Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Články: Norsko-smůla na smůlu. - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:
Články

Norsko-smůla na smůlu.

Vysoko na severu Norska,asi 80 km pod Tana Bru,za vytrvalého deště přijel v protisměru Fin ve vypůjčeném bydlíku,pěkně co nejvíc doprostřed silnice..]



Od r.1997 jezdíme do Norska celkem pravidelně.Nejdřív jen osobákem se stanem,později malým karavanem,ještě později starým bydlíkem na Fordu(51kW)a konečně s novějším a silnějšim Auto Rollerem.Já jsem šel do důchodu před třemi lety,manželka loni.A slíbili jsme si,že až budem v důchodu a nebude nás tlačit čas,vyrazíme do Norska a cestou do Finska a Švédska,na celé léto.
Jak jsme řekli,tak jsme udělali.3.června jsme vyrazili,protože vozíme dva psy jedeme Dánskem přes mosty do Malmö.Chlupáči nemají trajekty rádi.


Pěkně jsme si popojížděli Švédskem,nikam nepospíchali,počasí nám přálo-no prostě nádhera.
Pomalu jsme se sunuli na sever,přejeli finské hranice,projeli kusem Finska.Několikrát jsme ve Finsku spali na různých místech v něčem,co vypadá jako kemp,není tam elektřina ale je tam domeček ve kterém je uprostřed ohniště a gril,podél stěn lavice.A venku další přístřešek a v něm připravené dřevo na topení.Venku na kůlu plechová schránka,kam můžete(ale nemusíte) hodit jakýkoliv peníz podle vlastního uvážení.Abych nezapomněl-vždycky je to u krásného jezera.
Asi po třech týdnech se počasí trochu zkazilo,pršelo ale jen v noci,tak dobrý.Přejeli jsme do Norska směrem na Kautokeino a Kárášjohku a počasí začalo zlobit i ve dne.V Norsku vždycky používáme na předpověď počasí yr.no,je bezkonkurenčně nejpřesnější,to ukazovalo,že výš na severu je lépe.Vyrazili jsme podél řeky Tana do Tana Bru.Pořád pršelo a docela hodně.Asi 80 km pod Tana Bru přijel v protisměru nějaký Fin v bydlíku z půjčovny,pěkně co nejvíc doprostřed silnice která byla dost úzká,po mojí straně svodidla takže dál už jsem uhýbat nemohl.Ozvala se rána,vysypalo boční okno.Zastavil jsem,on taky,ale když viděl že jdu k němu,skočil do auta a ujel.Stačil jsem si napsat číslo a jméno půjčovny.To ale bylo na nic,byl bych musel volat policii-nejbližší v Tana Bru 80 km daleko.


Tak jsem to vzdal.Uražené zrcátko,rozbité boční okno ve dveřích jak do něj zrcátko bouchlo,kabina plná střepů.Zalepil jsem okno igelitem,ze zrcátka posbíral co se dalo a poslepoval aby v něm bylo trochu vidět.
Dojeli jsme do Tana Bru navečer,všude zavřeno,tak jsme šli spát.Ráno byla sobota,nikde nikdo.V pondělí jsme se v místním servisu dozvěděli,že nejbližší Fiat je v Hessengu,asi 140 km daleko.Tam prý budou mít zrcátko i okno.
Stejně jsme chtěli do Kirkenes,tak jsme vyrazili.
Ve Fiatu byli hrozně ochotní,okno ani zrcátko ale neměli skladem.Musí ho objednat z centrály v Oslu,bude to trvat pět dní.Ptal jsem se,jestli by nebylo možné alespoň to okno sehnat na vrakovišti.Řekli že asi ano,ale nejbližší je 1200 km daleko.Takže tudy cesta taky nevedla.Dohodli jsme se,že tedy obě věci ojednají,kdyby náhodou přišly dřív zavolají.
My jsme se rozhodli,že mezitím zajedeme do Kirkenes,na ostrov Vardö,na rusko- norskou hranici,prostě se budeme toulat okolo.


Cestou do Vardö jsme zastavili na odpočívadle,dali kafe,vyvenčili psy a zjistili,že máme prázdné zadní kolo.Prohodili za rezervu, dojeli 40 km zpátky,nechali kolo opravit a zase vyrazili.Zastavili jsme na tom samém odpočívadle že něco sníme.Jak jsem šel okolo auta koukám,kolo zase poloprázdné.Znova rezerva,znovu zpátky,ten člověk co nám kolo opravoval už tam ale nebyl,byli tam jen nějací mlaďasové co si po práci ladili svoje auta.Po dlouhém přemlouvání nám kolo opravili.Strčil jsem ho do garáže,už jsem neměl sílu to znova měnit.


V pondělí jsme jeli k Fiatům do Hessengu,zrcátko a okno tam na nás čekaly.Během dvou hodin bylo hotovo,celá ta legrace stála na naše peníze 16500,.Mezitím jsem zjistil,že kolo,které jsem dal do garáže je zase skoro prázdné.Ti šoumeni to v obou případech opravili bez demontáže pneu takovým tím knotem(u nás se to před lety taky používalo).Poprosil jsem ještě tedy hochy od Fiatů,aby to opravili pořádně.Demontovali plášť,vyndali ten knot,dali tam tu vnitřní záplatu,namontovali na auto,nechtěli ani korunu,tak dostali Budvar,no a jeli jsme dál.
Vzali jsme to zpátky na Tana Bru a potom na sever na Batsfjord,Kongsfjord a Berlevag a dál po severním pobřeží.Nezajížděli jsme na Nordkapp.U Olderfjordu,jak jinak než za deště,se ozvala rána a pneumatika se kterou jsme se už tolik natrápili nás definitivně opustila.Roztrhla se přesně v tom lepení.Takže bez rezervy a nejbližší možnost opravy v Altě,130 km daleko.Tak jsme se na to radši vyspali.


Druhý den jsme dojeli do Alty,našli pneuservis,koupili dvě nové pneu(Michelin,9000,-Kč za obě)a pokračovali dál na Lofoty a Vesterály.Počasí ušlo,v noci ale zima,museli jsme topit.Nedělal jsem si sterosti s plynem,mám plnicí nádrž a na POI Plaza jsem si stahl čerpací stanice LPG,mělo jich být hodně.Teprve když byl plyn potřeba doplnit jsme zjistili,že všechny stanice LPG ESSO jsou jenom distributoři lahví na výměnu,nikoliv čerpačky,Shell totéž.Už jasme chtěli kupovat norskou lahev a regulátor,ale zlatý internet našel síť čerpaček LPG s názvem LPG Norge.Od té chvíle žádný problém s plynem,čerpačky jsou od sebe max.300 km.


Protože jsme se toulali bočními silničkami,stalo se nám poměrně často,že jsme jeli silnicí,která se za provozu opravovala.Mělo to tu vadu,že se často jede po štěrku který má hrany ostré jako břitva.A pneumatiky trpí.Když jsme dojeli k Narviku,byly na výměnu i pneu vpředu.Takže 2xContinental(Micheliny nebyly)cena 8000 Kč.
Z Narviku jsme jeli na Vesterály,počasí se umoudřilo,sluníčko,teplo.Na Vesterálech úplně na severu je město Andenes,pořádají se tam velrybí a ptačí safari.My jsme dlouho toužili se na velryby vypravit,tak jsme si to tentokrát dopřáli.Přijeli jsme ve čtyři hodiny odpoledne,poslední výprava měla odjet v sedm ale byla obsazená.Nakonec jsme se domluvili,že jedno místo by bylo a jestli to schválí kapitán,tak bude i druhé.Říkali jsme,že pojedeme druhý den ale řekli nám,že ráno už bude zataženo a vítr,lepší že je to teď.Kapitán souhlasil,tak jsme jeli.Jelo se na takových gumových člunech s laminátovým kýlem,vzadu dva Mercury Marine 300 hp,letělo to jen po špičkách vln.V lodi se sedělo na sedátkách jako na koni,oblékli nás do nepromokavých kombinéz,byly opravdu zapotřebí.Asi po hodině volal kapitán z druhé lodi,vydali jsme se za ním a najednou bylo okolo nás hejno kulohlavců.To je údajně nejmenší velryba,měří 7-8 m.Dováděli okolo nás,byla to nádherná podívaná.Zpátky v přístavu jsme byli asi v jedenáct,vyjeli jsme kousek za Andenes na krásné místo kus od silnice a šli spát.Ráno nás probudili naši psi,ječeli jak pominutí.Vykoukli jsme ven-a okolo šel los.Za celá ta léta jsme viděli losa jen jednou když nám přeběhl přes silnici.Tenhle se nám předváděl jak manekýn,manželka ho stačila natočit a vyfotit než zmizel za stromy.


Byl začátek srpna a pomalu jsme se chystali vydat na cestu domů.Chtěli jsme ještě jednou projet silnici 17,asi nejkrásnější trasa Norskem.Nevýhoda je,že je na ní každou chvíli trajekt,leze to do peněz ale stojí to zato.Byli jsme trochu zklamáni.Ty krásné silnice kde nevíte co je za další zatáčkou,říkáte si,že krásnější už to být nemůže a ono za další zatáčkou to krásnější je ,Norové narovnávají a rozšiřují,místy jsou nové tunely(dokonce jsme jeli tunelem,kde byl kruhový objezd).Pro toho,kdo to tam zná za stara už to není ono.Pro toho,kdo tam ještě nebyl to musí být stejně zážitek.
Pomalounku polehounku jsme se spouštěli k jihu,přejeli do Švédska,projeli přes mosty,v Dánsku jsme ještě v Nyborgu byli dva dny u moře,no a 20.srpna jsme zaparkovali doma.
Závěrem-přes všechnu smůlu-stálo to za to.

Beran 11. May 2017 5843 přečtení 7 komentářů 0 hodnocení Tisk

7 komentářů

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • Fun
    Fun
    Moc pěkný a inspirativní. :g
    - 11.05.2017 20:37
    • T
      Tompetr
      Krása!
      - 12.05.2017 08:45
      • bydlikemevropou
        bydlikemevropou
        Parádně napsaný, gratuluji. Ty velryby musel být úžasný zážitek. :g
        - 13.05.2017 07:42
        • Jarda Borek
          Jarda Borek
          Jen tak dál, ale už bez těch problému.:_
          - 13.05.2017 17:44
          • D
            Dravec Team
            No, to je dobrodružství se vším všudy !). Ale tleskám :g za bravůrní zvládnutí situace. Věřím že ty zážitky za to stály. Hodně štěstí do dalších cest ...... :_
            - 16.05.2017 11:27
            • Dunn
              Dunn
              Odvážní lidé, přeji si víc takových článků.
              - 09.07.2017 14:42
              • Petr868
                Petr868
                Moc hezký a pohodově napsaný. :^
                - 21.11.2017 18:18

                Hodnocení je k dispozici pouze členům.

                Prosím Přihlásit se nebo Registrace volit.
                Skvělý! (0)0 %
                Velmi dobrý (0)0 %
                Dobrý (0)0 %
                Průměrný (0)0 %
                Špatný (0)0 %

                Copyright © 2023

                Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
                Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

                Theme by PHP Fusion Inc
                43,031,647 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.16872 sekund | Průměrně za: 0.16872 (0) sekund | Dotazy: 54 | Použitá paměť: 1.63MB/2MB