Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Články: Opravy sendvičových podlah karavanů - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:
Články

Opravy sendvičových podlah karavanů

2) je třeba mít připraveno takové množství, aby se to udělalo najednou - tato práce se nedá přerušit



Tento pracovní postup nejlépe dokumentuje níže uvedená dokumentace, demonstrující pracovní postup opravy sendvičových podlah karavanů. Jsou to volně dostupná videa od lidiček, kteří už tento problém někdy řešili. Nejlépe je ale ten pracovní postup patrný z obrázků na blogu Davida Bella

http://www.davidm...amination/

a pak z videí z videoportálu youtube, je tam celá série dokumentující postup opravy sendvičové podlahy. Stačí zagooglovat " caravan floor delamination repair" a vyjede Vám spousta materiálu, týkající se tohoto problému včetně videí.

Jako první Vám asi vyjede toto - je ale doprovázeno anglickým textem či slovem a ne všichni jsme znalí řeči. Myslím si, že i tak každý pozná jádro problému.

https://www.youtu...4oW8qa_gQo

Podrobně je oprava zdokumentována seriálem z opravy Lunar karavanu:

1. https://www.youtu...sOWjYoDk9w

2. https://www.youtu...NlGl9Fp0nM

3. https://www.youtu...GTaEa9ai3g

4. https://www.youtu...GTaEa9ai3g

Jinak z osobní zkušenosti - ten kit co používají na tom videu není moc dobrý, je ale levný a tomu jak to dělají na tom videu moc nevěřím - při vylévání otvorů se nestarají o to, zda se pryskyřice dostala všude. Mám zato, že jim ani tak nejde o to vyplnit prázdný prostor, ale pouze o to, tu podlahu zpevnit - právě těmi kolíčky. Lepší je tento kit:

http://www.svetka...ne-podlahy

je tu k sehnání např. v Burimexu u p. Buriana. Ale je hodně drahý. Je to pryskyřice s tvrdidlem ( podobné laminátu). Tenhle kit používám také, ale od místních výrobců, kteří to umějí vyrobit za přijatelnější peníze a pokud je velký odběr pak ještě s množstevní slevou.

Moje metoda, kterou jsem se naučil od profesionálů ( oni to jinak ani nedělají) spočívá v tom, že je potřeba podlahový sendvič vyplnit zcela, podlaha pak získá absolutní pevnost ( snad ještě lepší než když byla nová).

Jak patrno z obrázků či videí -vypadá to velice pěkně, v praxi je to horší. Můj pracovní postup kopíruje pracovní postup znázorněný na videích či fotografiích.

Úskalí té opravy:

1)je pěkná podlaha z vrchu ( tj. pěkný koberec či jinou krytinu) dá se to dělat i zespod. To je pak pakárna pro toho kdo to dělá, protože pryskyřice teče všude ( i do obličeje,po rukou......). POZOR: ta pryskyřice je hodně toxická a ne každý jí snese - já se osypu už jen při pohledu na ní.......:-) a takhle jsem už taky vypadal:

http://www.kolman...A_ZDRAVI_2

2) je třeba mít připraveno takové množství, aby se to udělalo najednou - tato práce se nedá přerušit - to bude asi problém pro většinu karavanistů vzhledem k tomu, že dopředu nikdy nikdo neví, kolik té pryskyřice spotřebuje a ne každý si bude kupovat (vzhledem k pořizovací ceně) třeba 15 kg a více ( já to taky nikdy neumím odhadnout i když z praxe už trochu vím, že na lehkou delaminaci spotřebuji okolo 3 kg, na velkou pak až 15 kg!),proto mám doma stále min. 50 kg pryskyřice. Jak jsem uvedl,dělat to metodou pouhého zalití není moc efektivní, časem se to může v místě,kde přišlo málo materiálu uvolnit. Metodu na videích snad lze použít jen v případě,kdy chce dotyčný karavan rychle prodat, a je mu jedno, jak dlouho to vydrží.

3) musí k tomu být cvik - vše musí být hotovo v poměrně krátké době, protože rychle tuhne ( záleží na okolní teplotě a na tom jak si necháte připravit tvrdidlo,tj je jestli chcete aby Vám to tvrdlo doslova pod rukama nebo naopak chcete, aby se doba prodloužila třeba na dobu, po kterou budete opravu provádět). Já to dělám tak, že si připravím tak 10 ks 50 ml stříkaček, naplním si je a pak postupně vyplňuji navrtané otvory.Umění je správně ty otvory vyplnit. Když to dělám zespod udělám si první řadu tak 5 až 8 otvorů - vstříknu první a nechám ji v otvoru, vytlačím osah do druhé sousední díry a zase jí tam nechám a tak pokračuji až asi do té 7 - 8 stříkačky. Přitom sleduji, jestli mi to nikde neteče, jakmile mi to začíná téct ze sousedních otvorů, zašpuntuju jí kolíčkem. Vezmu osmou stříkačku a vyndám první a opakuji první postup tak dlouho dokud se mi pryskyřice nezačne vracet zpět do stříkaček, které mám zasunuté v těch otvorech. V tomto okamžiku mám jistotu, že pryskyřice podlahu ( chybějící resp. vymačkaný polyfoam) vyplnila. Ty stříkačky co se mi začínají plnit z podlahy postupně vytahuji a špuntuji. V této fázi je to nejhorší - hodně to teče - a kam jinam než do obličeje - takže je potřeba mít štít a pomocníka, který Vám ten štít vždy otře..........Jinak kromě toho štítu si beru skafandr - takový ten jednorázový - že ho po práci vyhodím. No a je taky dobrý mít něco na hlavě -prodávají se také takové ty hezké jednorázové čepce.

No není to žádná legrace a určitě to není práce vhodná pro alergiky.

Hlavně je potřeba podlahu uvnitř karavanu před prací zatížit ( vyrovnat) aby se tam neudělala boule či nebyly "cítit" do nohou ty špalíčky. V případě, že se oprava provádí z vrchu pak podlahu podepřít zespod. Ty špalíčky jsou dobré kvůli tomu, že fungují jako dilatace mezi horní a spodní deskou sendviče ( profesionálové ty špalíčky nepoužívají, proto ty otvory nemusí dělat tak velké a "zátkují" je vruty, které po zatvrdnutí vytočí). Je to jednak proto, aby byl "zásah" do podlahy co nejšetrnější a také pro to, že zákazník pak skoro ani nepozná, že byla podlaha opravovaná)

Když se podaří úspěšně podlahu vyplnit, je potřeba to nechat min. jeden den ztvrdout. Každopádně si nemyslete, že druhý den na té podlaze budete moci tančit - min. týden pak je potřeba k vyzrání - a to ještě v optimálních podmínkách kdy je téměř celý den cca 20 st.

Druhý den se ta podlaha může ale už očistit - tj. pokud by Vám vadilo, že někde ty špalíčky vyčnívají z desky podlahy tak je odfrézovat a nakonec je dobrý tu podlahu natřít - já používám náš luxol - podlahu nakozervuje ale "nezatáhne" takže stále může dýchat.

Jo ještě jsem zapomněl na to, že je potřeba také přepáskovat spoje desek- tam to hodně teče. Horší je, že pokud se to dělá zespodu, tak lze přepáskovat pouze spodek. Pokud jsou však uvolněné desky ( překližkové desky sendviče) na pochozí straně a je tam koberec tak to pak je průser, když se to tlačí i tam. S tím nale člověk nic neudělá, snad jen jako to dělám já před prací - že se pomodlím, aby to tam neteklo.

U bydlíků je to ještě větší průser - tam - pokud mají sendvič položený na plechové podlaze -to lze dělat jen zevnitř.

Jo a je ještě jedna metoda jak houpající se podlahu opravit a to je zespod jí vypodložit. Takto lze postupovat jen u lehčích delaminací v případě, že celý sendvič ještě drží a styrofoam uvnitř není vyšlapaný. Je ale potřeba dát pozor na to, že na dřevo by mělo přijít zase dřevo ( v případě, že dáte na dřevěnou podlahu kovový rošt, ten rošt se bude hodně potit - vlivem velké změny teplot - od podlahy jde teplo a zespod to zase bude pěkně studeně protahovat). To znamená, že dřevo nad rámem bude pořád mokré, což není dobře a může začít hnít.


Snad jsem to popsal srozumitelně. Čest Vaší práci........:-),pokud byste si na to netroufl (i), svěřte opravu odborníkům. Jak jsem uvedl, strávit kvůli tomu dva týdny v pracovní neschopnosti kvůli alergické reakci není zase až tak efektivní a nic se neušetří. A z vlastní zkušenosti vím, že to není nic příjemného, když člověk oteče.

S pozdravem "Caravanman" Richard

caravanman 22. August 2014 16647 přečtení 2 komentáře 1 hodnocení Tisk

2 komentáře

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • hasic
    hasic
    Pěkně napsané...díky, svěřím opravu odborníkům, snad někoho najdu....
    - 23.08.2014 09:31
    • K
      Kasi
      Paráda, me už prohýbající se podlaha tak štve, že jsem chtěl karavan prodat... Máte na někoho tip, kdo by mi tuto opravu udělal?
      - 11.09.2014 22:15

      Hodnocení je k dispozici pouze členům.

      Prosím Přihlásit se nebo Registrace volit.
      Skvělý! (0)0 %
      Velmi dobrý (1)100 %
      Dobrý (0)0 %
      Průměrný (0)0 %
      Špatný (0)0 %

      Copyright © 2023

      Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
      Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

      Theme by PHP Fusion Inc
      43,594,852 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.09844 sekund | Průměrně za: 0.09844 (0) sekund | Dotazy: 46 | Použitá paměť: 1.52MB/2MB