zuzi777aČlen Přidáno
před 11 letCitovat
Petr V napsal:
Citovat
Rudy napsal:
No asi jsem to napsal nepříliš šťastně ale nemyslel jsem to zle, natož urážlivě. A soudit někoho bych si už vůbec nedovolil. Opravdu mne zajímaly ty důvody, proč vařit na dvakrát. Jednou doma a podruhé v karavanu. Dietu, alergie či nemoc samozřejmě beru. Skandinávie zní logicky, nebyl jsem tam však.
Při cestách po okolních státech mi však smysl zavařování zásob uniká. Přece součást cestování je i ochutnání místních jídel a surovin. Kde jinde si dát dobrou pastu než v Itálii, vynikající sýr v Holadsku, vše co je k jídlu ve Francii, perkelt či zvěřinu v Maďarsku, čerstvou rybu v Chorvatsku nebo halušky s brynzou na Slovensku? No a taky se pokusit ta místní jídla s místních surovin uvaŕit.
Přijde mi jaksi zvláštní sedět u moře, poslouchat jeho příboj a ládovat se knedlo-vepřo-zelem.
Tak nic ve zlém :_
jo, po prvním přečtení mě tvůj příspěvek tak trochu nadzdvihl, je dobže že jsi to doplnil.
My osobně nezavařujeme, ale bereme s sebou bždy pár hotovek http://www.hotovk...
snažíme se poznávat místní stravu, tu ale nevaříme, z místních surovin ji musí přeci udělat místní kuchař, Takže střídáme místní kuchyni v restaracích a dovezené hotovky. Jsou chutné a rychle připravené ke konzumaci. Osobně považuji čas strávený vyvařováním v karavanu na dovolené či výletu za ztrátu času.
Cítím to zcela totožně. :^
Zuzka , Honza , Honzík : 53+57+ 12.
====
Až nám bude těžko , zakloníme hlavu a koukneme se na nebe...uvidíme tam sice úplný hoxxo, ale otevřeme si dýchací cesty a budeme mít víc kyslíku ! :-)
JiPe HighlandersČlen Přidáno
před 11 letCitovat
rubici napsal:
Ahoj,
jsem nováčkem v zavařování jídel a proto se chci zeptat na vaše zkušenosti. Zkusila jsem pečené vepřové, a po jedné sklenici masa na houbách a guláše. Sterilovala jsem 1,5 hodiny v troubě při cca 120°C (voda, která byla v pekáči se ale nevařila). Zatím vše skladuji v lednici, vydrží ale taková "konzerva" i 14 dní v garáži auta při 30°C? Omáčky jsem nezahušťovala, dočetla jsem se, že se to pak kazí.
Pak bych se chtěla zeptat na radu ohledně vepřové konzervy. Mým cílem byla vepřovka z mého dětství - tedy maso ve vlastní šťávě se sádlem. Idea byla, že už nebudu muset použít žádný další tuk a sádlo v případě nutnosti odeberu. Namixovala jsem krkovici a bůček 1:1, ale výsledek je téměř bez sádla!! Už jsme jednu zkusili, je moc chutná, na rizoto super. Nejsme žádný sádložrouti, ale fakt mě to překvapilo.
Díky za vaše tipy.
A ještě pokud chceš mít zdravé domácí masové konzervy bez chemie, tak takové ti v garáži při 30 st C určitě nevydrží. Ty musíš mít pěkně v chladu v ledničce. Pokud se ti to tam nevejde, je dobré vozit ještě jednu přenosnou chladničku 12V/230V v garáži.
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
rubiciČlen Přidáno
před 11 letAhoj,
děkuji za všechny reakce, letos jsem zavařování zkusila poprvé a moje motivace se zkládá z několika částí. Kromě těch o kterých jsem mluvila, to je nechuť být ve stresu, že dnes MUSÍM sehnat krám, abych nakoupila. Letos jedeme do Skotska a cestu plánujeme "na diviko", městům se spíš vyhýbat. Takže při porcích, co sní náš synek, bych byla obden ve stresu.
Mám zavařeno chabých 5 sklenic, až přijememe, napíšu zkušenosti s trvanlivostí (i když při tomhle počasí se jen tak něco nezkazí).
Přeji všem šťastnou cestu.
Zdraví Katka
Rubíci (K+M+V+M) + Rolík (LMC)
bousovaciČlen Přidáno
před 11 letMyslím,že si každý najde ,,to svoje". My moc rádi ochutnáme místní jídla,moc rádi nakupujeme na delší letní dovolené místní suroviny,většinou nám všude chutná.Zkusila jsem i zavařit pár jídel...nebo naložit na gril a dát do mrazáčku, někdy vezu na víkend,,zbytky"ze čtvrtka a jsem ráda,že jen ohřeju.....Asi jak kdy a podle situace a chuti.Samozřejmě je něco jiného,pokud má někdo
speciální zdravotní či jinou dietu.....to je i v současné době v některých restauracích(hlavně v Česku) problém...
Dobré je také si vzít na cestu platební kartu, lepší je zlatá. Jo, a nemusí se ani zavařovat.:D:_
zuzi777aČlen Přidáno
před 11 letCitovat
lada721 napsal:
Dobré je také si vzít na cestu platební kartu, lepší je zlatá. Jo, a nemusí se ani zavařovat.:D:_
Představa , jak cpu do pařezu zlatou kreditku -třeba kousek pod polárním kruhem - mě fakt pobavila. Možná , že kolem procházející los mi něco nadělí, ale pochybuji, že to půjde uvařit.... :D :_
Zuzka , Honza , Honzík : 53+57+ 12.
====
Až nám bude těžko , zakloníme hlavu a koukneme se na nebe...uvidíme tam sice úplný hoxxo, ale otevřeme si dýchací cesty a budeme mít víc kyslíku ! :-)
Honza PalasekČlen Přidáno
před 11 letCitovat
rubici napsal:
Ahoj,
děkuji za všechny reakce, letos jsem zavařování zkusila poprvé a moje motivace se zkládá z několika částí. Kromě těch o kterých jsem mluvila, to je nechuť být ve stresu, že dnes MUSÍM sehnat krám, abych nakoupila. Letos jedeme do Skotska a cestu plánujeme "na diviko", městům se spíš vyhýbat. Takže při porcích, co sní náš synek, bych byla obden ve stresu.
Mám zavařeno chabých 5 sklenic, až přijememe, napíšu zkušenosti s trvanlivostí (i když při tomhle počasí se jen tak něco nezkazí).
Přeji všem šťastnou cestu.
Zdraví Katka
Upečené maso a nebo třebas i hovězí guláš zavařuji na 150 stupňů v horkovzdušné troubě, dokud to nezačne probublávat. Ale dvakrát. tzn., že po prvním zavaření za cca 24 hodin to projedu ještě jednou. V minulosti při zavaření najedenkrát sem tam něco v přehřátém Chorvatsku začalo druhý týden bobtnat. Při zavařování nadvakrát ale ani jednou.
Tak dobrou chuť.
anglický karavan Abi Globetrotter Jubilee + Citroen C5X7 2,0 HDI
jarda77Člen Přidáno
před 11 letRudy, máme to stejně, hlavně v Itálii bych to zkoupil nejraději všechno, ale je to každého věc co jí a co mu vyhovuje,ale husina mi při představě toho vepřovýho ve vlastní šťávě stejně naskakuje,,,,,,:)
Zdenek a AlenaČlen Přidáno
před 11 letkdyž už něco předpřipraveného vezeme tak většinou zmrazené v mrazáku, ale je to spíš jako "nouzovka"
taky jsme zkoušeli hotovky.cz - něco z jejich nabídky docela jde jíst :)
nedovedu si představit jet do Italie a mít sebou zavařené maso a jíst to tam celý týden.
Nakupujeme na místě většinou v každém kempu a okolí se nejde místní sámoška z bohatým výběrem čehokoli.
Občas večeře v restauraci či pizzerii nebo místní ryby/klobásky na grilu.
:_
Zdeněk 69 Alena 61, vnuk Péťa 19 občas i Matěj 12
Zdravím.Tak jsem si to tady celý pročetl a pobavil se takle po ránu.Moje vždycky říká ,že si nejvíc pochutná na jídle ,který nemusí sama vařit.Ale na druhou stranu zase říká,té půl hodiny na uvaření na dovolené ji nevadí.Na dovolené si to každý zařídí podle toho jak mu to vyhovuje.
Jarda a MaruČlen Přidáno
před 11 letMůj recept na "domácí vepřovku" ze syrového masa.
Syrové vepřové maso nakrájím na menší kusy a nacpu je natěsno do raději širších zavařovacích sklenic (lépe to pak jde vyndat). Na dno sklenice dám kousek syrové kůže (aspoň 5 x 5 cm), aby se vytvořil rosol a nahoru na maso přidám sůl (na "sedmičku" sklenici 1 čajovou lžičku) a může se přidat 1 - 2 polévkové lžíce vody, ale nemusí, maso i tak pustí šťávu. Jen dodávám, že maso vyčnívající ze šťávy je hnědé, kdežto to potopené je krásně růžové.
Sklenice plním jen asi 2 - 3 cm pod okraj. Já používám jen menší sklenice (asi 0,35 l), do kterých se vejde asi 400 g masa (na jedno otevření pro 2 osoby).
Steriluju je ponořené asi do 3/4, od bodu varu 1 hodinu a za 24 hodin znovu 1 hodinu. !j !j !j
Jarda a Maru Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen
Obrázek nebyl nalezen
TraperČlen Přidáno
před 11 letMoc pěkné vlákno. Docela jsem dostal hlad. Hned, jak to dopíšu si půjdu něco zakrojit. Dřív jsme s sebou vozili hodně zásob. Teď toho z důchodu moc nenakoupíme. Takže mix. Něco menšího s sebou, něco ochutnáme místně. Ale jen místní specialitu. Rybu z moře a pod. I když ceny nejsou už tak rozdílné od našich, přece jen peníze raději proženu výfukem. Chleba a zelenina se zavařit nedají. Zato mám někdy obavy, aby mně nezvážili. Protože 80 piv (české je nejlepší) je skoro metrák a s vodou a dalšími věcmi už to přidá váhu.
Tak to my s sebou taky vozíme jen jakousi železnou zásobu a nakupujeme místní. Je teda faktem, že parkujeme v kempech a jezdíme s karavanem, takže jej odpojím a klidně si večer zajedu do místního Tesca Lídlu apod., a pečivo nebo zeleninu nakoupím v kempu nebo na tržišti. Takové místní tržiště, to je pro mě něco jako pro jiného návštěva hradu či zámku. Je taky pravda, že vždycky, když jedu nakupovat, tak se ke mě někdo z kempu cestující s obytňákem přidá (nechce se mu to skládat kvůli nákupu) a nebo dostanu seznam a důvěru :) Jinak Vařím na dovolené já, protože mě to jednak baví a doma na to nemám čas a jednak manželku to o dovolené logicky nebaví :) No a na nějakou tu specialitku do restaurace si taky vždycky zajdeme, ale já narozdíl od manželky ty plody moře zrovna moc nemusím, takže já jdu spíš z povinnosti :) A co se týká místních potravin, tak jsem také názoru toho, že za stejný peníz jako tady mám o několik tříd vyšší kvalitu, takže proč to tahat s sebou, riskovat pokuty a ještě navíc, co ušetřím v obchodě, zaplatím za naftu, protože těžší náklad znamená větší spotřebu :D Ne tohle mě napadlo až teď, takhle bych určitě nikdy neuvažoval :)
ahoj
jen pro rudyho a ostatní kritiky vožení vlastní stravy - vždy jsem mluvil naprosto stejně jako Vy a dělal si srandu z pytlů brambor a konzervama naplněnejch cz aut , ale jen do chvíle kdy mě felčar řek že mám raka pajšlu(žaludku) - takže mě ho suše uříznul a ještě si přibral slezinu:v asi jsou placený vod množství !) a vod tý chvíle si nemůžu dát nikde ani polívku aniž bych to zas nevyházel ven - takže jak jsem dopad? - abych vůbec někam mohl vytáhnout paty koupil jsem si kuchyň na kolech a svojí mamku!l zahrnuju eurem a prosím ji každej den za odpuštění všech mejch hříchů, protože jinak bych skapal hlady a i tak mám dneska z mejch chlapskejch 130ti dětských 70kg - a asi nebudu sám kdo má nějakej zdravotní problém, proto prosím pište pište pište - všechny recepty si kopíruju a silážuju a všem za příspěvky předem mooooc děkuju !!!!!! Jinak se vomlouvám za nespisovnost , ale sem Hradečák tak píšu jak nám tady zobák narost, dělám to programově, každej mě za to sice dává kartáč, ale já na to (po tom co mám za sebou) s..u
Mnoho krásnejch dnů Všem a " CARPE DIEM" !!! čauvec Pavel!y
p.s.speciální poděkování posílám Jardovi a Maruš - díky :_
Upravil drapal dne 28.05.2013 23:31,
před 11 letzuzi777aČlen Přidáno
před 11 letJen maličkost : zavařit lze i drůbeží maso. Nejvhodnější je krůtí, kachní, slepičí. Kuřecí z Tesca moc ne( rozplizne se) spíše to z malochovu,nebo "farmářská". Mají pevnější maso.
Pokud jsme si zavařovala drůbeží , tak třeba do 0,7 maso na menší kousky a zalít opravdu hodně silným vývarem. Na cestě jen dosypu nudle( nebo brambor na kostičky a trochu sušené zeleniny) a máme za 20 minut"domácí" slepičí polévku plnou masa. Takový eintopf, že v něm lžice stojí. My totiž pytlíkové moc nemůžeme. Tohle je taková samo domo náhražka.
Zuzka , Honza , Honzík : 53+57+ 12.
====
Až nám bude těžko , zakloníme hlavu a koukneme se na nebe...uvidíme tam sice úplný hoxxo, ale otevřeme si dýchací cesty a budeme mít víc kyslíku ! :-)