Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 termospínač 3/4´´: OSTATNÍ - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

termospínač 3/4´´

Poslední aktualizace před 6 let
K
kutil1Člen
Přidáno před 9 let
Nesouvisí to s obytkou, dávám do pokecu, ale třeba někdo poradí.

Kotel Dakon na pevná paliva má možnost ovládání tahu takovým řetízkem - viz odkaz:

http://www.akoupe...tAodwzoAeA

Ale dočetl jsem se, že tu část ovládání - viz moje fotka mohu vymontovat a namontovat tam termospínač (myslím, že je tam závit 3/4´´), který by mi spínal oběhové čerpadlo.
Obeslal jsem topenáže i Dakon, ale nemám žádnou informaci o konkrétním termostatu, který bych tam mohl našroubovat. Víte někdo o takovém spínači?

V zařízení OSČ 1 - viz fotka - mám na vedení z termospínače pozici k připojení, bez termospínače je to tam překlenuto.

K dispozici mám odkaz na termostatický spínač, který se dá namontovat na vnější povrch trubky vycházející z kotle, ale to bych nerad, protože pokud čerpadlo neběží, tak se mi za kotlem trubka neohřeje, i když by v kotli voda vařila.
kutil1 Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen
simchasimchaČlen
Přidáno před 9 let
Ahoj, na kotel se vykašli a dej si příložný termostat na výstupní trubku z kotle. Trubka by se těsně u kotle měla aspoň trochu ohřát.
www.koupelny-onli...
Honza PalasekHonza PalasekČlen
Přidáno před 9 let
Zdravím

No hlava mi nebere, když Kutil1 tvrdí, že ikdyby jeho kotel vařil, tak výstup za kotlem je studený... ???
Taky bych šel do příložného termostatu. Akorát že ten, co doporučuje Simcha, jsem měl doma na zplynovacím kotli ve dvou kusech - no a první odešel velice záhy a ani s druhým nejsem dvakrát nadšený - sem tam se samovolně rozladí a je třeba ho posunout, jinak spíná jinde, než byl nastaven. Maximální spokojenost mi naopak přináší kapilárový termostat do bojleru, kterým jsem onen oplastovaný doma nahradil a kdy nějakých 7 roků mám nastavenou teplotu a už na to nešahám. Dá se to sehnat téměř v každé prodejně s elektroinstalačním materiálem, je to i levnější a vypadá to např. takto :

http://www.geba.c...-3kon.html

Ta kapilára by se případně dala vecpat i pod oplechované krytí kotle, kdyby ten výstup byl bez čerpadla fakt studený. Rád bych ale věděl, proč u Kutila1 nefunguje fyzika. Přece to nemůže mít na výstupu neustále se zavírající ventil.
anglický karavan Abi Globetrotter Jubilee + Citroen C5X7 2,0 HDI
K
kutil1Člen
Přidáno před 9 let

Citovat

Honza Palasek napsal:

Maximální spokojenost mi naopak přináší kapilárový termostat do bojleru...

Rád bych ale věděl, proč u Kutila1 nefunguje fyzika.


Já jsem podrobně nepopisoval moje topení, protože jsem uváděl, že bych chtěl mít čidlo uvnitř kotle, tedy v kapalině v kotli.

Mám to etážové (nikoliv kotel o patro níže než radiátory) a z kotle vedou obě trubky nahoru pod strop a odtud dolů k radiátorům. Tedy teplota kapaliny při prvním zatápění je velmi rozdílná v kotli a v trubce od kotle.

Pokud si představím že mi čerpadlo běží a mám teplotu kapaliny 70 stupňů v kotli a podobnou teplotu na trubce blízko za kotlem a v tomto okamžiku nastavím na termostatu na trubce teplotu vypínání a zapínání oběhového čerpadla kolem 70 stupňů, tak bude funkce OK. Pokud však přijdu do nevytopené nemovitosti, kde mám okolní teplotu 5 st. a začnu pořádně topit, tak při nespuštěném čerpadle při teplotě blížící se varu v kotli udržím ruku na výstupní trubce z kotle (nemá zdaleka 40 - 50 stupňů), tedy čerpadlo se ještě nesepne.

Proto jsem uváděl, že bych chtěl mít regulaci z teploty kapaliny v kapalině v kotli.

O té regulace z bojleru jsem také uvažoval (mám ji v bojleru 20 let a bez poruchy), ale to čidlo bych chtěl umístit do kapaliny, tedy vyřešit šroubení s utěsněním.
Abych toto nemusel řešit, tak hledám čidlo přímo do toho 3/4´´ závitu.
Zdenek a AlenaZdenek a AlenaČlen
Přidáno před 9 let
Mrkni sem:
http://www.zpaul....y-teploty/

Měl jsem tady topenáře a ten řekl, že by jednoznačně řešil příložným termostatem s kapilárou.

:_


a tady ještě jeden bazarový kousek:

http://www.sbazar...imka-delka
Zdeněk 69 Alena 61, vnuk Péťa 19 občas i Matěj 12
F
ferdasanČlen
Přidáno před 9 let
To je takový problém tam dát redukci z 3/4"na závit co bude na termostatu nebo na jímce pro termostat?Redukci vybereš podle závitu jímky do které dáš potom termostat.Ten spínač pro řetízkové ovládání klapky musíš stejně vyndat(vypustit vodu ),dát redukci je o jeden spoj navíc.Příložný jsou jednodušší na montáž,ale taky méně spolehlivý.Zapínací teplotu čerpadla nastavit na 50-55 stupňů 70 je zbytečně moc.A podle popisu bych řekl,že fyzika funguje správně ,ale bude asi chyba v uspořádání rozvodů,nerozběhne se" samotížka",proto tam chce vsadit oběh.čerpadlo,které s tou ohřátou vodou pohne.
Upravil ferdasan dne 15.02.2015 21:47, před 9 let
K
kutil1Člen
Přidáno před 9 let

Citovat

ferdasan napsal:

To je takový problém tam dát redukci z 3/4"na závit co bude na termostatu nebo na jímce pro termostat?


Technicky to udělat problém není. Ale problém vidím v něčem jiném. V tom bojleru je spínač konstruován pod kryt a vyhovuje to bezpečnosti a schválení.

Tady by na kotli byl spínač z bojleru a nemá žádné krytí kontaktů. Z nich také v bojleru (alespoň u mne) vedou odizolované dráty (kvůli teplotě v bojleru) - je to vše zakrytováno. Samozřejmě to jde dodělat samo doma, ale je tam 230 V a takové věci jako komplet musí mít znak zkušebny. Jako uživatel bych na to mohl dát pozor, ale nikdy nevím, kdo to po mně bude používat zítra a současně při pojistné události by mohl být problém.

To jen zdůvodnuji, proč v úvodu hledám origo el. termospínač, jehož vodiče jdou do krabice OSČ 1. Například do té krabice vedou 3 vstupy se šroubením s průchodkou pro vodiče a v předpisech např. je, že do 1 průchodky nesmí vést 2 kabely, totéž do průchodky el. čerpadla - tedy vedení 230 i vedení z kondenzátoru musí být v jednom 5 ti žilovém kabelu a ne ve dvou. Tím jsem sice odbočil od problému, ale vysvětluji, že bych chtěl mít zařízení schvélené pro daný typ kotle včetně schváleného el. ovládání. A to existovalo, v návodu krabice OSČ 1 je to popsáno, ale ty firmy již neexistují.
malinamalinaČlen
Přidáno před 9 let
Pokud chceš termostat ke kotli co je na fotce, vzhledem k stáří kotle DAKON URP 16, bych se nepouštěl do ,, Žádných velkých akcí,, ideální pro tento případ je termostat s kapilárou a tu umístit na svařenec kotle v horní části pod izolaci. Nemusíš nic vypouštět, termostat nastavíš na pomyslnou teplotu kdy chceš zapnout čerpadlo a hotovo. Pomyslnou říkám proto, že sleduji teplotu na kotli a při dosažení teploty otočím ovládačem tak aby termostat zapnul. Teplota na kotli a stupnice na termostatu nikdy nesedí, je to orientační.
http://www.eshopr...-0-90-st-C
F
ferdasanČlen
Přidáno před 9 let
pokud tam dáš nějaký tyčový termostat ,tak to máš zakrytovaný,délku,rozsah a pod.si najdi podle toho co bude vyhovovat. https://www.googl...p;tbm=isch dá se to udělat i jak píše malina ,ale chtěl jsi snímat teplotu přímo v kotli.

Automatické sloučení 16.02.2015 19:27:
No,a když už píšeš o tý bezpečnosti provozu-máš to nějak zabezpečený proti přetopení když bude výpadek elektřiny a čerpadlo nepojede??Pokud máš uzavřenou soustavu(tlakovou) tak to by mohl být velký problém.
Upravil ferdasan dne 16.02.2015 20:27, před 9 let
Zdenek a AlenaZdenek a AlenaČlen
Přidáno před 9 let
si budeš muset pořídit něco takového: http://www.himala...va-c/54418

:D
Zdeněk 69 Alena 61, vnuk Péťa 19 občas i Matěj 12
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 9 let
Jak tady radí další, dal bych na trubku hned u kotle příložný termostat s nastaveným spínáním kolem 40-50 stupňů a nechal bych zachované ovládání klapky přístupu vzduchu. Čerpadlo se včas rozběhne a současně máš pojištěný kotel proti přetopení v případě, že dojde k výpadku proudu. Měli jsme podobný kotel, také etážový rozvod a takto nám to fungovalo bez problémů. Termostat byl už nějaký starší typ - ovládací skříňka s cca 0,5 m dlouhým drátem, na jeho konci bylo asi 5 cm dlouhé čidlo.
Zdraví
Luboš a Dáša
K
kutil1Člen
Přidáno před 9 let

Citovat

simcha napsal:

Ahoj, na kotel se vykašli a dej si příložný termostat na výstupní trubku z kotle. Trubka by se těsně u kotle měla aspoň trochu ohřát.


Díky za rady, vyřešil jsem to příložným termostatem na výstupní trubce. Přes Velikonoce vyzkoušeno a je to OK.

Automatické sloučení 02.12.2017 13:14:
Ahoj, je zde někdo, kdo dělá revize kotlů na pevná paliva?
Jde mi o Dakon 16.
Upravil kutil1 dne 02.12.2017 14:14, před 6 let
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: kutil1, simcha, Honza Palasek, Zdenek a Alena, ferdasan, malina, Lubos a Dasa

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,689,136 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.22586 sekund | Průměrně za: 0.22586 (0) sekund | Dotazy: 100 | Použitá paměť: 2.01MB/2MB