Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 První cesta obytňákem - prosím o rady :): INFORMACE PRO CESTOVÁNÍ - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

První cesta obytňákem - prosím o rady :)

Poslední aktualizace před 7 let
hamonyhamonyČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj vsem,

letos chceme s rodinou poprve vyrazit na cestu. Obytnak mame pujceny od 28.8. do 8.9. a mame v planu dojet na francouzskou rivieru. Stravil jsem na zdejsim foru asi 5 hodin zjistovani informaci na co se pripravit a co nepodcenit. Aktualne mam nastudovanou teorii jizdy, ovladani obytnaku, ale mam jeste nejake nejasnosti zejmena k celemu systemu cestovani. Vzhledem k tomu, ze chci byt maximalne pripraven vzhledem ke zodpovednosti nad rodinou tak bych byl vdecny, kdyby mi nekdo zodpovedel nasledujici dotazy.

1. Kempy - je nutne v tomto terminu delat rezervace? Stellplatzy - je nutne delat rezervace? Nerad bych nekde travil cas po x stech km objizdenim kde muzu zastavit.
2. Nevzal jsem si 3000Km za 11 dni napoprve velke sousto? Mam plan prvni den ujet na Lago di Garda (cca 850km), prespat v kempu a druhy den to dotahnout k Nice - pote jiz volne cestovat napr. co 2 dny do 100Km. Cestu zpatky v podobnem duchu, ale jinou trasou.
3. Nastudoval jsem taky system okradani. Je mi jasne, ze pravdepodobnost narkoplynu je v kempu minimalni, ale co stellplatzy? Je to bezpecne? Na pumpe to riskovat nebudu, doufam take, ze nebudu muset. :)
4. Koupit si detektor narkoplynu?

Jde mi zejmena o bezpecnost a hladky prubeh, i za cenu vetsiho planovani a dodrzovani etap, na kteri vy ostrileni asi nejste zvykli, ale pro nas je to premiera :)

Pokud me jeste neco napadne, napsal bych.

Diky moc a cestovani zdar :)
T
TompetrČlen
Přidáno před 7 let
Podle mě je to dost krátká doba na takovou vzdálenost, ale chápu to. Jen je třeba počítat s tím, že plánování je na draka. Ve skutečnosti pojedete pomaleji. A pokud se budete přesouvat každý den tak sice ujedete co máte v plánu, ale nakonec budete víc unaveni než odpočatí.
Ale když už pojedete, tak si dej pozor na rozměry auta. Riziko jsou hlavně úzké uličky, nezpevněný povrch, stromy a tak. Vždy je lepší si problémový úsek předem projít.
Přeju šťastný start a návrat!
Všude dobře, tak co doma?

www.mahari.cz - Indické nástěnné dekorace
AsimetrAsimetrČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj,

pokud vyrážíte poprvé volil bych asi po pár letech zkušeností něco kratšího......, vyvaruješ se tím toho ,že na něco zapomeneš a nebo si budete brát zbytečnosti... , ale když jsem před 12 lety jel poprvé půjčenou obytkou já, byli jsem v Bretani a taky jsme to dali :-) .... takže se to dá....
Co se týká rezervací kempů,v tomto období již nebývá plná obsazenost a rozhodně, pokud nemáte vybraný nějaký super kemp, není problém dojet k dalšímu / byl jsem na jihu Francie začátkem července, za celou cestu jsme byli v kempu 2 x a vždy měli volno... jak v Antibes tak i Avignonu
STPL většinou rezervace nedělají až na vyjímky víc najdeš v aplikacích nebo mapách ... stejné je to i s bezpečností, jeden STPL je oplocen a v noci uzamykán a druhý je na ulici volně přístupný .. je potřeba si rozmyslet co jsem ochoten podstoupit za riziko a hlavně si sehnat recenze od předešlých návštěvníků...
Detektor narkoplynu v autě mám, v autě z půjčovny určitě nebude....stejně tak jako detektor PB plynu, pokud chceš mít čisté svědomí koupit ho můžeš, ale těch věcí co v autě z půjčovny nebude je daleko víc.. myslím, že důležité je parkovat podle svého citu a tím se riziko problému minimalizuje ...
Přeji štastnou cestu a hlavně hodně krásných zážitků :-)
Tomáš,Petra a občas i Lukáš(15) Auto LMC
1jgs - Milan1jgs - MilanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

hamony napsal:

2. Nevzal jsem si 3000Km za 11 dni napoprve velke sousto? Mam plan prvni den ujet na Lago di Garda (cca 850km), prespat v kempu a druhy den to dotahnout k Nice - pote jiz volne cestovat napr. co 2 dny do 100Km. Cestu zpatky v podobnem duchu, ale jinou trasou.


Ahoj,
myslím, že tvůj plán na první dva dny moc nevyužívá to, k čemu obytka vlastně je. Jestli chceš prožít dovolenou v kempu nebo na divoko, to záleží na tobě, obě je možné. Já se přikláním k té divočině, ale je pravda, že je třeba se k tomu dopracovat. Dřív jsem hodně řešil kde zastavit, přespat, budu-li vadit nevadit.

Ale k tomu plánu. Pokud máš první den v plánu dojet na Lago di Garda, počítej s tím, že tam přijedeš někdy večer. Druhý den ráno chceš být v Nice. Proč vůbec chceš platit nemalý peníz za kemp. Jezero uvidíš jen u snídaně. Sice můžeš prohlásit "byl jsem tam", ale k čemu? Za sebe bych dojel někam před Lago. Tam si našel místo k přespání. Zkus mrknout třeba na promobile.de. Přespíš a ráno se přesuneš ke kempu, najdeš místo, užiješ si krásnej den na Lago di Garda a další den ráno po snídani vyražíš dál. plný zážitků a odpočatý. Opět bych vzhledem k pozdnímu příjezdu volil přespání cestou a ráno stál před kempem.
Milan :_
__________________________________
Všude dobře, :x tak co doma :^ ???!!!
V
Vajglon HnusonČlen
Přidáno před 7 let
@hamony

- je to hrana, naprosto souhlasím s Tompetr

1) jak je to s kempy nevím ( nejezdíme ), STPL zpravidla rezervovat nejdou ( alespoň v oblasti o které píšeš, o nich nevím - jinak samozřejmě existují ) . Obsazenost záleží na poloze a sezóně, některé STPL mají pevně daný počet míst které hlídá závora - je li obsazen, dovnitř se nedostaneš.

2) Jak jsem psal výše, je to hrana, ale zvládnou se to dá. Pokud dáš Gardu na jeden zátah, pochybuji, že se ti druhý den bude chtít dělat totéž. Už jsem to zkusil, třetí den toho máš plné zuby a v podstatě je den v háji, snažím se dvou dnům cesty za sebou už vyhýbat nebo mezi ně vkládat "odpočinkový den ". Totéž platí pro cestu zpátky, dvoudením návratem na cestě zkazíš dovolenou. Proč ? Snažím se vždy najít něco na cestě, co by poskytlo oddych a byla změna. Důležité je to kvůli dětem, pokud jim dáš zajímavou přestávku, mají zážitek a vydrží další den cesty. Vždy je něco po cestě, stojí za to hledat.

3) Cestování bylo, je a vždy bude rizikem. Bez ohledu na dopravní prostředek, dobu, místo..... Je to vždy o zdravém úsudku a zkušenosti, v pohodě jsme při transitu spali na pumpě v CH.

4) Detektor nemáme.

Ostřílení, neostřílení... plánuji pořád, nikoli etapy a jejich dodržování, ale zajímavá místa. Cokoli. Třeba zastávku u cyklostezky, muzea, atrakce ( třeba na cestě zpět máš nejvyšší most v Evropě, stojí za to, dá se tam zhlédnout kino o jeho stavbě - zastávka, která bude změnou rytmu, no hodinu či dvě, spojit to s příjmem potravy a pak můžeš pokračovat ).
Die Krähen fliegen in Schwärmen, der Adler fliegt allein.
hamonyhamonyČlen
Přidáno před 7 let
Diky moc vsem. Mam i variantu to dat 3x500km. Gardu jsem dal jako zastavku, protoze je to tam krasny, nicmene za posledni tri roky jsem tam byl dohromady cca mesic, takze to tam znam dobre a je to pro me takova hezka destinace na prespani - ale je pravda, ze den tam by byl vlastne super. Jinak nacestovano mam dost, nemam problem dat v kuse 1200km, ale o tom tohle neni. :) Chceme se trochu pokoupat v mori, proto jsem premyslel nad tim to vyhrotit, at jsme dole co nejdrive :) kazdopadne rad si necham poradit. Kempy jsem volil z duvodu bezpecnosti (snad) a nezkusenosti v tomto typu cestovani.

Ja vlastne mam dve takovy veci, ze kterych mam obavu. Jedna ze nekam dojedu a bude vsude plno - kdyz nic nebude, budu ve stresu a nebudu spat :) Druha ze nas jako nezkuseny nekde oberou :))

Jinak co se tyce stromu, podlozi, dlouhemu previsu, to mam vse nastudovano a zaznamenano do pameti. :) Nemam s tim problem, nejsem zadny pilot, lecjakou dodavku jsem ridil a denne nejezdim zrovna nejmensim autem, pravdou je, ze nema 3,15m na vysku :)))

Jeste mi reknete, jak casto se vam stava, ze prijedete na STPL a je tam plno? :) Musim posbirat koule :)
PaMiPaMiČlen
Přidáno před 7 let
Také jsme se rozhodli letos poprvé vyzkoušet dovolenou v obytném autě v druhé polovině srpna. Máme naplánované Rakousko na 10 dní. Udělal jsem ale to, že jsem si před dvěma týdny našel v půjčovně půjčení auta "last minute" na 4 dny. Vyjeli jsme jenom kousek za Prahu, do Sedmihorek a potom na jednu noc na Berounku. Díky této kraťoučké zkušenosti si již dovedu alespoň trochu představit, co tento způsob cestování obnáší. Zjistili jsme si co je potřeba vzít a co je naopak zbytečné sebou brát. Asi bych toto doporučil každému před jeho první větší cestou.
P.S. Do tohoto způsobu cestování jsme se okamžitě zamilovali a propadli mu
V
Vajglon HnusonČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

hamony napsal:

Jeste mi reknete, jak casto se vam stava, ze prijedete na STPL a je tam plno? :) Musim posbirat koule :)



V sezóně na turisticky atraktivních místech je to snad pravidlo... tak se sebereš a pojedeš dál.

Tady si najdi, co potřebuješ, pořípadně stáhni.

http://www.caravan24.cz/forum/viewthr...ad_id=9985
Die Krähen fliegen in Schwärmen, der Adler fliegt allein.
P
pajoviČlen
Přidáno před 7 let
Když jsme jeli bydlíkem poprvé, cíleně jsme 14 dnů objížděli republiku. Chtěl jsem mít jistotu, že když se něco "nebudu umět", budu blízko domova a vyřeším to jednodušeji. Váš plán je teda fakt kus cesty a jak už tady zaznělo, abyste z té dovolené nakonec nebyl víc unavený, než před ní. Kilometry zkrátka neutíkají tak, jako v osobáku. Když plánuji cestu (někam se přesunout), počítám 400 km na den. Určitě bude někdo oponovat, že se dá v pohodě i 700, ale... Zkrátka když už tak daleko, tak na dýl, nebo když už tak krátce, tak blíž. Ale rozumím, že máte své sny a plány..

A k autu. Je moc dobře, že máte rozměry auta na paměti. Jen člověk ne vždycky myslí na rozměry, třeba když hledá místo v kempu (utržená markýza, popraskaný zadní nárazník, nebo jindy kola na nosiči které "nevidí" kamera v nárazníku...), nebo neprozíravě "řízne zatáčku" (celý bok auta na repasi) - naštěstí ani jedno má zkušenost, nýbrž zkušenost jiných a jinak velmi dobrých a odpovědných řidičů... Má zkušenost je, že zapadnout s bydlíkem jde opravdu jednoduše a rozhoupat ho jako osobák úplně jednoduše nejde. :-) Takže má rada je, za každého počasí pořádně prohlédnout plac, kde budete chtít stát, a to i v kempu.

Tak šťastnou cestu.
B
BaddČlen
Přidáno před 7 let
V Nice pozor, člověk to asi neuhlida, ale teď tam vykradli akorát dodávku, nějači arabasove. Prej na pět minut od auta.. člověk si už asi nevybere. Francii naštěstí moc nemusíme.
Skoda Superb I. 96kwTDI
VW Multivan 111kw TDI
H
hymer662Člen
Přidáno před 7 let
Skutecnost byva jina. Letos jsme jeli Lago, Genoa a podel pobrezi az do oblasti Camargue. FR je pro obytky zaslibena a vzdy najdes vodu, servis i u obchodaku. Stlp hojne. Parkuji na Stlp nebo v kempu. Tim vyrazne snizis riziko vykradeni. Tak jak to mas naplanovane je v ok. Sice my jsme ve FR jeli mimo dalnice , odpocivat nebo spat na dalnicich je vdy rizikove. Jednoduse sjed xx kilometru z dalnice. Uzij si to za nas tip: Zacatek FR projed a za Nice podel pobrezi (nadhera) do Port Grimmand a pres St Tropez do Giens.
hamonyhamonyČlen
Přidáno před 7 let
Diky vsem, omlouvam se, ze pisu az ted, ale porad jsem se nerozhodl, zvazuju i variantu to trochu zkratit, abychom fakt nebyly porad na ceste. :)

Automatické sloučení 22.08.2017 14:03:
Tak novy update, po tom, co jsem se snazil rezervovat nejake kempy, kdy to bud neslo, jedine 7 noci nebo chteli 60EUR na noc jsme se rozhodli, ze to vezmeme nahoru, dansko a svedsko. Vezmu, gril, pruty, budeme stat na divoko a verim, ze to bude dobrodruznejsi nez jet nekam dolu, trpet vedrem a chodit se koupat. :)
Upravil hamony dne 22.08.2017 14:03, před 7 let
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

hamony napsal:
Automatické sloučení 22.08.2017 14:03:
Tak novy update, po tom, co jsem se snazil rezervovat nejake kempy, kdy to bud neslo, jedine 7 noci nebo chteli 60EUR na noc jsme se rozhodli, ze to vezmeme nahoru, dansko a svedsko. Vezmu, gril, pruty, budeme stat na divoko a verim, ze to bude dobrodruznejsi nez jet nekam dolu, trpet vedrem a chodit se koupat. :)


Jsi moudrý muž :_
4.114683,118.628756
V
Vajglon HnusonČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

sipadan napsal:

Citovat

hamony napsal:
Automatické sloučení 22.08.2017 14:03:
Tak novy update, po tom, co jsem se snazil rezervovat nejake kempy, kdy to bud neslo, jedine 7 noci nebo chteli 60EUR na noc jsme se rozhodli, ze to vezmeme nahoru, dansko a svedsko. Vezmu, gril, pruty, budeme stat na divoko a verim, ze to bude dobrodruznejsi nez jet nekam dolu, trpet vedrem a chodit se koupat. :)


Jsi moudrý muž :_


Velice modré rozhodnutí. My se vrátili v neděli od severního moře, taky jsme se tam koupali a nemělo to chybu.
Tak pokud ti šlo dole jen o to koupání, to ti na severu neunikne.
Die Krähen fliegen in Schwärmen, der Adler fliegt allein.
hamonyhamonyČlen
Přidáno před 7 let
Diky kluci. Mam zatim jediny cil, prejet most do malmö (k tomu mam vztah diky moji nejoblibenejsi detektivce) a pak to necham osudu. Ale kdybyste mi nekdo poradil, jestli je lepsi vychodni pobrezi ci zapadni a proc, pomuze mi to v rozhodnuti. :)

Rozhodl jsem se tak, protoze chci mit dovolenou v klidu, zastavit na peknym miste, dat si pivko a nebat si pritom, ze me nekdo prijde vyhodit, nebo se modlit aby meli nekde v kempu misto. Ten system rezervace me naprosto zklamal a to podstupovat nechci, obzvlast kdyz nevedi co by si za to rekli za penize.

Myslim, ze i co se tyce pocasi to bude lepsi, predpoved ukazuje pres den kolem 20ti a v noci zatopime :) do italie klimu nemam a abych varil v 50ti stupnich obed me nelaka :)
V
Vajglon HnusonČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

hamony napsal:

Diky kluci. Mam zatim jediny cil, prejet most do malmö (k tomu mam vztah diky moji nejoblibenejsi detektivce) a pak to necham osudu. Ale kdybyste mi nekdo poradil, jestli je lepsi vychodni pobrezi ci zapadni a proc, pomuze mi to v rozhodnuti. :)


Švédsko nevím, obytkou jsem tam nikdy nebyl ( býval jsem tam kdysi často služebně, tak se mi tam zatím obytkou nechce ). Ale byli jsme letos Dánsko a obě pobřeží byla úžasná, kdybych si měl vybrat, nedokážu to. Tak holt šalamounská rada, jeď jedním tam a druhým zpátky :D No, hlavně ať vám to vyjde dle představ.
Die Krähen fliegen in Schwärmen, der Adler fliegt allein.
hamonyhamonyČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj, diky vsem za rady. Dnes se vracime domu, pak sepisu nejaky report :) jen mala napoveda, do svedska jsme nedojeli, zustali jsme v dansku :) zamiloval jsem se do jejich remulady
T
TompetrČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

hamony napsal:

Ahoj, diky vsem za rady. Dnes se vracime domu, pak sepisu nejaky report :) jen mala napoveda, do svedska jsme nedojeli, zustali jsme v dansku :) zamiloval jsem se do jejich remulady


to už tak bývá, člověk nakonec změní plány po cestě a nakonec je tak nejspokojenější.
Už se těším na report - manželka tam chtěla, ale už nám zbýval sotva týden volna, tak jsme se toulali po domovině.
Ale příští rok to určo dáme :-)
Všude dobře, tak co doma?

www.mahari.cz - Indické nástěnné dekorace
hamonyhamonyČlen
Přidáno před 7 let
Omlouvam se, ze jsem nedal report, ale po zkusenosti s bydlikem hledame a hledame neco svojeho :D report bude
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: hamony, Tompetr, Asimetr, 1jgs - Milan, Vajglon Hnuson, PaMi, pajovi, Badd, hymer662, sipadan

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,680,573 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.22165 sekund | Průměrně za: 0.22165 (0) sekund | Dotazy: 135 | Použitá paměť: 2.27MB/2MB