Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Články: Žena, či karavan? Toť otázka... - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:
Články

Žena, či karavan? Toť otázka...

Žena, či karavan? Toť otázka... není risk, není zisk :-)



První setkání s obytným zařízením nastalo pro mne návštěvou vrakoviště za účelem pořízení levné součástky do mého vozu - asi tak před 12ti lety. Tam jsem zahlédl Fiat Ducato - alkovnu. Jelikož mne zajímá snad všecko na světě a ještě k tomu jsem zvědavý, optal jsem se jen tak mimochodem co to stojí. Cena 75 000,- mi až vyrazila dech. Tak málo? Jo je tam vadnej motor - povídá nedbale majitel. Mrknete dovnitř? Jasně, mrknu - povídám. Samozřejmě jsem věděl, že to nekoupím, stavěl jsem v té době barák a peněz nebylo nazbyt a přede mnou byla ještě spouuuusta jiných investic. Ovšem potom co mi otevřel a já viděl krásný, čistý vnitřek vozu s nábytkem z masivu - uplně mi to vyrazilo dech. Ta důmyslnost rozestavění a vybavení vozu - to jsem fakt nečekal. A od té doby ve mne hlodal červík. Sice malý, ale hlodal. Stále to ovšem bylo takové - koupit, nekoupit, koupit, nekoupit.


Ten správný impuls přišel na dovolené v CHR v r. 2009. Tenkrát jsem našetřil konečně na dovolenou pro celou rodinu do CHR a chtěli jsme si ji naplno užít se všemi vymoženostmi - jakože, půjdem kam budeme chtít a koupíme si co budeme chtít. Poctivě a intenzivně jsem dle fotek vybíral 14dní destinaci - opravdu každý den několik hodin. Porovnával fotky nejen z cestovek, ale i od uživatelů atd. Konečně jsem vybral kemp - okamžitě zaplatil a ještě týž den oznámil manželce TO překvapení s vítězným úsměvem na tváři. Vybral jsem luxusní nový Mobilheim 25m od pláže s TV, lednicí, sprchou, kuchyní atd. Auto - Citroen Xantia jsem nabalil k prasknutí a vyrazili jsme na cestu. Cesta 16 hodin - v noci v bouři přes Alpy - mi dala řádně zabrat, ale ráno jsme konečně dorazili na místo. Kemp moc pěkný. Ale místo jsme dostali ne 25 ale 250m od moře a ještě jsme moře měli zastíněno jinými Mobilheimy a stromy. To bylo první zklamání. Dalším byla recepční. Nepříjemná asi 45letá ženská, kterou jsem rozčílil tím, že jsem jí nevyměnil její zbytečná drobná eura za kuny. Sebrala nám pasy a 400kn na jakousi kauci - kdybychom náhodou něco v mobilheimu rozbili. Takové jednání jsem si kurva zaplatil? Co mi kurva co má brát pas? Proč nás kráva strčila někam za stromy? No a podobné otázky jsem si kladl. Škoda, že nemůžu odjet - už mám zaplacený pobyt a hádat se tam s ní o nějakém vyrovnání se mi fakt nechce, navíc hledat jiné ubytování se dvěma unavenými dětmi a manželkou se mi nechce už vůbec. No prostě jsme se s tím smířili a začli trávit naši dovolenku. Ovšem to jsem nevěděl, že se mi její chování ještě hodí. Dovča utíkala a jeden večer jsme vyrazili na pobřeží v našem kempu na večeři do restaurace. No a cestou jsme šli přes parcely určené pro karavany.


A tam jsem viděl ten zázrak. Karavany zaparkované přímo u moře! To je přesně ono! Že mě to sakra nenapadlo! Ano to byl ten impulz, když jsem přesně věděl, že začínám šetřit na karavan, či obytné auto. A od té doby do mě nic nebylo celou dovolenou. Na večeři jsme sice došli, ale asi až tak po hodině, co jsem oběhal s foťákem všecky obytky a karavany v kempu. Dovča skončila a musím přiznat, že to za ty prachy nestálo. Cesta zpět opět únavných 16 hodin bez možnosti odpočinku. Sice ve Slovinsku jsme dali hodinku pauzu u jednoho překrásného kostela na kopci, ale jak chcete odpočívat v autě, bez možnosti se natáhnout, uvařit si kafe... umýt se? Navíc v horku na sluníčku. Cestou usínala už i manželka jakožto spolujezdec. Vidíš - kdybychom měli karavan, někde pospíme pár hodin a zase bychom svěží pokračovali - poukazoval jsem stále na výhody karavanu. Ostatně všecky neúspěchy té dovolené jsem schválně nahlas před manželkou přisuzoval nevlastnictví toho zázraku na kolečkách.


Ihned po dovče jsem začal pročítat diskuse, články, recenze a prohlížet fotky a inzeráty. Narazil jsem na stránky C24 a od 05/2010 tu mám registraci. Stránky mne zaujali natolik, že už chodím pouze sem a nikam jinam. Od naší dovolené to trvalo skoro 6let než nastal ten vhodný čas pro koupi bydlíka. Doma jsem ovšem narazil na problém v podobě manželky, již jsem nedokázal přesvědčit ani pádnými argumenty. A nastalo zásadní dylema. Karavan - či manželka? Zvolil jsem karavan s tím, že to risknu. Peníze jsem si našetřil a holt v nejhorším budu jezdit sám, říkal jsem si.
Oznámil jsem manželce, že začínám shánět obytný přívěs a začal objíždět inzeráty. Inzerátů bylo spousty, stačilo si jen dobře vybrat. Po návštěvě autobazaru, kde měli dva starší karavánky z let 1990 jsem zaujal stanovisko, že asi budu muset počkat, až našetřím více peněz, protože takový vrak domů nechci. Oba karavany špinavé, vlhké, smradlavé. Po návštěvě tchána, který vlastní starší z r. 1984, jsem opět došel k názoru, že si holt ještě počkám. říkal jsem si, že zkusím jsem ještě jeden inzerát, který vypadal slibně. Inzerát hlásal karavan z r. 1985, suchý, bez koroze podvozku, s brzdou, váha přesně pro mého dýchavičného starého diesla a vůbec bylo tam tolik popisného textu, že mi to přišlo dobré i bez toho aniž bych ho viděl. Dokonce u toho byla velká sleva za nefunkční lednici a při rychlém jednání další sleva.

 

Proběhl telefonát s majitelem a dojel jsem se na něj podívat. Paráda. Přesně co hledám. Z venku v pořádku, uvnitř třeba pár věcí dodělat dle vlastní představy - např. koupelničku. Tomu odpovídala i cena. Pan majitel mi dal čas na rozmyšlenou do PO a já ještě trošku váhal vzhledem k názoru manželky na potřebu karavanu nyní. Zásadní a konečné rozhodnutí padlo už v Pá. Kdy mi pan majitel sdělil, že v SO by se chtěli přijet podívat na karavan další zájemci a jestli bych ho chtěl ještě se slevou dalších 5000,- tak mi ho nechá, ale musím se vyjádřit. To už jsem nevydržel a okamžitě jsem řekl své velké druhé ANO v životě s riskem, že mé první velké ANO tím bude stornováno :-). Zaplatil jsem zálohu, podepsal předkupní smlouvu a bylo vymalováno. Pak už to šlo vše standardně. Doma jsem s tím všechny obeznámil - ženu nakonec přesvědčila její nejlepší kamarádka, která říkala, že karavan je její sen. Co jsem nezmohl já za roky, tak ona dokázala za 5 minut. Do teď nechápu. Holt jsem to tajemství pochopení ženské duše ještě nerozlousknul :-).


Na den D - z dnešního pohledu na včera tj. 16.3.2015 - připadala cesta 80 km pro karavan, evidenčka v místě, přepis v přilehlém městě a následně cesta domů. Evidenčka, přepis proběhly v naprostém pořádku a nastala moje první cesta s karavanem. První km a první dojmy byly trošku rozpačité. 1. přídavná zrcátka na houby, 2. slabé auto, 3. plave to...a já nevím co ještě mi probíhalo hlavou. Všechny problémy jsem nečekaně vyřešil na nejbližší benzínce. Dofoukal jsem gumy jak na autě, tak na karavanu a dotáhl zrcátka. Od té doby už byla cesta jenom veeeeeellllkkoouuuuu radostí. Cestovní rychlost 80 - 90, zrcátka se trochu uklidnila. Nedalo mi to a sjel jsem z dálnice a cestu jsem zvolil po okresních silnicích, abych vyzkoušel jak se s tím jezdí tam a abych co nejvíc potrénoval. Nakonec cesta domů byla okolo 160km, místo původních 80ti, jak se mi to líbilo. Každou chvíli jsem někde stavěl, přebíhal do karavanu omrknout to a to, vyzkoušet to a to. Prostě na co jsem si za volantem vzpomněl, okamžitě jsem musel vyzkoušet. No co bych dlouze vykládal, cesta tam mi trvala 1:15 a cesta domů mi trvala 5 hodin :-D.


Jediný problém co jsem objevil, že se mi hůře zajíždí do dvorka, ale to potrénuju ještě. Doma už i manželka projevila trošku kladného názoru, ale moc jí to zatím nejde. No uvidíme časem, zatím mi stačí, když se neodstěhuje :-). Nejvíce radosti projevila dcerka, která se tam okamžitě nastěhovala s panenkami a dětským počítačem. Já jako správný kutil jsem zapojil plyn a jal se zkoušet veškeré příslušenství. Už mi to nedalo a jal jsem se kutit. Opravil jsem stůl, světlo v koupelně a zprovoznil Trumatic - i když to zatím vlaží pouze. Lednici opraví můj příbuzný. Bývalý majitel mi k tomu dal celý ten funkční blok z jiné lednice, stačí vyměnit. O víkendu proběhne gruntovní čištění - extraktor, parní čistič, savo... následovat bude koupelna a komplet vyřešení vodního hospodářství a nakonec elektrika. Prostě si z toho chci vyrobit samostatně fungující bytovou jednotku. Třeba i pro případ, že by manželka nerozmrzla ve svých citech vůči našemu novému miláčkovi a já byl odsouzen k samotce :-).

Už se moc těším na první výjezd, tento rok dovča v ČR a několik dalších o víkendech vč. zimy plánuju.... Ať žije svoboda cestování a všechny protivné báby na recepcích, které pomáhají svým chováním nám karavanistům k pořízení našich mobilních domečků :-).

Fotečky:

Foto

 

ZdendaZemda 17. March 2015 9034 přečtení 14 komentářů 0 hodnocení Tisk

14 komentářů

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • Fun
    Fun
    Ono je nejlepší, když s tím nápadem přijde sama manželka. Odpadá ta nepříjemnost přesvědčování.

    Hodně krásných víkendů i dovolených přejeme!:^
    - 17.03.2015 13:22
    • T
      Tompetr
      U nás to bylo naopak :-)
      Dlouho se mi nechtělo, pak jsem jednou souhlasil, že si půjčíme na 10 dnů obytňák a od té doby nemyslím skoro na nic jiného.
      - 17.03.2015 19:53
      • ZdendaZemda
        ZdendaZemda
        fun. - nenašel jsem způsob jak to udělat, aby s tím nápadem přǐla žena - to tajemství jak ovládat ženu jsem ještě nerozluštil... ale mě křížovky obecně nikdy moc nešly Grin
        - 17.03.2015 20:33
        • Ulomu140
          Ulomu140
          Výborné všechno. Článek,nápad a i rozhodnutí koupit. Rozluštit to tajemství,o kterém píšeš se mi také nepovedlo a to jsme spolu s manželkou slabých 44 let. O koupi našeho domíku u nás asi rozhodl náš pes. Při ježdění po výstavách nás v mnoha případech rozlítilo zjištění, že do nalezeného hotelu poblíž výstaviště nelze brát psy. Jednou,dvakrát se to dá vydržet,pak tě to naštve a je vymalováno. A tak tedy bydlíme kde se nám chce.kde nás nic neotravuje a hlavně kde se nám líbí. No a takovému bydlení se nic jiného nevyrovná.:^ Užíváme si důchodu a čím dál tím víc se zabýváme hříšnou myšlenkou. "Což takhle prodat domek,koupit něco většího a užívat si ještě více"
          Přejeme mnoho krásných zážitků z cest.
          - 18.03.2015 17:03
          • ZdendaZemda
            ZdendaZemda
            Díky za pochvalu :-).
            Já si sice říkal, že vydržím až dodělám renovaci mopeda, ale už kutím uvnitř... na víkend připadá gruntovní úklid - extrakce, parní čištění - stroje mam z práce. Oprava lednice objednaná na úterý, v zítra dorazí toaleta, ještě vybírám umyvadlo, promyšlené a namalované schéma vodního hospodářství, sehnané některé díly - jako třeba topné těleso na teplou vodu, zásobník vody, odpadní nádrž...a do toho měřím, běhám a čtu o karavaningu. Prostě chci abychom byli nezávislí... Mám už připravený fotovoltaický regulátor 50A a baterii trakční 100Ah. A to jsem koupil karavan v PO a dneska je ČT :-D. Zkrátka jsem tomu propadl a vám za to tady patří nemalý dík. :-)
            - 19.03.2015 08:38
            • M
              mariuspedersen
              Milan 20.3.2015
              Ahoj kolego, mám podobné zkušenosti s přesvědčováním drahé polovičky. Nakonec jsem to rozhodl víceméně sám. Obyťák jsme koupili na velethu karavaninku v Brně v roce 2013 v bazaru. Nadšení moje bylo nepopsatelné ale manželka nic moc. Stále tvrdila, že jsem si udělal vlastně radost sám pro sebe a splnil si svůj sen. Netrpělivě jsem čekal na jaro roku 2014, kdy jsme začali výhod obytného auta užívat. O prodloužených víkendech jsme jezdili po ČR, pak s vnučkou o prázdninách na Balaton, cyklo závody na Orlíku, následovala Lužická jezera v Německu a pak v září Řecko. Tam jsem se konečně dočkal toho na co jsem čekal od koupě obyťáku. Stáli jsme s dalšími několika obyťáky u krásné pláže, za námi v druhé řadě pak stanovalo nekolik cestovatelů. V noci nás probudila hrozná bouřka a liják, průtrž mračen. Sledovali jsme ten přírodní běs ze sucha a tepla postele. Ve chvíli se po celém mírně svašité pozemku valila voda v souvislé vrstvě. Stany za námi chvíli odolávaly, pak se ale začaly bortit a jejich obyvatelé naskakovali do aut a dali se na útěk. Naše obytná auta sice stála selou dobu ve vode ale jen nám to opláchlo pneumatiky. Tu noc manželka poprvé prohlásila to, na co jsem celou dobu čekal: "To je dobře, že jsme ten obyťák koupili". Za naši první sezonu jsme najezdili více jak 10 tisíc km a obyťák nám dělá jen radost.Teď ji ty její slova vždy připomínám, když na autě něco vylepšuji a stojí to nějaké peníze a jí se to nelíbí.
              Tak hodně zážitků a radostí při cestování.
              - 20.03.2015 20:21
              • ZdendaZemda
                ZdendaZemda
                No tak to je jak z knížky tohle. Krásný příběh s koncem jak má být :-). Uvidíme jak u nás. Jsem na to zvědavý. Přál bych si zažít něco podobného :-).
                - 21.03.2015 08:06
                • joko
                  joko
                  Solidně napsaný příběh - přeji spoustu bezpečných kilometrů !
                  - 30.03.2015 08:37
                  • Lubos a Dasa
                    Lubos a Dasa
                    Ta moje o tom taky nechtěla ani slyšet.Po dvou letech přesvědčování nakonec s brbláním ustoupila, no a po prvním výjezdu byla nadšená.
                    - 30.03.2015 10:08
                    • Traper
                      Traper
                      Krása. Úplně jsem omládl. Asi všichni nějak tak podobně začínají. ale nakonec tomu propadnou. U mně to začalo někdy před třiceti roky. Ale nechci na to krásné modré nebe dávat mráček, domnívám se však, že mezi námi bude pár služebně starších, co už to jejich manželky nebaví. Asi to jednou musí přijít. Holt ženský. Zestárnou (my na rozdíl od nich nestárnem), zleniví a začnou se víc zabývat domácností a vnoučaty. Nic naplat, ze ženské se nikdy nemůže stát tulák.
                      - 31.03.2015 20:08
                      • ziki
                        ziki
                        Krásný příběh, držím palce, aby manželka bydlík milovala jako Ty. Určitě pomůže pár výjezdů, kde se seznámí s našima špičkovejma " babama", děvčata promiňte, a zjistí, že lepší kámošky, než jsou ty na kolečkách, jinde nenajde. Jsou totiž fajn, upřímné a do nepohody. !):_
                        - 01.04.2015 16:45
                        • H
                          hobo
                          Přeji hodně kilometrů a prožití hezkých chvil v novém domově.
                          - 08.04.2015 10:30
                          • L
                            Laky
                            Jo marně se neříká dvakrát měř a jednou řež , nevím kolik jsi za něj dal ale ta rychlá sleva o 5tis do soboty tě mohla trknout . Určitě to nebyly sta tisíce ale i tak to zamrzí . Na tu opravu bych si vzal odborníka sám to asi těžko uděláš , nebo stolaře dvě ruce jsou málo i na demontáž .
                            Držíme palce .
                            - 19.04.2015 17:15
                            • ilem
                              ilem
                              Moje žena udělala velkou neprozřetelnost. V den mých 50tých narozenin mi řekla: " Dnes máš svůj velký den, tak si můžeš dělat, co chceš" Nevím, co tím myslela. Nicméně jsem sednul k PC, prošel inzeráty,.... a za několik hodin jsem se vrátil s dodávkou, vhodnou pro přestavbu na obytné auto. No, nebyl to dobrý kup, v tom časovém presu, ... ale nakonec dopadlo všechno dobře. Ale to je na delší vyprávění, ke kterému se snad také někdy dostanu. Důležité je, že od té doby trávíme dovolené v obytňáku.
                              - 24.11.2016 12:27

                              Hodnocení je k dispozici pouze členům.

                              Prosím Přihlásit se nebo Registrace volit.
                              Skvělý! (0)0 %
                              Velmi dobrý (0)0 %
                              Dobrý (0)0 %
                              Průměrný (0)0 %
                              Špatný (0)0 %

                              Copyright © 2023

                              Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
                              Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

                              Theme by PHP Fusion Inc
                              43,043,761 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.15473 sekund | Průměrně za: 0.15473 (0) sekund | Dotazy: 66 | Použitá paměť: 1.81MB/2MB