Na delší cestu do Norska jsem s pomocí kamarádky, která má letitou zkušenost, zavařila několik sklenic vepřového masa jako rezervu. Je to výborné, ani jedna sklenice se mi nezkazila a dvě co zbyly vozím už půl roku stále sebou. Maso po otevření má krásnou barvu, hezky voní a lze ho použít na vše možné. Do omáčky nebo rovnou na chleba.
Zavařené vepřové maso ve sklenici od Milušky z Chmelné
Vepřové maso ( plecko, krkovice, kýta ) – dle potřeby a množství požadovaných sklenic + vepřová kůže ( použila jsem vepřová kolena a stáhla z kůže ) + sůl
Kůže se nařeže na proužky, jeden přijde na dno sklenice a druhý navrch na maso. Nakrájím vepřové maso na kusy a pěstí, silou zatlačím do sklenice, lehounce posolím a přidám pár lžic vody, 2-3 lžíce a nakonec proužek kůže. Masa může být maximálně do 2/3 sklenice. Víčka a hrdla sklenic vytřu alkoholem. Miluška používá francovku, ale je možné použít co je u ruky. Rum, vodka. Prý nejlepší je 12 letá whisky. Zavíčkuji a dám zavařit. Na dno hrnce je potřeba dát utěrku a pomalu přivedu do varu. Když je voda teplá, vložím sklenice tak, aby voda dosahovala do 2/3 sklenice. Ve varu vařím hodinu. Sklenice nechám v hrnci dojít a pak vyndám a nechám stát s víčky nahoře. Zavařování opakuji po 24 h ještě jednou také na hodinu. Maso krásně zrůžoví a vypadá, jakoby bylo upečené a je opravdu výborné. Je to vynikající změna a rezerva na cestu. Rozhodně je to lepší než všechny možné masové konzervy z obchodu.
Trocha práce, zkušenosti a ochota přítelkyně a dobrota je na světě.
Miluška ještě dodává, že je velmi důležité, aby se víčka neprotáčely. Sklenice musí být uzavřená tak pevně, že se víčko nesmí ani pohnout. To samé platí i u zavařování paštiky.
Paštiku jsem taky dělala a taky se povedla, tady je kdyžtak recept
http://www.bydlik...ne/recepty
Přeji dobrou chuť :g Bobeška