Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Přívěs nebo auto?: INFORMACE PRO CESTOVÁNÍ - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Přívěs nebo auto?

Poslední aktualizace před 7 let
Z
ZdendaZNováček
Přidáno před 7 let
Dobrý den přátelé,

zvažuji koupi karavanu, ale přemýšlím nad tím, zda přívěs (líbí se mi Antares) a nebo rovnou obytné auto.

Rád bych se vešel do 500k bez DPH (tedy cca 600k i s DPH) - mám v plánu ho i půjčovat, aby se alespoň částečně zaplatila pořizovací cenaa využil se, když ho my používat nebudeme.

Co se týče požadavků, tak mám jednoho malého kluka a druhý brzo bude, takže 2 dospělí a 2 děti. K tomu koupelna aby byla a teplá voda, ideálně solární panely a baterie, abychom byli nezávisalí. Samozřejmě i topení, protože se nechceme omezovat jen na teplo, ale i na Norsko apod.

Co byste doporučili? Silné auto máme, takže přívěs utáhneme. Za sebe vidím výhody spíše v přívěsu - "motorovou" část soupravy využiju naplno a přívěs jen když je potřeba, ale zase je mi jasné, že se s ním hůře manipuluje. Prosím tedy o vaše názory :).

Moc díky!
M
Michal a EditaČlen
Přidáno před 7 let
Dobrý večer, také jsme váhali. Přívěs je levnější, člověk ho může nechat stát v kempu. Zase se s ním ale hůř manipuluje. My jezdíme jen na divoko, takže jsme se rozhodli pro auto. Nejlepší bude si obojí půjčit a vyzkoušet, co vám bude vyhovovat. Přívěs bude na pronájem horší, auta se půjčují víc. Já osobně bych ale své auto, byť daleko menší ceny, než chcete investovat vy, nikomu nepůjčil. Snad jen ve stavu nejvyšší finanční nouze. Osobní zkušenost s půjčováním auta nemám, nicméně půjčovna kde jsme si půjčovali auto my, už s auty i přívěsy skončila. Majitel nechtěl řešit věčné škody na autech. I když netratil, musel v případě poškození auta a navazujících termínů půjčovat poškozené, nebo narychlo opravené, auta kde se i přes zákaz kouřilo... Nic příjemného. Nejhorší zážitek měl když u posádky v Itálii našla policie trávu a chtěla jim zabavit i auto. Tak opatrně komu budete půjčovat... Tak a jsem další z těch na které si sám stěžuji, napíše a vlastně nic neporadí
bleriot11bleriot11Člen
Přidáno před 7 let
Více méně jsi si odpověděl v posledním odstavci.
A co se týče půjčování,tak si to asi rozmyslíš až si k němu uděláš vztah.Je to docela osobní záležitost.Nepůjčoval bych ani osobáka,natož auto ve kterém spím a je můj druhý domov.
rodinny_typrodinny_typČlen
Přidáno před 7 let
Přívěs je prostornější na bydlení a asi třikrát levnější než stejně stará obytka. Funguje dobře, pokud se jezdí spíše do kempů a zůstává se víc dní na jednom místě.
Jsou lidi, co cestují a půjčují zatím svůj byt jiným cestovatelům, s karavanem nebo obytňákem to teoreticky jde taky. Ale s rodinou bych si to já nedovedl představit.
L + Z + (D+A+H 2004-2009);
TEC 510TR Siena, Citroen C4GP 1,6HDi
-----------------------------------
Ze země nic nespadne.
JiPe HighlandersJiPe HighlandersČlen
Přidáno před 7 let
Vyzkousel jsem dlouhodobe oboji, tak si dovolim vlastni zhodnoceni.
Prives je vice pobytovy, auto je vice poznavaci.
Tak snad jen zvazit, jakych vyjezdu budes delat vic.
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
HribHribČlen
Přidáno před 7 let
Coby "hlava" 5-i členné rodiny jsem jednoznačně pro karavan. I kdybych měl volné peníze na obytku, momentálně bych opět šel do karavanu. Možná časem na důchod obytku nevylučuji, ale teď v tom mám celkem jasno.
Výhody obytky: snadnější manévrování, couvání, levnější trajekty. Jinak výhody karavanu: zejména mobilita osobním autem, ekonomika (pojistka, pořizovací cena, menší problémy s doložností, větší (vzdušnější interiéry), pohodlí, větší operativnost.
Ale uznávám, že zejména vyznavačům "expediční" turistiky je obytka zajímavější. Takže je to věc vkusu a gusta.
Václav (Hřib), Jitka + svišťata: Šimon, Tobiáš a Anička
M
mariaČlen
Přidáno před 7 let
ahoj, vyzkoušeli jsme obojí a jednoznačně preferujeme auto. Podle mě, na počtu osob až tak nezáleží. Jezdíme v 5 ve vestavbě. V létě i v zimě. Neřešil jsem to jako otázku finanční, ale chtěli jsme něco, co nás nebude nijak omezovat. STLP, manévrovatelnost, rychlost atd. Největší opruz pro mne byl v noci, zimě, dešti atd. přenášet spící děti z vyhřátého auta do studeného přívěsu.
frankia 680frankia 680Člen
Přidáno před 7 let
Aj my sme mali najprv príves a potom sme si kúpili Autokaravan a uz by som príves nechcel.
Pokial kúpiš integrál tak priestor mas takmer rovnaký ako v prívese a v aute mas uz v štandarde úplne inú vybavu.A mobilnostou oproti prívesu je to to iste akurát si vozime auto na prívese pokial to je nutne !y
Upravil frankia 680 dne 25.05.2017 23:41, před 7 let
M
Miroslav6Člen
Přidáno před 7 let
Ahoj,
vyzkoušel jsem dva roky auto, nyní jezdím s karavanem. Karavan mě vyhovuje více. Důvody jsou popsány v příspěvcích výše. Na Tvém místě bych šel ale do auta.
Míra a Zuzka
MB W251 Adria Adora 482 LU
M
Michal a EditaČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

frankia 680 napsal:

Aj my sme mali najprv príves a potom sme si kúpili Autokaravan a uz by som príves nechcel.
Pokial kúpiš integrál tak priestor mas takmer rovnaký ako v prívese a v aute mas uz v štandarde úplne inú vybavu.A mobilnostou oproti prívesu je to to iste akurát si vozime auto na prívese pokial to je nutne !y

Vy ale nemáte obytne auto, ale autobus ;-) Já dát za naše auto přívěs s osobakem, ani se nerozjedu :-)
bydlikemevropoubydlikemevropouČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

JiPe Highlanders napsal:

Vyzkousel jsem dlouhodobe oboji, tak si dovolim vlastni zhodnoceni.
Prives je vice pobytovy, auto je vice poznavaci.
Tak snad jen zvazit, jakych vyjezdu budes delat vic.


Jipe to napsal ve třech větách naprosto přesně.:g Dovolím si přidat pár řádek. Taky jsem toužila po karavanu, protože vnitřní prostor je oproti autu bezkonkurenční, ale my měli plán a v něm nebylo místo pro kempy a na to je karavan nevhodný. Píšeš, že chceš být nezávislý, takže máš asi v plánu pohybovat se mimo kempy. Podívej se do našich stránek, Zdenda tam má už několik stovek parkovacích karet s GPS pozicí, fotografií místa a popisem. V 90% by ses tam nedostal s karavanem, ale s bydlíkem bez problémů. Nemáme zkušenost s půjčováním, ale docela jistě vím, že bych Flíčka nikomu nepůjčila. To není pronajmutí bytu, kde když Ti někdo urve kohoutek, a ty na to hned při předání nepřijdeš, tak ho za pár korun koupíš. Šťastné rozhodování, bude to další člen v rodině :^
Bobeška + Zdenda + Flíček Dethleffsíček :_
AldaGSAldaGSČlen
Přidáno před 7 let
Prives ma velkou vyhodu v tom, ze jeho provoz skoro nic nestoji a pokud to nekde zapichnes, odpojis a muzes jezdit dal osobakem, aniz bys uklizel, balil atd.
Nevyhoda je jeho manipulace, jizda...
Osobne preferuju prives, ale to jen kvuli cene provozu. Zaplatim rocne 4 kila pojistku a nestaram se.

Jinak jak ja rikam - nejvetsi vyhoda u privesu je ta, ze kdyz mi v noci ukradnou auto, nemusi me kvuli tomu budit :)
Aleš, Mirka, Anetka
Fendt Bianco Activ 390 FHE
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 7 let
Jak píšou přede mnou, do kempu určitě bude vycházet lépe přívěs, mimo kemp (na divoko nebo STPL) spíš auto.

Mě osobně by třeba u přívěsu vadilo, že u těch větších nebývá moc velká doložnost a těžší věci musíš tahat v autě a při každém přejezdu překládat tam a zase zpátky.
A nemám zkušenosti s těmi většími přívěsy (nějaký čas jsem kdysi strávil v přívěsech typově a rozměrama obdodných polákovi), ale předpokládám, že když chceš v tom přívěsu třeba přespat nebo si odpočinout, tak asi bude nutné dát dolu stabilizační nohy (aby jsi například nebyl jako na lodi když někdo udělá krok nebo aby jsi nepřetěžoval tažné). A pokud máš nohy dole, tak to ve většině států už budou brát jako kempování (u aut často berou jako kempování i to, když necháš dole trvale schůdek), takže možné problémy na parkovištích a odpočívadlech. A ze STPL tě budou s přívěsem taky většinou vyhánět nebo tam bude rovnou cedule zákaz s přívěsem, nemluvě o tom, že se tam s tak dlouho soupravou často nikam nevejdeš (což bývá problém i na normálním parkovišti, když je plnější).

Náš styl cestování je často takový, že posádka třeba zavelí, až uvidíš vhodné místo, tak bude kafe nebo jídlo. Takže na prvním vhodném místě zaparkuju, pustím plyn a už se vaří voda nebo jídlo. Když se jede dál, tak jenom vypnu plyn, nastartuju a jedeme dál. Teplota je taky pořád stejná (nechodím z jednoho vozidla do druhého studeného nebo naopak rozpáleného). Nebo když večer hledáme místo k přenocování, tak když je někde něco zajímavého, tak tam zastavím, pustím plyn, přepnu lednici a můžeme jít spát. Pro mě je to takový pohodovější, ale kdybych byl třeba většinou v kempu, tak zase využiju možnost nechat tam stát přívěs a jet jenom s autem na výlet.
pedapedaČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

JiPe Highlanders napsal:

Vyzkousel jsem dlouhodobe oboji, tak si dovolim vlastni zhodnoceni.
Prives je vice pobytovy, auto je vice poznavaci.
Tak snad jen zvazit, jakych vyjezdu budes delat vic.


SOUHLAS!
patapataČlen
Přidáno před 7 let
Mam male deti a pri rozhodovani jsem dosel ke karavanu. Vice mista nez auto, moznost vyletu s autem atd...
Az budou vetsi deti pujdu do auta.
Pujcovat karavan? Nikdy.

Bohuzel posledni dobou je to tak, ze vsude pribyvaji zavory na 2m a to je pro obytbu velkej problem, ale to patri jinam.
ravykravykČlen
Přidáno před 7 let
I s přívěsem se dá na divoko mimo kempy nebo na STPL. Ale oproti autu nejsi s přívěsem tak nenápadný a zdaleka ne na všech STPL ti umožní zakotvit.
Ale dá se to. Předpokládá to však podrobnější plánování než s autem - třeba i prostřednictví Google Street View.
Já osobně bych rád pořídil auto, ale až děcka budou ve věku, kdy si z cest něco zapamatují, kdy už nebudou vyžadovat takovou pozornost a sníží se jim nároky na obsluhu u některých potřeb, budou se bez problému pohybovat na kole a nějaký kopec během túry je nerozhodí.
Do té doby budeme více v kempech, ale rádi si během výjezů střihneme i nějakou tu noc mimo.
Ford Rimor Bluecamp Sky 50
(47+43+11+7)
P
PupČlen
Přidáno před 7 let
Jak psal JiPe Highlanders. Naprosto podle mne přesně .. pobytový versus poznávací. Co se týká půjčování, nedávám radu ale zkušenost. Máme obytné auto a počítal jsem jak půjčováním pokryju aspoň nějaké náklady. Když jsme dovezli camper porvé domů, bylo mně jasné, že ho nepůjčíme ani za nic. A navíc caravaning je o svobodě, takže když budu mít auto pryč ... už nejsem zase svobodný. Teď se na něho dívám z okna a už se těšíme až vyrazíme. Jedině půjčovna jako podnikání, ale to je jiná kapitola .......
Honza 58 !y !@, Hanka 48 :k !u, Ondra 6 :z
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 7 let
Taky jsme se rozhodovali zda koupit auto nebo karavan. Nakonec zvítězil karavan. Vzhledem k tomu, že jezdím s daleko většíma autama tak mi nepřipadá nějaký problém jezdit s karavanem, ale to je jen o zkušenostech. Hlavní důvod proč padlo rozhodnutí koupit karavan byl, že si zakotvím v kempu a mohu jezdit na výlety po okolí autem. Navíc karavan taháme za VW Multivanem takže kdyby jsme to s výletem trochu přehnali a nechtěli se vracet do kempu, tak můžeme v pohodě přespat i v něm.
Pepa z PlznePepa z PlzneČlen
Přidáno před 7 let
velká část zdejších přispěvovatelů asi bude mít jako hlavní hledisko finanční ukazatele. Tam vede přívěs, i když velká část majitelů zapomíná do ekonomické návratnosti započítávat opotřebení tažného auta. Ale i přesto vychází přívěs příznivěji. Měl jsem 2 obytné přívěsy po dobu 9-ti let a dvě obytná auta po dobu 13-ti let. Protože preferuji okružní a poznávací dovolené, vychází mi lepší obytná auta. Musím ale uznat, že do rozhodování nezahrnuji ekonomickou stránku. Naštěstí nemusím mít toto hledisko jako prioritní.
Nedá se paušálně napsat, co je lepší. Existuje mnoho hledisek u každého z nás, podle kterých budeme individuálně výhodnost toho, či onoho způsobu karavaninku posuzovat. Není to lehké rozhodování. Každý může napsat svůj názor, ale zohledňování každého z nás je jiné. Každý z nás upřednostňuje něco jiného a má také jiné možnosti.
My jezdíme s pejsky po celé Evropě. V kufru os. auta měli prostor na cestování výrazně menší. V obytném autě mají "svoji boudu" v prostoru pro motocykl. Pro nás je pohodlí pro psy při dálkovém cestování prioritní záležitost a tím i finanční rozdílnost mezi přívěsem a autem je pro nás druhořadá. Chápu ovšem, že právě ta nákladová rozdílnost přívěsu a auta sehraje u velké části uživatelů rozhodující roli.

Pepa
ScooterMartyScooterMartyČlen
Přidáno před 7 let
No předřečníci to popsali skvěle. Sami jsme taky dlouho váhali a zvolili auto. Nemáme děti, jezdíme se psem, touláme se a spíme nadivoko. No a kromě výše uvedených hledisek auto mívá větší nádrže na čistou i odpadní vodu (u nás 100/100l). To přívěsy nemívají. Stejně tak s elektřinou. Lze to samozřejmě řešit, ale dobíjení aku v přívěsu je komplikovanější. Čili na toulání auto. Jestli ale budete s dětmi dělat spíše pobyty v kempech s výlety do okolí, tak přívěs. V kempu je energií dost. Když hodně zjednoduším, s malými dětmi přívěs, s většími či bez dětí auto. Ale je to jen můj názor.
Martin (1971) a Lucie (1974) a vždycky nějaký ten pes..., 608 463 502, Abbey GTS 517 a Ford Galaxy II 1.9 TDi 96kw. Dříve Renault Master Pössl.

Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat.
Benjamin Franklin
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,047,226 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.22315 sekund | Průměrně za: 0.22315 (0) sekund | Dotazy: 141 | Použitá paměť: 2.32MB/2MB