jedem staci mit jidlo u zadnich dveri :-D

Uz se tesim az nasetrim na tuhle: http://www.indel-...0litru-p90
Fiat Ducato 280 Weinsberg Cosmos 1989 2.5TDI 4x4 (Kosmik)
bleriot11bleriot11Člen
Přidáno před 6 let

Citovat

Karel Prokop napsal:

:) modelář se nezapře:

vyloženě špatně to není ale:
- je to zařízení třívodičový (nemá dvojitou izolaci) takže revizák s tebou vyběhne,......
- aby to správně chodilo měl bys dát sínusák třeba 500W (5000,- určitě)
- účinnost celýho soustrojí stoupá o spotřebu měniče a musíš to furt hlídat

já bych to nemontoval minimálně z důvodu 1
než dát 5.000+5.000 za lednici a měnič, tak dám radši 15000 za Waeco nebo Engela


Karle dík za info.
-tak já nikomu nebudu říkat,že mám padesátku a 7§ a revizáka bych tam nepustil -jak píše Florian,může to nakonec i chodit s obdélníkama
(nevím co mi z toho leze)
-to hlídání by byl problém,chtěl jsem vyřešit chlazení za jízdy(To je asi blbost)

No, že jsem se ptal,když si to pak chci udělat po svém.. :)
Ale je to jen takový teoretizování a získávání informací.
Hlavně nemám vyřešený pořádný dobíjení karavanový baterie.Mám jen slabej solár a vyšeptanou stovku baterku.Na chlazení je ten celek slaboučkej,s bídou vydržím na divoko 3dny(telka 12v,svícení).Představa byla dobíjet karavanovou baterku z auta(ani nevím jak se to řeší a jestli to vůbec jde),z tý pak měničem krmit za jízdy tu lednici.Ale je to takový bastlení,i proto jsem se k tomu ještě neuchýlil.
H
Honza11Člen
Přidáno před 6 let
Dobrý den Karle,
mám dotaz, máme měnič do zapalovače 200w a žehlička na vlasy příkon 20w a ten měnič to moc nedává, neustále se vypíná a zapíná . Vím kde je chyba, ale manželka bez žehličky nedá ani ránu.
Díky Honza
Kuchař , 3 stany, 2 děti, 1 manželka a Roller team Zefiro.
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let
Honza 11: píšeš, že víš kde je chyba; proč ji tedy neodstraníš ? Soráč, musel jsem si rejpnout !c
Žehlička na vlasy (pokud topí) určitě nebude mít příkon 20W. Bude mít (tipnu si) 200 anebo spíš víc W. Pokud ti kolabuje měnič, tak evidentně ta žehlička má tak 300-500W.
Běžný kulmy a žehličky na vlasy mají od 600-2000W.
Navíc tahat 200W z cigareťáku nejde. Ta zásuvka snese tak max 75 až hraničně 100W.
Většinou má přívod vodičem 0,75 až 1mm2, takže už tam je prasečí úbytek.
Navíc kontakty v zásuvce jsou zpravidla ultra-ubohý (fosfor-bronzovej plech to v životě nevidělo) a při 5A trvalý zátěže bezpečně vytečou.

Takže pokud chceš z měniče tahat 200W musíš ho připojit přímo na baterku (kvalitní krokosvorky, nebo přímo očko a pod šroubek)

Blériot a Floridan: Vy dva !! hlavně na začátku takovýchle příspěvků povinně napíšete, že jste elektrikáři a že to jsou vaše pokusy kdy NAPROSTO PŘESNĚ VÍTE KAM už je to moc vo hubu.
Páč vobyčejnej čtenář si pak myslí, že je to jednoduchý. A z vaší praxe to tak vyznívá !!!
ALL: VŠEM ELEKTRICKY NEZDATNEJM ČTENÁŘŮM DŮRAZNĚ ZAKAZUJU DĚLAT TAKOVÝDLE EXPERIMENTY.
A všechny elektricky zdatný experimentátory a techniky (což Kamil s Danem jsou) žádám, aby uváděli, že jsou v elektrice doma a rozhodně nikoho nenabádají k následování.
Upravil Karel Prokop dne 30.11.2017 13:58, před 6 let
L
LakyČlen
Přidáno před 6 let
http://www.hadex....np2200-12/

Mám tento měnič , dotaz projektant tam uvádí tavné pojistky na oba poly + - ,50A až 100A dle zatížení , musí být i na mínus polu? Každý se diví proč - vysvětleno že je to dvou polovy zdroj a 2m vodiče od baterek .

Raději jsem vše dodržel dle projektu / 25.průměr vodičů, lisovaná oka ,izolace ,svorky 3x kabel

Kavovar 1500W v pohodě 4x káva preso ,úbytek 0,5V , měřeno na displeji v autě při plně nabitých aku 13V /180AH to spadlo na 12.5-6 V.
Žijeme jen jednou.
Upravil Laky dne 30.11.2017 14:11, před 6 let
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let
Nechápu význam "dvoupólovýho zdroje" když okruh je uzavřenej jen jednou a přerušením jeho obvodu kdekoli se celý obvod rozpojí,....
Teoreticky = pokud by si to bralo potenciál ze společnýho uzemnění tak ano, ale tady?
Nechci hodnotit cizí práci ale spíš si myslím, že ten projektant v životě měnič zblízka neviděl.
V akademii si probereme sínusáka a ukážu jak fachčí na fotkách. Je tam dost velkej konstrukční rozdíl oproti modifikáči.
A
adalbertČlen
Přidáno před 6 let
Správný postup je k zamýšlenému spotřebiči dimenzovat měnič. Jsem v opačné situaci, měnič už mám a dodatečně bych chtěl provozovat i jiné než původně zamýšlené spotřebiče.
Měnič: Victron Energy Phoenix 12/800VA;
Parametry: Trvalý výstupní výkon při 25°C - 800 VA; Trvalý činný výkon při 25°C / 40°C - 700/650 W; Špičkový činný výkon - 1600 W;
Spotřebiče: mikrovlnka, klimatizace.

Dotaz: existuje na trhu použitelný spotřebič?

Díky
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 6 let
Existuje, ale 800VA bude málo. Na klimu určitě a MIkrowelle by se musela zkusit. Klasická klima Dometic 2200 má 1000W příkon a Victron 1200 byl hraniční. Dali jsme 1600VA. Testováno vlastnoručně v Jihlavě u Neosolárů na dvoře. Odběr byl 83A z LFP baterky 200Ah.
H
Honza11Člen
Přidáno před 6 let
Díky Karle za vysvětlení, v pohodě, manželka si už zvykla na cestování s obytným autem, tak si ji nechám,
měnič jsem kupoval jako nouzové řešení do auta z půjčovny, 14 dní dovolené manželka bez žehličky nedává.
Teď vybíráme vlastní auto, tak určitě přijedeme na montáž, aby to fungovalo a neshořelo nám auto.
Díky Honza
Kuchař , 3 stany, 2 děti, 1 manželka a Roller team Zefiro.
H
Honza11Člen
Přidáno před 6 let

Citovat

Honza11 napsal:

Díky Karle za vysvětlení, v pohodě, manželka si už zvykla na cestování s obytným autem, tak si ji nechám,
měnič jsem kupoval jako nouzové řešení do auta z půjčovny, 14 dní dovolené manželka bez žehličky nedává.
Teď vybíráme vlastní auto, tak určitě přijedeme na montáž, aby to fungovalo a neshořelo nám auto.
Díky Honza


Musím se veřejně omluvit manželce, napsal jsem špatně ,,zvykla", správně je oblíbila a po 1 výjezdu, před 2 lety, půjčeným autem začala hledat auta na bazaru.
Kuchař , 3 stany, 2 děti, 1 manželka a Roller team Zefiro.
A
ajdaho2Člen
Přidáno před 5 let
Dobrý večer mám prosbu jakou kapacitu měniče použít? Budu jej používat jen pro napájení nabíječe Blue SMART IP22 nabíječ 12V 20A,
ještě dotaz musím použít měnič s čistou sinusovkou nebo může být s modifikovanou od WAECA ( zkoušel jsem připojit a trochu nabíječka vrní )


děkuji za odpověď
Pavel
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 5 let
Pavle, otázka není úplně jasná: máš 12V ss zdroj, z něj měnič 12/220 z něj nabíječku 220/12 ? (není mi jasný proč takhle svízelně, ale asi k tomu je nějakej důvod)

pokud ano, tak;
IP22/20 je 20A*14,5V= cca 300W. Technicky by stačil měnič 300W v našem případě Phoenix 375VA.
Ale: protože se jedná o dlouhodobou zátěž - dúrazně doporučuju alespoň Phoenix 500VA (klidně i 800VA, když ta zátěž bude dlouhodobá a pravidelná).

Ta nabíječka dlouho :D "vrnět" nebude; modifikovanej sínus tu nabíječku (je to spínanej zdroj) dřív nebo později zabije - proto ty vibrace a bude se i hřát.

Karel
A
ajdaho2Člen
Přidáno před 5 let
Karle moc děkuji za odpověď
Zkusím vysvětlit proč tak složitě to dělám .12V zdroj bude startovací baterie vozu , na ni napojím ten měnič který napojím přes elektronickou součástku (nevím odborný název) kde si můžu nastavit kdy má sepnout a kdy rozepnout relé , takže se bude měníč automaticky po nastartování zapínat a po vypnutí motoru zase vypínat , Nabíječka bude místo nabíjení z EBL nabíjet LIFEPO4 baterií,
asi dost složité , ale už jsem se unáhlil a vše krom toho měniče koupil , tak to teď chci dát nějak dohromady
Pavel
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 5 let
:D: no to ses tedy unáhlil opravdu strašně :D

dej tam Cyrix (když nebude solár)
dbej na kvalitní BMSku
-------------------------------------
pokud tam máš i solár pošlu ti propojovač a BMSku naši
vyrábět na palubě za jízdy 220V za jízdy pro dobíjení je tragická chyba.
Nabíječku prodej a doplň díly normálně. Dobíjet to bude možná rychleji než 20A nabíječka.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Karel Prokop, bleriot11, floridan79, Honza11, Laky, adalbert, ajdaho2

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,684,545 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.19835 sekund | Průměrně za: 0.19835 (0) sekund | Dotazy: 120 | Použitá paměť: 2.19MB/2MB