Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 úplný začátek - dodávka: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

úplný začátek - dodávka

Poslední aktualizace před 6 let

Anketa: Jsem schopnej to nějak rozumně zvládnout?

    Ne, jsi ocas a akorát to vše zbastlíš [9/34]26 %
    Ano, jdi to toho.. [25/34]74 %
Willik68Willik68Člen
Přidáno před 6 let
ahoj všem. hlásí se zase jeden (možná) začátečník.
minulý rok si kolega pořídil domek na čtařech kolech a tak zvědavě sleduji jeho začátky. dokonce jsem začal pročítat vaše diskuze, co a jak udělat, jak to funguje, kde se komu líbylo. sám vlastním tranzita a občas s ním vyrazíme někam ven. spaní jen na karimatce v nákladním prostoru, kempový dvojvařič, lednička od mevy (trojkombinace), kanoe na střeše a kolo ukotvené k zadní sedačce. a zimu jsme obvykle trávili na chlupě v krkonoších. ano trávili. v půli prosince nám ji nějaký hajzl podpálil, takže už nemáme kam jezdit.
a to je také bod zlomu kdy začínám vážně uvažovat o nějakém vylepšení našeho tranďáka - zateplit, přidat topení a stabilnější postel, aby bylo možné ve třech trávit víkendy blíže sjezdovce (a nejen to). počítáme tak maximálně tři-čtyři dny v kuse, ve dvou nebo ve třech. jsem si vědom toho, že tranzit (krátký, střední výška, rok 2001, motor 2,4 zadní náhon, kola 16 palců) nedává mnoho prostoru pro vestavbu (d2,8 x š1,75 x v1,7m). ale jsme nenároční a tak to chceme zkusit, třeba později pořídíme něco většího.
pročítám zdejší fora, čerpám rozumy zkušených, ale čím víc čtu, tím víc otázek mne napadá. přibližnou představu jak vše udělat už mám, dokonce si myslím že jsem schopen většinu si udělat. dílenské vybavení a chuť do práce nechybí . ale také vím, že pokud se s někým neporadím, budu opakovat chyby které už potkaly mé předchůdce.
můj dotaz zní: byl by někdo ochoten věnovat trochu svého drahocenného času a podělit se o své znalosti a opravit mé "pomýlené" představy? samozřejmě co je na foru, nastuduji zde a ptát se budu na detaily a záludnosti.
můj výchozí bod je praha, ale dojedu kam bude třeba.
děkuji předem, Willik68
J
Jirka WČlen
Přidáno před 6 let
Není problém, vím toho celkem dost, karavaníme 40 let a můžu poradit i mnohé ukázat. Toho času na Adrii. Bližší do SZ. Jirka
F
FruFruNováček
Přidáno před 6 let
Ahoj, musíš mít jasno v tom, co hodláš s tím autem podnikat. Jestli chceš do dodávky vestavět něco jako klasický obyťák pro dlouhé stání v kempech, tak tohle smysl nemá. Kup si obyťák. Upravit dodávku je vhodné zejména pokud u tebe vítězí podstata cestování nad formou. Nechceš převážet balast, ale chceš mít hodně místa (pro sportovní věci, moto, …). Chceš být nenápadný, nevadí ti trochu punk a chceš to mít za levňocha. Hodí se ti univerzální využití auta, atd. Já jsem si to definoval takto: tepelný a prostorový komfort na spaní, teplá sprcha, ohřát si jídlo (žádné vaření), místo na hračky (zásoby, motorky, kola, lodě, atp.) Vše levné, lehké, demontovatelné. Tohle zmákneš, pokud jsi trochu zručný, do 50tis. (+nezávislé topení dalších 15-30tis). Ušetřené prachy můžeš raději projezdit : ) Jestli potřebuješ radu, klidně se ozvi
Willik68Willik68Člen
Přidáno před 6 let
ahoj a děkuji za odpovědi.
jasno celkem mám.
jsme zvyklí na jednoduchost a žádný velký komfort a zbytečné serepetičky okolo. v létě se vyspíme klidně vedle auta, dovnitř zalezu jen když začne pršet. v zimě je to horší, ale i tak počítáme s pobytem v autě převážně na spaní. přes den sjezdovky, běžky, aquaparky, .......... . v autě si maximálně ohřát nějaký gábl a promrzlý nos a mít na noc kde složit znavené tělo. to vše maximálně ve třech a na dobu ne delší jak tři, max čtyři dni, v případě hodně nepříznivého počasí zbaběle prchnout domů. větší hygiena +- obden, někde v bazénu, sauně, ..... , prostě kde se dá.

představa vybavení je asi taková: rozumě zateplit co půjde (podlaha, stěny, strop), domontovat topení a vše co k jeho provozu bude třeba. planar 44 by myslím na naší "malou" dodávku by měl být dimenzován i s rezervou (2KW elektricky udělaly z auta saunu při -2), letiště na spaní (cca 190x 175) s úložnými prostory v podpalubí. vyndat zadní sedačky a pokud to půjde, postavit někde v koutě almaru (cca 40x60), do které bude zaveden jeden z výdechů topení a bude se v ní moci usušit lyžařská výbava. přední sedačky doplnit otočí (u řidiče určitě, tu už mám připravenou, dvojitá pro spolujezdce bude asi větší ořech, který si nejsem jist že půjde rozlousknout). tranzit už teď má ve výbavě dvě baterky (2x60A), ty zaměnit za 2x80A (určitě se vejdou , stovky jsou s ?). dobíjení mám vyzkoušené v létě alternátorem (vystačím hravě na celý týden - internet, mobily, tablety, ..... lednička při přejezdu) v zimě bude muset nastoupit centrála. se solárem prozatím nepočítám, možná později. pod víkem postele schovat PB dvojvařič, zásobu cca 25 až 50l vody, chemické Wc. lednička pouze na léto (máme Mevu - PB/12v/230v). toto vše by mělo být demontovatelné (zateplení a topení néééé), aby se dala vrátit zadní sedačka a využít nákladní prostor.

s čím potřebuji poradit? hlavně jaký materiál a kolik vybrat na zateplení (výhody/nevýhody), poradit případně pomoci (i za úplatu) s montáží topení, upozornit na případné možné konflikty s legislativou (co je ještě lagální a akceptovatelné na STK a co už hraničí s propadnutím OTP). no a nakonec projít mojí představu a nasměrovat mé myšlenky k reálnému cíli.

jen pro úplnost ještě dodám, že můj současný tranzit je již čtvrtý v pořadí (roky výroby 1988, 1994,1997 a 2001, motorizace 2,5D čtyřkvalt; 2,5D petikvalt; 2,5TD pětikvalt a 2,4TDI pětikvalt). jestli to napíšu správně tak je L1H2, prostě krátký středně vysoký, ale je to ta větší varianta na pneu 16". využitelný rozměr pro vestavbu (od opěradel předních sedaček) 2,8m délky, 1,75m šířky a 1,7m výšky. znám celou historii vozu, od doby kdy přišel z výroby. motor má najeto 140tisíc, jsem druhý majitel (respektive třetí, ale to byla jen administrativní změna). od výroby byl u nás na firmě a střídaly se na něm 3 řidiči - všichni slušní, žádný z nich nebyl Fitipaldy (osobně znám). těch 140 tisíc je skutečnost, při odkupu z firmy byly předloženy všechny doklady od absolvovaných STK, s údaji o stavu tachometru, žádná přetočenka. odkup realizovaný přímo bez zprostředkovatele. většinu oprav si na autech dělám sám, s pomocí kamaráda automechanika (brzdy, čepy řízení, výměny oleje, ...). na servis zatím odchází jen na seřízení geometrie, kontrola na válcích, nástřik spodku vozu a to vždy v doprovodu "osobního automechanika".
mám přidat foto? tak jo. je z léta 2017 a právě jsme na putovním vodáckém táboře.

ještě jednu věc bych potřeboval. týká se to větrání v zimním období. nemám otevírací zadní okna, jen ta v předu u řidiče a spolujezdce. dá se u tohoto vozu namontovat nějaký druh střešního okna (prolisy na ploše střechy)? je někdo kdo tohle dělá? sám si na toto fakt netroufnu. jak je to po stránce legislativy? nebo je jiný způsob jak odvětrat tohohle plecháče? přeci jen v noci tři lidi vyprodukujou nějaký ten litřík vody. v létě nechávám otevřený zadní vrata, ale v zimě to tudy asi nepůjde a brouzdaliště bych v autě opravdu nepotřeboval.

napadá vás někoho, co ještě bude potřeba vyřešit, než se bude moci s tímto cestovat v zimě?

děkuji všem, kdo poradí a budou mít se mnou tu trpělivost. úplně nejvíc budu ale blahořečit ty? kteří budou ochotni i ukázkou z praxe (po domluvě přijedu snad kamkoli).
s díky se loučí Willik68

Automatické sloučení 08.01.2018 23:50:
aha tak foto nebude. musím se naučit ho tam nahrát. to bude chtít přítele na telefonu. tak někdy později, ajťák tedy ze mne nebude. haha

ještě jsem si vzpomněl a pro dnešek poslední dotaz: najde se tady někde pro začátečníky, jako jsem já, slovník odborných pojmenování. zatím se ztrácím v pojmech jako: E-Foy, EBL, Mover a další. díky
Upravil Willik68 dne 09.01.2018 00:17, před 6 let
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete upravit anketu v tomto vlákně.
Vy nemůžete hlasovat v anketě v tomto vlákně
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,025,161 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.15526 sekund | Průměrně za: 0.15526 (0) sekund | Dotazy: 58 | Použitá paměť: 1.69MB/2MB