Zdravím
Chci koupit karavan za auto, konkrétně Tabbert 620 (nebo 655) Grand Luxe. Mám Audi A6 3.0Tdi 300ps
Problém je, že když sečtu celkovou hmotnost mojí A6 a karavanu, tak jsem +40kg....
A to tam ještě nemám namontované tažné. Jaké tažné mám nechat namontovat?
Dá se nějak oficiální cestou vyřešit tento problém? Případně má někdo zkušenost s jednáním policie v rámci EU, pokud to dobře sečtou ?? :-)
Případně jaký jiný takto velký a hezky vybavený karavan koupit?
Cena kolem 150t kč.
Chceme jet už za měsíc do Itálie do nějakého pěkného kempu s 10ti letou dcerou, tak docela šílím, že to nestihnu :-)
Děkuju všem moc za rady.
Menší karavan nechci, potřebujem prostor, proto mi prosím ani menší neraďte..
Honza PalasekČlenPřidáno
před 9 letAhoj
Pokud budeš pod časovým tlakem, že potřebuješ koupit karavan,(jinak pokazíš rodinnou dovolenou,) tak s vysokou pravděpodobností koupíš plesnivou pikslu, kterou bys jinak v klidu minul. Řešil bych to půjčeným karavanem, byť je na poptávku krajně nevhodná doba. Jinak zápisem tažného do TP se celková hmotnost nesnižuje. Je veřejným tajemstvím, že přeloženi jezdíme na dovolernou skoro všichni. Jenže hmotnost soupravy oné většině sedí s řidičákem. Těch 40 kg de iure přes bych si teda nelajzl. Předpokládám, že celkovou hmotnost soupravy poměřuješ s limitem 3,5 t. Možná by se dala stihnout modernizace řidičáku na B96. Je to bez rizika, že by ti ho sebrali, kdyby bylo něco blbě. Tam máš dovoleno celkově 4.250 kg. Když jsem kupoval karavan, tak jsem fakt hleděl na to, abych ho mohl bez rizika tahat. A to tehdá ještě B96 nebylo. Pod limitem jsem u svého největšího auta 30 kg. Nechci tě přemlouvat na menší karavan. Jako další řešení bych viděl hledat papírově LEHČÍ. Hlavně ale neuspěchat...
[color=#0099ff]anglický karavan Abi Globetrotter Jubilee + Citroen C5X7 2,0 HDI[/color]
Vlasta1ČlenPřidáno
před 9 letUdělat rozšíření B96, tj. jedna jízda s komisařem bez testů a jseš v klidu( do 4250kg)
ještě dodávám, že k dnešnímu dni mám A,B C, C+E ŘP , takže můžu tahat brzděné přívěsy/návěsy nad 750kg.
Jen v malém TP od Audi je uvedena hodnota celková hmotnost soupravy a tuším, že 4304 kg, ale to je přesně 1960kg na návěs/přívěs... nikoliv 2000kg
Slyšel jsem i o oficiálním odlehčení od dealera, ale postup neznám. Přesto bych radši toho Tabberta Grand Luxe :-)
Ridicak je dle nejvyssi pripustne hmotnosti vozidel a s tim asi problem nemas, ostatni hmotnosti se berou jako okamzite, tj. mas auto s nejvyssi hmotnosti treba 2000kg, ktere muze tahnout 1600 kg brzdeneho karavanu a souprava max. 3500kg. Koupis karavan s provozni 1400 kg a nejvyssi 1700 kg, pripojit ho muzes, ale muzes ho nalozit max. na 1600 kg. A auto nemuzes nalozit na max, musi byt splneno za okamzita hmotnost auta a privesu nesmi prekrocit tech 3500 kg, takze auto muzes nalozit na 1900 kg.
Jinymi slovy, karavan s nejvyssi hmotnosti 2000 kg muzes pripojit k Audine, pokud jeho okamzita hmotnost neprekroci maximalni hmontnost pro brzdeny prives z TP Audiny a zaroven okamzita hmotnost cele soupravy neprekroci udaj z TP Audiny.
Automatické sloučení 14.07.2017 22:03:
Ridicak je dle nejvyssi pripustne hmotnosti vozidel a s tim asi problem nemas, ostatni hmotnosti se berou jako okamzite, tj. mas auto s nejvyssi hmotnosti treba 2000kg, ktere muze tahnout 1600 kg brzdeneho karavanu a souprava max. 3500kg. Koupis karavan s provozni 1400 kg a nejvyssi 1700 kg, pripojit ho muzes, ale muzes ho nalozit max. na 1600 kg. A auto nemuzes nalozit na max, musi byt splneno za okamzita hmotnost auta a privesu nesmi prekrocit tech 3500 kg, takze auto muzes nalozit na 1900 kg.
Jinymi slovy, karavan s nejvyssi hmotnosti 2000 kg muzes pripojit k Audine, pokud jeho okamzita hmotnost neprekroci maximalni hmontnost pro brzdeny prives z TP Audiny a zaroven okamzita hmotnost cele soupravy neprekroci udaj z TP Audiny.
Upravil mstr dne 14.07.2017 22:03,
před 9 letmstr : jsi si jistý okamžitou a celkovou hmotností? Určitě? Určitě můžu 2t karavan dát za Audi? Z čeho vycházíš?
Pokud máš pravdu, tak si mi udělal velkou radost, protože se nám prostě moc líbí onen Tabbert a už je jedno zda 620/630/655
Já jen sečetl celkové hmotnosti auta a karavanu a to bylo o +40kg více, než uvádí malý TP na zadní straně o hmotnostech...
vychazim z nasich zakonu, ktere jsou harmonizovany s EU predpisy :-).
Konkretne 341/2014, par.34, odst. 6:
okamžitá hmotnost brzděného přívěsu kategorií O1, O2 nesmí být větší než největší povolená hmotnost brzděného přípojného vozidla stanovená pro tažné vozidlo, která je uvedena v technickém
průkazu a osvědčení o registraci taž ného vozidla, za podmínky, že okamžitá hmotnost takového přípojného vozidla není větší než největší povolená hmotnost tažného vozidla u vozidel kategorií M1 a N1 a 1,5násobek největší povolené hmotnosti tažného vozidla u vozidel kategorií M1G a N1G,
Jestli něco můžeš a nebo záleží na údajích, co máš v papírech a jak to skutečně naplníš. Situace, kdy nejvyšší přípustná hmotnost soupravy neodpovídá součtu nejvyšší přípustné hmotnosti voziddla a nejvyšší přípustné hmotnosti brzděného přívěsu a je nižší, je poměrně častá, má to dost aut. Dobolují třeba přívěs 1400kg, ale pokud se auto plně naloží, tak jen 1200kg (rozdíl mezi maximem soupravy a vlastního tahouna).
Akože nechcem oponovať, ale podľa mňa to máte ako my v SR. Tá citácia hovorí len o tom, že momentálna nesmie prekročiť maximálnu. Mám tento karavan tretí rok, keď som mal Opel Vivaro, tak som potreboval B+E. Teraz mám Opel Zafiru a stačí mi B. Všetko je to o maximálnej váhe JAZDNEJ SÚPRAVY, hranica je 3500 kg. Keď máš 2. tonové auto, príves max. 1500 kg, ale všetko max. To je ako keby si povedal, že môžeš šoférovať autobus s B-čkom, lebo ste v ňom len deviati, nemôžeš. Toť môj názor.
Opel Zafira Tourer + Knaus Südwind 400
mstr to píše dobře, je třeba nemotat dohromady řidičské oprávnění a zatížitelnost auta (tz). zjednodušeně - řidičák se dělá na celkovou hmotnost, za auto se připojuje okamžitá. Např. za auto 2000kg s tažným 1500kg můžu s řidičákem E zapřáhnout přívěs o celkové třeba 3,5t, ale naložený max. na 1500kg. Naopak bez řidičáku E nesmím tento přívěs táhnout ani prázdný.
přesně tak, je třeba rozlišovat jaké řidičské oprávnění a to se bere dle nejvyšších hmotností - s tím tazatel asi problém nemá, viz jeho výčet oprávnění a pak jak to mohu v praxi zapojit a tam se berou okamžité hmotnosti taženého vozidla a soupravy, které nesmí přesáhnout údaje o nejvyšších hmotnostech tažného vozidla a s těmi tazatel asi taky problém mít nebude. Na Slovensku je to stejné.
Ak má na to vodičské oprávnenie (B+E), tak potom nemá čo riešiť. Jazdná súprava vtedy môže mať aj 5,5 tony. Auto do 3,5 + karavan 2,0. Nesmie však prekročiť max. váhu brzdeného prívesu pre dané auto.
Upravil lesi dne 15.07.2017 10:38,
před 9 letre :
ono ty pojmy co se zde píší - jako maximální hmotnost (člověk ci pod tím může představit okamžitou největší, nebo také papírovou v TP )
Tak ještě trochu poupravím otázku
CELKOVÁ MAX HMOTNOST SOUPRAVY se počítá z jakých hmotností (v mém případě je uvedeno 4305kg v TP) ??? Tj auto + karavan na váze do 4305kg? Nebo maximální TP hmotnost auta + max.TP hmotnost karavanu? Nebo ???.... :-)
Jinak Tažné pro moje auto jsem našel 95kg na kouli a 2100Kg zřejmě k tahu.Namontovat to nechám asi nějakou firmou, neb nehodlám zabít svoji rodinu či někoho na dálnici !y
Namontovať to musíš dať firmou, lebo potrebuješ doklad o odbornej montáži pre zápis do TP, väčšinou je priložený k papierom k novému ťažnému. Ten vyplní montážny servis a s tým na zápis.
Max. váha jazdnej súpravy znamená maximálna povolená hmotnosť auta + maximálna povolená hmotnosť prívesu, presné znenie treba pozrieť v papieroch.
Okamžitá hmotnost vozu a soupravy nesmí překročit největší přípustnou hmotnost pro soupravu jak je uvedena v TP vozidla. tzv. maximálky s tím nemají až tak co dělat, i když často platí, že největší povolená auta a nejvyšší povolená bržděného přívěsu rovná se největší přípustné hmotnost soupravy. Ale není to pravidlo a je dost vozidel, kde to neplatí - tj. třeba vozidlo má 1800 kg, táhnout může 1300 kg, ale souprava je omezena na 2800 kg.
Takže celková se nijak nepočítá, je to omezení pro okamžité hmotnosti, tj. policista tě musí zvážit.
Maximálky, tj. největší přípustné hmotnosti, jsou rozhodující pro určení potřebného řidičského oprávnění, tj. policajt sečte a zkontroluje tvoji skupinu. Přívěs i auto mohou být prázdné, ale to mu bude jedno - tady rozhoduje číslo v dokladech..
Môže byť, mne to doteraz (pri troch autách, vsetky Opel) vždy presne sedelo.
čili ještě jednou méně chápavé - mě :-)
v TP auta je napsáno maximální přípustná hmotnost soupravy 4305Kg
Max.hmotnost vozidla je 2345Kg
Karavan má psáno 1650/2000Kg
ŘP mám A,B,C,B+E,C+E
můžu tento kaeavan táhnout ?
Zákon jsem četl, moudrej z něj nejsem..
Rady zde jsou ano/ne, stále si nejsem jistej, chci jezdit s klidem.
Díky všem
A co máš napsáno jako povolenou hmotnost pro bržděný přívěs? Pokud je to více jak 1650, tak to táhnout můžeš - řidičák máš OK, jen prostě nevyužiješ maximální doložnost, aby jsi se vešel do hmotnosti soupravy. Tyhle znalosti fakt nejsou potřeba pro získání E?
Roman ST1ČlenPřidáno
před 9 letKolik máš napsáno v TP auta, že je maximální hmotnost připojeného vozidla? Jestli 2000kg, tak je vše OK, jen nesmiš auto zatížit na svou maximální hmotnost. (Ideálně aby v autě při tažení nejelo 5 dospělých osob a ještě jsi neměl plný kufr.) Neber údaj od výrobce tažného, ten většinou uvádí jeho maximální nosnost, je nutné se orientovat podle údajů ve velkém techničáku auta !
VW Golf Alltrack + Hobby 460Ufe
Posádka : Roman, Terezka, Nikolka 4 a Dany 1
Tahnout to muzes, jen ten karavan nemuzes nalozit na maximum, ale jen na tech 1900 kg. Zajimave je, ze ti nesedi soucet do soupravy, vlastne to maximum ani nemuzes legalne dosahnout.