1 kg vykosteného bravčového stehna
1 stredná cibuľa olúpaná a nastrúhaná
1 zrelá paradajka nastrúhaná
1 zelené jablko nastrúhané
3-4 strúčiky cesnaku mleté
1 polievková lyžica sladkej papriky
4 lyžičky morskej soli
2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžičky sušeného gréckeho oregana
1. Umiestnite bravčové stehno v mrazničke asi na hodinu, alebo kým je mäso na dotyk pevné. Vyberte ho a hľadajte línie tuku na povrchu mäsa, ktoré vyzerajú ako takmer prírodné deliace čiary. Rozkrojte bravčové stehno na dva kusy. Teraz budete môžete rozporcovať bravčové stehno na takmer rovnakú veľkosť. Nakrájajte na 1/2 cm plátky.
2. Vo veľkej miske alebo vaničke, pridajte marinádu a dobre premiešajte. Vezmite jeden z menších kúskov bravčového a osmažte na ochutnanie-test. Upravte korenie podľa toho. Uložte misku / vaničku na miesto v chladničke cez noc alebo na jeden deň. Ďalší deň, umiestnite kúsky mäsa na ihlu a používajte ruky, aby ste zotreli prebytočnú marinádu z mäsa. Vyvorte stoh bravčového mäsa do jednotného tvaru. Udržujte ihlu vzpriamenú, umiestnite na podnos a odložte v chladničke po dobu najmenej 2 hodín, aby zvyšná marináda stiekla (nadbytok marinády spôsobí, že vaše Gyros bude skôr udusené, ako upečené na grile).
3. Vložte mäso do vášho grilu a zapnite ohrev. Pečte cca. 1 hodinu, alebo kým je vaše bravčové Gyros zlatohnedé, ľahko chrumkavé. Teraz môžete začať okrajovať z vonkajšej vrstvy vášho Gyros. Podávajte s teplým pita chlebom s tzatziki, tenké plátky cibule, plátky paradajok a hranolky, alebo na tanieri s rovnakými zložkami. Podávame s vychladeným pivom.
4. V meste a okolí Solúna, sa Gyros často sa často podáva s kečupom, horčicou, cibuľou, paradajkami a hranolkami.
Dobrú chuť!