Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Plynové topení Truma: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Plynové topení Truma

Poslední aktualizace před 8 let
C
candatNováček
Přidáno před 8 let
Prosím o radu ohledně plynového topení v obytném automobilu starší výroby pro šest osob. Zda mohu mít puštěné topení za jízdy (výfuk je z boku) v obytné části. Klukům rybářům je za jízdy vzadu zima. Předem děkuji za odpověď:-)
pachtapachtaČlen
Přidáno před 8 let
Za jízdy plynem netopím natáhl jsem teplou vodu od motoru do nástavby a zabudoval radiátor i s ventilátorem z osobáku do úložného prostoru pod sezení, vzadu je jak v lázních.Myslím, že topení za jízdy se na foru řešilo zkus trochu pohledat.
Hanka a Pavel
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
Hlavně tam má být u plynové bomby bezpečnostní ventil, který se v případě havárie nebo většího úniku plynu sám zavře. Pokud tam není a někdo tě bude kontrolovat a budeš mít otevřený plyn, tak slušná pokuta. Pokud by se náhodou něco stalo (například tě někdo nabourá nebo ty někoho) a vznikl by únik plynu, který něco způsobí, tak bych se obával pojišťovny.
Ale řešit to samozřejmě jde instalací ventilu a možná by jsi musel doplnit venku nějaký kryt pro používání topení za jízdy.

Osobně bych taky šel raději do natažení teplé vody od motoru.
VasuVasuČlen
Přidáno před 8 let
PetrDubi, asi s tím nemáš zkušenosti, na všech autech, co jsem měl a mám, topím za jízdy bez jakékoliv úpravy, jen mám bezpečnostní ventil, který při utržení hadice, či nárazu auta zastaví plyn.
Ze zákona ti to nikdo nemůže kontrolovat a nevím, kdo by ti mohl dát pokutu ! V případě, že by jsi pozval revizního technika plynu, ten by ti to mohl vytknout ! V Německu jsou povinné revize u technické prohlídky, u nás na věky dobrý. Jinak prakticky, ten, kdo jezdí v zimě a vzadu jsou lidé, tak si instalují teplovodní radiátor s topením od motoru. Jinak jeden regulátor je tady zrovna v nabídce prodej.
C
candatNováček
Přidáno před 8 let
Děkuji všem za odpověď, poznali jste že jsem zatím trochu amatér co se týče karavanu. Určitě, když narazím na problém se ozvu. Ještě jednou moc děkuji za odpověď.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
Nějaké informace ohledně používání plynu za jízdy jsou například tady (ale je toho na internetu plno)
http://www.carava...ad_id=5664

Jen přidávám z odkazu:
Citace z dokumentace Truma SecuMotion:

Upozornění k provozu plynového zařízení během jízdy:
Podle směrnice 2001/56/ES o systémech vytápění, s doplňky
2004/78/ES a 2006/119/ES, musejí být karavany vyrobené
od ledna roku 2007, které provozují topení na zkapalněný plyn
během jízdy, vybaveny speciálním bezpečnostním uzavíracím
zařízením, které v případě nehody, jež by přerušila vedení,
zabrání nežádoucímu unikání plynu.
Regulátor tlaku plynu Truma SecuMotion, s příslušně dimenzovanou
instalací, splňuje – v kombinaci s vysokotlakými
hadicemi s integrovanou bezpečnostní pojistkou proti prasknutí
hadice (SBS) – všechny relevantní normy, předpisy a
směrnice, takže je možné toto plynové zařízení provozovat
v celé Evropě, a to i za jízdy.

Ty výše citované směrnice zároveň doporučují členům EU přijmout zákaz mobilního provozování zařízení, které požadavky nesplńují. A jednotlivé státy EU taková nařízení v různé formě přijaly. Liší se to stát od státu, někde to kontrolují jinde ne. Každopádně, ve vlastním zájmu, bez SecuMotion (nebo eqivalentu) za jízdy ne

A druhá věc:
Za jízdy vozidle nesmíš mít puštěné tlakové lahve s PB pokud tam není homologovaný bezpečnostní ventil (popsáno výše). Normu neznám. ČSN nevím jestli to řeší.
Ale na školení nám to říkali. Tak to tak beru.
Kontrolují hlavně rakušáci a němci. Rakušáci chtějí až 300 ojro.

Jinak samozřejmě záleží na každém, co si udělá a jestli chce něco porušovat nebo ne.

Co se týká kontroly, tak se s tebou v cizině asi moc dohadovat nebudou jestli to smějí kontrolovat. U nás nevím, jestli to někdo kontroluje, ale to neznamená, že pokud ne, tak s tím nemůže například zítra začít - viz vážení dodávek.

A jen jedno malé upozornění. Pokud dojde k havárii a zjistí se, že byl zapnutý plyn, ale chybělo příslušné vybavení, tak pojišťovna udělá všechno pro to, aby nemusela plnit a jakákoliv záminka bude dobrá pro snížení plnění. Nedej bože, aby ten plyn začal hořet nebo vybouchl a někoho to zranilo nebo zabilo..

Ohledně nástavce na topení - už se tu párkrát řešilo, že za jízdy zhasínalo topení a řešil se nástavec na nasávání vzduchu nebo na komínek. Zkus pohledat.

Vasu:
Nevím co se ti na tom nezdá, když jsem psal, že musí být bezpečnostní ventil na plynu a ty píšeš u sebe to samé.. Nevidím v tom rozpor, tak by příště před kritizováním stálo za to si pořádně přečíst, na co reaguješ..
VasuVasuČlen
Přidáno před 8 let
Petře, já jen reagoval na tvůj výrok, že když mně někdo zastaví atd. dostaneš slušnou pokutu. Reagoval jsem na špatnou českou legislativu, že i když máme na vše normy, které ovšem nejsou závazné ! Zákona, či vyhláška na to není, které jsou závazné. Takže v česku tě zastaví policajt a může zkontrolovat jen technický stav auta, ne plyn, ne topení a nemůže ti za topení plynem nevyhovujícím způsobem dát pokutu. Jak jsem psal, ve světě je to jiné. Jinak kritiku si představuji úplně jinak, to byla informace pro česko.
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
Vasu:
Ok, já jsem nikde v tvém příspěvku neviděl, že nesouhlasíš jenom s tou kontrolou u nás. Příště by bylo dobrý tam dát, ať v tom pak není takovej zmatek - hlavně by to asi ocenil tazatel !)

Jinak při běžné kontrole to asi teda policajt (u nás) zatím řešit nemůže, ale že mi to projde v případě bouračky (i když jí nezaviním) bych si nebyl jistý a pojišťovna si na tom smlsne určitě.

Jen OT: když jsem teď dělal v srpnu pojistku na nové auto, tak jsem slyšel od pojišťováka v Kooperativě, že od léta přestávají všechny pojišťovny proplácet přední sklo z povinného ručení, protože podle judikátu nejvyššího soudu by poškozený musel prokázat, že ten kamínek byl z konkrétního auta a to většinou člověk neprokáže (možná když bude mít video záznam a nikde, ani v protisměru nepojede jiné auto než to jedno).. Ale bez záznamu smůla, nepomůže ani svědek a jak tam je víc než jedno auto, tak taky smůla.. První s tím začala ČP a ostatní se rychle přidaly..
DiscoverfunDiscoverfunČlen
Přidáno před 8 let
Plynova topeni od trumy jsou konstruhovane pro mobilni provoz, proto je povolene se vsemi typy topit za jizdy, akorat ty druhy topeni,ktere maji
vyvod kominu na strechu musi mit na komine pricnou nastavbu k vuli protitlaku do komina (potom by topeni zhaslo) ale vsechny ostatni typy
jsou od vyrobce povoleny k topeni pri jizde bez jakychkoliv dalsich uprav !

Honza/Discoverfun/Erlangen
ErvinErvinČlen
Přidáno před 8 let
Ahoj, poslal jsem sz. Děkuji E.
Manželka Hana , vnuk Daneček 3r.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: candat, pachta, PetrDubi, Vasu, Discoverfun, Ervin

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,310,330 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.33145 sekund | Průměrně za: 0.33145 (0) sekund | Dotazy: 93 | Použitá paměť: 1.95MB/2MB