Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Černé moře - pobřeží - Turecko: OSTATNÍ - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Černé moře - pobřeží - Turecko

Poslední aktualizace před 9 let
bydlikemevropoubydlikemevropouČlen
Přidáno před 9 let
Už jsme na cestě skoro měsíc a teď putujeme v Turecku podél Černého moře. Do Turecka jsme se vrátili, abychom dokončili plánovanou cestu podél Tureckého pobřeží.

Zde je část našeho cestopisu...... více na www. bydlikemevropou.com .... ráda bych sem dala více fotek, ale je to nějak moc zdlouhavé. Na stránkách jich máme pro ilustraci mnohem víc.

24.9.2015
V noci hezky sprchlo a tak se báječně spalo. Ráno je zase krásné sluníčko, ale mraky se trochu honí, tak uvidíme, jestli se něco nepřižene. Celý den je krásně, teploučko, příjemných 28°C a tak se koupeme a Zdenda po obědě odchází na ryby. Včera chytil dvě a zkouší ještě štěstí. Večer si je ugrilujeme k nim brambůrek a rajčatový salát.

Máme štěstí na krásné místo a to mě přivádí k tomu, že když už nikam nejedeme, tak si dáme trochu historie o místě, kde zrovna jsme a protože nás čekají velmi stará a velmi slavná historická města Sinop, Samsun a Trabzon.

Pobřeží Černého moře začíná na hranicích s Bulharskem a končí kousek za městem Hopa u hranic s Gruzií. Zajímavá, co se historie týká je hlavně část od Amasry, kterou jsme také putování po pobřeží Černého moře začínali. Úzký zvlněný pás pobřeží Černého moře byl místem zrodu civilizací, válek a dobývání po několik tisíc let.

V 8 st. př. n. l. kolonizovali pobřeží Miléťané a Arkádové, kteří založili města Sinop, Samsun a Trabzon. Později zde vzniklo pontské království. Pontský král Mithridatés VI. Eupátor vedl v letech 88 – 84 př. n. l. válku proti Římanům. Sice se mu podařilo dobýt Kappadocii a několik dalších pontských království, ale nakonec se musel stáhnout na původní startovací čáru. Později podporoval v další válce svého zetě Tigrana z Arménie, aby Kappadocii sebral Římanům, ale ani on neuspěl a Římané se naštvali a dobyli Pont, Mithridatés musel uprchnout a později spáchal sebevraždu. Tak skončil velký vladař obrovského území, který, jako mnoho jiných, neměl dost.

Následně pobřeží ovládli Byzantinci, kteří zde vládli až do roku 1461, kdy se Pontu zmocnila osmanská vojska Ahmeda Dobyvatele, Předtím byl Samsun důležitým přístavem, ke kterému měli Janované obchodní privilegia. Když nastoupila Turecká vláda, Janované město spálili a odpluli pryč. Po první světové válce se osmansko- řečtí obyvatelé s podporou spojenců pokoušeli o vytvoření nového pontského státu. A tady se opět dostáváme k veliké animozitě Řeků vůči Turkům.

Turecké obyvatelstvo bylo odzbrojeno spojeneckými okupačními vojsky a velmi nesnadno čelilo řeckým guerillám, které pro změnu zase zbraně měli. No a v tu chvíli vstupuje na scénu dodnes velmi slavný Mustafa Kemal, později nazývaný Atatürk, který zorganizoval tureckou bitvu za nezávislost, a tu Turci vyhráli. Jak už jsem ve spojení s Řecke psala, později Atatürk vystěhoval nespokojené Řeky a vyměnil je za Turky na Řeckém území. Řekové si velmi pohoršili a dodnes to mají Turkům za zlé. Řecká ekonomika se tehdy hluboko propadla, protože jednak Turků, kteří se vrátili bylo mnohem méně než Řeků, kteří ještě ke všemu byli velmi chudí, a najednou se o ně stát měl postarat, což tehdy z valné části moc nezvládl.

Takže potud v krátkosti dějiny území, kterým budeme projíždět podél pobřeží Černého moře.
Bobeška + Zdenda + Flíček Dethleffsíček :_
Upravil bydlikemevropou dne 24.09.2015 20:33, před 9 let
bydlikemevropou Připojili následující obrazek:
Obrázek nebyl nalezen p9230042_1.jpg
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: bydlikemevropou

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,719,850 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.11307 sekund | Průměrně za: 0.11307 (0) sekund | Dotazy: 53 | Použitá paměť: 1.67MB/2MB