Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Solár - závada: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Solár - závada

Poslední aktualizace před 7 let
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 7 let
Prosím o radu. Na chatě bez elektřiny je starší solární panel cca 50W, regulátor Trimex Tesla Rožnov typ NPC 1204 a cca 5-6 let starý trakční aku 125 Ah. Odběr proudu je minimální, jen svícení. Začátkem dubna byl systém opět uveden do provozu (nasazen panel a připojen aku). Aku byl přes zimu doma a udržován pravidelným dobíjením, naposledy cca na přelomu února a března. Při instalaci měl napětí 12,4 V. Před 14ti dny bylo vše funkční, v poledne při plném slunci napětí na svorkách aku bylo 13,6V, proud nevím. Nyní po 14ti dnech jsem zjistil, že aku je totálně pryč - napětí pouze 5,6V, a regulátor je vytavený.
Co se mohlo stát? Odešel regulátor a v důsledku toho to odnesl i aku, nebo naopak odešel aku a následně to odnesl regulátor. A je vůbec bezpečné nechávat zapojený solární systém, když nedochází delší dobu k odběru proudu z aku, nebo je lepší ho odpojit? Poslední otázka - jakým novým regulátorem nahradit ten poškozený, nebo mám celý systém vyhodit?
Zdraví
Luboš a Dáša
Lubos a Dasa Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen Obrázek nebyl nalezen
Standa2Standa2Člen
Přidáno před 7 let
Neodešel spíš akumulátor? U soláru se to se stává, že odejde až do zkratu. Myslím, že sis odpověděl sám. Aku se při světle nemá vůbec odpojovat, je v ohrožení regulátor. Pokud chceš system vypnout, měl by se panel odpojit od regulátoru a až potom od baterie. Nahradit regulátor můžeš něčím třeba z aukra na 50w bohatě stačí do 20.A regulátor http://aukro.cz/s...8803.html. Pro stanovení závady je důležité, jak se nyní tváří akumulátor? Napětí drží? A vydrží svítit stejně dlouho jako dřív? Jde vůbec nabít nabíječkou? Předpokládám, že přepolované to ani na chvilku nebylo.
Standa2
Upravil Standa2 dne 04.06.2017 12:23, před 7 let
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Standa2 napsal:

Neodešel spíš akumulátor? U soláru se to se stává, že odejde až do zkratu. Myslím, že sis odpověděl sám. Aku se při světle nemá vůbec odpojovat, je v ohrožení regulátor. Pokud chceš system vypnout, měl by se panel odpojit od regulátoru a až potom od baterie. nahradit regulátor můžeš něčím třeba z aukra na 50w bohatě stačí do 20.A regulátor. Pro stanovení závady je důležité, jak se nyní tváří akumulátor? Napětí drží? A vydrží svítit stejně dlouho jako dřív? Jde vůbec nabít nabíječkou? Předpokládám, že přepolované to ani na chvilku nebylo.


Ahoj. Přepólované to nebylo a odpojené taky ne. Panel je v zimě sundaný a při zpětné instalaci začínáme samozřejmě od aku. Aku jsem ještě nezkoušel na nabíječku dávat, ale předpokládám, že vzhledem ke stávajícímu napětí je asi v háji.
Zdraví
Luboš a Dáša
GardaGardaČlen
Přidáno před 7 let
Pokud jsi mel na aku tohle napeti tak je KO. Regulator na takovy panel by stacil treba tento https://www.i4wif...x-18V.html
No ale vzhledem k tomu ze v budoucnu pri dnesnich cenach das vykonejsi panel tak bych volil vykonejsi regler aby jsi ho pak nemusel menit. Treba tento
https://www.i4wif...024EU.html
Pokud je panel vporadku tak to bude makat. Vzhledem k tomu ze regulator ma na vstupu povoleno 30V a 12V panel neda vic jak 22V je jedno v jakem poradi to pospojujes.
Miloš
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 7 let
Díky za radu. Aku jsem zkusil dát na nabíječku a uvidím, zatím se zdá, že kupodivu možná přežila. Regulátor jsem už taky objednal, tak to o víkendu smontuju. Chatička je malá, TV signál tam není a ani satelit se tam nechytá, tak se aku využívá jen na světlo. Děda to tam měl takhle a o větším soláru proto ani neuvažujeme.
Zdraví
Luboš a Dáša
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Lubos a Dasa, Standa2, Garda

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,112,679 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.17450 sekund | Průměrně za: 0.1745 (0) sekund | Dotazy: 72 | Použitá paměť: 1.8MB/2MB