Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Články: Oprava prasklé odpadní nádrže Thetford - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:
Články

Oprava prasklé odpadní nádrže Thetford

Nářadí: páječka na cín, tavná pistole a pečící papír.



Zdravím všechny!
Vzhledem k tomu, že jsem se zde dověděl spoustu zajímavých rad a návodů, přidávám jeden i já:

To, že bych mohl opravu zdokumentovat krok po kroku mě napadlo, až jsem to měl hotové.
Tak tedy jen popis.

Prasklina měla délku cca 15 cm. Nádrž Thetford je ale z kvalitního plastu, který lze svařit. POZOR - vše musí být suché! Já jsem použil na svařování hrotovou páječku na cín. Nejdříve jsem nádrž stáhnul tak, aby se prasklina zavřela. Páječkou jsem tavil plast asi do poloviny tloušťky stěny. Chce to čas a na pájku netlačit! Jen nahřívat až se roztavený plast pěkně slévá. Po této operaci je svařeno, ale zůstane v pastu drážka s vyhrnutými okraji, čímž je stěna dost zeslabená. K vyplnění drážky jsem použil tavnou pistoli s běžně prodávanou tyčkou plastu a zaplnil celou délku sváru. Na poslední operaci jsem si opět rozehřál páječku a nachystal si pečící papír a hadřík. Páječkou jsem pomalu začal rozehřívat plast z tavné pistole a ten se spojil s plastem nádrže. Takhle jsem prohříval svar na 2 - 3 centimetrech, překryl jsem ho pečícím papírem (hladkou stranou na svar) a přihladil hadříkem až do vychladnutí. (hadřík doporučuju, protože jen prstem to dost pálí) Papír se nepřilepí - po částečném vychladnutí jde sloupnout a takto jsem postup opakoval po celé délce svaru.

Opravenou nádrž jsem po úplném vychladnutí podrobil lehkému mechanickému namáhání a následně jsem ji zcela naplnil vodou.

Vzhledem k tomu, že neukápla ani kapka - oprava se podařila!

Vaclav Chateau 23. March 2017 5176 přečtení 4 komentáře 0 hodnocení Tisk

4 komentáře

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • D
    DZIZI
    Ahoj,
    též mám za sebou opravu tímto způsobem a za měsíc byla všechna námaha v niveč. Prý tímto způsobem spoj při tavení okysličuje a křehne. Doporučuji jej ostatním pořádně zpevnit jinak to dlouho nevydrží. :-)
    - 26.03.2017 21:30
    • Franta REZAC
      Franta REZAC
      On se ten plast " přepálí " . Každý druh plastu má předepsanou tavnou teplotu. A ta když se při zpracování nedodrží. Plast se nevrátí zpět do své normované jakosti. Může to vydržet i nemusí. Jen ta tavná tyčinka byla doufám byla použita opravdu jen pro zacelení spáry. Ta je tak dobrá opravdu jen na papír.
      Ale pokud nádrž drží :^
      - 26.03.2017 22:25
      • V
        Vaclav Chateau
        Díky za připomínky. Dlouhodobá trvanlivost opravy se uvidí. Také záleží na tom, kde je nádrž praská. Já mám to štěstí, že až nad polovinou objemu a takto plnou ji mám málo kdy. Uvidíme časem.
        - 28.03.2017 18:12
        • T
          Tandy
          Velmi pěkně popsáno. Držím všechny palce aby to opravdu vydrželo. Moje zkušenosti však jsou na úrovni SignBosse. Pokud o nic nešlo, oprava držela. Křuplo to vždy až v tom nejméně vhodném momentě, kdy to nejvíc ,,bolelo,,. Takže za mne nahradní díl kus za kus, anebo zahodit a koupit nové. Ušetřený čas věnovat hrám s něčím příjemnějším.
          - 31.03.2017 16:39

          Hodnocení je k dispozici pouze členům.

          Prosím Přihlásit se nebo Registrace volit.
          Skvělý! (0)0 %
          Velmi dobrý (0)0 %
          Dobrý (0)0 %
          Průměrný (0)0 %
          Špatný (0)0 %

          Copyright © 2023

          Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
          Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

          Theme by PHP Fusion Inc
          43,047,595 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.16411 sekund | Průměrně za: 0.16411 (0) sekund | Dotazy: 49 | Použitá paměť: 1.54MB/2MB