Citovat
Doskocil napsal:
Ahoj. Sterilizovat cokoliv z jídla pouze 20 minut je velice málo a ukrutná troufalost. Od r. 1980 si vyrábíme hotovky, téměř přesně takové, jaké se dají koupit. Hotová jídla, na co si kdo vzpomene. To že musí být vše čisté je předpoklad. A další předpoklad je usmrtit teplem po dlouhou dobu všechny bakterie v jídle, které se tam dostaly např. ze vzduchu, nedělám to přece ve vzduchoprázdnu. Po uzavření zavařuji ve vařící vodě, sklenice do 3/4 ponořené a pod pokličkou po dobu nejméně dvě hodiny, já si ještě přidávám půlhodinu, abych měl jistotu, že ty dvě hodiny počítám od doby, kdy už je obsah ve sklenici prohřátý. Nikdy se nic nerozvařilo, vlastně do sklenic vkládám jídla, která se mohou okamžitě konzumovat ještě před zavařováním. A nikdy se nám nic nezkazilo, vyjma prvního roku něco, kdy jsme to zavařovali jako okurky, tzn. těch 20 minut.
Čánek o tom mám na stránkách Caravan clubu Olomouc, tam jsou i obrázky. Jídla mají trvanlivost čtyři roky, jako tovární výrobek při pokojové (špajzkové) teplotě, ale potmě.
Čáo, Pepa
Naprostý souhlas.
Není to o tom, co vydrží na pár dnů nebo měsíců, ale při konzervaci (zavařování) vytvořit ve sklenici prostředí, kde nedojde k množení bakterií. S MT to nejde očurdit tak, že by bakterie sečkaly xx dnů, na to bych nesázel.... natož to následně požívat.