Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Články: Akce Graubinden - leden 2016 - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:
Články

Akce Graubinden - leden 2016

Tak opět po dvou letech se chystáme do našeho oblíbeného Švýcarska



Akce Graubinden - leden 2016
Tak opět po dvou letech se chystáme do našeho oblíbeného Švýcarska. Lyžování ve Švýcarsku má trochu jinou atmosféru než známe z Rakouska nebo Itálie a samozřejmě je i cenově trochu náročnější. Takže plánujeme návrat po 7 letech do středisek Laax-Flims, Arosa a Lenzerheide. Z Domažlic odjíždíme v sobotu 23.1.2016 ráno. Celý týden byly silné mrazy, takže jsme se těšili na pravý zimní víkend, ale po rychlém oteplení odjíždíme skoro za deště. Ještě také chceme do konce ledna využít švýcarskou dálniční známku, kterou máme z loňska z naší návštěvy v italské Cervinii.
Po trase Domažlice – Regensburg – Mnichov – Lindau – Bregenz – Chur přijíždíme do střediska Laax. Zde už víme kde budeme nocovat – parkoviště 46.8127331N, 9.2636161E. Je zde několik aut, dokonce i starší obytné auto a hlavně žádný zákaz nočního parkování . Po večeři se jdeme ještě projít a navštěvujeme Bunkr Bar, který je hned vedle parkoviště. Dáváme si švýcarské pivo Calanda a seznamujeme se servírkami, které jsou ovšem ze spřáteleného Slovenska !!!

 

Neděle 24.1.2016

Probouzíme se do nedělního rána, na parkovišti je klid. Po snídani se přesunujeme jen kousek ke spodní stanici lanovek Murschetg. Tady je jen podzemní parkoviště, ale dle značky má výšku 4 m, takže s vjezdem obytného auta není žádný problém. Na pokyn obsluhy parkujeme mezi většími auty, abychom moc nepřekáželi. Rychle tedy do lyžařského a k pokladně a na první lanovku. Dopoledne chceme projet oblast Vorab Gletscheru. Je to ve výšce téměř 3000 m, takže tady docela fouká a zdá se pěkná zima. Na oběd se vracíme do auta, ale parkování v podzemním parkovišti nás nutí jen se rychle najíst a opět zpět ven lyžovat. Odpoledne tedy jezdíme až do oblasti Flims. Sjezdovky jsou zde spíše modročervené a více pohodové. Vzpomínáme na divoký sjezd z vrcholu Casons před 7 lety, lanovka na tento vrchol je již zrušena. Lyžujeme asi do 15.30 a pak se vracíme do auta. Co se týče sněhu, i zde se projevuje celkový nedostatek přírodního sněhu, takže některé sjezdovky závislé jen na přírodním sněhu jsou uzavřené, v provozu jsou hlavně sjezdovky níže položené, které mají zasněžování. Z podzemního parkoviště vyjíždíme co nejdříve, máme toho šera plné zuby, to však netušíme, že za několik minut budeme opět stát v tunelu, kde řidič autobusu opravuje kolo, takže kolona popojíždí v tunelu. Ale nevadí, míříme do Arosy, dalšího střediska dle našeho plánu. Čeká nás cca 30 km, ale 360 zatáček!!!
Projíždíme Churem – hlavním městem Graubindenu a cesta do Arosy ihned nabírá výšku. Je to opravdu náročné pro řidiče, protože na silnici není snad jeden rovný úsek.

 

Cestou je vidět osvětlený železniční most na trase z Churu do Arosy. Přijíždíme do Arosy večer kolem 20.00. Do tohoto střediska je zákaz vjezdu mezi 24.00.- 6.00 pro auta!! V Arose je zákaz solení silnic, takže se jezdí po krásných bílých silnicích. Noc plánujeme v místním kempu 46.7751989N, 9.6745575E, je téměř v centru Arosy, pěšky na hlavní třídu cca 10 minut. Silnice do kempu se klikatí městskými uličkami a je hodně z kopce. Na odbočce do kempu je značka „jen se sněhovými řetězy“. Jsou opravdu nutné, takže je nasazujeme ještě večer při příjezdu do kempu. Je celkem teplo, na silnici klid a světlo od lamp, takže řetězy dáváme celkem v pohodě. V kempu stojí dvě obytná auta (Němci). Na recepci už nikdo není, takže parkujeme bez problému. Je zde možnost teplé sprchy za 0,5 CHF. Dáváme si večeři a jdeme na pivo. Romantiku zasněžené silnice podtrhuje několik koňských saní s rolničkami. Vracíme se do auta a usínáme s odbíjením hodin na místním kostele.

Kemp v Arose

Lanovka Arosa – Lenzerheide

Parkování u lanovky v Arose

Pondělí 25.1.2016
Probouzíme se opět s hodinami na kostele, na recepci v kempu nikdo není, takže po snídani odjíždíme. Řetězy jsou opravdu nutné, protože silnice je hodně do kopce a zatáčky jsou poměrně ostré. Řetězy necháváme na autě až na parkoviště u lanovky Hörnli-Express, kde budeme celý den parkovat. Stojíme u lanovky, takže ideální poloha. Dopoledne lyžujeme v oblasti Hörnli a Weisshorn. Sjezdovky jsou zde spíše modročervené, široké, upravené, ale také ne všechny jsou otevřené, hlavně ty, které nemají zasněžování. Počasí je ale jako na objednávku – azuro, obloha bez jediného mráčku. Oběd v autě si opravdu užíváme, svítí sluníčko a z auta koukáme na okolní hory. Po obědě jedeme vyzkoušet propojovací lanovku mezi Arosou a Lenzerheide. Bez jediné podpěry překonává údolí a my tedy lyžujeme z vrcholu Urdenfürgggli až do oblasti Parpan. Jsou zde poctivé červené sjezdovky – opravdu náročné lyžování. Začínáme cítit únavu a tak se vracíme opět novou lanovkou zpět do Arosy, kde jedeme modrou sjezdovkou, která končí u nádraží a skibusem se vracíme k autu. Dáváme kávu a vyrážíme, opět nás čeká 360 zatáček na cestě do Churu. Dále pak do Lenzerheide je již široká silnice cca 20 km celkem pohodové jízdy. V Lenzerheide nacházíme prázdné parkoviště u vleku Valbela 46.7477375N, 9.5542378E. Parkujeme v rohu parkoviště, takže auto není skoro od silnice vidět. Děláme si večeři a tentokrát jdeme brzo spát.


Úterý 26.1.2016

Ráno popojedeme cca 500 m přímo na parkoviště u vleku. Od parkoviště je jako první vlek – kotva, je málo sněhu, takže docela náročný výjezd. Ve vyšších polohách jsou již sedačkové lanovky. Lyžujeme na kopcích Piz Scalottas, Piz Danis a Lavoz. Sjezdovky jsou zde opět poctivé červené. Spodní partie jsou ale opět někde málo zasněžené. Na oběd se vracíme do auta a po obědě opět na lyže. Míříme směrem na Churwalden, sjezdovka z Stätz Damiez do Churwaldenu je ale uzavřena, takže musíme novou kabinovou lanovkou – velmi moderní lanovka s koženkovými sedačkami. Z lanovky je vidět karavanový kemp v Churwaldenu, kde je také bobová dráha. Míříme na sjezdovku Windegga. Spodní část je ale opět kvůli nedostatku sněhu uzavřena, takže jezdí jen horní partie a to pouze modrá sjezdovka. Vršek je dobrý, ale spodní část je jízda mezi trávou a hlínou. Čas utíká rychle a tak se vracíme už do auta. Je čas vyrazit na zpáteční cestu. V Churu najíždíme na dálnici a po celkem klidné trase přes Bregenz – Lindau – Mnichov přijíždíme domů kolem 22.00.
Třídení výlet do Švýcarska se opravdu vydařil a v nás opět zůstává několik nezapomenutelných zážitků s naším obytným autem.

Parkování v Lenzerheide

 

perlic 01. February 2016 3613 přečtení 1 komentář 0 hodnocení Tisk

1 komentář

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • P
    perlic
    Několik fotek jsem přidal do galerie -
    Akce Graubinden - leden 2016.
    perlic
    - 01.02.2016 23:26

    Hodnocení je k dispozici pouze členům.

    Prosím Přihlásit se nebo Registrace volit.
    Skvělý! (0)0 %
    Velmi dobrý (0)0 %
    Dobrý (0)0 %
    Průměrný (0)0 %
    Špatný (0)0 %

    Copyright © 2023

    Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
    Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

    Theme by PHP Fusion Inc
    44,051,484 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.19042 sekund | Průměrně za: 0.19042 (0) sekund | Dotazy: 50 | Použitá paměť: 1.53MB/2MB