Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Lednice - podivné chování: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Lednice - podivné chování

Poslední aktualizace před 7 let
T
TKTDiČlen
Přidáno před 8 let
Dnes jsem lednici zapnul na 220v a chtěl jsem otestovat její funkčnost, po cca 3 hod. jsem dal do mrazáku teploměr a ukázal cca -13 stupňů za další hodinu tam bylo skoro -20stupňů, to by bylo zdá se být v pořádku, ale po cca 20 min začala teplota v lednici stoupat na - 14stupňů a pak zase začala klesat. Je tohle normální nebo je něco špatně?
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 8 let
Ahoj. U absorbčních systémů s inertním plynem - to jsou ty, které jsou v karavanových, nebo domácích (ty už jsou 30 let zakázané pro obrovskou spotřebu energie) chladničkách všichni víme, že rozjezd takového systému dlouho trvá. Tato nepříjemná vlastnost by se projevovala také při regulaci termostatem, kde není možné vytápění zcela vypnout, tak, jak je to u kompresorových okruhů, varník absorbční aparatury nesmí nikdy zcela vychladnout, proto termostat nevypíná topné tělísko zcela, ale vypnutím jej přepíná na poloviční výkon, a jakmile termostat znovu zapne, tak je přepne na celkový výkon. K tomu slouží dvojí provedení, buďto je tam zařazena "ořezávací" dioda a zapnutý termostat ji vyřadí (zkratuje), což je celkový výkon, nebo má vyhřívací tělísko dvě vinutí. Pokud jsou zapojena obě vinutí do serie, tak je poloviční výkon (dvojnásobný odpor=poloviční proud=poloviční výkon), pokud se jedno vinutí vyřadí, tak je využíván výkon celý, tj. maximální. Je možné, že je to tím, že nedochází k přepnutí na poloviční výkon, ale vyhřívání se vypne termostatem úplně. Tvrdit bych to mohl ale až po přeměření obvodů měřicím přístrojem pro elektrické veličiny.
Čáo, Pepa, chladírenský mechanik v důchodu.
T
TKTDiČlen
Přidáno před 8 let
Díky za vysvětlení. Zítra ještě vyzkouším jak lednice chladí na plyn, pokud to bude ok, tak to nebudu řešit.
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 8 let
Ahoj, ale to není složité to proměřit a opravit, je to ta nejjednodužší porucha, co může u absorbční chladničky být. Vypadá to podle popisu, že plný výkon el. vytápění funguje, pokud je tam použita dioda, tak se vymění - jakákoliv dioda 5 A 1000 V za 20 Korun, pokud je tam tělísko s dvojitým vinutím, tak se nechá dosloužit na toto vinutí a do obvodu se navíc zařadí zmíněná dioda a termostat se zapojí paralelně k té diodě, tj. na oba vývody, jeden vodič od TS na jeden vývod diody, druhý vodič od TS na druhý konec diody. Dioda může být otočena jakkoliv. Když termostat vypne, tak jde přes tu diodu jen polovička, když zapne, tak to jde (ta elektrika) přímo do tělíska "celá". Čáo, Pepa
T
TKTDiČlen
Přidáno před 8 let
Já moc s elektrikou kamárad nejsem, raději bych to někomu svěřil, kdo tomu rozumí, třeba Vám :) Teď vidím, že bydlíte kousek. Tak kdyby se Vám do toho chtělo, byl bych moc rád. Tomáš K.
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 8 let
Ahoj. Konstruktéři karavanů si dali obzvlášť záležet na tom, aby karavanová chladnička šla co nejobtížněji vyndat pro potřeby event. oprav a úprav. Takže to nikdy nebývá práce na dvě hodiny. Pokud je chladnička zabudovaná, tak se dá zjistit, co tomu vlastně je zařazením wattmetru do obvodu napájení, nejlépe a nepohodlněji celého karavanu - tedy "pověsit" celý karavan přes wattmetr s podmínkou, že všechny ostatní spotřebiče a odběrná místa budou vypnuty. Tak se přesně zjistí, která část topného tělíska funguje a která ne, kolik to tedy "bere", jestli skutečně termostat jen úplně odpojuje vytápění varníku, to již jsme si vysvětlili výše. Podle "diagnozy" a po vymontování chladničky se pak 1.) objedná nové tělísko, pokud by bylo opravdu potřeba - pokud wattmetr ukáže těch 110 W, nebo 120 W, podle typu aparatury, tak samozřejmě že ne. 2.) chladnička se vymontuje a zjistí se, jak je poloviční výkon na tělísku zajištěn. Pokud je to dioda, tak se vymění, ale nepůjde se kupovat do karavanšopu za 1000 Kč, ale do radiosoučástek stejná za 20 Kč a vymění se. 3.) pokud tělísko má dvě sekce a je "zdravá" ta sekce plného výkonu, tak se do obvodu přidá do lustrsvorky (čokolády) dioda a umístí se a zakryje (ochrana proti nebezpečnému dotyku krytím) tak, aby to nikoho nezabilo. To celé není na jeden den.
Z uvedeného vyplývá, že přijet za mnou je nevhodné, lépe je provést opravu u Vás, jenže, nikdo nevíme o mnohých, odkud vlastně jsou. Já se za to, že jsem z Troubek, nestydím.
Ale tuto práci by mohl zvládnout každý trochu koumes elektrikář (ne ten, kterého pro jistotu nechají jen vyměňovat žárovky) eventuelně s mou pomocí.
Čáo, Pepa
Upravil Doskocil dne 28.02.2016 15:20, před 8 let
T
TKTDiČlen
Přidáno před 8 let
U předchozího karavanu jsem lednici doloval ven, tak vím, že to není na chvilku. Tam stačilo vyčištění hořáku, komínku a párkrát obrátit vzhůru nohama a jela jako za mlada. Dnes jsem se rozhodl vyzkoušet lednici na plyn a naprosto bez problému. Po hodině bylo v mrazáku -17stupňů a za další hodinu -23 stupňů, tak to asi fakt řešit nebudu. Celý rok jedu stejně jen plyn, protože nemám kde se připojit na el. Jezdím na Tovačov na ryby a tam stojím na divoko. Jinak jsem ze Staměřic. Ale i tak Vám moc děkuji za rady a objasnění problému. Tomáš K.
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 8 let
Ahoj, do Staměřic jsem jezdíval opravovat chladicí mašiny na chlazení mléka do tehdejšího JZD, také chlazení do motorestu a i do Jednoty, (a dál, až na a i za Potštát), pak i jako živnostník od r. 1990. Byl to můj rajon (za reálného socializmu), pak, i jako živnostník. Ale to už jsem jezdíval kolikrát hodně daleko, na druhou stranu až k Vyškovu (mlékárna - Švábenice? - už mi to všecko splývá, 50 r. odpracovaných za život?), to už pak rajony nebyly, každý se snažil sám za sebe s tím, co uměl a dovedl (dokázal). Někteří toho museli nechat. Pracoval jsem do svých 66 let. Čáo, Pepa
T
TKTDiČlen
Přidáno před 8 let
Tak to je řádná praxe, to se jen tak nevidí, klobouk dolů. Ostatně ty řádky co tu píšete hovoří za vše. Jste fakt machr:^
K
kremilekČlen
Přidáno před 8 let
Ahoj.
Nevím, jestli se to tu už někde neřešilo, ale mas smysl překlápění chladničky, za účelem obnovení funkce - promíchaní čpavkové náplně (jak se někdy doporučuje), když se náplň dokonale zmixuje na panelové D1?
DoskocilDoskocilČlen
Přidáno před 8 let
Ahoj. Účelem 50x převrátit chladicí absorbční aparaturu (samozřejmě i s chladničkou, níňkrát nemá cenu) je pokusit se vymýt ucpaný, nebo částečně ucpaný termosifon, který je součástí varníku a má funkci čerpadla bohaté čpavkové vody, takže nějaké natřásání jen tak nepomůže, a ani nepomůže převrátit aparaturu - tedy chladničku a nechat ji den, týden, měsíc, rok převrácenou, v tomto případě se vůbec nic nestane. Po postavení chladničky na nohy během jedné minuty všechno nateče tam, kde to má být a je možné chladničku spuštěním vytápění varníku vyzkoušet. Takže účel není jakési mixování náplně, tím to není, že by nebylo namixováno. Teď jsem toto zde na stránkách C24 napsal již po stapadesátédruhé. Čtěte moje příspěvky a články ohledně chlazení, je to užitečné. Takže čáo, Pepa, chladírenský mechanik v důchodu.
Upravil Doskocil dne 29.02.2016 17:39, před 8 let
T
TKTDiČlen
Přidáno před 7 let
Zdravím karavanisti, opět problém s lednicí. Měl jsem lednici vymontovanou z důvodu čištění a slabého výkonu. Po opětovné montáži vše fungovalo perfektně. Po týdnu jsem lednici opět zapnul. Přes noc bylo v lednici - 2 stupňů a přes den přestala chladit teplota v ní vylezla až na 21stupňů, nevíte, kde by mohl být problém???
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: TKTDi, Doskocil, kremilek

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,814,565 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.19605 sekund | Průměrně za: 0.19605 (0) sekund | Dotazy: 96 | Použitá paměť: 1.96MB/2MB