Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Kamera a navigace v autě: INFORMACE PRO CESTOVÁNÍ - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Kamera a navigace v autě

Poslední aktualizace před 6 let
misanovmisanovČlen
Přidáno před 9 let
Přátelé, nějak se nám prý v tom Rakousku čertí, když máme palubní kameru a navigaci ve výhledu (středu) okna, prý někdo dostal za zapnutou kameru €50 pokutu!? Můžete mi to někdo potvrdit/vyvrátit? Nerad bych se divil. Díky!
Dva plus dva a pes
R
RudyČlen
Přidáno před 9 let
V prvé řadě je třeba říct, že používání palubní kamery je v Rakousku zakázáno, za porušení tohoto zákazu může být udělena pokuta do výše 10 000,- EUR. Pokud někdo platil za zapnutou kameru 50E, vyšel z toho poměrně levně. Tu informaci jsem sem dával už v lednu http://www.caravan24.cz/forum/viewthr...d_id=18093
Dále platí, a to ve většině zemí, že navigace nesmí bránit výhledu řidiče.
Upravil Rudy dne 26.06.2015 09:02, před 9 let
misanovmisanovČlen
Přidáno před 9 let
Díky moc! To jsem vůbec nevěděl, asi si toho budu muset na cestu do Itálie přečíst ještě více, abych se pak nedivil. I když mi to přijde docela hloupé, když už se ty kamery tak prodávají a preferují, ale asi tam mají policajti víc času zkoumat nehody.
Dva plus dva a pes
mengic333mengic333Člen
Přidáno před 9 let
Kamery niesu zakazane. Je zakazane zverejnovat nahravky.
54!y+45!f+24!u+17!l
R
RudyČlen
Přidáno před 9 let

Citovat

mengic333 napsal:

Kamery niesu zakazane. Je zakazane zverejnovat nahravky.

Nemáš pravdu, rakouský výklad zákona je, že nesmíš nejen zveřejňovat nahrávku ale ani pořizovat záznam za jízdy. Upevněnou kameru můžeš mít v autě zapnutou jen když je homologována jako výbava ( např kamera pro udržování jízdy v pruzích). Existuje pouze možnost pořizovat záznam z ruky, výhradně pro privátní účely.
Můžeš se však vždy s Rakouskými úřady soudit, jsi li o své pravdě přesvědčen.
Upravil Rudy dne 26.06.2015 16:44, před 9 let
M
mstrČlen
Přidáno před 9 let
S tím rakouským výkladem je to ošemetné, v Rakousku je prakticky stejný zákon o ochraně osobních údajů jako u nás, jen tam kdysi nějaký aktivní člověk požádal o oficiální povolení mít kameru v autě z bezpečnostních důvodů. Toto povolení mu nebylo uděleno s tím, že za tímto účelem musí mít povolení, ale nedostane ho, neboť neprokázál, že jeho zájem na ochraně jeho majetku má mít vyšší váhu než zájem ostatních nebýt soustavně filmován. S tím, že provozování podobného zařízení bez povolení může být postiženo pokutou v drastické výši.

Kameru v autě mít můžete, klidně připevněnou, nesmí pořizovat trvalý záznam (což žádná autokamera stejně nedělá, neb trvale přepisuje) a pokud to bude vážně nějakého policistu zajímat, o čemž bych si dovolil pochybovat, tak stačí tvrdit, že si právě pořizujete soukromý záznam své dovolené pro privátní účely.

Pokuty za kamery a navigace se v Rakousku občas dávají a to proto, že jsou umístněny ve výhledu řidiče - což je pokutovatelné i u nás. Což byl zřejmě důvod pokuty ve výši 50 euro, která je zmíněna v prvním příspěvku.
R
RudyČlen
Přidáno před 9 let
Mnoo, i tak se dá s tou informací naložit. Moje osobní zkušenost s rakouskými četníky nebo celníky je taková, že diskusi na téma rozdílných právních názorů nechtějí na ulici vést. A mají dost nástrojů, jak dát především cizinci najevo, kdo je v jejich zemi pánem.
Jak již jsem psal výše, je to jen informace a každý je svého štěstí strojvedoucím :_
mengic333mengic333Člen
Přidáno před 9 let
„V Rakúsku, na rozdiel od Nemecka je tu však právna stránka veci doriešená. Hoci na prvý pohľad to vyzerá ako úplný zákaz, v skutočnosti to nie je tak jednoznačné. Ako povedal právnik rakúskeho klubu ÖAMTC Martin Hoffer, „autokamery síce nie sú zakázané, vyslovene však povolené neboli. Existujú však výnimky, kedy sú kamery prípustné. Podľa Hoffera smie vodič použiť záznam na dokázanie vlastnej neviny, pokiaľ na ňom nie sú viditeľné, napríklad, tváre nezainteresovaných osôb. Naproti tomu je možné mať bez výčitiek svedomia v aute kameru, pokiaľ slúži výlučne na súkromné účely, trebárs na zaznamenanie krásneho okolia alebo jazdy autom či motorkou. Hofferov názor potvrdzujú aj vyjadrenia šéfa dopravnej polície rakúskej spolkovej krajiny Vorarlbersko Rudolfa Salzgebera. Ako povedal pre portál Vorarlberger Nachrichten, účastník dopravnej nehody, voči ktorému sa vedie vyšetrovanie a disponuje obrazovým materiálom, môže ho predložiť na súde. Avšak za predpokladu, že na ňom nie sú rozpoznateľné nezúčastnené osoby. „Ten, kto si do auta alebo na motocykel nainštaluje kameru, aby zdokumentoval krásnu krajinu alebo výlet, sa pochopiteľne ničím neprevinil,“ skonštatoval policajný šéf.“

„V Maďarsku sú podmienky používania autokamier podobné ako u nás. Podľa právnikov zaoberajúcich sa ochranou osobných údajov je použitie kamier a ich záznamov na súkromné účely vyňaté spod pôsobnosti príslušného zákona. Má to však niekoľko podmienok: kamera by mala byť nastavená na nižšie rozlíšenie, záznam sa nesmie uchovávať dlhšie než päť pracovných dní a vlastník musí zabezpečiť záznam proti neoprávnenému prístupu tretích osôb. Podľa rozhodnutia maďarského Najvyššieho súdu sú takéto záznamy na súdoch prípustné ako dôkaz, preto nie je možné ich napadnúť pre porušenie osobných práv.“



„Nemecko používanie kamier zatiaľ jednoznačne nevyriešilo, niektoré súdy záznamy z kamier pripúšťajú, iné ju odmietajú. O prevládajúcich sporoch svedčia aj vyjadrenia niektorých nemeckých právnikov, ktorí považujú záznamy za prípustné, nakoľko právo na spravodlivosť a zisťovanie pravdy by malo byť prvoradé.“
54!y+45!f+24!u+17!l
R
RudyČlen
Přidáno před 9 let
Ano, různí právnici mají odlišný právní názor. To je normální. Soud rozhodne, v optimálním případě konzistentně, který právní názor je správný.
Praxe je taková, že Rakouští policisté kamery pokutují.
Případy pokut řešil u svých členů ADAC a jeho doporučení je kamery v Rakousku nepoužívat.
M
mstrČlen
Přidáno před 9 let
Však na to taky nebude nikdo diskutovat - co jako budou dělat? Mohl by jsi být konkrétní místo naznačování?

Pokutu dát nemohou, to musí příslušný úřad. Tohle nepatří do běžné činnosti policie a ani u nás třeba policajti převážně nezkoumají, jestli má někdo zaplacen rozhlasový poplatek. V Rakousku je to stejné - i když musím přiznat, že dodržuji bežná pravidla provozu a za 25 let jsem v Rakousku nikdy žádnou diskuzi s policii neměl.

Na internetu jsem nenalezl jediný případ pokuty za natáčení kamerou, spíše se lidé divily, že něco takového je, neb je v Rakousku policie stavěla a že natáčí, bylo zřejmé. Rakouské soudy navíc takový důkaz připouštějí (kdysi jsem to našel, ale nechce se mi to hledat znovu), pokud je to nutné pro objasnění příčiny nehody.

Co jsem napsal ohledně soukromého záznamu dovolené, je zcela v souladu jak s vyjádřením té jejich komise, tak i dle dalších zdrojů:

http://www.asfinag.at/newsroom/newsar...-erlaubt-?

http://autorevue.at/serviceartikel/da...er-erlaubt

takže jak jsem napsal na začátku, pokud by to snad nějaký policista chtěl řešit, tak uvedením soukromého důvodu by tato jeho snaha měla skončit. Pokud ne, tak jste prostě narazil na blbce, máte smůlu a kamera je jen dobrý důvod - pokud by nebyla, najde si něco jiného, neb jako cizinec neznalý rakouských zákonů stejně něco porušujete. Ale pravděpodobnost podobného chování policisty se blíží výhře ve Sportce, teda pokud záměrně neprovokujete - policii obvykle stačí, když dodržíte rychlost, neblokujete provoz, respektujete značky a vaše vozidlo nehrozí bezprostředním rozpadem a nehulí jak komín.
S
scandroidNováček
Přidáno před 7 let
Místo navigace jsem si teď stáhnul HUD widgets do mobilu - HUDGlass, za 2€ se dá udělat i normální navigace typu Heads-Up Display (se zobrazením na sklo, funguje to i ve dne docela dobře). na iOs to je, nevím, jak s Androidem. Ale já si teď dával kvůli dětem jiné rádio, a navigace v tom je zabudovaná.
G
gutČlen
Přidáno před 7 let
Já jsem po přečtení starší debaty zde koupil podobný držák https://www.tsboh...37767.html Po vnitřním boji jsem ho nalepil na palubní desku oktávky blíž ke mně, tak že brání výhledu na část kapoty. Tedy já vidím přes něj i konec kapoty a celou vozovku. Odmastil jsem palubovku a pořádně přitlačil máme to asi rok a drží pěkně. Používáme navigaci v mobilu,na drát od nabíječky jsem udělal háček který zaháknu do větrání abych odlehčil namáhání konektoru v mobilu.

Tak doufám že by to prošlo, je jasné že navigace uprostřed předního skla je do očí bijící.

Gut
SkejTSkejTČlen
Přidáno před 6 let
ikdyz je kamera schovana ze zpetnym zrcatkem na celnim skle????
.... jedna se porad o misto kde brani ve vyhledu????....me ve vyhledu neomezuje

chapu ze jsou mista kde to opravdu omezuje
napr.
www.truecam.com/img/cameraimages/camera2/full/8.jpg


a zase misto kde to neomezuje
napr.
files.iqdum.eu/200001153-d7e58d8df8/Mont%C3%A1%C5%BE%20kamer%20do%20auta-kamery%20do%20automobilu-autokamery-instalace%20kamery%20do%20automobilu-%C5%BD%C4%8F%C3%A1r%20nad%20S%C3%A1zavou-Ale%C5%A1%20Brabec-Anton%C3%ADn%20Tr%C3%A1vn%C3%AD%C4%8Dek-servis%20mobil%C5%AF-zabezpe%C4%8Dovac%C3%AD%20syst%C3%A9my-alarmy-kamerov%C3%A9%20syst%C3%A9my-2.jpg


cely je to nejake nahlavu....kamera v zadnim okne na obytnem vozu ktera snima co se deje celou dobu za vozidlem byt muze bez jakykoliv dohadu?
mafi8mafi8Člen
Přidáno před 6 let

Citovat

SkejT napsal:

ikdyz je kamera schovana ze zpetnym zrcatkem na celnim skle????
.... jedna se porad o misto kde brani ve vyhledu????....me ve vyhledu neomezuje

chapu ze jsou mista kde to opravdu omezuje
napr.
www.truecam.com/img/cameraimages/camera2/full/8.jpg


a zase misto kde to neomezuje
napr.
files.iqdum.eu/200001153-d7e58d8df8/Mont%C3%A1%C5%BE%20kamer%20do%20auta-kamery%20do%20automobilu-autokamery-instalace%20kamery%20do%20automobilu-%C5%BD%C4%8F%C3%A1r%20nad%20S%C3%A1zavou-Ale%C5%A1%20Brabec-Anton%C3%ADn%20Tr%C3%A1vn%C3%AD%C4%8Dek-servis%20mobil%C5%AF-zabezpe%C4%8Dovac%C3%AD%20syst%C3%A9my-alarmy-kamerov%C3%A9%20syst%C3%A9my-2.jpg


cely je to nejake nahlavu....kamera v zadnim okne na obytnem vozu ktera snima co se deje celou dobu za vozidlem byt muze bez jakykoliv dohadu?


To by šlo kdyžtak ukecat na parkovací kameru, ne? :D
Standa2Standa2Člen
Přidáno před 6 let
Ještě je tady jedna věc. A to je schválení držáku a schválení kamery k montáži např. na okno. Není homologace, nemá tam co dělat. To platí i při focení na STK.
Standa2
SapukiSapukiČlen
Přidáno před 6 let
Já mám kameru přidělanou přícuckou na vnitřním zpětném zrcátku. Zrcátko je stejně k ničemu a kamera je dost daleko od předního skla, tudíž není ani z venku moc vidět. Hlavně neposílejte dotaz na MDČR, nebo kamery všichni vyhodíme:-))
maregreemaregreeČlen
Přidáno před 6 let
Zdravim pre vsetky v rakusku je zakazane pouzivat kameru nahravat na nu ked poviete ze ju mate len nalepenu na okne tak vam neuveria lebo vtedy zavadzia vo vyhlade navigacie toleruju rakusko je liberalny stat a kazdy ma pravo nasukromie staci si len pozret google maps ako jedina krajina zakazala snimkovanie googlautom takze nepouzivajte aj ked vasnechytia vedia si to na dianicnych branach odsledovat ako aj dialnicne a pasy
Optimista je člověk, který nechá běžet motor svého auta, zatímco jeho žena nakupuje v obchodním domě
SkejTSkejTČlen
Přidáno před 6 let
rozumím, tedy při použití kamery připevněnou více v kabině (bez upevnění na čelním skle) také neuspěji?? .... že si nahrávám své dovednosti řidičské dovednosti

např.
shop.r10s.jp/windygirl/cabinet/camera1/gholder2-1.jpg


.... nebo mě ještě napadlo ji dát na přísavku do čelního okénka alkovny :g
.... nebo sehnat nějakou menších rozměrů a dát to zespodu postele alkovny až v obytném prostoru

např. menší kamera



.... při použití kamery co se děje za vozidlem se tedy může nebo je to posuzováno stejné jako u čelního skla?
Upravil SkejT dne 08.01.2018 07:58, před 6 let
ivanoivanoČlen
Přidáno před 6 let

Citovat

maregree napsal:

Zdravim pre vsetky v rakusku je zakazane pouzivat kameru nahravat na nu ked poviete ze ju mate len nalepenu na okne tak vam neuveria lebo vtedy zavadzia vo vyhlade navigacie toleruju rakusko je liberalny stat a kazdy ma pravo nasukromie staci si len pozret google maps ako jedina krajina zakazala snimkovanie googlautom takze nepouzivajte aj ked vasnechytia vedia si to na dianicnych branach odsledovat ako aj dialnicne a pasy


Rád by som vedel, ako zistia čo mám pustené v mobile. Mám navigáciu SYGIC s funkciou dashcam, ktorá nahráva.
Mám pocit, že už všetkým ........ Právo na súkromie má byť predsa v mojom dome, spálni, kúpelni, záhrade. Tam chápem že je zakázané nahrávať. Ale keď vyleziem na ulicu s autom ktoré má špz a všetci ma vidia o akom súkromí hovoríme?
Za chvíľu si budeme dávať dole špzky, aby nás nikto nemohol identifikovať a tváre si zamažeme blatom :-) aby nás nikto nepoznal...
maregreemaregreeČlen
Přidáno před 6 let
ivano
no je to tak ked ide so rakuska nenajdes kamery na verejsnosti ako u nas nemozes zaberat verejni priestor len sukromny ale musis o tom uvedomit naakym napisom a co sa tyka auta je jedno ako to natacas ked to natocis na mobil tak natocis ale na co ti to bude video robis aby si mal dvokaz v pripade buracky a hop ked sa nieco poserie napriklad ta niekto vybrzdi a ty ko naberies tak mas dokaz a komu ho chces v rakusku ukazat? zavolas policajtou a ukazes video a si na vine oni ti video ako dokaz neuznaju daju ti pokutu a nakoniec si mal vynu lebo si nedodrzal odstup i ked mas rukolapny dvokaz takze na nic a pre nasu poistovnu nepodpisany nehodovy list si myslim ze ti nopomoze ani video lebo zase budu chciet dokazovat z rakuska a si zasa nazaciatku video mozes asi pouzit len na tvoje osobne uceli ked chces vidiet kades ides a co sa tyka rakusakou oni su inak sofistikovany ale to je nadlho ked si podozrivy skontroluju ti aj priemer vyfuku ci moze byt taky na aute namontovany nehazdem vsetky do jedneho vreca ale nikdy nevies na koho a kde natrafis sam osobne najazdim denne cca 80km po wiedni a netrufnem si nic natacat ale nezakazujem nikomu nic len moj objektivny nazor ako som aj komentoval prelepovanie znamok alebo neprihlasenie sk auta na at znacky a co sa tyka mojho nazoru tiez by som rad nahraval a dokazoval na zaklade videa ale zakony nepisem vela stastnych KM
Optimista je člověk, který nechá běžet motor svého auta, zatímco jeho žena nakupuje v obchodním domě
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy nemůžete stáhnout přílohy v tomto fóru.

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,025,308 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.26711 sekund | Průměrně za: 0.26711 (0) sekund | Dotazy: 134 | Použitá paměť: 2.26MB/4MB