Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Schéma propojení regulátoru, solárního panelu a větrné turbíny: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Schéma propojení regulátoru, solárního panelu a větrné turbíny

Poslední aktualizace před 8 let
C
CoSpiČlen
Přidáno před 8 let
Ahoj, potřeboval bych poradit jak propojit IVT MPPT 10A solární regulátor, 100W solární panel a větrnou turbínu 100W - 200W.
Nevím co to udělá s regulátorem pokud bude svítit slunce a bude i pořádně foukat vítr. Pak by to teoreticky dávalo (300W / 14V) = 21A a regulátor je jen na 10A.

Máte s tím někdo zkušenosti?
Upravil CoSpi dne 14.12.2015 15:51, před 8 let
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
Tak hlavně bych nezapojoval solární panel a větrnou turbínu na jeden vstup regulátoru..
Pro větrné turbíny exitují také regulátory (jiné než pro solární panel) a hlídají například maximální otáčky vrtule, aby se nerozletěla (a případně jí přibrzdí) a má i další funkce.
Oba regulátory je potom možné připojit paralelně na baterii.
Nebo si koupit nějaký lepší regulátor, který má více vstupů (nejlépe jeden pro solární panel a další pro větrnou turbínu) a tím to bude vyřešené.
C
CoSpiČlen
Přidáno před 8 let
a nějaké levnějí řešení by nebylo? Elektriku používám jen pro počítač a svícení, takže 100W je až až. Takže vykonější regulátor nepotřebuju. Turbína má max rychlost větru 35 m/s (126 km/h) to už bych jí dávno zafixoval, aby se netočila.
Ideálně bych chtěl něco co přemění přebytečný W na teplo v nějaké topné spirále nebo něco. Jsem si jistý, že něco takového jde, jen potřebuju najít někoho kdo tuto znalost má a bude ochoten jí zdílet :)
VasuVasuČlen
Přidáno před 8 let
Jestli chceš uregulovat 300W, jednoznačně potřebuješ 30 A regulátor !
Jestli by jsi to chtěl regulovat teplem, musel by jsi mít vyhodnocovací člen, který by ten proud navíc, posílal přes relé do topné spirály. Nepamatuji, že by podobný vyhodnocovač někdo vyráběl, potřebuješ zručného slaboproudaře a o tebe jasné stanovené zadání.
Jednoznačně bych šel do 30 A regulátoru, baterka by byla rychle nabitá.
Kombinované regulátory pro turbínu a pro solár jsou, ale cenově jsou podstatně dražší.
C
CoSpiČlen
Přidáno před 8 let
hmm tak to o tom ještě popřemýšlím, to už je docela velká investice kupovat ještě kombinovaný regulátor
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
A proč si nekoupíš nějaký obyčejný 30A MPPT regulátor z číny za pár stovek?
Třeba něco jako tenhle?
http://aukro.cz/c...50203.html
Na Aukru za 500 Kč, na Ebay vyjde ten samý na 330 Kč i s poštovným. Pokud ho nechceš tolik zatěžovat, tak můžeš koupit dva 20A a dát je paralelně na baterku a do každého zapojit jeden zdroj elektřiny. Pokud nakoupíš rovnou v číně, tak si za tu cenu můžeš klidně koupit další do zásoby jako rozervu a při případné poruše nemusíš řešit záruku. Jinak za +/- podobný peníze v číně koupíš i s LCD displejem.

Já spíš nechápu jinou věc. Pokud nemáš peníze na lepší nebo výkonnější regulátor, tak proč chceš koupit regulátor za 2700 Kč? Prostě si kup předimenzovanej čínskej regulátor + nějakej další do zásoby a pořád jsi na čtvrtině toho, co to stojí v Conradu. Mimochodem Conrad je hrozně předraženej (co se týká standartních cen, u akcí je to lepší) a ty samý výrobky koupíš v ČR u jiných firem minimálně o třetinu levněji.

Tak nad tím zkus popřemýšlet a třeba ještě ušetříš :)
C
CoSpiČlen
Přidáno před 8 let
no ja uz mam ten MTTP 10A regulator 4 roky s 100W solarem a ted chci jeste pridat tu vetrnou turbinu, ktera dava 100-200W. Takze by me turbina a ze stejneho obchodu a tenhle regulator vyslo na 11.000kc a to jen, abych vykryl dny bez slunce. Trochu jsem doufal, ze bych prevadel ty prebytky na teplo, protoze nedostatek slunce je ve Spanelsku/Portugalsku jen v zime.
Jinak mam pocitac tak usporny ze bezi 5 hodin po zapadu slunce na trakcni baterku a druhy den je baterka do hodiny nabita. ale kdyz nesviti tak proste nesviti no.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
To že už máš ten regulátor a solární panel koupenej jsi nenapsal, tak se to pak hůř radí !)

Já osobně bych koupil jeden čínskej regulátor na 20A nebo 30A (ten 20A by měl zvládnout 240W, s tím 30A budeš mít slušnou rezervu), na ten bych připojil tu turbínu a regulátor bych připojil přímo na baterku (paralelně ke stávajícímu regulátoru). Jenom na tom novém regulátoru nastav stejné hodnoty (začátek a konec nabíjení) jako na tom stávajícím.
A tím by to bylo vyřešené..
Jen holt budeš muset hlídat tu vrtuli, aby ti při silném větru neuletěla - ty regulátory pro turbínu většinou i hlídají otáčky a když se blíží k maximu, tak turbínu víc zatíží nebo přibrzdí klidně i do brzdících odporů a podobně (každý to dělá trošku jinak. Ale pokud ti nevadí to hlídat sám a včas turbínu odstavíš (nebo na ní budeš mít automatické sklápění), tak by ti fakt stačil jenom obyčejný MPPT regulátor.

Pokud připojíš oboje na stávající regulátor 10A, tak se ti při souběhu obou zdrojů (svítí sluníčko a současně slušně fouká) může nastat jedna ze tří variant (podle toho, jak je ten regulátor uvnitř udělanej):
1) regulátor omezí proud na výstupu na 10A a ty využiješ pro nabíjení a spotřebu pouze část energie, kterou ti dodává solár s turbínou - to je ta nejlepší varianta (něco jako nabušený osobák s omezovačem na 60 Km/h)
2 ) v regulátoru ti shoří pojistka
3) v regulátoru ti toho shoří víc a budeš ho muset někde nechat opravit nebo koupit nový

Takže teď už máš asi dost informací pro rozhodování a přeju ať jsi spokojenej ať už se rozhodneš jakkoliv :)
Upravil PetrDubi dne 15.12.2015 12:19, před 8 let
TomTPTomTPČlen
Přidáno před 8 let

Citovat

PetrDubi napsal:

A proč si nekoupíš nějaký obyčejný 30A MPPT regulátor z číny za pár stovek?
Třeba něco jako tenhle?
http://aukro.cz/c...50203.html
Na Aukru za 500 Kč, na Ebay vyjde ten samý na 330 Kč i s poštovným.


Tahle dětská hračka si k MPPT ani nečuchla...
Tom & Pavla
Škoda Octavia II 1.9 TDI + Elddis Crown Crest
C
CoSpiČlen
Přidáno před 8 let
diky vsem za informace. kdyz uz, tak koupim kombinovany regulator na solar a turbinu. at je to spolehlive. ale mozna az s novym vetsim autem :)
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
TomTP:
Jo je to fake MPPT, už jsem na to koukal, takže máš pravdu. I když na tu turbínu by to asi stačilo.

CoSpi: ten regulátor, o kterém jsi přemýšlel je pro ty ostatní turbíny.

Problém je tu podle mě jinde. K té turbíně I-100 není nikde žádný manuál (ani u výrobce), všechny ostatní turbíny mají na výstupu střídavé napětí a potřebují příslušný regulátor. Ale u téhle turbíny je napsáno, že má výstup 12V DC, takže kdo ví, jak to je. Někteří výrobci dělají tyhle malé turbíny i s vestavěným regulátorem, kde se nastaví výstupní napětí a potom už ta turbína dává na výstupu nastavené napětí. Jak to má tahle ví bůh, takže bez dalších informací bych raději nedoporučoval jí kupovat. Ale třeba by byl výrobce ochotný poslat manuál do emailu.
Každopádně pokud má ta turbína nějaký regulátor v sobě (naznačuje to i cena, která je vyšší než u typu 500W, který má AC výstup), tak by ten regulátor co je na aukru nebo třeba i jinde bohatě stačil, protože tam žádné vysoké napětí, které by využil MTTP stejně nebude a ta krabička bude fungovat stejně jenom jako nadobíječka, která vypne při nabití baterie.
C
CoSpiČlen
Přidáno před 8 let
tuhle turbinu chci proto (a mozna prave proto je drazsi), ze staci maly vitr na to, aby neco davala.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
Tak hlavní důvod proč funguje při slabším větru je ten, že má pět listů na rotoru místo klasických tří. A to, že má výkon 100-200W místo 500W samozřejmě udělá taky svoje.
Ale myslím si, že část navýšení ceny padne na ten usměrňovač a nejspíš i regulátor, který tam někde je zabudovaný.
Pokud seženeš manuál, tak ho sem dej. Třeba bude opravdu stačit připojit to přes jednoduchou nabíjecí automatiku nebo to dokonce zvládne regulátor v turbíně a nebudeš potřebovat nic jiného než tu turbínu.
C
CoSpiČlen
Přidáno před 8 let
tak na strankach vyrobce je ta turbina oznacena jako i-100 ale na obrazcich je i-200. na ebay jsem nasel tu i-200, ktera ma stejne parametry jako ta na strankach vyrobce a pisou tam ze regulator je uz zabudovany.
takze by se to zapojilo tak ze solar pripojim na stavajici MPPT regulator a ten na baterku a turbinu primo na baterku? a oba regulatory se postaraji o to ze se prestane nabijet, kdyz je baterka plna? zadny zpetny proud nebo neco takoveho tam nebude?
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
Podle údajů na ebay má v sobě zabudovaný regulátor. Pokud to tak opravdu je, tak by stačilo přesně to zapojení jak píšeš (solár do MPPT a MPPT na baterku, turbína přímo na baterku).
Maximálně (pokud by to ten regulátor v turbíně správně nevypínal nabíjení) mezi turbínu a baterku můžeš časem doplnit jakýkoliv nejlevnější regulátor na 20A (klidně by stačilo jenom relé s elektronikou, které při plné baterii vypne a zapne zase při poklesu napětí - takové se prodávají také za pár stovek).
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: CoSpi, PetrDubi, Vasu, TomTP

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,116,567 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.22488 sekund | Průměrně za: 0.22488 (0) sekund | Dotazy: 112 | Použitá paměť: 2.07MB/2MB