Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Elektrické podlahové topení karavanu: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Elektrické podlahové topení karavanu

Poslední aktualizace před 8 let
dukeczdukeczČlen
Přidáno před 8 let
Položil jsem elektrickou topnou fólii (rohož) na podlahu karavanu. Jedná se o tenhle produkt, http://www.itiworks.cz/Produkty/Topne...avanu.aspx, ale bez koberce - samotná topná fólie. Koberec jsem si koupil zvlášť kvůli přesnému zastřižení a snadné výměně při znečištění.
Fólie je přesně na míru, jenom jsem o 2 cm zmenšil všechny rozměry.
Celková plocha je 1,9 m2, celkový příkon 410W.
Termostat mám EBERLE FIT 3U http://www.itiworks.cz/Regulace/EBERL...IT-3U.aspx, protože má odnímatelný displej, tedy na zimu jej vyndám a vezmu domu, v displeji je baterka CR2032, takže po vypnutí karavanu z elektriky či vyndání ze základny nezapomene čas a nastavený program.

Jak to topí:
okolní teplota 12 °C, výchozí teplota v karavanu 12,6 °C. Z 12,6 °C na 20 °C vytopeno za 13 minut, pak už teplota stoupala pomalu. Za 45 minut tam bylo 25,8 °C, za 5 hodin 29,2 °C.

Teplota podlahy je nastavena na 35 °C.

Subjektivně je to teplo hrozně příjemné, takové je cítit všude v prostoru. Po těch 5 hodinách se ohřál i nábytek a bylo tam jak v sauně.

Je to téměř tiché, je slyšet jenom cvaknutí relé v termostatu při sepnutí a po sepnutí "zašustí" ten alobal v podlaze.

Při chůzi to mírně šustí pod nohama.
dukecz Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen p1100527.jpg Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen p1100558.jpg p1100549.jpg Obrázek nebyl nalezen
F
fifa32Člen
Přidáno před 8 let
Děkuji za informaci, omlouvám se, pokud jsem špatně pochopil, ale můžeš, prosím, doplnit, klidně i na SZ?

- jakou to má průměrně spotřebu- jasně, na fotce štítku je příkon, ale předpokládám, že v reálném provozu netopí stále
- na tom odkazu je uvedeno, že je v provedení oboustranného koberce, čili máš (je na přiložených fotkách) to, co je na uvedeném odkazu, nebo jsi z toho koberec nějak sundával, nebo po domluvě dodali jenom tu folii bez koberce?
dukeczdukeczČlen
Přidáno před 8 let
- jakou to má průměrně spotřebu:
na to neumím odpovědět, já to zkoušel v karavanu, který stojí celou zimu v garáži, ale z 12 °C na 22 °C to šlo v kuse, tak čtvrthodinky, pak se podlaha ohřála nad 35 a občas to vypnulo...
teoreticky můžu příští víkend zkusit nechat ho přes noc a změřit spotřebu, napiš na jakou teplotu. Jen můj karavan není úplně top v zateplení :), okolo bude cca. 10 stupňů stálá teplota, občas velký průvan od odsávání vzduchu.
Já spotřebu neřeším, jsem kempový typ, mimo kemp na cestě v pohodě přespím bez topení, já spíš řešil to, aby topení + konvice + světlo nešlo přes 6A, abych nevyhazoval jistič v kempu.

- na tom odkazu je uvedeno, že je v provedení oboustranného koberce:
po domluvě bez koberce - já jim psal na tenhle produkt, http://www.itiworks.cz/Produkty/Topny...berec.aspx, ale udělali podle pojmenování na faktuře tenhle http://www.itiworks.cz/Produkty/Topne...avanu.aspx bez koberce, nijak jsem nepátral, v čem se to vlastně od sebe liší.
Jen jsem ji poslal plánek s rozměry a požadavek, aby to co nejvíc topilo. Používají různé průměry těch topných drátků, takže to udělají v podstatě úplně s jakýmkoliv výkonem v jakémkoliv prostoru.

Koberec jsem pak koupil v hobby marketu, za 99 Kč/metr - řešil jsem jen, aby byl co nejtenčí a byl určený pro podlahové vytápění. Červená barva z čistě praktických důvodů, na tomhle nebude rajčatový protlak vidět :) Původně jsem chtěl světle šedý, ale je i v kuchyňské části, takže zvítězila praktičnost.
F
fifa32Člen
Přidáno před 8 let
20 stupňů....jsem zmrzlík
dukeczdukeczČlen
Přidáno před 8 let
tak tento víkend změřeno:

okolní teplota 11 °C, co 60 minut se na 5 minut sepne odvětrání přímo za karavanem a udělá řádný průvan. V karavanu nikdo nebyl.

Spotřeba: od 15cti do 21 hodin z 12 °C na 20 °C - 0,52 kwh.
Od 21 hodin do 09:30 - udržování na 20 °C - 0,37 kwh.
Teplota na poličce u postele (u okna byla 18,2, termostat v prostoru ukazoval 20,4).

Jinak karavan není moc přeborník v termoizolaci - polystyren 2 cm a to je vše.
F
fifa32Člen
Přidáno před 8 let
Díky za změření, jenom nerozumím té poznámce o spouštění odvětrávání. To je nějaký nezávislý systém, nebo nějaká Tvoje vychytávka ( řízené termostatem topných rohoží ?).
dukeczdukeczČlen
Přidáno před 8 let
:) ne, myšleno tak, že se v garáži, kde je karavan zaparkovaný, spouští odtah vzduchu - nasává okny čerství a fouká pryč, nádech té vzduchotechniky je kousek od karavanu. Prostě je tam velký průvan, jako kdyby byl karavan ve větru. V karavanu nic není, rohož je úplně bez jakéhokoliv rozfuku.
Vlasta49Vlasta49Člen
Přidáno před 8 let
Zdravím,
Velice se mi líbí tvůj způsob vytápění pomocí topné rohože na podlahu. Ovšem nechci zpochybňovat tvoje měření spotřeby, ale píšeš-li hned v úvodu, že celkový příkon je 410 W, tak to znamená podle mne, že to vezme za jednu hodinu 0,410 kWh.
A tak trochu jsem na rozpacích, když uvádíš, že spotřebu: od 15cti do 21 hodin z 12 °C na 20 °C - 0,52 kwh.
Od 21 hodin do 09:30 - udržování na 20 °C - 0,37 kwh.
Prosím, zkus ještě jednou spotřebu změřit, nebo alespoň proud, který teče do rohože.
Mám pocit, že někde soudruzi z NDR udělali chybu :)
Vlasta
VasuVasuČlen
Přidáno před 8 let
Mně se to také ani trošku nezdá, ta spotřeba, já bych tipoval v prvním případě 2,3 kWh a za noc 3,6 kWh proud by to mělo odebírat cca
1,7 A ,podle napětí sítě.
MTSMTSČlen
Přidáno před 8 let
No 400W je na vytopení karavanu málo, já jsem použil ve vestavbě topnou folii pod lino cca 0.5 mm tloušťka, má to asi 300W příkon, podlaha příjemně vlažná, že se dá chodit na boso, ale o vytápění nemůže být řeč. Podlahové topení zvýší komfort, ale na vytápění je i 2000W málo.

!r
Jirka + Alena + Renault Master - MTS-2
https://www.carav...i_id=41587
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
Já si myslím, že ta spotřeba 0,410 kWh by byla pouze v případě, že to topení pojede pořád, ale termostat ho (dle informací výše) vypíná po natopení folie na 35°C. Takže po natopení "podlahy" na 35°C už termostat cykluje a jenom udržuje (s určitou diferencí) teplotu podlahy. Když se ještě nahřeje i vnitřek karavanu a nábytek, tak to má velkou setrvačnost a bude stačit zapnout ohřev například na 5 minut a potom zase třeba 5-10 minut bude podlaha vychládat.
Nezapomínejte, že okolo přívěsu je cca +10°C, takže ta potřeba tepla po ohřátí karavanu nebude taková. Například dům s tepelnou ztrátou 4 kW při -15°C bude mít při +10°C tepelnout ztrátu cca 1,14 kW (při vnitřní teplotě 20°C).
Nevím kolik má tepelnou ztrátu ten karavan, ale může se stát, že bude nižší než těch 410W a potom i spotřeba za hodinu bude nižší. Jakmile venkovní teplota klesne k nule, tak pojede topení trvale určitě.
Další faktor je, že kromě větrání jednou za hodinu se vzduch v hale ani nehne, takže podmínky budou lepší, než kdyby stál venku (okolo karavanu se pomalu ohřívá vzduch, který pomalu stoupá, takže se o něco sníží i tepelná ztráta).

A poslední (a možná nejdůležitější) věc je, jak je ta spotřeba měřená. Je to přes zásuvkový měřák? Nebo elektroměr pro celou halu? A pokud elektroměr, tak jaký má rozsah, jakou přesnost a jde o přímé nebo nepřímé měření? Nebo to vypočítává ten termostat? Například u mechanického elelktroměru (případně ještě s nepřímým měřením pro velké proudy) při tomhle odběru můžou vznikat velké chyby. Pokud to počítá ten termostat, tak to nejspíš počítá podle nastavených hodnot, které mohou být zadané špatně nebo tam je ještě nastavení z výroby. Nebo nějak měří proud, ale nikdo neví, jak je to měření přesné..
Všechno jsou to bez těchto informací jenom dohady. A to nemluvím o tom, že ten měřák může být porouchaný a měří špatně..
VasuVasuČlen
Přidáno před 8 let
No já bych spíše počkal na odpověď Dukeho. Myslím si, že to odečetl z analogového elektroměru a z neznalosti zapomněl na konstantu, nebo přičíst převodní poměr měničů, nebo další chyba.
Jinak když navrhuji ohřev v místnosti na 22°C kondenzačním topením, mám pomůcku 50W/m3 Když ten karavan bude mít 4x2x2 metry, je to 16m3 x50 = 800W , to by byl vhodný výkon, při teplotě tělesa 45°C
Když to žene na 35°C, tak bych se přikláněl na 1 500 W
Prosím vás, je to jen orientačně, skutečný výkon se počítá dalece složitěji.
L
LakyČlen
Přidáno před 8 let
Dotaz : vy co to máte odzkoušeno nesráží se tam někde vlhkost , pří větších nižších venkovních teplotách pod -5C a více stupních?
Žijeme jen jednou.
dukeczdukeczČlen
Přidáno před 8 let
Ahoj, takže jak bylo měřeno:

přímo tím termostatem, má funkci měření spotřeby. Nicméně se nejedná o spotřebu, ale o dobu sepnutí topné spirály (měří čas sepnutí).

Takže ke spotřebě za noc jsem došel - termostat ukazoval dobu provozu 54 minut - tzn. topná spirála topila za tu noc celkem 54 minut.

54/60 = 0,9 - tzn. topilo se 0,9 hodiny (54 minut je 90 % z hodiny).

0,9*0,41 (příkon je 410W), takže 0,37 kwh.

Je teda pravda, že to vychází na sepnutí jen 4,5 minuty za hodinu, což se mi taky moc nezdá, ale prostě jsem to tak naměřil. Karavan je v garáži, východní orientace, ráno na kus svítí slunce. Okolní teplota 11 °C až 12 °C, temperováno na reálných 18 (termostat mám zhruba metr nad rohoží bez překážky, takže se ohřeje rychleji než teploměr na poličce). Zapíná se při poklesu teploty myslím o 2 °C - tedy pohybovalo se to od 18 °C do 20 °C na termostatu.

Když jsem to poprvé testoval, tak se spínalo častěji a na delší dobu. Ale zase jsem měl otevřené dveře a pootevřené okno.

No 400W je na vytopení karavanu málo, já jsem použil ve vestavbě topnou folii pod lino cca 0.5 mm tloušťka, má to asi 300W příkon,
To nejde srovnávat, jedná se o úplně jiný typ výrobku - teplota pod lino je povolena max 27 °C, termoizolační vlastnost je daleko vyšší, takže předané teplo je malé. Já mám teplotu 35 °C, tenoučký koberec, termostat je mezi dráty, takže než se rozehřeje na 35 °C, tak to hřeje fakt dost, ale chodit se po tom dá. Navíc to dokonale odizoluje podlahu ze spoda - je tam hodně vrstev té izolační fólie.

nesráží se tam někde vlhkost , pří větších nižších venkovních teplotách pod -5C a více stupních
Přemýšlel jsem o tom, že jsem si měl nechat udělat výstupky z té tepelné rohože do skříní, pod lavice a pod postel - v nábytku mám dole výřezy pro cirkulaci vzduchu, takže by to bylo hrozně snadné, jen bych o pár cm zvětšil fólii a zasunul do těch otvorů, ale to mi došlo až po položení. Nicméně jezdím nejpozději na ty svátky konce října, takže teploty pod 0 °C nikdy nezažiju (doufám teda že ne), takže kondenzaci vody moc řešit nepotřebuju.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
dukecz:
Diky za popis. Tvůj výpočet je správný. Jenom bych si na tvém místě pro jistotu někde půjčil měřák do zásuvky a změřil to ještě s ním a potom porovnal. Ty termostaty tu dobu provozu někdy počítají špatně (jak který výrobce a typ).
Koukat na termostat a být v karavanu moc nepomůže, protože by jsi ten karavan přihříval ty (průměrný sedící člověk vyzařuje tabulkově kolem 100-150W) a jestli to opravdu topí 5 minut za hodinu, tak by jsi čekal hodně dlouho !)

Karavan a vestavba opravdu nejde srovnávat, protože karavan mívá izolaci po celé ploše stěn, stropu a většinou i podlahy, zatímco vestavba mívá většinou hodně kovových tepelných mostů, které vnitřek ochlazují mnohem víc než v karavanu (o kabině která v karavanu není ani nemluvím).

S tím ohřevem ve skříních a podobně by jsi si ale musel dát velký pozor. Elektrické podlahové topení se nesmí zakrývat, protože v tom místě pak dochází k přehřívání a buď může něco zapálit nebo se z důvodu přehřívání časem zničí topení! Takže dát ho například pod lavici a potom pod tu lavici dát věci je nepřípustné - najdeš to i v podmínkách montáže u všech elektrických topení. Nevadí to jen u hodně malých výkonů (do několika W/m2). Proto se i v domech dává elektrické podlahové topení jen do volného prostoru a nesmí být například pod skříněmi. Pokud je ta podlahovka teplovodní, tak se nic neděje, protože se v tom místě ohřeje podlaha na teplotu, jakou má voda a potom už se v tom místě voda téměř neochlazuje..
MTSMTSČlen
Přidáno před 8 let
Já nesrovnávám oba typy podlahového topení, folii jsem volil proto, že pod linem není znát, netvoří nerovnosti a pouze pro zvýšení komfortu. Tvrdím, že 400W je zcela nedostatečných na vytápění karavanu. Pokud mám venku 11°c, tak mi stačí uvařit vodu na kafe a mám v autě pocitově horko. Problém je v tom,že podlaha hřeje pouze v uličce, ale v koupelně, skříňkách je chladno a začne se srážet vydýchaná vlhkost.
Pokud pak klesne teplota k nule, bude to nedostatečné a pod nulou hrozí zamrznutí vody, protože servisní prostory nebudou vyhřívány. Mám v Trumě el.spirálu 1200W a pod nulou s rozfukem nestíhá.
Takže na temperování na jaře či na podzim dodrý, ale jako jediné topení né. Proto topení do karavanu, plyn, nebo nafta má 4000w a víc.

:_
Jirka + Alena + Renault Master - MTS-2
https://www.carav...i_id=41587
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
MTS:
Jestli to bylo na mě, tak já jsem psal, že nelze srovnávat vestavbu a karavan, protože každý mívá většinou jinak řešené zateplení a tepelné mosty.
To co jsem psal o teplovodním a lektrickém topení bylo určené pro dukecz ohledně jeho litování, že neobjednal větší folii a nedal jí i pod lavice a do skříně.
Jinak jsem výš psal, že v podmínkách v té garáži mu to může na vytopení stačit, ale pokud klesne venkovní teplota k nule, tak pojede topení naplno trvale (takže nebude stíhat).
Měj se :_

Ps: v jiném vlákně se vytápění karavanu elektrikou řešilo a psal jsem tam, že to je dobré na ovlažení interiéru, aby třeba po příchodu z lyžování nebylo v karavanu kolem nuly, ale třeba 10-15°C a rychleji se to ohřálo hlavním topením na normální teplotu a ušetří se plyn, když už se platí za elektřinu. A také jsem psal, že bych nikdy nedal elektřinu jako jediné topení, protože stačí aby v kempu vypadla elektrika a můžeš jet domu..
MTSMTSČlen
Přidáno před 8 let
Petře, pokud budu reagovat konkrétně, použiju citaci, jde o to, aby někdo nenabyl dojmu, že obytka, karavan, nebo vestavba lze vytopit 400 watama a pak neinvestoval do něčeho, co nesplní jeho očekávání. Další nebezpečí je vytápění pouze obytné části pomocí různých přímotopů a teplometů - když už platím za elektriku, tak ušetřím plyn - následné škody po zamrznutí vody jsou tisícinásobně větší než úspora plynu, což může potvrdit i řada místních "šetřílků".
Přesto, že v pravidlech je "Reagujte vždy pouze pozitivně", pokud se lidi podělí i o negativní zkušenosti, má to někdy vyšší užitnou hodnotu.

:_
Jirka + Alena + Renault Master - MTS-2
https://www.carav...i_id=41587
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: dukecz, fifa32, Vlasta49, Vasu, MTS, PetrDubi, Laky

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,705,227 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.21227 sekund | Průměrně za: 0.21227 (0) sekund | Dotazy: 126 | Použitá paměť: 2.19MB/2MB