Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Články: Obytným autem po západní části USA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
Prohledávání webu:
Články

Obytným autem po západní části USA

Tento rok js realizovali hlavní výjezd po západní části USA.



Obytným autem po západní části USA

Letošní cestu jsem plánoval delší dobu. Nešlo jen o to včas si vše zajistit a zarezervovat, ale najít optimální způsob, jak cestu bez předchozích zkušeností realizovat. Od myšlenky dovézt si své auto na kontinent, přes koupi staršího vozu, který by se po výletu znova prodal, jsem se zpět vrátil k variantě půjčení auta na místě. Jelikož jsem si nikdy žádné auto v půjčovně nepůjčil a teprve obytku ne, tak jsem ponejprve podlehl různým varováním. Například, že udávaná cena není konečná, že si půjčovna napočítá klidně dvojnásobek a že zaplatím vše co již na voze někdo poškodil přede mnou. Tak proto to hledání variant, jak cestu uskutečnit. Nicméně přes všechny obavy se klasické půjčení vozu ukázalo jako nejvýhodnější a nejrozumnější. Zvláště když se všechna ta varování ukázala jako bezdůvodná a společnost Motorhome Republic jako dobrá volba.


Dlouhodobé plánování se vyplatilo i z hlediska úspor. Včasná rezervace auta a uhrazení zálohy, vůbec dobré plánování, nám ušetřilo nemalé peníze. Díky tomu nás vyšlo půjčení obytky na 60,- dolarů na den a to včetně bez omezení najetých mil. Což je ve skutečnosti méně než polovina, pokud bychom si obytku půjčili v plné sezoně v ČR. A výrazně méně, než by nám vyšlo každodenní ubytování pro čtyřčlennou rodinu v amerických motelech, kdy by bylo třeba ještě řešit dopravu.
V touze udržet výdaje na uzdě jsem letošní hlavní výjezd zkrátil na měsíc. Takže jsme se nechali dopravit společností Turkish airlines do San Franciska 16.6 a zpět do vlasti 16.7


První čtyři dny po příletu jsme strávili na předměstí San Franciska ve Fremontu. Což je takové předměstí, tak trochu jako Kladno pro Prahu s tím rozdílem, že metro ze San Franciska jezdí až sem a když jsi, chcete půjčit obytné auto v San Francisku, tak vám nikdo nic bližšího nenabídne. Právě sousedství s půjčovnou byl jeden z důvodů výběru motelu.
Amerika je veliká a tomu odpovídají i vzdálenosti a tak motel byl od letiště 60 km. Po nezbytných kontrolách na letišti, mimochodem imigrační úředník byl velmi milí a rychle nás odbavil, takže pověsti o možných potížích před vstupem do země se nám nepotvrdili, jsme si vyzvedli již z Prahy rezervované malé auto pro náš pobyt ve městě. Prvních pár hodin trochu stávkovali navigace stažené do mobilů a tabletů a tak jsme si trochu zajeli, než jsme motel našli. Pak již vše fungovalo jak má a my jsme si San Francisko velmi užili i když čtyři dny je na to skoro málo. Říká se, že je to jedno z nejkrásnějších měst v USA a dle toho co mohu soudit z toho, co jsme viděli, nelze než souhlasit.
Po čtyřech dnech vracím na letišti v Oaklandu auto, protože tak jsem si to předem domluvil. Auto si vyzvednout na letišti v San Francisku a vrátit ho na letišti v Ouklandu. Oukland je na trase metra mezi centrem San Franciska a Fremontem, proto ta volba.


Další den dopoledne opouštíme motel. Táhneme kufry na kolečkách a přesouváme se do nedaleké půjčovny Cruiseamerica, kde je pro nás připravené šestimístné obytné auto. Předání proběhlo celkem rychle a dřív než jsme se stihli rozkoukat držíme v ruce klíčky od vozu a již se o nás nikdo nestará, vše se učíme za pochodu a výhodou nám je, že již pět let provozujeme své vlastní auto v Evropě. Přesto rozdíly tu jsou. Auto je nepoměrně větší než naše Katamarano3. Jak na délku, tak na šířku. Šíře 2,5 metrů je v obytné části znát, protože se díky tomu v autě tolik nepotkáváme, jako v našem. Prostě na větší místo si rychle zvykáme, tak jako na automat a ostatní věci. Je poznat, že tato země je caravanistům zaslíbená. Auto váží 5,5t a pohání ho osmistr. Je to znát a brzy jsem mu přišel na chuť. Důsledkem toho byla i spotřeba jiná, než na kterou jsme v EU zvyklí. Pohybovala se mezi 17-27 litry. Díky tomu, že galon benzínu (3,79 L) nás stál mezi 2,40- 3 dolary, tak to nebylo tak zlé, jak by mohlo vypadat i při to, že jsme v obytném autě ujely 6500 km. Auto skvěle sedělo na silnici a to i při 140km rychlosti. Takto rychle se svojí obytkou nejezdím, protože již to není komfortní, ale tady díky větší váze to nevadilo.


Cestu jsem se snažil naplánovat, tak abychom viděli, co nejvíce z míst která jsme chtěli navštívit, ale aby bylo reálné jí zvládnout a bylo i trochu času na relax. Navštívili jsme osm státu a do devátého jen vjeli. Náš okruh začínal v San Francisku a tam taky končil.
Začali jsme Yosemitským národním parkem, pak přejezd do Sequoia parku, pak přejezd do Los Angeles na karneval, dále Las Vegas, Hoover Dam, kde jsme poprvé spatřili Colorado. Dále Seligman na slavné 66 Route, městečko Williams, které slouží jako opěrný bod pro návštěvu Grand Canyon. Je tam velké STPL a vlaky do Grand Canyon Village odtud jezdí na pravidelné výlety, protože vzdálenost 100km je zde vlastně za rohem. National Park Grand Canyon nás uchvátil svými výhledy. Pak koupání u města Page na Lake Powel, což je další přehrada na Coloradu, na rozdíl od Hoover Dam je před Grand Canyonem. Dále navajské město Kayenta, tam snad nepotkáte člověka, který by již od pohledu nebyl indián. Monument Valey, tady doporučuji nelitovat peněz a zaplatit si velký okruh s průvodcem, opravdu to stojí za to, je to jiný zážitek, než jen z dálky se pokochat, nebo si to projet sám. Ostatně obytným autem vás tam ani nepustí. Pak Twin Rocks, Mesa Verde, tam na vás dýchne duch původních obyvatel. Arches National Park, Salt Lake City. Jackson je městečko příjemné horské městečko, z kterého se jezdí do Grand Teton Park, ale hlavně do Yellowstonu National Park, který si nás zcela získal. Úžasná příroda, divoká zvířata. Medvěd, bizon a jeleni nebyla jediná divoká zvířata, která jsme tam potkali. Koupání v Boiling River Hot Springs, tam jsme se dvakrát vrátili. Návštěva města Cody a kovbojské rodeo. Pak již zpět přes Twin Falls a Shoshone Falls Park zpět přes Nevadu do San Franciska, kde jsme odevzdali auto a ten den odletěli zpět.
Předání vozu bylo snadné a velmi rychlé. Vyplatilo se nám den předem auto umýt. Jelikož ve smlouvě je, že auto máme odevzdat v takovém stavu, v jakém jsme ho převzali.

 

Díky tomu předání byla záležitost jen několika minut. Oproti kolegům, kteří na to nedbali, a předat vůz byl problém. Cestu zpět na letiště jsme absolvovali taxíkem za 100,- dolarů. Což ve finále vyšlo levněji než si znova půjčit auto. Půjčení auta, které jsme si zajistili dopředu již z Čech nás vyšlo na 40,- dolarů na den. Oproti tomu půjčit si auto přímo v půjčovně bez předchozí rezervace v plné sezoně vyšlo na 150,-. I na tom bylo vidět, jak se nám vyplatilo vše si zajistit předem a plánovat dlouho dopředu. Vyplatilo se mít připravené nejen adresy míst, která chceme navštívit, ale i souřadnice. Protože když dáte do navigace například adresu místa, kam chcete jet, tak se vás to zeptá, zda se jedná o východní, západní atd. místo a tak se vyplatilo jezdit na souřadnice.


Plánovaný rozpočet jsme překročili jen o to, o co víc jsme si nakoupili suvenýrů, jinak vše vyšlo ideálně a slíbili jsme si, že se vrátíme. Dřív než to zrealizujeme, hodláme podobným způsobem projet východní část. Lidé byli velmi milí a nápomocní. Obvykle jsme stáli na divoko a všude bez potíží. Ostatně jinak by to ani nešlo. Kempy byly v sezoně v parcích obsazené a bez předchozí rezervace nebylo možné najít místo. Servis byl k dispozici v národních parcích, na dálnici, nebo jsme využívali mapy různých aplikaci.

Jardaklidek 26. December 2016 8553 přečtení 13 komentářů 0 hodnocení Tisk

13 komentářů

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • vcat
    vcat
    paráda,tiše závidimp)
    - 26.12.2016 20:29
    • K
      Kratas68
      Dobry den, moc dekujeme za vyborny prispevek. Protoze resime stejny trip, chtel jsem se zeptat na jednu vec.
      Motorhome Republic je podle mych informaci jen vyhledavac a zprostredkovatel pronajmu od ruznych pujcoven. Nedari se nam najit pronajem s neomezenym najezdem a vsude chteji 28 centu za mili. Nemel by jste nahodou kontakt primo na pujcovnu /adresa?/, ze ktere jste bydlika pronajimal?
      A pak - jak dlouho dopredu jste vuz rezervoval?
      Diky moc a zdravim
      Martin Kratky
      - 28.12.2016 13:00
      • Jardaklidek
        Jardaklidek
        Dobrý den,
        máte pravdu Motorhome Republic byl jen zprostředkovatel, ale i na jejich stránkách je možnost dokoupit Unlimited Mileage upgrade. Schválně jsem tam namátkou vlezl a nic se nezměnilo, ta možnost dokoupit si míle

        Auto jsem si rezervoval začátkem října. Chce si to s tím trochu vyhrát, protože auto jsem si půjčil poslední den, kdy bylo možné platit sazbu vedlejší sezony, přestože výlet proběhl v sezoně. Termín o den později, půjčení vozu, již znamenal rozdíl 10 000 kč.
        - 28.12.2016 22:30
        • Jardaklidek
          Jardaklidek
          http://rvrentalsa...
          Reference number:
          Vehicle Name: C25 Class C Motorhome
          Rental Company: Sunshine RV
          - 28.12.2016 22:32
          • Jardaklidek
            Jardaklidek
            Adresa naší půjčovny je 5623 John Muir Dr, Newark, CA 94560, Spojené státy americké
            Nicméně klikněte na výše uvedený link v příspěvku 4 a tam si můžete, tak jako já rezervovat auto, ale předem nanečisto, ať si propočítáte různé varianty, dá se na tom ušetřit.
            - 28.12.2016 22:38
            • Jardaklidek
              Jardaklidek
              Zde ještě pár fotek z cesty i když zde do místního alba jsem taky něco dal. http://jardaklide...ta_po_USA/
              - 28.12.2016 22:41
              • K
                Kratas68
                Diky za vycerpavajici informace.... Je videt, ze jste si to uziliSmile
                Zdravim M. K.
                - 07.01.2017 00:24
                • Mikey
                  Mikey
                  Přesně tohle je mj sen. Díky za inspiraci a užitečné informace Smile
                  - 07.01.2017 13:28
                  • Jardaklidek
                    Jardaklidek
                    Ano, cestu jsme si užili a už uvažujeme o pokračování. Mohu doporučit, stojí to za to.
                    - 07.01.2017 23:32
                    • L
                      lifetec
                      Ahoj Jardo,každopádně se přikláním k poděkování za úžasné ponoření do snu asi hodně cestovatelů.Nicméně taky jsem úplně stejně jako ty tzv. Elév či neználek v tak velkému a složitému snu. Byla by šance získat více info i s detaily,které jak píšeš razantně ovlivní i ekonomickou stránku celého výletu.A než prohýřit neznalostí raději utratit za zážitky .Díky RomanSmile
                      - 12.02.2017 19:21
                      • W
                        Wronci
                        Ahojte cestovatelé, moc pěkný zápis cestovatelů kteří projeli kus světa. Chtěl bych zároveň poprosit na můj mail tomwr@seznam.cz Jestli máš nějaký podrobnější popis trasy jak si to plánoval a jestli třeba i nějaký zběžný rozpočet cesty. Mám v plánu něco podobného a tohle to by mohlo být velice dobrým návodem. Díky moc a hodně šťastných kilometrů na cestách
                        - 20.02.2017 20:01
                        • V
                          VladimirC
                          Ahoj. Chystáme se do nár. parků příští rok.
                          Plánovali jsme větší auto a přespání ve stanu v kempech.
                          Obytné auto se nám zdálo moc nákladné. Ale podle Vašeho popisu by to byla varianta. Jen by mě zajímalo kolik asi tak stojí kempy a jestli je možné občas zůstat na přespání mimo kemp. Díky Vladimír
                          - 19.09.2017 15:33
                          • M
                            mmmar
                            Ahoj krásný popis a návod jak to zrealizovat, což se zrovna hodí. Taky plánuji cestu do USA se zapůjčením obytky. Chci se zeptat jestli jste si u zapůjčení připlácel různá připojištění co nabízejí, nebo je to zbytečné. Díky za odpověď.
                            - 21.11.2017 21:12

                            Hodnocení je k dispozici pouze členům.

                            Prosím Přihlásit se nebo Registrace volit.
                            Skvělý! (0)0 %
                            Velmi dobrý (0)0 %
                            Dobrý (0)0 %
                            Průměrný (0)0 %
                            Špatný (0)0 %

                            Copyright © 2023

                            Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
                            Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

                            Theme by PHP Fusion Inc
                            42,724,410 unikátních návštěv | Vygenerované za: 4.39641 sekund | Průměrně za: 4.39641 (0) sekund | Dotazy: 66 | Použitá paměť: 1.76MB/4MB