Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Aby chladnička chladila, i když pálí slunce: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Aby chladnička chladila, i když pálí slunce

Poslední aktualizace před 1 rok
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj všem. Ve svém příspěvku #99 jsem nedopatřením zkomolil jméno Gustavu Robertovi Kirchhofovi, který vyřešil v r. 1847 svým 1. zákonem (citován výše v mém příspěvku) a 2. zákonem (Součet proudů v uzlu rovná se nule), jak to s tou elektrikou, když si různě teče, kolikrát i tam, kde nemá, vlastně je. Tyto jednoduché zákony (o to to dalo víc práce zjistit, že je to skutečně pravda) se používají stále hojně např. při výpočtech jak a co, když třeba v obci (městě) je několik přípojek VN (transformátory), a všechny jsou spojeny kolem dokola do jednoho okruhu. a "nehádá se to". Ta elektrika je opravdu zajímavá. Čáo, Pepa
konvlastakonvlastaČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Doskocil napsal:

Ahoj všem. Je pravda, že absorbční aparatura musí být pro správný provoz vyrovnaná. Je to proto, aby fungoval oběh čpavkové vody z varníku (vypuzovače) do absorberu a tím byl umožněn oběh čpavku, který je chladivem (chladicím mediem). Čpavek je pak vypuzován z varníku, pokračuje do srážníku, kde zkapalní, jako kapalina natéká do výparníku - je to to, co vidíme, že namrzá, a jako plyn se vstřebává do chudé čpavkové vody v absorberu.
Při převozu je také pravda, že chladicí aparatura není vodorovně ani vteřinu, ale neustálé "hrkání" při jízdě umožní, že mezi varníkem (jinak vypuzovačem) a absorberem je oběh čpavkové vody naprosto funkční.
Stává se (1 % případů), kdy se aparatururu podaří ve výrobním závodě namontovat trošičku nakřivo,(předešlý den dělníci relaxovali v hospodě), pak rovina chladničky (a přívěsu) není totožná s rovinou aparatury a je potřeba zkusit, jestli aparatura nezačne chladit při vychýlení vpravo, nebo vlevo, ale to se nepozná za 15 minut, jako u kompresorového systemu - ten ale nemusí být vyvážený - ale za 3 - 4 hodiny.
Co se týká převracení aparatury, potažmo celé chladničky, tak je potřeba chladničku obracet po 1,5 minutových intervalech alespoň 30x na hlavu a zpět, aby se vymyl termosifon od usazenin, prosté obrácení nemusí být zcela účinné. Doporučuji si přečíst můj článek "Absorbční aparatura".
Na doplnění - je to ale odborné názvosloví, nic to neovlivní - absorbce je vstřebávání plynu do kapaliny,
absorpce je vstřebávání plynu do pevné látky. Takové aparatury také byly, ale pro značné nevýhody se neujaly pro praktické použití.
Napsal Doskočil, chlaďař ve výslužbě.:r


Zdravím všechny karavanisty a ty co mají problém s chladičkami, zvláště!
Jen pro upřesnění postupu při poslední záchraně - obracení chladničky po 1,5 minutových intervalech.
Myslí se to tak, že ji obrátím na hlavu a počkám 1,5 minuty a nebo, že ji dám na hlavu a hned zpět na nohy a zde počkám mezi jedotlivými obraty té 1,5 minuty?
děkuji za upřesnění
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj všem. Absorbční chladicí aparatura s inertním plynem dle Ericha fon Platena (jsou i jiné absorbční chl. systémy) je výrobně velmi laciná a jednoduchá, neboť neobsahuje žádné pohyblivé díly, je to z trubek a trubiček posvařovaný celek, která se pak naplní třemi komponenty v naprosto přesném množství, a to vodou, plynným čpavkem a asi na 35 barů se dotlačí vodíkem. Absorbční chladničky pro domácnost byly cenově pod 50% ceny kompresorových. Vše je dopodrobna vysvětleno zde v mém článku, který jsem pro členy napsal již před lety. Protože je aparatura jednoduchá, tak je málo možností poruch. V první řadě je to porucha vytápění aparatury, tu lze odstranit velmi snadno.
Neodstranitelnou poruchou je ztráta těsnosti, ale zdá se, že v současné době jsou k dispozici takové technologie svařování a následných zkoušek těsnosti před naplněním, že k této závadě již vůbec nedochází. Při ztrátě těsnosti je cítit čpavek. Další, kolikrát velmi těžce odstranitelnou závadou je ucpání, nebo jen přiucpání místa aparatury, které se nazývá termosifon. je to nejužší místo (trubička) v aparatuře. Je možno se pokusit o vymytí nečistot z této jediné tenké trubičky několikakerým otáčením aparatury (=celé chladničky) na "hlavu" a zpět na nožky, otáčení se provede vždy, když to v aparatuře přestane bublat, tzn., že všechna voda přetekla do nyní spodní části po převrácení. Je to jen pokus, pokaždé se to nemusí podařit. Pomůže také při převracení poklep trubičky, která vede od sběrače (takové té nádržky) ke spodní části varníku (u hořáčku). Protože je to jen pokus, tak je dobré věnovat tomu maximum, a kdo převrátí aparaturu 60x, tak má větší naději na úspěch proti tomu, kdo ji obrátí jen 30x. Z popisu je vám všem snad již konečně jasné, že pouhé otočení chladničky na hlavu a ponechání v klidu dny, týdny, měsíce nic neřeší, jak někteří naši členové "znalci" doporučují. Po skončení procedury převracení po postavení do funkční polohy jsou všechny náplně v aparatuře na svém místě již po jedné minutě, i dříve. Takže stačí vyrovnat, uvést do provozu vytápění aparatury a po třech hodinách již je možné vidět výsledek našeho snažení. Ucpávání může být zapříčeněno přehříváním aparatury, proto zde každému vyvracím omezování kondenzace (zkapalňování) chladiva montováním nesmyslných termostatů na srážník, které kondenzaci omezují vypínáním ventilátorků. Jen prosím vás, nepřevracejte kompresorové chlazení, můžete nenávratně poškodit kompresor. Čáo, Pepa, chladírenský mechanik v důchodu.
Upravil Doskocil dne 05.05.2017 12:33, před 7 let
konvlastakonvlastaČlen
Přidáno před 7 let
Díky za perfektní vysvětlení a instuktáž, kéž by to teď pomohlo :-)

Vlasta
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj, ještě varování před převracením kompresorového chlazení - kompresorový chladicí okruh žádný termosifon nemá, natož, aby se ucpal (když tam není). Takže převrácením poruchu kompresorového chl. okruhu neodstraníte, navíc většinou dojde k vyvlečení kompresoru z pružin, na kterých je v té bakuli zavěšen, aby se nepřenášel hluk chodu kompresoru do ostatních částí aparatury a chladnička běžela potichu. Pokud dojde k vyvlečení z pružin, tak po spuštění hřídelka olejového tlakového čerpadla mazání brousí o dno bakule (tlakové nádoby, kde je kompresor umístěn), řve to a vypíná nadproudová ochrana kompresoru, a chladnička se buď vyhodí celá, nebo se nechá vyměnit kompresor, což ale výjde úplně nastejno. Komu se z nejasných důvodů při převrácení kompresorovky nepodařilo vyvléct kompresor, tak ať to už podruhé nezkouší, podruhé se to už určitě povede. Čáo, Pepa
David StieberDavid StieberČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj bydlíkáři,

tak jsem namontoval větráček a učinil v tomto parném počasí "pokus". Zde pár údajů, třeba někomu pomůžou...
Elektrolux 30 let mladý :-D

Cladnička zapnuta v pondělí v 18:30 bez větráku, na 220 V, osazena 4 teplotní čidla - mrazák, chladnička, vařič nad chladničkou, uvnitř bydlíku. Průběžně kontrolována teplota, druhý den znovu s již zapnutým větrákem a třetí den s vypnutou chladničkou a naloženou eutektickým ledem (modré chladící vložky).

Teploty uváděny v pořadí: Bydlík, deska sporáku, mrazák, chladnička

18:30 hod - všude +28°C 18:30 hod (Zapnutí bez větráku)
20:20 hod 28°, 30°, 4°, 26°
21:40 hod 27°, 29°, -6°, 21°
05:30 hod 17°, 19°, -19°, 5°
16:15 hod 34°, 35°, -4°, 23°

Zapnut větráček v 16:16
17:40 hod 33°, 34°, -8°, 21°
18:40 hod 32°, 34°, -9°, 19°
22:10 hod 28°, 29°, -13°, 15°
05:45 hod 19°, 21°, -21°, 4°
16:40 hod 32°, 33°, -12°, 15°

Vypnuta lednička, vložen eutektický led v 16:41
Měřeno v pořadí uvnitř bydlíku, chladnička
16:42 hod 32°, 15°
20:00 hod 29°, 15°
17:00 hod 34°, 13° (ano je to opravdu druhý den odpoledne - po více jak 24 hodinách a teplota ještě klesla)


Toliko měření.
Za mě: funguje to!!!

Děkuji všem moudrým a zkušeným za info zde na fóru.
David+Jarka+Michalka
Dethleffs+Duster
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 7 let
Tak se také podělím o své zkušenosti. V ČR ( za nižších teplot ) chodila lednice krásně až jsem musel ubírat na chlazení. Po příjezdu do Řecka ( 28 - 32° C ) se mi zdálo, že lednice málo chladí. Po přečtení celého vlákna jsem demontoval horní mřížku a světe div se pivo je teď orosené jak má být. Nemusel jsem ani montovat ventilátory, ale věřím, že s nimi by to chladilo ještě lépe.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 7 let
Demontáž mřížky může určitě pomoct.
Měnil jsem na jaře původní mřížky (stáří cca 24 let) za nové a přišlo mi, že lednice nějak málo chladí. Když jsem je porovnal s původníma, tak jsem zjistil, že jak tam jsou speciální vzducholamy (aby se dovnitř s větrem nemohla dostat i voda při dešti), tak je to dobře vyřešené povětrnostně, ale větrací plocha mřížky je poloviční. Takže jsem mřižky soundal a ruční frézkou odstranil zadní vodorovnou plochu v každém průduchu (piplačka asi na hodinu pro obě mřížky a to jsem použil ruční frézku) a teď už to větrá pěkně.
dcpajadcpajaČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj, narazil jsem teď na jiný problém. V lednici mi přetékal kondenzát. Zjistil jsem, ře PVC hadička pro odtok do plastové misky vedle hořáku je na konci utěsněná plastovým špuntem bez dírky. Je to správně? Předpokládám, že kondenzát tou hadičkou má odtékat a z misky se odpařovat. Díky.Pavel
pachtapachtaČlen
Přidáno před 7 let
Stejně to mám doma u lednice kondenzát odtéká do misky u kompresoru a tam se odpařuje zrovna dnes jsme to řešili ty tam máš špunt nám do odtoku zapadl lístek od salátu a lednice byla plná vody.Minule jsem psal o úpravě mřížky k lednici celý týden sem testoval funkci lednice se zavřenou a odklopenou mřížkou a nevěříl vlastním očím jaký to byl rozdíl venku 30°C a musel jsem stahovat výkon na polovic jinak všechna zelenina vedle výparníku byla namrzlá.
Hanka a Pavel
dcpajadcpajaČlen
Přidáno před 7 let
Pavle díky, logicky jsem to takto předpokládal
mirdavmirdavČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

David Stieber napsal:

Teploty uváděny v pořadí: Bydlík, deska sporáku, mrazák, chladnička

18:30 hod - všude +28°C 18:30 hod (Zapnutí bez větráku)
20:20 hod 28°, 30°, 4°, 26°
21:40 hod 27°, 29°, -6°, 21°
05:30 hod 17°, 19°, -19°, 5°
16:15 hod 34°, 35°, -4°, 23°

Zapnut větráček v 16:16
17:40 hod 33°, 34°, -8°, 21°
18:40 hod 32°, 34°, -9°, 19°
22:10 hod 28°, 29°, -13°, 15°
05:45 hod 19°, 21°, -21°, 4°
16:40 hod 32°, 33°, -12°, 15°



Překvapil mne obrovský rozdíl mražáček / lednička.
Za chvilku (2 dny) startuji, to je nejlepší čas na úpravy, pokud je děláte v tlaku, musíte to dodělat :D, proto jsem zaventilátoroval taktéž, teď měřím teploty a mražáček -16, lednička na poslední drátěné mřížce dole +8. Ten plus se mi tak nějak zdá hodně, ne? Kolega Pepa Doskočil výše zmínil, že co je nad 2 stupně je moc... :D Jinak ventilátory super, ale to je zmíněno mnohokrát, takže také díky za tip a rady.
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj všem. Měli bychom si uvědomit, - to je laikům dokonale skryto, - že absorbční chladicí aparatura v těchto chladničkách má jen čtvrtinový chladicí výkon (a šestinásobnou spotřebu energie) oproti stejným chladničkám kompresorovým. Pokud je absorbční aparatura vyhřívaná plynem, tak ta velká spotřeba tolik nebolí. Problémem ale zůstává doslova malý chladicí výkon, a ten se projeví při obratu zboží. Co to znamená česky? Jednoduše si vezmu z chladničky dvě studená piva a na jejich místo dám dvě piva teplá. A to představuje takovou tepelnou zátěž, kterou musí chladicí zařízení vyčerpat a zmařit do okolního, (bez ventilátorů horkého vzduchu v prostoru aparatury, který ještě dále snižuje výkon), že se to projeví velkým nárůstem teploty uvnitř chladničky. S tím se nedá vůbec nic dělat, je to vlastnost těchto absorbčních aparatur (přesné určení s inertním plynem), protože jsou i jiné absobční systémy, bohužel, na takové chladničky nepoužitelné. Vždycky je něco za něco, to něco je, že pro provoz takové chladničky nepotřebujeme nutně elektrický proud.
Čáo, Pepa, chladírenský mechanik v penzi
mirdavmirdavČlen
Přidáno před 7 let
Tedy zbývají tři možnosti:
- z důvodu mizerné výměny tepla vrazit jeden ventilátorek dovnitř aby ovíval plechy chladiče (to je pěkná blbost... :D )
- nechat otevřený mražáček aby se více chladu dostalo do ledničky (tohle chci ráno vyzkoušet)
- smířit se se současným stavem a basta :) (konečné stádium kde to zůstane)

Jinak Pepo díky za názor a pomoc, tušil jsem to takto. Jen pro info, chtěl jsem to před dovolenou otestovat, ještě je lednička prázdná. Ládovat se bude ve čtvrtek :D
pedapedaČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

konvlasta napsal:

Citovat

Doskocil napsal:

Ahoj všem. Je pravda, že absorbční aparatura musí být pro správný provoz vyrovnaná. Je to proto, aby fungoval oběh čpavkové vody z varníku (vypuzovače) do absorberu a tím byl umožněn oběh čpavku, který je chladivem (chladicím mediem). Čpavek je pak vypuzován z varníku, pokračuje do srážníku, kde zkapalní, jako kapalina natéká do výparníku - je to to, co vidíme, že namrzá, a jako plyn se vstřebává do chudé čpavkové vody v absorberu.
Při převozu je také pravda, že chladicí aparatura není vodorovně ani vteřinu, ale neustálé "hrkání" při jízdě umožní, že mezi varníkem (jinak vypuzovačem) a absorberem je oběh čpavkové vody naprosto funkční.
Stává se (1 % případů), kdy se aparatururu podaří ve výrobním závodě namontovat trošičku nakřivo,(předešlý den dělníci relaxovali v hospodě), pak rovina chladničky (a přívěsu) není totožná s rovinou aparatury a je potřeba zkusit, jestli aparatura nezačne chladit při vychýlení vpravo, nebo vlevo, ale to se nepozná za 15 minut, jako u kompresorového systemu - ten ale nemusí být vyvážený - ale za 3 - 4 hodiny.
Co se týká převracení aparatury, potažmo celé chladničky, tak je potřeba chladničku obracet po 1,5 minutových intervalech alespoň 30x na hlavu a zpět, aby se vymyl termosifon od usazenin, prosté obrácení nemusí být zcela účinné. Doporučuji si přečíst můj článek "Absorbční aparatura".
Na doplnění - je to ale odborné názvosloví, nic to neovlivní - absorbce je vstřebávání plynu do kapaliny,
absorpce je vstřebávání plynu do pevné látky. Takové aparatury také byly, ale pro značné nevýhody se neujaly pro praktické použití.
Napsal Doskočil, chlaďař ve výslužbě.:r


Zdravím všechny karavanisty a ty co mají problém s chladičkami, zvláště!
Jen pro upřesnění postupu při poslední záchraně - obracení chladničky po 1,5 minutových intervalech.
Myslí se to tak, že ji obrátím na hlavu a počkám 1,5 minuty a nebo, že ji dám na hlavu a hned zpět na nohy a zde počkám mezi jedotlivými obraty té 1,5 minuty?
děkuji za upřesnění



Jak kdy, jak kde ....

Nám nešla po odjezdu z domova skoro čtyři dny..no šla, ale nechladila, takže skoro vše vyhodit-hlavně z mrazáku...
Ve 23:00 jsem jí (stáří lednice 1,5 roku!!!) otočil vzhůru nohama v kempu v Rize a ráno v 8:00 zpět na nohy jak patří-zapojil-naládoval-odešel do města a v 17:00 odpoledne (běžela na 220V) tam v mrazáku bylo cca. -8 a lednice někde okolo 5.
Otáčení bohužel pomáhá...:-(
tomasboktomasbokČlen
Přidáno před 7 let
Napište prosím jaký použít ventilátor na odvod tepla z chladničky, nebo co používáte vy. Když jsem se díval, aby byl tichý a účinný, tak co třeba toto: https://www.alfa.cz/product.php?eid=1...0BU0CK37MM.
LAIKA X710R
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj. Citát:
Ve 23:00 jsem jí (stáří lednice 1,5 roku!!Wink otočil vzhůru nohama v kempu v Rize a ráno v 8:00 zpět na nohy jak patří-zapojil-naládoval-odešel do města a v 17:00 odpoledne (běžela na 220V) tam v mrazáku bylo cca. -8 a lednice někde okolo 5.
Otáčení bohužel pomáhá...:-(
""""""
Tak to máš obrovskou kliku, že za jedno otočení se smítko z vnitřní koroze vyplavilo z termosifonu. Je Ti jasné (doufám), že po celou noc, co chladnička byla v klidu, i když vzhůru nohama, tak se vůbec nic nedělo? Je potřeba, aby v oblasti termosifonu byl pohyb kapaliny - čpavkové vody - neustále tam a zpět. Termosifon takovým polovičatým propláchnutím se ale pomaloučku ucpává, nečistoty mají tužší konzistenci, až dojde k tomu, že se termosifon zabetonuje tak, že nepomůže ani 100x obracet, a nepomohla by ani svěcená voda.
Po převrácení to aparatuře po snad 30 sec. přestává bublat, tak se může otočit do jiné krajní polohy, tj. zpět na nohy. Až si myslíme, že už by to převracení mohlo skončit, protože nás bolí celé tělo, tak chladničku postavíme na nohy a do jedné minuty jsou všechny komponenty náplně na svých místech, stačí mezitím vyrovnat a zkusit. Opakuji již posté: převrátit chladničku a nechat ji tak dny, týdny, měsíce, roky nic neřeší, musí být pohyb kapaliny tam a zpět v oblasti umístění termosifonu. A pak se nedivte, že se občas naseru, když sem někdo po určité době napíše stokrát vyvrácené bláboly!!
Čáo, Pepa, chladírenský mechanik na penzi
Pardon, pochopil jsem to zprvu tak, že chladnička byla celý den až do těch 17 hod. převrácená. Tentokrát pomohlo jedno převrácení, jindy nepomůže převrátit 50x. Ty nečistoty v té aparatuře ale zůstanou, je otázka času, kdy se všechny sejdou zase v tom termosifonu. Nečistoty vznikají hlavně z koroze při výrobě - svařování, kdy svářeč/ svářečka nezpozoruje včas, že je přívod ochranného netečného plynu do trubiček budoucí aparatury nefunční. Znovu čáo, Pepa
bodacbodacČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj.

Myslím, že je to dobrá volba. Mám přesně tyto 2 zapojeny do série (nižší otáčky). Jsou opravdu tiché.

Bohdan
Bohdan :z,Petra :t,Verča a Barča p) + VW Multivan + Hobby 460Ufe La Vita
pedapedaČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Doskocil napsal:

Ahoj. Citát:
Ve 23:00 jsem jí (stáří lednice 1,5 roku!!Wink otočil vzhůru nohama v kempu v Rize a ráno v 8:00 zpět na nohy jak patří-zapojil-naládoval-odešel do města a v 17:00 odpoledne (běžela na 220V) tam v mrazáku bylo cca. -8 a lednice někde okolo 5.
Otáčení bohužel pomáhá...:-(
""""""
Tak to máš obrovskou kliku, že za jedno otočení se smítko z vnitřní koroze vyplavilo z termosifonu. Je Ti jasné (doufám), že po celou noc, co chladnička byla v klidu, i když vzhůru nohama, tak se vůbec nic nedělo? Je potřeba, aby v oblasti termosifonu byl pohyb kapaliny - čpavkové vody - neustále tam a zpět. Termosifon takovým polovičatým propláchnutím se ale pomaloučku ucpává, nečistoty mají tužší konzistenci, až dojde k tomu, že se termosifon zabetonuje tak, že nepomůže ani 100x obracet, a nepomohla by ani svěcená voda.
Po převrácení to aparatuře po snad 30 sec. přestává bublat, tak se může otočit do jiné krajní polohy, tj. zpět na nohy. Až si myslíme, že už by to převracení mohlo skončit, protože nás bolí celé tělo, tak chladničku postavíme na nohy a do jedné minuty jsou všechny komponenty náplně na svých místech, stačí mezitím vyrovnat a zkusit. Opakuji již posté: převrátit chladničku a nechat ji tak dny, týdny, měsíce, roky nic neřeší, musí být pohyb kapaliny tam a zpět v oblasti umístění termosifonu. A pak se nedivte, že se občas naseru, když sem někdo po určité době napíše stokrát vyvrácené bláboly!!
Čáo, Pepa, chladírenský mechanik na penzi
Pardon, pochopil jsem to zprvu tak, že chladnička byla celý den až do těch 17 hod. převrácená. Tentokrát pomohlo jedno převrácení, jindy nepomůže převrátit 50x. Ty nečistoty v té aparatuře ale zůstanou, je otázka času, kdy se všechny sejdou zase v tom termosifonu. Nečistoty vznikají hlavně z koroze při výrobě - svařování, kdy svářeč/ svářečka nezpozoruje včas, že je přívod ochranného netečného plynu do trubiček budoucí aparatury nefunční. Znovu čáo, Pepa


1500km od domova,tři týdny dovolené před tebou...jedno převracení trvalo ve třech lidech 1/2hodiny-fakt je v tom autě málo místa...pomohlo to a možná tato zkušenost pomůže dalšímu zoufalému kamarádovi na cestách....Murphyho zákony jsou nadřazené chladírenské zkušenosti,toť tak
Čáo peda

Automatické sloučení 12.07.2017 10:07:

Citovat

tomasbok napsal:

Napište prosím jaký použít ventilátor na odvod tepla z chladničky, nebo co používáte vy. Když jsem se díval, aby byl tichý a účinný, tak co třeba toto: https://www.alfa.cz/product.php?eid=1...0BU0CK37MM.


mám stejné,ale otáčky 1200 a řídím to digitalní nastavitelnou jednotkou na akvaria-muzes si nastavit teplotu kdy sepne a vypne a o nic se nestaras
Upravil peda dne 12.07.2017 10:07, před 7 let
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj, Tak převracejte absobční chladničky podle Murphyho zákonů, třeba to bude lepší. A hlavně nechejte usazeniny v termosifonu pořádně zapéct dotvrda přehříváním aparatury vypínáním ventilátorů odvodu odpadního tepla termostatama. Přes vypnuté ventilátory v odvětrávacím otvoru se toho tepla moc neodvede. Čáo, Pepa, chladírenský mechanik v penzi
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,705,241 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.26067 sekund | Průměrně za: 0.26067 (0) sekund | Dotazy: 143 | Použitá paměť: 2.38MB/2MB