Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Rohož nebo pěna: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Rohož nebo pěna

Poslední aktualizace před 6 let
P
PEFRNováček
Přidáno před 7 let
Zdravím.

Pustím se do vestavby Ducata (Van).
Zvažuji, zda k izolování použít "Chytrou pěnu" - dodavatelsky, nebo sám nalepit Mirelon rohože na stěny.
Prosím o názor.
Díky.

Petr
Materov153Materov153Člen
Přidáno před 7 let
Ahoj. Zrovna teď jsem to dodělal podruhé a mám čerstvé zkušenosti. Jestli chceš popíšu ti, co a jak.

Martin
L
LakyČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Materov153 napsal:

Ahoj. Zrovna teď jsem to dodělal podruhé a mám čerstvé zkušenosti. Jestli chceš popíšu ti, co a jak.

Martin



Také by mne to zajímalo co je lepší -:xrychlejší a levnější a stálejší.
Žijeme jen jednou.
Materov153Materov153Člen
Přidáno před 7 let
Jsem truhlář, strojař, mechanik. A protože jsem nakonec nekoupil hotový Sunlight T67.. z několika pragmatických důvodů, došlo na přestavbu VW Crafter L4H4. Tj 747cm délka a 2,8 výška. Když se podíváte na můj profil, tak zjistíte, že jsem nováček a vše mám čerstvě nastudované. Protože mám toto vozidlo už druhé na práci, znám jej jako své boty. Měl jsem první kus v ČR. Stálo 1.050.000,- s DPH 01/2007 - byla to totální katastrofa. V záručních opravách do něj dal sám VW 748.000 Kč. Po skončení úvěru mě přemluvili abych koupil znovu. Stejná výbava stejná cena, ale starý vykoupili za 250.000 a dali slevu 250.000 a 5 let garanci bez omezení km. Záruční opravy 0 Kč. Prostě jako den a noc. Na některé věci jsem lakomec, a tak nejsem ochoten každý rok vyhodit 50tis za dovolenku s rodinou na pár dní u moře či jinde. Proto mě začalo zajímat ubytování na kolech. Vše do nákladů, znáte to.
Proto jsem si před několika měsíci objednal znovu Crafter skříň L4H4, s maxim sériové výbavy pro vestavbáře. Ten pracovní Crafter mi ale posloužil jako skvělá rozcvička. Proto mohu zodpovědně říci, že ICYNENE ani žádná jiná nízko-expanzní pěna není dobrý nápad. Dostal jsem kalkulaci na 24.000 bez DPH, což není málo. Do cvičného Craftera jsem si objednal vlastnostmi velmi podobnou pěnu Berner také DenBraven. Jsou to izolační pěny, nikoliv montážní. Ovšem pro účely zateplení dodávky se tohoto způsobu zcela vyvarujte, pokud nedomestikujete nějaký hodně starý kus. 1. pěna se žebrováním dodávek šíří naprosto nepředvídatelně. V mnoha výdutích má pomalý přísun vzduchu, tedy vzdušné vlhkosti a proto její reakce je velmi nerovnoměrná a tím i její struktura je hustší a jinde zase s velkými bublinami. 2. O zapatlané karoserii uvnitř ani nemluvím. 3. jako velký problém musím označit to, že jakákoliv pěna vám z venku zdeformuje karoserii. Prostě jde o viditelné zvlnění. Tam kde je vnější plech v blízkosti výztuh je to pevné ale v místech plechových oken se to pěkně vyboulí. Je to je málo znatelné ale v porovnání s tím novým co mi vyrobili.... Přeci není možné tohle udělat s autem za míč. 4. největší problém však je to, že taková karoserie (vypěněná), je v případě havárie a nutnosti opravy karoserie neopravitelná. Nelze to vyklepat ani vyvařit ani říznout flexou. Pěny jsou vesměs hořlavé. Karosář soused mi řekl, že jsem d....l.
Můj druhý soused, méně precizní bydlíkář, koupil Ducato, kde už jsou instalované mirelonové izolace. Když jsem si to prohlédnul, musím říci, že podle tohoto způsobu museli vymyslet spojení "tepelný most". Je to katastrofa. Žebrování a dutiny v nich tím nevyplníte. Zakřivení oken to moc nenatvarujete. Prostě špatný. Nakonec jsem tedy zakoupil minerální vatu. Šlo to skvěle. Stálo to málo a po změření termokamerou jsem byl mile překvapen. Jediné co bylo červené, byli samozřejmě okna. Oranžovou barvu měli partie okolo pantů zadních dveří. Ostatní části vyzařovali méně než můj přilehlý RD.
Postup jindy, pokud bude mít někdo zájem.
L
LakyČlen
Přidáno před 7 let
Nakonec jsem tedy zakoupil minerální vatu. Šlo to skvěle. Stálo to málo a po změření termokamerou jsem byl mile překvapen. Jediné co bylo červené, byli samozřejmě okna. Oranžovou barvu měli partie okolo pantů zadních dveří. Ostatní části vyzařovali méně než můj přilehlý RD.
--------
Můj názor:
Pracuje se s ní dobře jen se mi jeví že se v ní může kondenzovat vlhkost více než u pěny nebo mirelonu .
Napadlo mne co to tak zkombinovat , pěnu do dutin - ale protipožární je nehořlavá - má menší roztažnost ale zato dosti tuhou struktůru po zatvrdnutí . Mirelon nalepit na velké plechové plochy a všude kam to pujde jako tepelný most a oddálit rosný bod, vatu tam kde je třeba špatný přístup a docílit vyrovnání oblin , jelikož je více poddajná -stlačitelná "ale má menší izolační schopnost k rosnému bodu proto ji dát více do vnitř vozu a nalepit parozábranu .

Ja mám nový model z EURO MOBILU dokonce i HIMER to dělá , celé monobloky vyplněné pěnou a s obou stran lamino desky a Himer z venku navíc ještě hliník plech , žádný polystyrén a dřevo . Žádné nosníky pod podlahou , celé je to slepené a drží to .
Žijeme jen jednou.
P
PEFRNováček
Přidáno před 7 let
Martine díky za nabídku zaslání zkušeností.
Budu moc rád.
Pokud nestačí políčko "Diskuse", piš prosím na: www.petrfrieda@qu...
Díky
S
Standa1Člen
Přidáno před 7 let
Do dutin pěnu nedávat, musí tam proudit vzduch, dutiny jsou propojené, aby to odvětrávalo. Já dutiny přelepil také mirelonem, ale slabším. Podívej se někde je video z výroby vestavby.
M
mariaČlen
Přidáno před 7 let
taky jsem koketoval s vatou. Potom jsem toho hodně přečetl a vykašlal se na to. Principielně je potřeba mít zevnitř parotěsnou zábranu a zvenčí paropropustnou membránu. Ideální by tedy bylo, zateplit kastli z venku a zabalit paropropustnou vrstvou. Ochránit proti dešti, stříkající vodě atd. Což není reálné. Bál bych se vodní páry, která se nacpe do vaty a už to z ní nejde dostat. Když je vata mokrá, neizoluje.

Pokud se vlhkost dostane za obložení, a to se dostane, do vaty nasákne. Po mirelonu steče dolů a tam by měla nějakými odtokovými otvory z kastle odtéci.
JurajSKJurajSKČlen
Přidáno před 7 let
Dlho som rozmýšľal nad tým že si tiež spravím obytnú dodávku. Nakoniec som sa z dôvodov finančných, časových a absencie vhodných priestorov (nebol som ochotný to robiť na parkovisku pred panelákom), rozhodol pre kúpu hotového auta. Ale o inom som chcel. Kým som sa zahrával z myšlienkou vlastnej výroby tak som veľa času strávil na nemeckom https://www.wohnm... a tam preferujú na izoláciu materiál z uzavretou bunkovou štruktúrou z dôvodu pohlcovania vlhkosti. Neviem ako je na tom z nasiakavosťou Mirelon, ale ja by som riešil niečo ako Kaiflex. Cena oproti vate je samozrejme niekde inde, ale aj výsledok bude niekde iný level. A na záver ešte moja skúsenosť z vatou. V mojom karavane pôvodný majiteľ vyplnil určitý priestor vatou. Prial by som Vám vidieť ten hnoj čo tam ten kondenzát vytvoril.
L
LakyČlen
Přidáno před 7 let
Přesně tak to dopadne.

:^ Miralon je něco podobného jako ta bublinková folie jen s menšími pory -bubliny . Zato je samolepicí a hliníková folie odráží teplo dovnitř nebo ven dle potřeby jak potřebuješ

Najděte si vlákno od Pepy chladaře ten to tady mnohokráte popisoval odborně co a jak má být jak docílit správného rosného bodu jaké materiály jsou vhodné a jejich stupen propustnosti chladu nebo tepla a jejich pohlcování vlhkosti která je zásadní při stavbě - lednic, mražáku, atd.Ty naše krabice je to samé - v podstatě ba naopak horší poněvadž se tam mění dost často teplota a vlhkost . Tož tak chlapi je to pořád dokola .
Žijeme jen jednou.
Upravil Laky dne 07.12.2016 19:53, před 7 let
M
mariaČlen
Přidáno před 7 let
v autě jsem s proch.anou a plesnivou vatou ještě neměl tu čest, ale na pár střechách domů ano. Na druhou stranu, pokud si dobře vzpomínám, Joza to prezentoval na své předchozí vestavbě jako funkční.

U Turčanů mi ukazovali nějakou samolepící izolaci s reflexní fólií. Tuším K -Flex??? Nepamatuji si přesně. Nebylo to sice laciné, ale vzhledem k ceně vestavby ...
P
PpČlen
Přidáno před 6 let
Zdravím, tak co jste vymysleli? Co to tak nějak pročítám tak mi vychází, že vhodná není žádná izolace :(

Vata - saje vlkhost a při cestování se setřese
Polystyren, Miralon apod. - jde použít jen na rovné větší plochy, je s tím dost práce (řezání) a nedají se s ním nějak rozumně vyplnit dutiny
stříkanáa izolační pěna - ideální na plech na který se přilepý a neměla by se tam tak dostat vlhkost, snadná manipulace, ale problém je když je třeba na autě udělat nějaké plechy - vyvařování

Máte tedy někdo typ na něco vhodnějšího? co se snadno instaluje jako stříkaná pěna a zároveň je to auto opravitelné co se týče plechů?
M
Mimilda666Nováček
Přidáno před 6 let
Nemáte někdo zkušenosti s tímto?
http://www.autofa...100cm.html
nebo s miralonem.Jde mi o polepení jen rovných ploch na bocích karoserie.V létě na těch plechách nejde udržet ruka a ráno když je chladno tak plechy studí jak led.Nepotřebuju zateplovat celou dodávku.Přestavuji prostor jen na léto na spaní na festivalech a víkendové výlety na biku.
Zajímá mě,jestli to lepidlo vydrží i letní parna a neodlepuje se.A jestli se miralon,protože ho dodávají v rolích,vyrovná do hladka.
Díky Míloš
hmozdahmozdaČlen
Přidáno před 6 let
Nezkoušel někdo jako izolaci ovčí vlnu? Izoluje i mokrá a nemela yb potřebovat folii ani parozábranu.
copycopyČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

Materov153 napsal:
3. jako velký problém musím označit to, že jakákoliv pěna vám z venku zdeformuje karoserii. Prostě jde o viditelné zvlnění. Tam kde je vnější plech v blízkosti výztuh je to pevné ale v místech plechových oken se to pěkně vyboulí. Je to je málo znatelné ale v porovnání s tím novým co mi vyrobili.... Přeci není možné tohle udělat s autem za míč.


Ja teda neviem - videl som už niekoľko prestavieb od Eastwander, ale ani jedno auto nemalo karosériu zdeformovanú penou.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: PEFR, Materov153, Laky, Standa1, maria, JurajSK, Pp, Mimilda666, hmozda, copy

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,716,994 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.21256 sekund | Průměrně za: 0.21256 (0) sekund | Dotazy: 120 | Použitá paměť: 2.15MB/4MB