Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Malé ohlédnutí za Balkánem aneb Balkán z našeho pohledu: OSTATNÍ - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Malé ohlédnutí za Balkánem aneb Balkán z našeho pohledu

Poslední aktualizace před 7 let
bydlikemevropoubydlikemevropouČlen
Přidáno před 7 let
Můj milý deníčku …………. blíží se nám Vánoce a my jsme už zase několik měsíců na cestách.

Tentokrát jsme projeli Balkánské země a musím říct, že mě velmi mile překvapily. Trasu jsme měli naplánovanou tak, že jsme jeli skrz kousek Maďarska do Srbska a dál Makedonie a hlavně Albánie. Jediné co nás hodně limituje je, že náš plán je putování podél pobřeží a pak všechny výlety do vnitrozemí jsou jaksi na víc.

Nicméně, putování Srbskem se nám ohromně líbilo. Kdesi na Karavanu jsem četla, že Srbsko je o ničem. Není to pravda, pokud nejedu po dálnici. Ovšem, putování po dálnici je o ničem snad všude a je to jen co nejrychlejší způsob dostat se z bodu A do bodu B. Nicméně, Srbsko se nám velmi líbilo a lze ho celé, napříč projet bez použití dálnice, po velmi slušných silnicích a při té příležitosti, navštívit spoustu krásných míst. Hlavně jsme se několikrát dali do řeči s místními lidmi, kteří jsou velmi příjemný, usměvavý a milý. Celé Srbsko jsme neměli jediný problém s policií, že bychom někde stáli špatně, neměli jsme jediný problém s místními, ba naopak. Vše je v pohodě a bez problémů.

No a už máme Makedonii. Mířili jsme na Ohridské jezero s tím, že jsme si před vjezdem do Albánie odskočili, asi naposledy, do Thermopyl. Do Thermopyl jsem už zvala a tak je jen připomenu. Thermopyly jsou úžasná záležitost díky termálnímu prameni, který se mění v nádherně teplou termální řeku a cestovatelé po Řecku by si Therrmopyly neměli nechat ujít. Když už ne kvůli koupání, tak určitě kvůli nádhernému pomníku a místu jedné z nejslavnějších bitev, o které se dodnes, doufám, učí děti ve školách. Ale my jsme ještě stále v Makedonii u Ohridského jezera, které mohu všem jen doporučit. Ohridské jezero je nádherné, s absolutně čistou vodou a nesmírně milými lidmi. Spali jsme skoro týden na velkém volném parkovišti hned vedle města Ohrid, kam jsme chodili na nákupu a hlavně do tržnice pro ovoce a zeleninu. Makedonie, podobně jako Srbsko je pro našince zemí zaslíbenou. Cenově je to pro nás úžasná země, kde je vysloveně laciná zelenina a ovoce. My jsme byli v Makedonii v době, kdy vrcholila sklizen hroznů a všude byly za hubičku. O ceně paprik a rajčat snad ani nemá cenu povídat. Tak směšné ceny neměli ani v Turecku. Když už jsme u Ohridského jezera, můžeme si udělat několik výletů do okolí a prohlédnout si pár historických zajímavostí. Ale to už je na každém. Určitě je dobré mít sebou průvodce, protože těch zajímavých míst je hodně. Každopádně, my jsme stáli hned vedle velmi pěkného kempu skoro týden, naprosto v pohodě a všude se dá krásně koupat. Ceny kempů nevím, ale obecně je v Makedonii velmi lacino a tak předpokládám, že i cena za kemp nebude nijak astronomická. Jinak, co říct o Makedonii. Nádherná země, milý lidé, všude se dá pohodlně parkovat, spousta vody k načerpání, laciná nafta a plyn, vynikající zelenina a ovoce, laciné potraviny ve skvělém výběru, výborný chleba a hlavně množství sýrů a nakládaných oliv za úžasné ceny. Neskutečné ceny kávy v restauracích a k tomu, když přihodím permanentně usměvavý lidé a pocit absolutního bezpečí, je obrázek Makedonie úplný.

Díky malému odskoku do Thermopyl jsme se dostali do Albánie z jihu, od města Sarande. Přestože jsme na tak zvané Balkánské trase migrantů, s migranty máme smůlu. Všechny hraniční přechody, které jsme projeli, jsou povětšinou téměř liduprázdné a bez známky obyvatel jiné barvy pleti, než jsme zvyklý. Někdy hrajeme s celní kontrolou přesilovku anebo, početní síly jsou těsně vyrovnány. Očekávala bych nějaké manévry, zábrany, zvýšenou ostrahu, ale nic takového se tu neděje. Dokonce jsem četla, že na Ohrid a dál do Albánie se nepojede z důvodů toho, že osádka nemá náladu se koukat na manévry vojáků a celníků na vodě Ohridského nebo Prespanského jezera, podél vody a vůbec. Zlatý oči. Těch pár policistů, které jsme potkali, se chovalo spíše mile a úslužně a rozhodně nepůsobili nijak rušivě a pokud bych použila slovo represivně, tak to bych je vyloženě urazila. Jedině v Turecku jsme se setkali s tím, že policista zvedne ruku na pozdrav a teď ještě v Albánii. Čekali jsme na balíček skoro týden ve městě Berati, kam jsme si odskočili, od moře směrem do vnitrozemí na památku UNESCO. Opět, stání absolutně v pohodě, bez problémů a jakýchkoliv incidentů. Mohu říct, že Albánie má pro nás jen samé klady a pro mnohé skeptiky, bohužel, zápory bych musela velmi složitě hledat. Opět co říct k Albánii. Není vůbec nutné se pouštět do kopců a projíždět horská sedla a údolí. I pobřeží je krásné a určitě splní očekávání i náročných cestovatelů. Opět se dá téměř všude pohodlně parkovat, pohodlně stát a není problém snad s ničím. Opět je zde plno vody, která se dá pohodlně natankovat u každé pumpy, stačí si jen říct. Opět máme úžasné ceny potravin a ovoce a zeleniny. Opět tu máme naprosto skvělé lidi. Plně chápu cestovatele, kteří každoročně alespoň na pár dnů jedou do Albánie nebo Makedonie. Obě dvě země na nás nesmírně mile zapůsobili a kupodivu jsme se tam cítili velmi příjemně. Jistě, jsou to bordeláři, se zvykem, zbavit se všeho nepotřebného tam, kde to nejméně bolí, hlavně, dál od svých dveří. Nicméně, není to až tak tragické a mnohé oblasti Řecka nebo Itálie by mohly s Albánií směle soutěžit. Spíše je to o tom, že jakmile se čeští cestovatelé zbaví strachu a zbytečných obav, budou velmi mile překvapeni a pevně věřím, že srdečnost a pohoda místních bohatě vynahradí pohled na nepořádek okolo měst a popelnic. Jediné, čeho jsme opravdu velmi litovali, bylo, že má Albánie tak krátké pobřeží a my tam nemohli strávit více času.

Pokud budu pokračovat přes Černou Horu, která má taky velmi zajímavé a hezké pobřeží, a tady nám, jako poutníkům po vlastní ose začínají problémy, na které nejsme zvyklý. Už se začínají kupit různá omezení, která nás ženou do placených stání a kempů. Začínají se objevovat různá omezení, příkazy a zákazy. Černá hora už není tak laciná, výhodná a příjemná. Naštěstí jí je jen kousek a můžeme směle a briskně vjet do Chorvatska. Několikrát jsem na stránkách slibovala, že se budu snažit psát o Chorvatsku objektivně a nezaujatě. Objektivně mohu jen říct, že je to země, která umí vyhnat bydlíky ze všech míst kromě placených parkovišť a kempů. Objektivně, tak drahé vstupy na památky se hned tak nenajdou. Končíme pobyt v Chorvatsku a mohu jen říct, sláva, jedeme už směr Itálie. Je obrovská škoda, že v Chorvatsku je pro nás nejbližší kloudné moře a že bohužel, mnoho rodin, pokud chce s dětmi k moři a nestrávit na cestě několik dnů, musí právě do Chorvatska. Věřím tomu, že nebýt výhodné blízkosti, mnoho bydlíků by jelo někam úplně jinam. Pravdou je, že jsme navštívili i velmi krásnou Paklenicu a nenavštívili jsme žádný ostrov. To je fakt a určitě jsme mnoho krás z Chorvatska neviděli. Víme, že mnoho cestovatelů míří právě na kouzelné ostrovy a jsou velmi spokojený. Jsem tomu ráda, ale náš plán je objet Evropu po pobřeží a ostrovy jsou přeci jen trochu mimo naší trasu. Další velmi zajímavý a krásný přírodní park Plitvická jezera máme projeté již z minula. Chorvati jsou, podle mého národ, který se naučil, nebo který umí nahnat bydlíky a návštěvníky přesně tam, kam chce a kam potřebuje. Do kempů, apartmánů a hotelů. Neexistuje parkoviště, které by mělo toaletu, neexistuje parkoviště, které by mělo jakékoliv zázemí. O stáních, kde by byl stůl s lavičkou a mohli jsme se tam třeba jen naobědvat, nemá cenu ani hovořit. Velká drahota v obchodech nás velmi rychle vyléčí z nějakého přehnaného nakupování potravin. Velmi jsem minulou zimu hořekovala nad cenami potravin v Řecku, ale v Chorvatsku je to stejné a mnohdy, mnohem horší. Ceny zeleniny, ovoce, masa, vajec, chleba, zkrátka všeho jsou velmi vysoké, a pokud se nezaměříme na Lidl nebo Kaufland a slevové akce, je to dost velká mizérie. My jsme měli obrovskou kliku, že jsme se zde ocitli v době, kdy právě vrcholila sklizeň citrusů, hlavně mandarinek. U silnice se daly koupit za neuvěřitelných, v přepočtu 6,- Kč za kilogram. V životě jsme tolik vynikajících mandarinek nesnědli a už asi nesníme. Jinak, abych už ukončila své zamyšlení, Chorvatsko mě ničím neoslnilo, nepřekvapilo a tak nějak splnilo veškerá naše očekávání.

Za naší posádku mohu jen říct, že Makedonie a Albánie by nad Chorvatskem hravě a s přehledem vyhrála na celé čáře o několik koňských délek.

Přejeme všem šťastné putování a šťastné návraty.
Bobeška + Zdenda + Flíček Dethleffsíček :_
SteMiSteMiČlen
Přidáno před 7 let
:_:g
Makarska Rivijera moj drugi dom
mich@lmich@lČlen
Přidáno před 7 let
Máme asi úplně stejný názor. Krásně si to užijte.:_
Michal a Martina + dva kluci 17 a 12
VasuVasuČlen
Přidáno před 7 let
Byli jsme po 30. létech v Chorvatsku a sdílím stejný názor.
zemanekpetrzemanekpetrČlen
Přidáno před 7 let
Zase nemůžu jen souhlasit s bydlíkama.Srbsko Makedonie Albánie a kousek Řecka to už je pro mne čtvrtý rok pro cestovánì povinnost a i když chci na jaro na sicku ,zase pojedu přes pro mne bezkempový cestovatelský ráj.Zdravím oba Petr.
radek argosradek argosČlen
Přidáno před 7 let
Nemyslím si že každý tu má stejný názor, kupříkladu mi když přijedeme do nejmenovaného kempu v Chorvatsku, nechá nás tam majitel zadarmo a je pro něho čest, že se tam vrátíme, ještě nás pozve na večeři, udělá několikrát rybu a pozve na víno, ale ne každý má takové vztahy.
V tomto kempu potkávám již několik let stejné tváře a to jak Čechů, tak i Němců a Angličanů nebo Holanďanů. Prostě ten přístup Chorvatů mi nikdo nenahradí.
To je jedna z věcí kterou jsem ještě v jiné zemi nepoznal, vstřícnost Chorvatů, na pár místech kam jezdíme, nás berou a přistupují k nám jako ke kamarádům spíš jako k místním.
Nachytám chobotnice, místní nám je upeče a pozve k němu na návštěvu a rozdělí se s námi o vše a nejen toto se mi na Chorvatsku velice líbí.
O proti Řecku zase všude čisto a víme kolik lidí již v Řecku platilo, ale zase je to o čase, v sezoně dostaneš v Řecku pokutu a mimo sezonu pohoda.
Na parkovištích v Chorvatsku spíme bez placení a nebo i na divoko, ale většinou před a po sezoně. Na většině cedulí je dodatková cedule s datem od tuším 15.6. a většinou do 20.9. ale to je jen u pobřeží.
Odpočívadla mají přímo nádherné a obrovské, zvláště podél dálnic i když po nich moc nejezdím, pár už jich znám a jsou i s dětskými prolézačkami.
Je opravdu znát, že Chorvatsko neznáte, neboť jezdím několikrát za rok a těch parkovacích neplacených míst kolem pobřeží pár je, ale většinou je lepší odjet kousek od pobřeží.
U pobřeží je to většinou skála a velice málo místa, ale i tam se snaží neustále něco budovat a zlepšovat.
Konec konců ve většině evropských městech jsou závory před kde jakým parkovištěm a taky si nikdo nestěžuje a bohužel to lepší už nebude.
Člověk se jim ani nediví, pořád je to nejvíce navštěvovaná země a přes léto migrace turistů neskutečná.
Na druhou stranu se jim ani nedivím, podle toho kde a jak jsou schopný zaparkovat bydlíkaři, koho jsou schopný omezovat a jaký bordel tam nechat, se ani nedivím, že všude dávají zákaz bydlíků.
Jsem zvědav, co budete psát po návštěvě Itálie.
Po návštěvě Benátek, po plavbě gondolou za 50 EUR a s místním Italem to samé pouze za 1 EUR mám svůj názor na Itálii tam se teprve škubají turisti a to nebudu komentovat nasrané pohledy Benátčanů při pohledu na turistu.
A jestli se někomu zdá problém s parkováním v Chorvatsku, tak v Itálii se platí snad i za zastavení na parkovišti.
Pro mně a troufnu si říct že nejen pro mně, je Itálie v současné době jedna z nejdražších a nejproblémovějších zemí. Stačí si přečíst koho všeho již v Itálii vykradli a jsem si jistý, že plno lidí to nenahlásí.
Nechci malovat čerta na zeď, ale při dlouhodobějším pobytu v Itálii, bych se neptal zda Vás vykradli, ale spíš kolikrát Vás vykradli.
V zemi, kde se nemohu vzdálit od auta ani na nákup, nebo parkovat jen v kempu, bych se bál trávit i týden, natož pár měsíců.
No ale nebudeme předbíhat událostem a počkáme si na další referát o Itálii, potom možná zjistíme,
že to Chorvatsko není až tak špatné a konec konců ani drahé když se to tak vezme.
Já bych ho až tak moc nezatracoval si to určitě nezaslouží.

A když porovnám Prahu vůči turistům (směnárny, taxi, měšťáky když zaparkuješ s bydlíkem v Praze, s osobákem na Flornci se pod 40kč/h nedostaneš atd.) tak je Chorvatsko proti tomu slabý odvar.

Ale to je úhlem pohledu ...........a ten máme každý jiný.
ValteracciValteracciČlen
Přidáno před 7 let
Radku, tvůj názor sdílím. Do Chorvatska jezdíme do stejného kempu a dříve jsme jezdili i do apartmánů a vždy byli domácí majitelé vstřícní, až mě to překvapilo.

Mám i negativní zkušenost kolem Omiše a pidi kempy, nechtěli mě ubytovat na 3 noci ani jeden, až v Trogiru.

Osobně tam jezdíme s dětmi a už se těšíme až tam zase pojedeme. Přeci jen to moře je tam z mého uhlu pohledu pořád nejčistčí a nejhezčí a hlavně za pár hodi dostupné. Jezdím tam od mala od 7 let :) a pořád se tam rád vracím.
Mondeo combi 2,0 154Kw + aktuální Swift Chalenger Sport 586 - předtím Bailey Ranger 550/6 a ještě předtím Bailey Peagant Provence + posádka 2 + 2 + 1
Jarda a MaruJarda a MaruČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

radek argos napsal:

Konec konců ve většině evropských městech jsou závory před kde jakým parkovištěm a taky si nikdo nestěžuje a bohužel to lepší už nebude.
.
A jestli se někomu zdá problém s parkováním v Chorvatsku, tak v Itálii se platí snad i za zastavení na parkovišti.
Pro mně a troufnu si říct že nejen pro mně, je Itálie v současné době jedna z nejdražších a nejproblémovějších zemí. Stačí si přečíst koho všeho již v Itálii vykradli a jsem si jistý, že plno lidí to nenahlásí.
Nechci malovat čerta na zeď, ale při dlouhodobějším pobytu v Itálii, bych se neptal zda Vás vykradli, ale spíš kolikrát Vás vykradli.
V zemi, kde se nemohu vzdálit od auta ani na nákup, nebo parkovat jen v kempu, bych se bál trávit i týden, natož pár měsíců.

A když porovnám Prahu vůči turistům (směnárny, taxi, měšťáky když zaparkuješ s bydlíkem v Praze, s osobákem na Flornci se pod 40kč/h nedostaneš atd.) tak je Chorvatsko proti tomu slabý odvar.

Ale to je úhlem pohledu ...........a ten máme každý jiný.


Naprosto souhlasím s Radkem Argos a na Chorvatsko taky nedám dopustit. Nádherná destinace, kde se nebojím vzdálit od auta. Projeli jsme Albánii, Řecko, Turecko i Maroko. .. a jedině v Itálii nás vykradli, i když jsme seděli nadohled asi 30 m od auta.... :(
M
magnum30Člen
Přidáno před 7 let
Do Chorvatska jezdíme pravidelně od r. 1995, začínali jsme v apartmánech, od 1998 s karavanem na 1,5 měsíce, v posledních 3 letech s obytňákem jen na 14 dní na závěr sezóny v září, co jsme objevili před 3 roky Řecko, kde jsme teď 1,5 - 2 měsíce společně s Makedonií a Albánií.
Letos jsme se vraceli mimořádně přes Černou Horu ( nikdy více, 3 dny až nad hlavu) + 10 dní na Hvaru ve Vrbosce. Moře nádherné, čisté, docela i teplé, ale kemp narvaný z 80% protivnými a vlezlými Slovinci, už jsme se těšili domů a vzpomínali na Řecko. V září Murter 16 dní, po 11 letech ve stejném kempu naposled. Už se zase těšíme do "špinavého a s dalšími negativy" plného Řecka, jak napsal Radek Argos . Naprosto se ztotožňuji s Bobeškou, Zdendou - bydlikemevropou, tronicem, pegasem 2010 ad. a nerozumím Radku Argosovi. Připadalo mi, že v 2013 projel od západu na SV a zpátky, nikde se nezdržel a to pravé Řecko ani nepoznal a odjel trajektem do Itálie. I když smekám před ním, asi je na cestách skoro furt (30-40 tis. km) a může srovnávat, my jen tak 3 měsíce a do 10 tis. km.
My tam taky začínali právě v 2013 a je to pro nás destinace na dalších pár let, moře, pláže, skvělí lidi, historie, památky, ale hlavně úžasný pocit volnosti a svobody. Do HR už se nám ani nechce, jen kempy, zákazy, příkazy a Chorvaté, kteří Tě chtějí svléct z kůže, když vidí nový obytňák, i když se to týká třeba i stanařů bez vyjímky. Zajímalo by mě, kam v HR Radek Argos jezdí, někde psal, že těsně před Omiš, podle mě, zrovna tam to není to pravé Chorvatsko.
Ale je to věc pohledu, vkusu, očekávání a jak někdo napsal, kdyby jsme byli všichni stejní, jezdíme stejným autem ve stejné barvě.
sipadansipadanČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Valteracci napsal:
Přeci jen to moře je tam z mého uhlu pohledu pořád nejčistčí a nejhezčí a hlavně za pár hodi dostupné.


Jsem přesvědčen, že snadnou dostupností pozitivní vztah k Chorvatsku způsoben není ... Naopak, kdo pamatuje Jadranskou magistrálu před vybudováním dálnice a jezdil až na jih, tak moc dobře ví, že to bylo celkem daleko. A už tenkrát byla v sezóně ucpaná.

Ať člověk patří mezi zastánce nebo odpůrce této země, každý musí rozeznat minimálně zcela unikátní pobřeží a to i ve světovém měřítku.

@ bydlikemevropou

Co Vás tak učarovalo v té "Serbii" kromě lidí, kteří jsou na celém Balkáně vesměs velmi příjemní, kvalitního povrchu silnic a bezproblémového chování policistů při nocování ?
Co tak unikátního jste tam viděli a jinde to vidět nelze ?
4.114683,118.628756
zemanekpetrzemanekpetrČlen
Přidáno před 7 let
Ano milovníci Chorvatska nenechte se odradit aspoň bude více místa na zbytku balkánu.Příroda ok ale ta komerce.......Ano tlačí se všude.
Upravil zemanekpetr dne 16.12.2016 13:34, před 7 let
ScooterMartyScooterMartyČlen
Přidáno před 7 let
No s tou Itálií nevím. Letos 17 dní Itálie a Sicilie a jen 2x na placeném místě, jinak na divoko. A kromě nafty jsem ani s cenami neměl žádný problém...
Martin (1971) a Lucie (1974) a vždycky nějaký ten pes..., 608 463 502, Abbey GTS 517 a Ford Galaxy II 1.9 TDi 96kw. Dříve Renault Master Pössl.

Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat.
Benjamin Franklin
JiPe HighlandersJiPe HighlandersČlen
Přidáno před 7 let
@bydlikemevropou

díky za vaše reportáže z cest, rád je čtu a bavím se.
Jen si dovolím jednu malou poznámku a dost možná, je můj dojem mylný.
Přijde mi, že při vašich hodnoceních kladete silnější důraz na to, kolik kde stojí kemp, parkoviště, potraviny, pivo a kafe vstupné a tak.
Tak nějak, čím levněji, tím krásnější země.
Osobně nejsme žádní chorvatomilci, ale to moře, ostrovy i pobřeží se nám moc líbí a proto dokážeme řadu věcí, které nám tam jsou
proti srsti, kousnout.
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
Upravil JiPe Highlanders dne 16.12.2016 14:40, před 7 let
radek argosradek argosČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

JiPe Highlanders napsal:

@bydlikemevropou

díky za vaše reportáže z cest, rád je čtu a bavím se.
Jen si dovolím jednu malou poznámku a dost možná, je můj dojem mylný.
Přijde mi, že při vašich hodnoceních kladete silnější důraz na to, kolik kde stojí kemp, parkoviště, potraviny, pivo a kafe vstupné a tak.
Tak nějak, čím levněji, tím krásnější země.
Osobně nejsme žádní chorvatomilci, ale to moře, ostrovy i pobřeží se nám moc líbí a proto dokážeme řadu věcí, které nám tam jsou
proti srsti, kousnout.


Ano, velice správně. Já si třeba když na to přijde, sebou přivezu jídlo na celo dobu pobytu a kupuji jen pečivo nebo když něco chci tak si to koupíme a uděláme a cenu neřeším. Kupříkladu konec srpna a září Chorvatský meloun ..... nikdy tak sladký meloun jsem nejedl a to bych mohl dál pokračovat přes rajské až po mandarinky. To sluníčko tomu dává tu správnou chuť,
to prostě nějaký skleník v Holandsku nikdy nedokáže nahradit.
Ale chutnají mi i jejich jídla. Pleskavica se sýrem, pečená chobotnice a tak dále, vždy se těšíme na první den v Chorvatsku a hned návštěvu restaurace.
Nechtěl jsem tu popisovat tu pro nás dech beroucí nádheru zrovna při jízdě po pobřeží kolem Omiše (i když tam zrovna nejezdíme) ty skály pro nás okouzlující pohled.
Nebo když přijíždím do Orebiče a sjíždím skály s neskutečným výhledem na moře ...... jezdím tam od cca 12 let a pořád je to pro mně dech beroucí podívaná a nejen pro mně.
Ale jak jsem psal, já mám i Řecko rád, naopak příští rok pojedu zase a je to takové zakončení letní sezony na konci září a začátkem října, ale prostě jsem se musel zastat Chorvatska.
Do Chorvatska pojedu klidně ve středu a v neděli se vrátím, na to už je Řecko nebo Španělsko daleko.

Ano Ŕecko má taky krásná místá, mně stačí i bohatě Lefkáda a na divoko, ale ten bordel co dokáží udělat Řekové na plážích a na těch krásných místech, mi trochu kazí ten správný dojem z návštěvy Řecka.
Nechci a nebudu nikoho zatracovat že jezdí do Řecka nebo Srbska nebo snad Albánie či Španělska, to jste někdo špatně pochopil,
já jsem jen napsal svůj pohled na pro nás krásné Chorvatsko.
A nebudu se zastavovat nad dostupností pro nás Čechy.
Naopak, na Korčule jsem podebatoval s jedním Francouzem co bydlí nad Paríží a když mi řekl, že z hlediska ceny krásy a dostupnosti, jezdí nejraději na Korčulu .......
Logicky mi to vysvětlil. Jezdí OSOBÁKEM.
Bydlím kousek nad Paříží, přejedu do Belgie projedu Německem a to vše zadarmo. V Rakousku zaplatím dálniční známku, ve Slovinsku dálniční známku a za přejetí celého Chorvatska dám nevím jestli říkal 30 EUR všeho všudy snad 50 nebo 60 EUR celkem.
Když ale jede do Španělska, tak jen přejetí Francie a Španělska až někam dolů ho prý vyjde na snad 200 nebo 300 EUR.
No koukal jsem na něj jako blázen takových km, jen aby ušetřil plácnu 300 EUR ????
Ne jen ušetření peněz ale ty lidi, ta atmosféra tady ta přívětivost domorodců a ta krajina.
Tak že já jako Čech řeknu že i tomu Frantíkovi se líbí v Chorvatsku ( zatím co mi jezdíme do Francie )

Rád se pobavím s kde kým, ten kdo mně zná, ví že jsem veselá kopa a rád poslouchám kde se komu líbí a nebo nelíbí.
Nechtěl jsem se nikoho dotknout ani urazit, jen jsem napsal svůj pohled na Chorvatsko.
Jsem rád, že někteří se nestydí napsat že se jim taky líbí v Chorvatsku a potěší mně, že nejen mi se tam rádi vracíme.
Při pohledu v Itálii na moře třeba v Anconě, se mi chce zvracet. Pro mně je to špína neskutečná,
to samé nahoře ty vyhlášené pláže Bibione nebo Ravenna.
Jednou jsem udělal tu věc, že po týdnu v Chorvatsku, jsem s dvěma děvčaty (pořád otravovali že chtějí do I) přejel do Itálie k Ravenně, po dvou dnech mi řekli že chtějí zpět do Chorvatska na kamínky .......... to pro mně bylo dostatečné porovnání.
Letos i mé manželky sestra s rodinou, která normálně do Chorvatska nejezdí, byla na Pagu a to normálně lítá Emiráty, Belize a podobně, řekla že příští rok chce zase do Chorvatska, protože se jim tam moc líbilo .......
Tak si říkám že asi tak špatné nebude

Automatické sloučení 16.12.2016 18:42:

Citovat

JiPe Highlanders napsal:

@bydlikemevropou

díky za vaše reportáže z cest, rád je čtu a bavím se.
Jen si dovolím jednu malou poznámku a dost možná, je můj dojem mylný.
Přijde mi, že při vašich hodnoceních kladete silnější důraz na to, kolik kde stojí kemp, parkoviště, potraviny, pivo a kafe vstupné a tak.
Tak nějak, čím levněji, tím krásnější země.
Osobně nejsme žádní chorvatomilci, ale to moře, ostrovy i pobřeží se nám moc líbí a proto dokážeme řadu věcí, které nám tam jsou
proti srsti, kousnout.


Přesně tak ...... trefně napsáno.
Upravil radek argos dne 16.12.2016 18:42, před 7 let
M
mariaČlen
Přidáno před 7 let
ahoj, hlasuji také za Chorvatsko. Problém není v nich, ale v nás. Chápu, že odpůrce Chorvatska štve nutnost být za těžké peníze v kempu ( mimochodem na vysoké úrovni ). Podívejte se na to z druhé strany. Vlastníte např. přírodní koupaliště s bufetem. Staráte se, uklízíte, udržujete příjezdovou komunikaci, sečete trávu. To vše za účelem uživení rodiny. Vybíráte poplatek za pláž, kterou pravidelně čistíte. Přijede obytňák, stoupne si na nejhezčí místo, platit nechce neboť od Vás vlastně nic nechce. Vybalí si svačinu na Vaše stoly, odpadky (v lepším případě) hodí do Vámi placené popelnice. Když nebudete ve střehu, skočí se vykoupat, trošku se osprchuje a skočí si na Vámi udržované WC. Večer až odejdete, udělá si oheň z Vašeho dříví ve Vašem krbu, někam vypustí špinavou vodu ( to se vsákne ) a vyleje chem toaletu. Snad byste se na něj nezlobili.... Je to jako v té pohádce o sekerkové polévce. Za přírodní koupaliště s bufetem si dosaďtě Chorvatsko.

Dlouhá léta jsme jezdili na Korčulu. Byli jsme lakomí dát 150 marek ( nevím přesně ) za trajekt ze Splitu, tak jsme jezdili přes Pelješac. V dobách války to byla cesta na 2 dny. Přespávali jsme na půl cestě někde kolem Makarské na pláži a většinou se dali do řeči s místními. Proč by nás měli milovat? Přijedou tam autobusy Vítkokotice tours. Vysypou tunu kolenovrtů. K tomu žrádlo, pivo a kořalku na celou dobu pobytu. Nikdo tam neutratí ani Kunu. Navíc si pro zpestření té skvělé stravy jdou večer nakrást ovoce a zeleninu do místních zahrad. A ještě se tím dobytci chlubí.

Místní udržují komunikace, uklízí ..... a mají z toho prd.

Kolik zdejších cestovatelů zde píše, že si veze plné auto piv, kořalky, zavařené maso, chleba si peče atd. Trumfujeme se, kdo to pořídil laciněji. Čím jsme místním přínosem?

Nepopírám, taky jsem byl nadšen z letošní cesty po Bulharsku, bez kempů a kdekoli. Domnívám se, že to pouze v Bulharsku, Řecku, Makedonii atd pouze ještě technicky nezvládli. Řeci jsou líní, ostatní na to nemají prachy. Jinak by nás mezi ty ploty narvali taky. A to přijde.
HribHribČlen
Přidáno před 7 let
No tak nedá mi to, abych nezareagoval.
Předně: HR je "notoricky" omílané téma u nás, zejména karavanistů - koukněte do archívu a uvidíte. Sám si lámu hlavu s otázkou "proč?". Mám dojem, že je to takový náš podivný syndrom staršího, chytřejšího a bohatšího bratra, který nás vůči HR nutí k jakýmsi předpojatým postojům, co by měli a neměli a jak by měli "ti balkánci " dělat, obzvláště vůči nám, skvělým Slovanským bratřím. Komu se v HR nelíbí, nechť jede klidně jinam.
Mohl bych popsat cca 10 tragických či vyčůraných a zlodějských zkušeností ze SK, ale jen mně to naučilo, jak se chovat (hlavně ne jídlo v restauraci!!), kam jet, co očekávat. Přesto si tam stále rád zajedu i pře sto přese všechno, protože kromě toho jsem tam zažil krásnou přírodu, památky i několik dobrých lidí.
K pár poznámkám svých předpisatelů:
1. Je normální, že lidé řeší ekonomickou stránku věci. Kdo neřeší finance na dovolené, nechť je tomu rád, ale ať se nepovyšuje nad těmi, kdo počítají (třeba proto, že jsou důchodci, či mají více dětí, mizerný plat, ženu na mateřské,....). To je přece snad jedno. A jsou i různé životní etapy, kdy to můžeme mít různé. a někdo jede 30 x, někdo jen 1x,... je nesmysl to řešit, jinak je to snobismus.
2. O našem "přínosu pro místní": je to svoboda našeho, rozhodnutí, co a jak budu konzumovat, stejně tak jako o jejich nabídce. Tak, jak my nikoho nenutíme u nás pít pivo, ale jen nabízíme, tak nevidím důvod proč bych měl povinně přinášet užitek v podobě kupování něčeho, co nechci. Platíme za služby a zboží, které chceme - ti, co si vezou své jídlo minimálně za ubytování a taxu.
Doporučuji si někdy povykládat z nějakým Němcem, jak ti jedou vybavení do HR a co si tam kupují, jak jsou zděšení z cen a služeb v It,... prostě nevidím důvod se cítit méněcenně. Popravdě, krom Čechů tam jiní cizinci, obzvláště z "vinných krajů" jejich vinné domácí, přesířené patoky snad ani nepije (jakkoliv jsem pil i excelentní HR víno, jak domácí, tak lahvované).
3. HR snaha o pořádek a protipožární bezpečnost při tak velkém počtu turistů, suchu a větrnosti je, řekl bych, celkem pochopitelná. Je na nás se přizpůsobit - jsme tam jen hosty.
Václav (Hřib), Jitka + svišťata: Šimon, Tobiáš a Anička
H
hugo 007Člen
Přidáno před 7 let

Citovat

Hrib napsal:

No tak nedá mi to, abych nezareagoval.
Předně: HR je "notoricky" omílané téma u nás, zejména karavanistů - koukněte do archívu a uvidíte. Sám si lámu hlavu s otázkou "proč?". Mám dojem, že je to takový náš podivný syndrom staršího, chytřejšího a bohatšího bratra, který nás vůči HR nutí k jakýmsi předpojatým postojům, co by měli a neměli a jak by měli "ti balkánci " dělat, obzvláště vůči nám, skvělým Slovanským bratřím. Komu se v HR nelíbí, nechť jede klidně jinam.
Mohl bych popsat cca 10 tragických či vyčůraných a zlodějských zkušeností ze SK, ale jen mně to naučilo, jak se chovat (hlavně ne jídlo v restauraci!!), kam jet, co očekávat. Přesto si tam stále rád zajedu i pře sto přese všechno, protože kromě toho jsem tam zažil krásnou přírodu, památky i několik dobrých lidí.
K pár poznámkám svých předpisatelů:
1. Je normální, že lidé řeší ekonomickou stránku věci. Kdo neřeší finance na dovolené, nechť je tomu rád, ale ať se nepovyšuje nad těmi, kdo počítají (třeba proto, že jsou důchodci, či mají více dětí, mizerný plat, ženu na mateřské,....). To je přece snad jedno. A jsou i různé životní etapy, kdy to můžeme mít různé. a někdo jede 30 x, někdo jen 1x,... je nesmysl to řešit, jinak je to snobismus.
2. O našem "přínosu pro místní": je to svoboda našeho, rozhodnutí, co a jak budu konzumovat, stejně tak jako o jejich nabídce. Tak, jak my nikoho nenutíme u nás pít pivo, ale jen nabízíme, tak nevidím důvod proč bych měl povinně přinášet užitek v podobě kupování něčeho, co nechci. Platíme za služby a zboží, které chceme - ti, co si vezou své jídlo minimálně za ubytování a taxu.
Doporučuji si někdy povykládat z nějakým Němcem, jak ti jedou vybavení do HR a co si tam kupují, jak jsou zděšení z cen a služeb v It,... prostě nevidím důvod se cítit méněcenně. Popravdě, krom Čechů tam jiní cizinci, obzvláště z "vinných krajů" jejich vinné domácí, přesířené patoky snad ani nepije (jakkoliv jsem pil i excelentní HR víno, jak domácí, tak lahvované).
3. HR snaha o pořádek a protipožární bezpečnost při tak velkém počtu turistů, suchu a větrnosti je, řekl bych, celkem pochopitelná. Je na nás se přizpůsobit - jsme tam jen hosty.

To je bomba, jak jsi to napsal, naprosto souhlasím
M
mariaČlen
Přidáno před 7 let
to hrib: dovolím si filosoficky zpřipomínkovat:

ad 1) má finanční situace, byť je sebehorší, mne neopravňuje nikoho okrást. A to ani v případě, že okradený je z mého pohledu bohatší a nebude mu to chybět. Když na to nemám, tak tam nejezdím.

ad 2) má svoboda nemá větší hodnotu než svoboda druhého. Pokud hostitel nastavil nějaká pravidla, bez ohledu na svůj výklad svobody je přijmu, nebo tam nejedu. Není možno s odvoláním na svoji svobodu konat nesvobodu a to navíc hostiteli.

ad 3) plně souhlasím, zažil jsem to.

to all: na Albánii, Řecku, Rumunsku atd. nás nejvíce okouzluje nedotčená příroda s minimální zásahy člověka. Je to z velké části dáno nedostatkem peněz, ne tím, že by se tak obyčejní lidé rozhodli žít. Pro nás je to skanzen, pro ně robota, dřina a nepohodlí. Nemají to jako dovolenou, ale každodenní realitu. Chorvati chytli příležitost za pačesy a z té nádherné země udělali továrnu na peníze. V souvislosti s tím narvali neskutečné peníze do infrastruktury. O dálnici jako je v HR si nemůžeme ani nechat zdát. Vybavení benzinek atd. Na to potřebují vybrat peníze. Tzn. daně. Pokud nejsou v ekonomice příjmy, nejsou ani daně. Naše "svoboda rozhodnutí" v otázce "přínosu pro místní" v reálu znamená, zda na ty daně bude či ne.

Povídal jsem si s mnoha Němci, Holanďany, Rakušany. Že by primárně vytáhli májku a gambáč jsem si opravdu nevšiml. Reálně mají větší kupní sílu, alespoň větší než většina z nás.

Neodpírám "právo" každého, vidět moře. Je ale potřeba dodržovat alespoň základní pravidla. Abychom se nemuseli stydět u stánku albáského prodavače zmrzliny za to, že patříme ke stejnému národu jako ti, co mu před chvílí utekli bez placení.
HribHribČlen
Přidáno před 7 let
To maria: V tom, cos napsala nevidím nic, z čím bych nesouhlasil a snad nic, co by bylo v rozporu s tím, co jsem už napsal - a to ani stran svobody.
Václav (Hřib), Jitka + svišťata: Šimon, Tobiáš a Anička
pilinispilinisČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

magnum30 napsal:

Do Chorvatska jezdíme pravidelně od r. 1995, začínali jsme v apartmánech, od 1998 s karavanem na 1,5 měsíce, v posledních 3 letech s obytňákem jen na 14 dní na závěr sezóny v září, co jsme objevili před 3 roky Řecko, kde jsme teď 1,5 - 2 měsíce společně s Makedonií a Albánií.
Letos jsme se vraceli mimořádně přes Černou Horu ( nikdy více, 3 dny až nad hlavu) + 10 dní na Hvaru ve Vrbosce. Moře nádherné, čisté, docela i teplé, ale kemp narvaný z 80% protivnými a vlezlými Slovinci, už jsme se těšili domů a vzpomínali na Řecko. V září Murter 16 dní, po 11 letech ve stejném kempu naposled. Už se zase těšíme do "špinavého a s dalšími negativy" plného Řecka, jak napsal Radek Argos . Naprosto se ztotožňuji s Bobeškou, Zdendou - bydlikemevropou, tronicem, pegasem 2010 ad. a nerozumím Radku Argosovi. Připadalo mi, že v 2013 projel od západu na SV a zpátky, nikde se nezdržel a to pravé Řecko ani nepoznal a odjel trajektem do Itálie. I když smekám před ním, asi je na cestách skoro furt (30-40 tis. km) a může srovnávat, my jen tak 3 měsíce a do 10 tis. km.
My tam taky začínali právě v 2013 a je to pro nás destinace na dalších pár let, moře, pláže, skvělí lidi, historie, památky, ale hlavně úžasný pocit volnosti a svobody. Do HR už se nám ani nechce, jen kempy, zákazy, příkazy a Chorvaté, kteří Tě chtějí svléct z kůže, když vidí nový obytňák, i když se to týká třeba i stanařů bez vyjímky. Zajímalo by mě, kam v HR Radek Argos jezdí, někde psal, že těsně před Omiš, podle mě, zrovna tam to není to pravé Chorvatsko.
Ale je to věc pohledu, vkusu, očekávání a jak někdo napsal, kdyby jsme byli všichni stejní, jezdíme stejným autem ve stejné barvě.


Automatické sloučení 17.12.2016 15:47:
Taky nikdy více Chorvatsko

Citovat

pilinis napsal:

Citovat

magnum30 napsal:

Do Chorvatska jezdíme pravidelně od r. 1995, začínali jsme v apartmánech, od 1998 s karavanem na 1,5 měsíce, v posledních 3 letech s obytňákem jen na 14 dní na závěr sezóny v září, co jsme objevili před 3 roky Řecko, kde jsme teď 1,5 - 2 měsíce společně s Makedonií a Albánií.
Letos jsme se vraceli mimořádně přes Černou Horu ( nikdy více, 3 dny až nad hlavu) + 10 dní na Hvaru ve Vrbosce. Moře nádherné, čisté, docela i teplé, ale kemp narvaný z 80% protivnými a vlezlými Slovinci, už jsme se těšili domů a vzpomínali na Řecko. V září Murter 16 dní, po 11 letech ve stejném kempu naposled. Už se zase těšíme do "špinavého a s dalšími negativy" plného Řecka, jak napsal Radek Argos . Naprosto se ztotožňuji s Bobeškou, Zdendou - bydlikemevropou, tronicem, pegasem 2010 ad. a nerozumím Radku Argosovi. Připadalo mi, že v 2013 projel od západu na SV a zpátky, nikde se nezdržel a to pravé Řecko ani nepoznal a odjel trajektem do Itálie. I když smekám před ním, asi je na cestách skoro furt (30-40 tis. km) a může srovnávat, my jen tak 3 měsíce a do 10 tis. km.
My tam taky začínali právě v 2013 a je to pro nás destinace na dalších pár let, moře, pláže, skvělí lidi, historie, památky, ale hlavně úžasný pocit volnosti a svobody. Do HR už se nám ani nechce, jen kempy, zákazy, příkazy a Chorvaté, kteří Tě chtějí svléct z kůže, když vidí nový obytňák, i když se to týká třeba i stanařů bez vyjímky. Zajímalo by mě, kam v HR Radek Argos jezdí, někde psal, že těsně před Omiš, podle mě, zrovna tam to není to pravé Chorvatsko.
Ale je to věc pohledu, vkusu, očekávání a jak někdo napsal, kdyby jsme byli všichni stejní, jezdíme stejným autem ve stejné barvě.
Já Honza a Gábina a obytné auto Fiat Dukáto 2,3 96Kw
Upravil pilinis dne 17.12.2016 15:47, před 7 let
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,034,596 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.33427 sekund | Průměrně za: 0.33427 (0) sekund | Dotazy: 147 | Použitá paměť: 2.51MB/4MB