Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Elektrina pro microcamper - zacatecnik: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Elektrina pro microcamper - zacatecnik

Poslední aktualizace před 7 let
A
amazingphedraNováček
Přidáno před 7 let
Ahoj vsem

nejprve mi dovolte podekovat, toto forum sosam uz skoro dva roky. A az ted se rozhodl pozadat o radu.
Chtel jsem stealth lowcost vestavbu do staryho transita ale ten se uspesne zacal rozpadat a cela akce tak ztratila smysl.
Takze jsem koupil jedno MPV. Coz se ukazuje jako dobra volba, vzhledem k tomu, ze moje prvni cesta bude do Irska a tam jsou vetsinou parkoviste omezeny na 2.1 m vysky auta.

Ted k prestavbe a dotazu na elektrinu. I kdyz jsem prohledal tady spoustu vlaken, neni mi porad uplne jasne, co vse presne potrebuji. Nebudu mit lednicku, ale zase budu muset napajet kytarove kombo o prikonu 180w, pres ktery budu kazdy den hrat. Jestli dobre pocitam, cca 100ah baterka by mela stacit na cca 3 dny provozu (max 3 hod hrani denne). Protoze nebude letos solar (v Irsku by moc smysl nedaval a nejsou penize na vse) , rad bych baterii dobijel jednou za 3-4 dny v kempu ze site 230v, jinak alternatorem za jizdy. Predpokladam jeste, ze odber elektriny bude ntb pres trafo na 12v, nejake LED svetylko a dobijeni 2 mobilu.

Vybral jsem tedy:

Baterii:
https://www.batte...2v--95751/

Nabijecka:
https://www.batte...im-cidlem/

Menic:
http://www.hadex....nuscarspa/

A ted nevim co budu potrebovat dal?
Tuto nabijecku jeste:
https://www.conra...v.k856040#
?
Citrix:
http://eshop.kara...2-24v-120a
?
Potrebuji se nejak pripojit k elektrine v kempu, co presne potrebuji?
Staci samice:
https://www.karav...schuco.htm

Nebo musim mit jeste neco? Pocitam s protazenim kabelu skrz bocni okno.
Jsou vybrane soucasti kvalitativne na vysis, dobry pomer cena/vykon?
P
PeterLČlen
Přidáno před 7 let
Ahoj, neviem sice co presne budes kombom ozvucovat, ale pochopil som ze o "to" hlavne ide.... Mozno by stalo za zamyslenie postavit zosilovac napajany 12V priamo aby si nemal zbytocne straty v transformaciach napajania - mam na mysli 12V-230V-2x70V napr.... Pripadne pouzit autozosilovac.... Ale zalezi na to o aku uroven ozvucenia ide....
inak v rozpise komponentov mas 2x nabijacku...? Staci Ctek... a menic mas 24V, ten ti nepomoze.... Inak este by som skusil to kombo napajat menicom, ci to vobec pojde, pripadne ci tam menic nevnesie nejaky brum alebo podobne....
Peter, Zuzka a deti
A
amazingphedraNováček
Přidáno před 7 let
Ahoj, diky za odpoved. Ted si to po sobe ctu a asi bych sam netusil, co jsem chtel rict.

Menic bude napajet primarne 50w kombo Marshall, V Polsku na ulici jsem s tim videl chlapa hrat, mel to pripojene na nejakou malou autobaterii a menic a bez problemu. Ale to jen ted v Irsku, jinak prave svetla a vse, co me napadne, chtel bych nekolik 12v zasuvek.
Vse by melo byt v bedne, kde by do budoucna kombo nahradila prave nejaka mala lednicka.

Ale v zasade to musi byt vsechno, vcetne zasuvek, vytazitelny ven z auta. A pristi rok ten solar by sel jedine asi nejaky mensui na rakev, aby nebyl videt, strecha je nizko.

Je nejaka kvalitni znacka menicu? Dam si pozor, abych vybral na 12v.
Jak vyresit dobijeni startovaci baterie v aute v kempu,, aby se dobijela spolecne s trakcni? Prece jen, topeni bude naftovym webastem.
JiPe HighlandersJiPe HighlandersČlen
Přidáno před 7 let
Nic proti profesionalnim poulicnim umelcum, ale patri to na stranky karavanystu ?
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
P
PeterLČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

amazingphedra napsal:


Jak vyresit dobijeni startovaci baterie v aute v kempu,, aby se dobijela spolecne s trakcni? Prece jen, topeni bude naftovym webastem.

Aha tak na to si mal druhu nabijacku...? tak to ano - kedze budu prepojene Cyrixom aby sa dobijali cez alt. pri jazde, tak v kempe budes musiet dobijat druhou nabijackou.... Verim ze nejaky sofistikovanejsi EBL by to dokazal obojsmerne, ale boli by to zbytocne vydavky a celkove riesenie by bolo asi podstatne drahsie ako druha nabijacka... alebo pripojit Webasto k nastavbovej aby startovacka nebola zatazovana.... dalo by sa to cez rele oddelit...

Automatické sloučení 17.08.2017 21:05:

Citovat

JiPe Highlanders napsal:

Nic proti profesionalnim poulicnim umelcum, ale patri to na stranky karavanystu ?

Myslim ze ked chce robit vestavbu..... tak patri, nie...?
Peter, Zuzka a deti
Upravil PeterL dne 17.08.2017 21:05, před 7 let
P
PilotekČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

amazingphedra napsal:
Je nejaka kvalitni znacka menicu?

Odborníci tu na fóre radia meničom Carspa sa radšej vyhnúť. Napr. p. Karel Prokop (profík) má dobré dlhodobé skúsenosti s meničmi značky HQ (vygoogliš), Victron Energy Phoenix (predáva Neosolar) - drahšie výkonné meniče. A na tie menšie výkony mi ďalší skúsený karavanista poradil značku MEAN WELL. Tu je ukážka meničov MEAN WELL s čistou sínusovkou na výstupe (sú drahšie ako modifikovaná sinusovka, ale snáď na ne pôjdú všetky, aj citlivé spotrebiče s primeraným príkonom):

http://www.tme.eu...%3A2428%3B

Ja som kúpil najprv kravinu z Lidla cca 300W s modifikovaným sinusom, ktorá mi však v praxi neutiahla (pískalo preťaženie a miestami vypínal celkom) ani nabíjačku notebooku, ani malý stolný ventilátor, a to ani za jazdy auta (keď je v palubnej sieti vyše 13-13.7V), obe s príkonom len cca 65W. Netvrdím, že to bolo tým modifikovaným sínusom, ale celkovou (ne)kvalitou. Čiže vyhodené peniaze...

Po zakúpení MEAN WELL TS-400-212B ho kolega v práci zapojil na malý akumulátor z vyradenej UPS a bez problémov naň pustil veľký "stolný" (ako bývajú tie stojanové) ventilátor.
Peugeot J5 2.5D Knaus Traveller 570 1992 náš veterán :-)
PaMiPaMiČlen
Přidáno před 7 let
A nebylo by lepší, aby každý dělal to co umí? Mám na mysli aby jsi čas který tomuto věnuješ raději dělal to co umíš a vydělal finance na to, aby Ti to udělal profesionál na první dobrou i se zárukou?
A
amazingphedraNováček
Přidáno před 7 let
Ahoj, diky vsem. Muzikant vs karavanista. Ja nevim, delam obytny auto, ve kterym budu nejakou dobu bydlet. Ted mam zrovna plny ruce trisek, ale bavi me to. Ano, vse se da zaplatit a nechat udelat, ale tiskarnu nemam a takto me to bavi. I se vsema chybama, ktery u toho delam. Ano, bude to malinky auto a ne velky sestimetrak, takze leccos bude muset byt hodne improvizovany, ale obytny to bude. Musi :)

Jeste jednou diky moc za rady! Te elektrikys e bojim, rozhodne si ji hodlam nechat zkontrolovat u elektrikare. Horet se mi nechce :)
jarous350jarous350Člen
Přidáno před 7 let

Citovat

PaMi napsal:

A nebylo by lepší, aby každý dělal to co umí? Mám na mysli aby jsi čas který tomuto věnuješ raději dělal to co umíš a vydělal finance na to, aby Ti to udělal profesionál na první dobrou i se zárukou?


Výrazně nedoporučuju. Co si člověk udělá sám má mnohem větší hodnotu. Něco se při tom naučí, udělá to pečlivěji než většina servisů a pak když by v terénu někdy řešil problém, tak aspoň ví kam šáhnout.

Servis používám jen v případě, kdy je potřeba nějaké speciální nářadí, které se nevyplatí kupovat domů, třeba přezouvačka na pneu.

Amazingphedra: Nechceš ten solar ještě zvážit? Já pořídil komplet systém 150Wp za 5 tis. Budeš výrazně nezávislejší. Elektřina v kempech taky není zadarmo.
CHATEAU LA CAR 380
r.v. 1988 :^
Upravil jarous350 dne 18.08.2017 09:14, před 7 let
A
amazingphedraNováček
Přidáno před 7 let
Solar bych rad, jenze chci , aby auto nebylo poznat jako obytne. Na vysku ma 179 cm, takze klasicky solar by byl jako pest na oko. Napadl me flexi panel, ktery by sel na rakev. A to je cenove nekde uplne jinde, nasel jsem tak za 20000. Parking v Irsku je vetsinou v parkhousu, takze bez moznosti dobijet.

Kdyby to slo neviditelne za 5, uz jej tam mam. Mozna jen spatne hledam, v solaru se vubec nevyznam, jako v nicem, ostatne :)

Ale dekuju moc.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: amazingphedra, PeterL, JiPe Highlanders, Pilotek, PaMi, jarous350

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,219,345 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.16879 sekund | Průměrně za: 0.16879 (0) sekund | Dotazy: 99 | Použitá paměť: 2MB/4MB