Citovat
JiPe Highlanders napsal:
Citovat
Rudy napsal:
Ještě jednou a naposledy. Nikomu jsem nenutil, aby na výjezdech vařil z čerstvých potravin. Ani jsem ty, kdož zavařují, nijak nehanil. Jen jsem si dovolil položit otázku, proč zavařovat, když jsou potraviny všude v okolí kvalitnější a mnohdy i lacinější. Argumenty pro ( nemoc, dieta, Skandinávie, domácí zdroje) beru. Na druhé straně jsem se pokusil nastínit i jinou možnost.
Nebyl jsem to já, kdo normální diskusi zvrhl do útoku proti nepříteli během pár prvních přispěvků. Jedinou chybou bylo, že můj přispěvek byl možná off-topic ( pro kolegu Vondráčka "mimo téma") I tohle se však dalo řešit přátelským upozorněním.
Takže přátelé, loučím se s tímto vláknem zvoláním:
S konzervami na věčné časy a nikdy jinak :_
----------------------------------------------------------------------------
Naprostý souhlas :^ . Já jen dodám že paštikaření rozhodně není vizitkou těch co chtějí na dovolené šetřit. Naopak podle vlastní zkušenosti vím, že když posčítám čas s výrobou, energie a suroviny tak je to dražší jak vaření z čerstvých surovin v mnoha zemích v zahraničí. To ale zase na druhou stranu musí bavit. Pokud ne, tak jsou všechny ty paštiky a konzervy a polotovary a instatní polívky a knedlíky a vše v prášku tím nejlepším řešením. !):_
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jaké pak paštikaření ?
Pokud jsme v zahraničí v kempu, tak především lidi ze západu, mají venku v předstanu velké lednice s mrazáky a v nich zásoby na týdny.
Na víc, nikdo neví, z čeho vaříte či ohříváte. Příloha se stejně vaří na místě vždy. Tak jaká pak negativní vizitka ?
Zajímavé je, že ti co se tomuto uvedenému způsobu přípravy jídel nejvíc diví, tak mají většinou luxusně vybavené obytko za cca. 2 mega. Tedy proč mají uvnitř super vybavení, pokud odsuzují zásoby vlastních kvalitních jídel sebou. Uvědomte si, že ty různé polotovary a připravené masa na gril, které prodávají v obchodech, jsou většinou pěkné nekvalitní ,,sr...y". Ta zrůdnosti co se poslední roky prodávají, je bohužel západní marketingový nápad.
Proto si raději vezmeme sebou do mrazáku kvalitní maso, koupené vedle u sousedů na vesnici ( bydlíme na samotě v lesích ).
Taková domácí krkovice ( za 50Kč/kg ) na grilu, nebo kvalitní gulášek z kližky ( za 80Kč/kg, nebo domácí hovězí z mladého býčka ( který se pásl na louce kousek od nás ), případně šťavnaté mladé hovězí na houbách z lesa za plotem, není žádné paštikaření, za které se máme stydět.
U nás se jí celoročně kvalitně a přeci na cestách si nebudu si kazit chuť, žaludek a zdraví, nějakým sajrajtem ze supermarketu, nebo dokonce v restauraci. A jak se v restauracích většinou vaří, víme z televize, i z vlastní zkušenosti, že.:v
Jsme důchodci a pobyt v obytku na cestách, není rozhodně vymezen na 14 dní v roce. Ale na několik měsíců v roce, tak proč se nestravovat kvalitně ze svého ? A ještě ekonomicky naprosto jinde.:^
A o tom je tady ta debata.
Jsou lidi, kterým vaření nic neříká a ani to často moc neumí. Ti jsou zřejmě ohromeni výtvory kuchařů v restauracích, nebo nějakým polotovarem ze supermarketu.
Ale jsou lidi, kteří mají vaření jako koníček a odpočinou si u toho. A ještě mají radost, že to ostatním chutná.
Jaká kvalita například kupovaných konsev je, podívejte se na česko na talíři, vepřová konzerva. Je to opravdu hnus, ani náš pes to nežere !
Tedy tu zmíněné recepty, na dobroty sebou ve sklenicích, doma připravené, mají jistě své oprávněné místo na kvalitní stravování.
Tedy jen více takových receptů a rad zkušených cestovatelů. :g
Tak alespoň nějaký typ na nějakou tu baštu:
- Smetanové brambory s krkovičkou.
Do remosky dáme slušné 150 - 200g kousky nejlépe domácí krkovice, osolené, opepřené. Na ně dvě vrstvy nakrájených na 2 cm osušených brambor ( nejlépe domácí, koupené od soukromníka na vesnici ). Osolit a celé to zalít šlehačkou. Péct cca. hodinu a potom posypat strouhaným kvalitním sýrem a ještě nechat cca. 10 minut zapéct.
Je to minimální práce a nádobí a ještě se během přípravy můžeme třeba koupat.
Získáme dobrou baštu.
--------------------------------------
- Tajemství s krkovičkou či kotletou.
Vezme opravdu silný alobal,
lesklou stranou nahoru. Naneseme
hodně silnou vrstvu másla ( rozetřít tuhé máslo ). Na alobal položíme 2 vrstvy nakrájených a osušených osolených brambor na cca.10 - 15 mm. Dále položíme pěkný kousek osušeného masa ( nejlépe vepřová krkovice, či kotleta, nasolené a opepřené ). Dále půlku velké cibule, nakrájené na cm silná kolečka, na vrh dáme kousek kvalitní voňavé uzeniny 50 - 100g ( špekáček, klobásu či salám ).
Celé to zabalíme do balíčku ( balem nahoru) a pečeme v doma troubě na cestách v remosce cca. 90 minut. Je třeba vystihnou okamžik, kdy se spodní brambory připečou do zlatova. Jeden balíček je jedna porce a na talíř se pokládá s alobalem. Nutno rozbalit a konzumovat ihned.
Dobrou chuť. :_!^