Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Plynové topení a nadmořská výška: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Plynové topení a nadmořská výška

Poslední aktualizace před 6 let
Meda BedaMeda BedaČlen
Přidáno před 6 let
Zdravím,
chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti s plynovým topením a nadmořskou výškou?
Mám Truma 4, topím čistým propanem a mám pocit, že při vyšší polohách n.v. topení nejede tak jak má být. V létě jsme spali v 2400 m a moc se mu nechtělo. Sice topilo, ale zdálo se mi, že výkon není jak by měl být. V zimě v 1700 m nebyl problém. Vyzkoušeno vícekrát.
Může být těch +700m problémem?
Dík za názor.
M
P
paragČlen
Přidáno před 6 let
Kaunertal 2750 m.n.m a žádné problémy,-19st a topení si jen ševelilo.Mám asi stejné topení a též propan.(celoročně)
Čágo Jarda
FunFunHlavní administrátor
Přidáno před 6 let
Malý úbytek atmosférického kyslíku asi nebude mít vliv. Hledal bych příčinu jinde. I když například atmosférické motory ztrácejí výkon ve větších výškách, ale to je spíš nižším tlakem.
Fun
Smile
Upravil Fun dne 01.11.2017 19:11, před 6 let
zemanekpetrzemanekpetrČlen
Přidáno před 6 let
Celoročně PB a nad 2000m bez problémů.Menší tepelný výkon neumím posoudit.Zato z naftového Planaru se stala dýmovnice a 1500 m zas OK.Bylo tady vlákno o nafťácích ale nějak ho nemůžu najít.Dík za nápovědu.
MajliMajliČlen
Přidáno před 6 let
zemanekpetrzemanekpetrČlen
Přidáno před 6 let
Majli,myslel jsem diskuzi o nafťácích nefungujících ve výškách .Myslím, že tam bylo i řešení. Omluva Méďovi nechtěl jsem zakládat nové vlákno.
rodinny_typrodinny_typČlen
Přidáno před 6 let
Mám zkušenost ne přímo s plynovým topením, ale s naftovými bufíky, které mají na sání dmychadlo. Dmychadlo je dimenzované na poměrně výrazný přebytek vzduchu a pro každou aplikaci (záleží jak je dlouhá sací hadice, husté mřížky nebo filtry a podobně) se doseřizují škrcením clonou, jakožto tovární nastavení pro zákazníka. Málo přiškrcené sání znamená snížený výkon - nadbytek vzduchu ředí spaliny, chladnější spaliny předávají méně tepla do výměníku a s jejich větším objemem se víc tepla vyhazuje výfukem. Moc přiškrcené sání znamená nebezpečí, že když se znečistí sací mřížka nebo klesne tlak do sání třeba vlivem proudění okolo karoserie za jízdy nebo když klesne hustota vzduchu s nadmořskou výškou, tak bude chybět kyslík pro dokonalé spalování. Čili bufík začne pouštět jedovatý CO, kouřit nebo bude za chodu různě plápolat nebo i zhasínat plamen. U plynového topení teoreticky hrozí CO a podíl nespáleného plynu z výfuku.

Hustota vzduchu klesá asi o 12% s každým kilometrem nad mořem, takže by topení v nížině muselo být seřízené na přebytek vzduchu menší než 1,35, aby ve výšce 2400m bylo s kyslíkem na hraně. Což asi technicky u konkrétního kusu možné asi je, ale standardní tovární nastavení bych odhadnul, že by mělo být na větší přebytek.

Nastavení se seřizuje pomocí měřiče procenta CO2 ve spalinách.
L + Z + (D+A+H 2004-2009);
TEC 510TR Siena, Citroen C4GP 1,6HDi
-----------------------------------
Ze země nic nespadne.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

rodinny_typ napsal:

... Málo přiškrcené sání znamená snížený výkon - nadbytek vzduchu ředí spaliny, chladnější spaliny předávají méně tepla do výměníku a s jejich větším objemem se víc tepla vyhazuje výfukem. Moc přiškrcené sání znamená nebezpečí, že když se znečistí sací mřížka nebo klesne tlak do sání třeba vlivem proudění okolo karoserie ....

Nastavení se seřizuje pomocí měřiče procenta CO2 ve spalinách.


Ahoj "rodino",
o kterém výrobci nafťáku to píšeš ?
4.114683,118.628756
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Meda Beda, parag, Fun, zemanekpetr, Majli, rodinny_typ, sipadan

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,725,332 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.12072 sekund | Průměrně za: 0.12072 (0) sekund | Dotazy: 86 | Použitá paměť: 1.91MB/4MB