Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Kdyby řízky omrzely....: OSTATNÍ - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Kdyby řízky omrzely....

Poslední aktualizace před 17 let
VeraVeraČlen
Přidáno před 17 let
Vepřové kotlety
1. Děčínský kotlet 2
2. Kotlety Hit 2
3. Kotlety Kazachstán 2
4. Kotlety zapečené se šlehačkou 2
5. Kotleta zapékaná se sýrem 3
6. Kotlety s cibulí 3
7. Kotlety s křenem 3
8. Kotlety se sardelovou pastou 3
9. Kotlety v alobalu č.1 3
10. Kotlety v alobalu č.2 4
11. Kotlety v alobalu č.3 4
12. Kotlety v alobalu č.4 4
13. Kotlety na cibuli se sýrem 4
14. Kotlety na zelí 4
15. Kotlety na paprice 4
16. Kotlety na hořčici 5
17. Kotlety pečené s dušenou zeleninou 5
18. Kotleta nepraktického muže 5
19. Pastýřské kotlety 5
20. Kořeněné kotlety 5
21. Zapékané kotlety č.1 6
22. Zapékané kotlety č.2 6
23. Šéfovské kotlety 6
24. Plněné kotlety 6
25. Plněná kotleta č.1 6
26. Plněná kotleta č.2 7
27. Vepřové kotlety na šlehačce 7
28. Vepřové kotlety na houbách 7
29. Vepřové kotlety se žampióny 7
30. Vepřová kotleta na Tokajský způsob 7
31. Vepřové kotlety na dezertním víně 8
32. Grilované kotlety na dobromysli 8
33. Grilované kotlety s pikantní omáčkou 8
34. Italské kotlety se salámem a sýrem 9
35. Silvestrovské kotlety 9
36. Jablečné kotlety 9
37. Brněnský kotlet 9
38. Bakoňské kotlety 10
39. Bakoňské vepřové kotlety 10
40. Pikantní vepřové kotlety 10
41. Šenkýřská vepřová kotleta 10
42. Vepřové na kardamonu 11
43. Šumavská kapsa 11
44. Jiříkova pomsta 11
45. Rošťáci 11
46. Říčanská pochoutka s nivou 11
47. Vepřová žebírka 12
48. Vepřová žebírka v rendlíku 12
49. Vepřové žebírko po Benecku 12
50. Plněné vepřové žebro 13
51. Vepřová žebírka podle pražského uzenáře 13

1. Děčínský kotlet
Pro osobu - 150g vepřové pečeně, 15g oleje, 10g másla, 10g šunky, 10g kapie, 1/3 vejce, 15g nakládaných žampiónů, 50g 33% smetany, 0,1 dl bílého vína, mletý pepř, sůl.
V kotletě z vepřového masa nařízneme kapsu, kterou naplníme touto směsí: na tuku podusíme na nudličky nakrájenou šunku a na kostičky nakrájené kapie. Do podušené šunky a kapie vlijeme rozkvedlané a osolené vejce a necháme za stálého míchání srazit. Potom naplníme připravenou kotletu a kapsu upevníme párátkem nebo jehlicí. Osolíme a opepříme a pak opečeme zvolna po obou stranách. Opečenou kotletu zalijeme smetanou a vínem a necháme v troubě chvíli podusit. Před dokončením přidáme jemně nasekané žampióny. Podáváme s dušenou rýží, s bramborovými hranolky nebo vařeným bramborem.
2. Kotlety Hit
4 kotlety, sůl, pepř, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky šunky, rajská jablíčka, papriky, sýr na strouhání, kečup, olej.
Do olejem potřeného pekáčku vložíme naklepané, osolené a opepřené kotlety. Poklademe anglickou slanimou, šunkou, plátky rajčat a nakrájenou paprikou. Posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme kečupem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě doměkka.
3. Kotlety Kazachstán
4 kotlety, 3 lžíce oleje, 14 sušených švestek, namočených přes noc v octě, 2 lžíce citrónové Šťávy, 1 stroužek česneku, 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky, sůl, hrubě mletý pepř.
Kotlety osmahneme na rozehřátém oleji. Mezitím švestky vyndáme z octa a dáme do vody. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Švestky i s vodou dáme do elektrického mixéru, přidáme česnek a petrželku a dobře rozmixujeme. Směs nalijeme do pánve, přidáme sůl s pepřem, přivedeme k varu, příkon snížíme na minimum a přidáme citrónovou Šťávu. Zamícháme a vaříme 3 minuty. Omáčku nalijeme na kotlety a podáváme.
4. Kotlety zapečené se šlehačkou
4 kotlety, 1 pórek, 1 sladká šlehačka, 1 kg brambor, sůl, gril. koření, máslo.
Brambory očistíme a nakrájíme na asi 1cm silné plátky. Zapékací plech vymažeme máslem, poklademe plátky brambor a rozprostřeme na kolečka nakrájený pór, osolíme. Kotlety nařízneme na okraji, naklepeme, osolíme, osolíme, okořeníme a položíme na brambory a pór. Přelijeme šlehačkou a dáme do rozehřáté trouby zapéci. Asi po 40 min. se šlehačka vypeče a brambory i kotlety zčervenají.
5. Kotleta zapékaná se sýrem
4 kotlety, sůl, pepř, voda, tuk, houby, solamyl, sójová omáčka, porcovaný sýr, hranolky, zelenina.
Ze 4 kotlet uděláme přírodní řízky, které hotové položíme na vymaštěný plech. Na každou kotletu dáme houby zahuštěné solamylem (lžička solamylu rozpuštěná ve lžící studené vody a lžička sójové omáčky). Každou porci přikryjeme plátkem porcovaného sýra a dáme zapéci do trouby. Jakmile se sýr rozpustí, ihned podáváme s hranolky a zeleninovou oblohou.
6. Kotlety s cibulí
Vepřové kotlety bez kosti mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Do pekáč položíme plátky masa, na každé navršíme na kolečka cibuli a vše zasypeme velkou vrstvou sýra. Vše zalejeme šálkem horkého rozpuštěného masoxu. Přikryjeme alobalem, pečeme (1/2 - 3/4) hod., pak sundáme alobal a necháme ještě v troubě.
7. Kotlety s křenem
4 kotlety, olej, křen, hořčice, worcestrová omáčka, kari koření, pepř, sůl, pažitka.
Kotlety naklepeme, okraje nařízneme. Z jedné strany maso opepříme, osolíme a z druhé strany opepříme. Na pánvi zprudka opečeme v oleji, zakapeme worcestrovou omáčkou, potřeme hořčicí a posypeme strouhaným křenem. Podáváme s vařenými brambory posypanými nasekanou pažitkou.
8. Kotlety se sardelovou pastou
4 kotlety, malý hrneček smetany, sardelovou pastu, 1 cibule, trocha hladké mouky, tuk, kůra z poloviny citrónu, pepř.
Kotlety lehce naklepeme, opepříme, potřeme sardelovou pastou, nakonec lehce poprášíme hladkou moukou. Na tuku zpěníme nadrobno nakájenou cibuli, na ni položíme kotlety, po obou stranách opečeme, potom podlijeme, přidáme jemně strouhanou kůru z citrónu. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou se lžící mouky a necháme přejít varem. Na talíři kotlety přelijeme šťávou, přidáme kopeček dušené rýže a můžeme ozdobit plátkem ¨citrónu.
9. Kotlety v alobalu č.1
Alobal potřeme olejem a klademe postupně: špek nebo uzené maso, 2-3 vrstvy plátků osolených syrových brambor, naklepané kotlety ochucené solí, pepřem a paprikou, kolečko salámu, rajčata, a papriky nakrájené na úhledné kousky. Zabalíme a pečeme asi 1 hodinu v předehřáté troubě nebo na ohni na roštu.
10. Kotlety v alobalu č.2
pro 4 osoby - 4 kotlety, 1-2 jablíčka, 60g šunky (lze nahradit kouskem vařeného uzeného masa), kremžská hořčice, sůl, máslo na potření alobalu.
Kotlety naklepeme, osolíme a potřeme kremžskou hořčicí. Takto připravené kotlety vložíme na čtverec alobalu, který jsme potřely máslem. Na kotlety navršíme kopeček z nadrobno nakrájených jablk promíchaných s usekanou šunkou nebo uzeným. Zabalíme a dáme péci na plech do předehřáté trouby.
11. Kotlety v alobalu č.3
Kotlety osolíme, opepříme a přidáme trochu pálivého grilovacího koření. Navrch položíme plátek šunky, zelenou papriku, rajče, kolečka klobásy anglickou slaninu, možno přidat i sýr. Dobře zabalíme do alobalu a pečeme na roštu asi třicet minut.
12. Kotlety v alobalu č.4
4 kotlety, 4 plátky tvrdého sýra, 4 plátky šunky, máslo, plátky rajčat a papriky, sůl, pepř.
Kotlety naklepeme a nařízneme, osolíme, opepříme. Alobal pomažeme máslem, kotlety položíme na jednotlivé čtverce. Na maso dáme sýr, šunku, zeleninu a plátek másla. Pečlivě zabalíme a pečeme asi 25 minut.
13. Kotlety na cibuli se sýrem
Na pekáč dáme 1 cm vysokou vrstvu cibule nakrájené na kostky, na cibuli dáme osolené a opepřené kotlety, potom plátky sýru a na sýr 2 majonézy v kelímku.
14. Kotlety na zelí
Pro 4 osoby - 4 kotelty, 2 ¨nožičky vepřové klobásy, 400g kysaného zelí, 300g udušené rýže, kelímek kysané smetany. sůl, tuk na opečení.
Z maďarské kuchyně - Kotlety naklepeme, nařízneme okraje aby se nekroutily,osolíme a opečeme na lžíci tuku. Zelí dáme do kastrolu, na ně položíme kotlety a ještě tence nakrájenou klobásu. Poklademe udušenou rýží, přikryjeme další vrstvou zelí a dáme do vyhřáté trouby zapéci. Během pečení pak poléváme rozmíchanou kysanou smetanou.
15. Kotlety na paprice
5 kotlet, sůl, na špicku nože mleté papriky, 30g mouky, 40g oleje, 40g cibule, 1/8 l kyselé smetany.
Kotlety nařízneme, naklepeme, osolíme, opaprikujeme, obalíme moukou a zprudka opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Měkké kotlety zalijeme kyselou smetanou, ve které je chvíli povaříme. Pak je urovnáme na mísu a polijeme procezenou šťávou.
16. Kotlety na hořčici
6 vepřových kotlet, 3 střední cibule, 6 lžiček ostré hořčice, 6 lžiček hladké mouky, 6 dl suchého bílého vína, pepř, 2,50g másla, 2 lžíce oleje, sůl, petrželka.
Nasekáme cibuli. Kotlety opečeme na směsi másla a oleje asi 15 minut do zlatova. Maso vyjmeme a necháme zezlátnout cibuli. Cibuli vybereme špachtlí, vybereme tuk a místo něho dáme hořčici a rozmícháme mouku. Zalijeme vínem, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme na plotnu, vrátíme cibuli, necháme probublávat a si 1/4 hodiny. Pak na 5 minut přidáme kotlety. Na talíři zdobíme petrželkou. Podáváme s brambory nebo bílým chlebem.
17. Kotlety pečené s dušenou zeleninou
4 kotlety, 400g zeleniny (papriky, květák, brukev, rajčata), sůl, pepř, peptrželka.
Kotlety opečeme na troše sádla. Do šťávy z masa přidáme na kousky nakrájenou zeleninu a dusíme téměř doměkka. Kotlety dáme na vyhřátý talíř, obložíme zeleninou a podáváme s brambory.
18. Kotleta nepraktického muže
2 kotlety, 1 šlehačka, 10 brambor, 2 cibule, 200g tvrdého sýra, sůl, pepř.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a krátce osmahneme. Remosku vymastíme máslem. Navrstvíme kolečka syových brambor, pokryjeme kolečky cibule, osolíme a opepříme. Navrch dáme kotlety, zalijeme olejem, na kterém se kotlety smažily a šlehačkou. Pečeme asi hodinu. Posypeme strohaným sýrem a pečeme dozlatova.
19. Pastýřské kotlety
4 kotlety, lžíce oleje, sůl, pepř, silný plátek ovčího sýra, plátek špeku, 1 cibule i s natí.
Do kotlet ostrým nožem prořízneme kapsu. Mírně naklepeme, osolíme, opepříme a kapsu naplníme rozdrobeným ovčím sýrem, do kterého jsme zamíchali na kostičky nakrájený špek a nasekanou cibulovou nať. Kotlety zajistíme jehlou nebo je sešijeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, osmahneme na oleji, přidáme kotlety a dusíme doměkka.
20. Kořeněné kotlety
1 kg vepřových kotlet, 5 vajec, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce majoránky, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíce hořčice, 1 lžička worchesteru, 1 lžička kečupu, 1 lžička kari, olej, 1 lžička vegety.
Kotlety vykostíme a naklepeme.. Krátce promixujeme vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, papriky, worchester, hořčici, kečup, kari a vegetu. Ve směsi namáčíme kotlety a ukládáme do nádoby. Zbytek omáčky nalijeme na maso. Necháme do druhého dne uležet. Kotlety smažíme na oleji asi 3 minuty na každé straně.
21. Zapékané kotlety č.1
400g kotlet, cibule, sůl, pepř, provensánské koření, koriandr, mletá paprika, 400g tvrdého sýra, 2 dl šlehačky, sádlo.
Vymaštěný pekáč obložíme kolečky cibule (i boky). Kotpety posolíme, pokořeníme a klademe na cibuli. Poklademe cibulí a pečeme 35 minut. Hrubě posypeme strohaným sýrem, zalijeme šlehačkou a zapečeme asi 10 minut.
22. Zapékané kotlety č.2
4 kotpety, 4 plátky šunky, 4 plátky anglické slaniny, pepř, sůl, 2 stročky česneku, 2 cibule, 100g strouhaného sýra, strouhanka.
Kotpety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem. Uožíme do pekačku. Na maso poklademe kolečka cibule. Pak na každou kotletu dáme plátek šunky, plátek slaniny, zasypeme sýrem a povrch posypeme jemně strouhankou.
23. Šéfovské kotlety
Naklepej dobře 4 hovězí plátky nedělené, osol, opepři, potři slabě obyčejnou hořčicí nebo ostřejší cikánskou omáčkou, polož na kolečka krájenou cibuli, překryj jemě řezanou slaninou, další vrstvou jsou podélně řezané plátky sladkokyselé okurky. Navrch můžeme dát ještě půlku paprikvého lusku. Jako poslední položíme plátek uzeného bůčku (nebo libovějšího uzeného či kolečka salámu). Takto opatřené plátky masa popložíme ve dvojicích vrstvami k sobě tak, hovězí plátky byli na vnější straně. Převážeme nití,aby se při dušení celá sestava nerozpadla. Osmahneme na tuku, přidáme ještě nakrájenou cibuli, podlijeme a dusíme. K zahuštění šťávu můžeme použít trochu hořčice nebo cikánské omáčky. Příloha je libovolná. Zapíjíme dobrým mokem.
24. Plněné kotlety
V kotletě udělat kapsu, do ní vložit plátek sýra a šunky spojené hořčicí. Okraje spojit párátkem. Z obou stran opéct na oleji potom podlít vodou a dusit.
25. Plněná kotleta č.1
4 vyšší vepřové kotlety, 12 sušených švestek, 2 jablka, 100g anglické slaniny nebo 2 párky, 100g šunky, tymián, zázvor, pepř, sůl, olej, snítky petrželky.
Kotlety podélně nařízneme a po obou stranách naklepeme. Do vzniklé kapsy vložíme 3 vypeckované švestky (1/2 hodiny předtím máčené ve vodě), přidáme nádivku z jablek a šunky nakrájených na kostičky a okořeníme. Naplněnou kapsu kotlet pak sepneme párátkem, osolíme, opepříme, p otřeme olejem a grilujeme. Na pánvi opečeme slaninu či párek, nakrájíme na šikmo "na hřebínek" a maso na talířích jimi ozdobíme. Podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem a posypanými sekanou petrželkou.
26. Plněná kotleta č.2
4 kotlety, houby, cibule, sůl, pepř, vejce, tuk, hladká mouka, hranolky, zelenina.
4 silnější kotlety omyjeme, osušíme a uděláme do nich kapsu, kterou naplníme smaženicí z hub (houby, cibule, sůl, pepř, vejce, tuk). Kapsu uzavřeme kovovou jehlou nebo párátky, kotlety obalíme v hladké mouce a pomalu z obou stran opékáme na oleji. Podáváme s hranolky a oblohou na špejlích. Na každou špejli, dlouhou asi 15 cm a na jednom konci zašpičatělou, napichujeme střídavě kousky různobarevné zeleniny /rajčata, zelenou papriku, cibuli, ředkvičky atd.). šikmo do každé kotlety pak zapíchneme dvě takovéto špejle.
27. Vepřové kotlety na šlehačce
4 kotlety, sůl, pepř, 2,5 dl šlehačky, nejméně 2 cibule, strouhaný sýr, kousek másla.
Pekáček maličko vymažeme máslem a dno pokryjeme nakrájenou cibulí. Na ni rozložíme naklepané, osolené a opepřené kotlety a vše zalijeme šlehačkou. Posypeme strouhaným sýrem a dáme péci do trouby. Podáváme s vařenými brambory.
28. Vepřové kotlety na houbách
4 kotlety, 1 lžíce sušených hub, hlaská mouka, sůl, pepř, 2 lžíce tuku, 1 cibule, 2 stroučky česneku.
Houby namočíme do studené vody. Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V hrnci zpěníme na tuku nakrájenou cibuli, přidáme kotlety a prudce opečeme. Zalijeme vodou s houbami, přidáme utřený česnek a dusíme. Můžeme dochutit drceným kmínem.
29. Vepřové kotlety se žampióny
4 kotlety, sádlo, hladká mouka, 3 vejce, 400g žampiónů, sůl, pepř, kmín, petrželka.
Kotlety osolíme opepříme, popráčíme moukou a opečeme na tuku. Vyjmeme a dáme do tepla. Dolejeme trochu vody, přidáme kmín a dáme dusit plátky žampiónů. Vejce rozšleháme a dáme k houbám, dochutíme solí a pepřem. Kotlety na talíři pokrýváme směsí a zdobíme petrželkou.
30. Vepřová kotleta na Tokajský způsob
Pro 4 osoby - 600g vepřové kotlety, 15g sůl, 50g mouka, 0,8 dl olej, 100g mrkev, 100g petržel (kořen), 50g cibule, 5g česnek, 2g pepř celý, 1g tymián, 2 ks bobkový list, 30g rajčatový protlak, 6 dl vývar z kostí, 2 dl tokajské víno, 250g hroznové víno.
Z maďarské kuchyně - Kotlety lehce naklepat. Osolit, z obou stran obalit v mouce a v troše horkého oleje opéci maso tak, až dostane barvu. Vyjmout z pánve a přendat do hrnce. Ve zbytku oleje orestovat na plátky pokrájenou zeleninu, ochutit celým pepřem, tymiánem a bobkovým listem a přimíchat trochu rajčatového protlaku. Míchat ještě další 1-2 minuty, pak zaprášit moukou a dobře promíchat. přilít vývar z kostí, osolit a při mírné teplotě dusit pod pokličkou 30-40 minut. Přelít přes sítko na plátky masa. přilít tokajské víno a přidat oloupané a vypeckované hrozny. Pod pokličkou dusit, až je maso měkké. Kotlety vyjmout, položit na talíř, zalít tokajskou omáčkou. Jako přílohu servírovat vařené brambory ozdobené petrželkou.
31. Vepřové kotlety na dezertním víně
800g vepřových kotlet, 50g másla, 2 dl dezertního vína nebo vermutu, 1,5 dl šlehačky, 1 lžíce maizeny, mletý pepř, sůl.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a na rozpáleném másle po obou stranách opečeme. Zmírníme oheň a zvolna dopečeme doměkka. Pak maso vyjmeme, do zbylého tuku nalijeme opatrně víno, promícháme, povaříme, přidáme šlehačku, ve které jsme rozkvedlali lžíci maizeny, a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podle chuti dokořeníme a dosolíme. Kotlety vložíme do omáčky, prohřejeme a podáváme s bramborem.
32. Grilované kotlety na dobromysli
4 vepřové kotlety, olej na potření, dobromysl, 4 rajčata, 4 papriky, 1 menší salátová okurka.
Kotlety nařízneme od kosti, potřeme olejem a necháme v chladnu odležet. Pak je posypeme dobromyslí a po obou stranách několik minut grilujeme. Hotové obložíme čerstvou zeleninou a podáváme s tmavým chlebem.
33. Grilované kotlety s pikantní omáčkou
6 vepřových kotlet s kostí, grilovací koření, sůl pepř, máslo, olej.
Omáčka: 1 cibule, 1 ostravská klobása, 10 g slaniny, 1 zelená paprika, sklenice pálivého kečupu. Doba přípravy: 45 minut.
Den před grilováním je dobré maso naložit, aby lépe natáhlo chuť koření. K naložení potřebujeme trochu oleje, grilovací koření, sůl a pepř. Maso lehce naklepeme, nařízneme okraje, okořeníme a uložíme do kameninové mísy. Přidáme olej a necháme uležet v chladu.
Základem omáčky je ostrý kečup, ostravská klobása, paprika, menší cibule a kousek slaniny. Na slanině zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kousky klobásy a papriky. Vše zlehka osmažíme a nakonec zalijeme kečupem. Omáčka je nejlepší horká, můžeme ji tedy nechat ohřát třeba na grilu spolu s masem.
Maso grilujeme na dřevěném uhlí tak, jak je každý zvyklý. Když ho obracíme, je dobré vždy ho pomazat rozehřátým máslem s kořením. Maso tak dostane krásně zlatavou kůrku. Jako přílohu podáváme chléb nebo opečené brambory a samozřejmě zeleninové saláty.
34. Italské kotlety se salámem a sýrem
4 vepřové kotlety, mletý pepř, sůl, kmín, 2 stroužky česneku, 100g salámu, 100g sýra (ementál), 1 nebo 2 žloutky, zelenou petrželku, 50g oleje, šalvěj, máslo.
Salám a petrželku jemně nasekáme, sýr nakrájíme na kostičky, kotlety osolíme a opepříme. Polovinu sýra smícháme se salámem, žloutky, kmínem, šalvějí, petrželkou a česnekem a dáme do kapes v kotletách (prořízneme je na straně u kosti). Na rozpáleném oleji kotlety po obou stranách opečeme, vyjmeme je a necháme okapat. Rozložíme je do pekáčku, přidáme zbylý sýr a máslo a zapečeme při 200°C.
35. Silvestrovské kotlety
2 kotlety, pepř, sůl, kmín, 2 stroučky česneku, 100g šunkového salámu, 100g žampionů, olej, máslo, hladká mouka, šlehačka, žloutek, petrželka, 4 plátky sýra, mletá sladká paprika.
Kotlety osolíme, opepříme, posypeme kmínem, potřeme česnekem, prudce opečeme po obou stranách na oleji a uložíme do tepla. Odebereme přebytečný tuk, přidáme kostičky salámu, čtvrtky žampionů, opečeme, zasypeme moukou, necháme přismahnout, přidáme šlehačku a petrželku a povaříme dohusta. Osolíme, opepříme, sejmeme z plotny a zamícháme žloutek. Kotlety dáme na plech, na ně rozdělíme směs, zakryjeme sýrem a pečeme při 220 stupních.
36. Jablečné kotlety
2 kotlety , lžíce másla, 2 jablka, 1-2 vajíčka, lžičku až dvě hladké mouky, 1 dl bílého přírodního vína.
Kotlety lehce naklepeme, nařízneme jejich okraje, opepříme a na másle po obou stranách opečeme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky. Připravíme těstíčko z vajec a mouky a v něm jablka namáčíme a smažíme. Na talíř dáme kotlety, obložíme je jablky a přelijeme šťávou z pečení, kterou jsme vylepšili přidáním přírodního bílého vína.
37. Brněnský kotlet
4 silnější kotlety, 1 vejce, hrášek, cibule, 100g měkkého salámu, sůk, strouhanka, hladká mouka, tuk.
Cibuli osmažíme, přidáme hrst hrášku, kostičky salámu a asi 2 min. osmažíme. Rozklepneme vejce, necháme zatuhnout a pak vychladnout. Kotlety nařízneme tak, aby vytvořili kapsy. Mírně naklepeme, osolíme, do kapes dáme směs, okraje zaklepeme paličkou. Obalíme v trojobalu a smažíme.
38. Bakoňské kotlety
750g vepřových kotlet, sůl, pepř, 50g oleje, 40g slaniny,80g cibule, mletou papriku, 5 dl vývaru, 250g smetany, 50g hladké mouky, 25g slaniny, 25g másla, 150g žampionu.
Kotlety na okrajích nařízneme, mírně naklepeme, osolíme a opepříme a po obou stranách prudce opečeme, vyjmeme, do výpeku nakrájíme nadrobno slaninu a cibuli, orestujeme, zaprášíme paprikou, zpěníme, zalijeme částí vývaru, vložíme maso a dusíme doměkka. Kotlety vyjmeme, přilijeme vývar, smetanu s rozkvedlanou moukou a provaříme. Omáčku procedíme na kotlety, vložíme orestované plátky žampionu na slanine a másle, dochutíme a krátce povaříme.
39. Bakoňské vepřové kotlety
3 lžíce sádla, 2 velké cibule, 30g slaniny, 2 papriky, 4 kotlety, sůl, pepř, 1 lžíce sladké papriky, 2 dl kysané smetany, mouka, špetka pálivé papriky, 3 žampióny.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Přidáme pokrájenou cibuli a slaninu, osmahneme, podlijeme, přidáme sladkou i pálivou papriku a dusíme. Když maso změkne, přisypeme papriku a žampióny pokrákené na kousky, podusíme, zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Podáváme s noky, těstovinami, knedlíky nebo brambory.
40. Pikantní vepřové kotlety
4 kotlety, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje, 30g másla, 1 cibule, 1 dl bílého vína, 1 lžička octa, tymián, 2 sterilované okurky, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce nasekané petrželky.
Kotlety nařízneme od kosti, naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme na oleji a odložíme do tepla. Přebytečný olej slijeme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přilijeme víno, ocet a necháme přejít varem. Zalijeme vývarem, přidáme podle chuti tymián a povaříme. Pak vmícháme hořčici, na kostičky nakrájenou okurku a petrželku a omáčkou přelijeme kotlety. Podáváme s hranolky nebo bramborovými kroketami.
41. Šenkýřská vepřová kotleta
0,5 kg kotlet, 4 cibule, 1/4 l piva, 2 sladkokyselé okurky, 1 paprika, sůl, pepř.
Kotlety osolíme, opepříme z obou stran. Osmažíme cibuli, přidáme kotlety a opečeme z obou stran za podlévání pivem. Měkké maso vyjmeme, přidáme na kousky nakrájené okurky a papriku a prohřejeme.
42. Vepřové na kardamonu
4 vepřové kotlety, 2 cibule, 3 stroužky česneku, půl lžičky kardamonu, půl lžičky koriandru, špetka zázvoru, drceného kmínu, hořčičného semene, půl lžičky papriky, olej, sůl, jogurt.
Nastrouháme cibuli a česnek a smícháme s kořením, uděláme pastu, kterou potřeme naklepané a osolené kotlety. Rozšleháme jogurt, jednotlivé kotlety jím rovnoměrně potřeme, dáme do misky a zalijeme zbytkem jogurtu. Necháme několik hodin uležet. Kotlety opečeme na rozpáleném oleji a zvolna dusíme. Jako přílohu podáváme rýži.
43. Šumavská kapsa
750g vepř. kotlet, sůl, pepř, 75g slaniny, 100g vepř. jater, 120g cibule, 15g sušených hub, 60g rostlinného tuku, 5 dl vývaru¸ 40g hladké mouky.
Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, osolíme a opepříme. Na plátek slaniny klademe plátek jater, plátek cibule, trochu uvařených sušených hub, opepříme, svineme do roličky a vložíme do otvoru v mase. Upevníme párátkem. Zbylou nakrájenou cibulku usmažíme, vložíme kotlety, podlijeme vodou z hub a dáme péci. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, provaříme. Šťávu procedíme na kotlety.
44. Jiříkova pomsta
4 kotlety, 2 stroučky česneku, hladká mouka, sladká paprika, sůl, pepř, olej Sós: 1 lžíce hladké mouky, plátek másla, 2 dl hovězího vývaru, 1 lžíce kečupu, 2 lžičky worchesteru, 1,5 lžičky sójové omáčky.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran česnekem. Obalíme v hladké mouce smíchané s paprikou. Smažíme na oleji. Vydáme a dáme do tepla. Slejeme olej, na pánev dáme máslo, na kterém opražíme trochu mouky. Přidáme vývar a další přísady a necháme povařit.
45. Rošťáci
4-6 kotlet, 2 vejce, 2,5 lžíce Solamylu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce Magi, 1 lžíce worchestru, 0,5 lžičky soli, trochu pepře, 3 stroužky prolisovaného česneku.
Naklepané maso obalíme v dobře promíchané směsi z uvedených surovin, narovnáme do mísy, přikryjeme talířem a necháme dva dny odležet. Pak z obou stran osmažíme.
46. Říčanská pochoutka s nivou
2 kotlety zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. 5 dkg nivy nastrouháme. Na pánvi opečeme kotlety z jedné strany a obrátíme. Na opečenou stranu dáme 2 kolečka salámu, a celou kotletu posypeme strouhaným sýrem. Ještě 5 min. opékáme.
47. Vepřová žebírka
Pro 2 porce - asi 750g vepřových žebírek ,1 1/2 lžičky soli, 4 lžíce cukru, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžíci kečupu, 1 lžíci worcesterské omáčky, 2 lžíce vinného octa, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 velké cibule, několik půlek kompotovaných meruněk,
Vepřová žebírka omyjeme a osušíme, margarínu rozehřejeme v pánvi a žebírka z obou stran dobře opečeme, vyjmeme je a vložíme do zapékací formy, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, dáme do výpeku ze žebírek a krátce osmahneme, sůl, cukr, papriku, kečup, worcester, ocet, citrónovou šťávu a 1/4 l vody smícháme a nalijeme na cibuli, necháme přejít varem a povaříme asi 3 minuty, žebírka směsí přelijeme a formu přikryjeme pokličkou nebo alobalem, dáme péct na rošt do rozehřáté trouby, až budou žebírka měkké položíme na vrch několik půlek kompotovaných meruněk, pečeme potom bez poklice asi ještě 10 minut, nakonec formu vyjmeme z trouby a ze šťávy odebereme přebytečný tuk. Jako přílohu podáváme rýži nebo bílé pečivo. Doba tepelné přípravy je asi 60 minut.
48. Vepřová žebírka v rendlíku
Pro 6 osob - 6 kotlet. 3 ks střední cibule, 1/2 menšího celeru, 2 ks mrkve, 200g libové slaniny, 12 ks zelných listů, hořčice podle c huti, 3 lžíce sádla, 600g brambor, máslo.
Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a rychle opečeme na sádle. Pak je z obou stran potřeme hořčicí a napůl dohotovíme. Cibuli, celer a mrkev nakrájíme na nudličky a opečeme na másle. Dno pekáčku nebo mísy vyložíme libovou slaninou, naklademe na ni několik ovařených zelných listů, pak uvedená žebírka a zeleninu, na kolečka nakrájené brambory a vše opět přikryjeme zelnými listy se slaninou. Pak vše zalijeme trochou šťávy z pečeně a necháme asi 30 minut v troubě dusit. Podáváme na stůl i s rendlíkem.
49. Vepřové žebírko po Benecku
600g vepřové pečeně, 150g Krkonošského nebo jiného pivního sýra, 150g stolního oleje, 150g škvařeného sádla, 15g soli, 50g konzumního mléka, 800g brambor, 150g hladké mouky, 2 vejce, česnek, sůl, majoránka, pepř.
Z Krakonošovy kuchyně - Z jemně strouhaných brambor, mléka, mouky, česneku, koření a vajec připravíme těsto stejné jako na bramboráky, pouze vylepšené jedním vejcem navíc. Z vepřové pečeně odsekneme obratlovou kost, ukrojíme žebírka, lehce naklepeme, nasekneme okrajové blány, aby se maso při pečení nekroutilo, osolíme a po obou stranách opečeme na tuku. Opečená žebírka obalíme v těstíčku z brambor, do kterého jsme před použitím vmíchali strouhaný Krkonošský sýr, a smažíme v rozpáleném sádle do zlatova. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši a brusinky.
50. Plněné vepřové žebro
1,5 kg žebírka, pepř, sůl Náplň: 125g sušených švestek bez pecek, 15 cl červeného vína, 1/2 kg nakyslých šťavnatých jablek, 50g strouhanky, 1 lžíce cukru, kousek skořice, hřebíček, 2 lžičky solamylu.
V masu vyřízneme kapsu. Švestky necháme namočené 1/2 hodiny ve víně. Jablka oloupene a nakrájíme na plátky. Švestky necháme okapat, rozkrájíme na malé plátky a smícháme s kořením, cukrem, jablky a strohankou. Maso zevnitř i z venku osolíme a opepříme. Kapsu naplníme nádivkou, ze které ponecháme asi 2 lžíce. Kapsu zašijeme. Na pekáči rozehřejeme tuk a maso ze všech stran opečeme. Přidáme zbytek nádivky, a přelijeme vínem ze švestek. Pečeme v přikrytém pekáči v horké troubě asi 2,5 hodiny. Poslední půl hodiny sundáme poklici a maso políváme šťávou. Pečeni vyjmeme a dáme do teplého místa. Šťávu zředíme malým množstvím horké vody, v malém kastrůlku necháme přejít varem. Podáváme krájené na plátky a šťávu zvlášť s červeným zelím a bramborovou kaší.
51. Vepřová žebírka podle pražského uzenáře
600g žebírek, 100g šunky, 50g mozečku, 200g žampiónů, 2 vejce, 100g anglické slaniny, 80g másla, 50g cibule, sůl.
Žebírka naklepeme. Na části másla osmahneme cibuli, přidáme mozeček, šunku a žampióny, osolíme, podusíme a spojíme vejcem. Touto směsí plníme žebírka, svineme ke kosti, obalíme plátkem slaniny a pečeme v troubě na másle.
uknajuknajČlen
Přidáno před 17 let
Věrko to už stačí nakonec si dám klasiku ŘÍZEK
;K;K a :k nebo karavanku že panové ;j
olga liskaolga liskaČlen
Přidáno před 17 let
Věrko, promiň, ale nemám sílu to byť přečíst ... :( ;)
MilaMilaČlen
Přidáno před 17 let
A pak, že nemohu mít maso 51x jinak.:):):):_
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Vera, uknaj, olga liska, Mila

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,030,851 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.13453 sekund | Průměrně za: 0.13453 (0) sekund | Dotazy: 59 | Použitá paměť: 1.78MB/2MB