Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Články: JAK TRÁVIT V DŮCHODU CELOU ZIMU U MOŘE - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:
Články

JAK TRÁVIT V DŮCHODU CELOU ZIMU U MOŘE

aneb „Karavanisté penzisté či rentiéři pojeďte na celou zimu k moři do jižního Španělska!“ Šest zim jsem strávil u španělského moře. I můj malý český důchod 8 tis. korun mi tam stačí ke krásnému životu bez odříkání. Jediné, co mi tam na jihu Španělska moc chybí, je československá komunita. Ostatní západní důchodci jsou tam bohatě zastoupeni.

aneb „Karavanisté penzisté nebo rentiéři pojeďte na celou zimu k moři do jižního Španělska!“

Šest zim jsem strávil u španělského moře. I můj malý český důchod 8 tis. korun mi tam stačí ke krásnému životu bez odříkání. Jediné, co mi tam na jihu Španělska moc chybí, je československá komunita. Ostatní západní důchodci jsou tam bohatě zastoupeni.

Co je k tomu třeba:

-          Karavan či auto s obytným přívěsem

-          Bankovní platební karta, na kterou si necháte zasílat penzi

-          Platný evropský průkaz zdravotního pojištění, který zaručuje bezplatné ošetření a základní zdravotní péči po celé EU

-          Držitelé platební karty se za 300 Kč ročně mohou připojistit na nadstandardní léčbu včetně operace


Všechny ceny a životní náklady jsou cestou přes Itálii i Francii přibližně stejné jako v Čechách. Maximální rozdíl je 10%, mnohdy i 10% mínus.  Nafta a plyn je ve Španělsku ze všech zemí EU nejlevnější.  Cesta na jih Španělska je asi 2500 km. Jediným zvýšeným nákladem na zimní pobyt u moře je tedy palivo.

Letos se takto chystám strávit společně s přítelkyní již sedmou zimu. Nejlépe je vyjet koncem září – celý říjen a listopad je stále 25 stupňů teplota moře i vzduchu. Po zbytek pobytu – od prosince do března  - neklesá teplota pod 15 stupňů a 85-90% dni je slunečných.


S mojí penzí se tam dá velmi dobře vyjít. Režie takového života je tak nízká, že se v ničem, a hlavně v dobrém jídle, nemusíme omezovat ani my ani náš malý pes. Navíc je tam takový přebytek pomerančů, mandarinek, hroznového vína, avokáda i např. ledového salátu, že část úrody zůstává nesklizená v sadech a nikdo z místních obyvatel vám nebrání v samosběru. Kvalita čerstvě utrženého ovoce je nesrovnatelná s tím, co se do Čech dováží.


Zatímco většina českých důchodců tráví zimy v čekárnách ordinací s následky nachlazení, my chodíme celou zimu opálení, v šortkách a sandálech a ušetříme za léky.

Trasa: Rozvadov, Mnichov, Innsbruck, Bolzano, Trento. První delší zastávka – jezero v Itálii – Lago de Garda – Toscolano Maderno, pak k moři na Francouzskou riviéru, kde se nikde, kromě St. Tropez,  neplatí za parkování. Jedeme dál podél pobřeží San Remo, Monte-Carlo, Cannes, Ste Maxime – tam se dá pár dní odpočinout na parkovišti přímo na pláži.

 

Další zastávka je v Séte, kde je parkoviště pro obytná auta. Pak už přejíždíme do Španělska. Krásná zastávka je u města Xabia –pláž la Granadella a la Vila Joiosa, Santa Pola, la Marina. La Manga – malé moře, kde je o 5 stupňů teplejší voda než ve velkém. Dále Aquilas na hranicích Andalusie, kde je nejtepleji.  Nejhezčí pláž se jmenuje Higuerica , tam pobýváme nejdéle. Kolem Vánoc jedeme do Santa Fe u Granady, kde je přírodní termální bazén – vše zdarma, včetně parkování, 40 stupňů léčivá voda.

Zpět opět do Aguilas, kde pobýváme až do dubna - podle českého počasí, dokud není v Čechách teplo i v noci.


Tímto způsobem tráví zimy mnoho evropských důchodců. Jsou tam zastoupeny všechny národy, nejvíce Němci, Angličané,  Holanďané a Francouzi, kteří jezdí až do Maroka.

Všude se dá volně kempovat přímo na pláži, i přesto že tam jsou BU BU cedule a denně tam jezdí policie kontrolovat pláž - stará se o naši bezpečnost, nikdy nás nekontrolovala.


Pitná voda se dá načerpat kdekoliv u benzínek i po zavírací době. Cena plynu je obdobná té naší a španělská plynová láhev se dá vypůjčit a vrátit také na kterékoli čerpací stanici.

Nabízím své šestileté zkušenosti se zimním pobytem ve Španělsku, kde jsou všude milí a usměvaví lidé. Chybí nám však česká či slovenská komunita. Společně s přítelkyní hledáme parťáky na zimu 2011-2012. Jsem stále na mobilu: 602433431. Těšíme se na nová setkání.

 

oldrich kacha 10. July 2011 24265 přečtení 21 komentářů 0 hodnocení Tisk

21 komentářů

Zanechat komentář

Přihlaste se, abyste mohli zveřejnit komentář.
  • Z
    zafirka
    Jo chystáme se tam příští zimu, rádi bychom byli, kdyby s námi jel někdo zkušený
    - 27.09.2018 17:38

    Hodnocení je k dispozici pouze členům.

    Prosím Přihlásit se nebo Registrace volit.
    Skvělý! (0)0 %
    Velmi dobrý (0)0 %
    Dobrý (0)0 %
    Průměrný (0)0 %
    Špatný (0)0 %

    Copyright © 2023

    Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
    Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

    Theme by PHP Fusion Inc
    43,891,788 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.14430 sekund | Průměrně za: 0.1443 (0) sekund | Dotazy: 48 | Použitá paměť: 1.58MB/2MB