Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Pozor na palubní kamery v Rakousku: INFORMACE PRO CESTOVÁNÍ - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Pozor na palubní kamery v Rakousku

Poslední aktualizace před 7 let
T
Tomik KraluČlen
Přidáno před 7 let
Kdybych jel náhodou do Rakouska tak raději přelepím i couvací kameru. Co kdyby ...... :D
J
JerauwenNováček
Přidáno před 7 let
Taky když je kamera ve výbavě auta, tak snad na to nic říct nemůžou, ale je pravda, že člověk nikdy neví.
K
kutil1Člen
Přidáno před 7 let
Ahoj, možná by mohla někoho zajímat odpověď na můj dotaz, proto poskytuji téměř celou kopii sdělení:


ÚŘAD PRO OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ
Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7
tel.: 234 665 555, fax: 234 665 444
Čj. UOOU-02825/17-2
Vyřizuje: Ing. Milan Ševčík
Praha 15. března 2017

Dotaz - odpověď
Úřad pro ochranu osobních údajů (dále jen „Úřad“) obdržel dne 13. března 2017 Váš dotaz v souvislosti s pořízením fotografií jako důkazního prostředku.
K fotografii využité jako důkazní prostředek v obecné rovině sděluji, že každý občan domnívající se, že zaznamenal jednání v rozporu se zákonem, má podle mého právního názoru právo poskytnout takový záznam jako důkazní prostředek orgánům činných v trestním řízení, případně správním úřadům. Rozhodnutí o jeho přijetí je plně v kompetenci těchto institucí. Případné spory o oprávněnost pořízení záznamu je nutné považovat za soukromoprávní, tj. řešitelné v rámci obecné soudní soustavy. Ani případná skutečnost získání nebo předání důkazních prostředků v rozporu s některým ustanovením zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a priori neznamená, že důkazní prostředek nemůže být zde zmíněnými institucemi přijat.
Podle § 4 písm. e) zákona o ochraně osobních údajů se zpracováním osobních údajů rozumí jakákoliv operace nebo soustava operací, které správce nebo zpracovatel systematicky provádějí s osobními údaji, a to automatizovaně nebo jinými prostředky. Zpracováním osobních údajů se rozumí zejména shromažďování, ukládání na nosiče informací, zpřístupňování, úprava nebo pozměňování, vyhledávání, používání, předávání, šíření, zveřejňování, uchovávání, výměna, třídění nebo kombinování, blokování a likvidace.
V daném případě se bude jedná o ad hoc pořízené fotografie prostřednictvím mobilních elektronických prostředků. Např. z důvodu absence prvku systematičnosti proto nejde o zpracování osobních údajů ve smyslu výše citovaného § 4 písm. e) zákona o ochraně osobních údajů, posouzení věci by nenáleželo do působnosti Úřadu a tento postup by neumožnil uplatnit jeho dozorové kompetence.
Uvádíte, že na fotografiích nejsou žádné osoby. Posoudit, jestli jde o postup v režimu zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, nenáleží do svěřené působnosti Úřadu, ale soudu, obrátí-li se na něj občanskoprávní žalobou osoba domnívající se, že bylo dotčeno její právo na ochranu soukromí ve smyslu § 81 a násl. občanského zákoníku.
Např. podle § 84 občanského zákoníku je možné jakýmkoli způsobem zachytit podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, jen s jeho svolením. Podle § 88 téhož zákona není svolení třeba, třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob. I posouzení, jestli jde o jednání v režimu §§ 84 nebo 88 občanského zákoníku, je výhradně v kompetenci soudu.
Mgr. Ladislav Hejlík
vedoucí oddělení stížností a konzultací
(podepsáno elektronicky)
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

kutil1 napsal:

Ahoj, možná by mohla někoho zajímat odpověď na můj dotaz, proto poskytuji téměř celou kopii sdělení:


ÚŘAD PRO OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ
Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7
tel.: 234 665 555, fax: 234 665 444
Čj. UOOU-02825/17-2
Vyřizuje: Ing. Milan Ševčík
Praha 15. března 2017

Dotaz - odpověď
Úřad pro ochranu osobních údajů (dále jen „Úřad“) obdržel dne 13. března 2017 Váš dotaz v souvislosti s pořízením fotografií jako důkazního prostředku. ........

...... V daném případě se bude jedná o ad hoc pořízené fotografie prostřednictvím mobilních elektronických prostředků. Např. z důvodu absence prvku systematičnosti proto nejde o zpracování osobních údajů ve smyslu výše citovaného § 4 písm. e) zákona o ochraně osobních údajů, posouzení věci by nenáleželo do působnosti Úřadu a tento postup by neumožnil uplatnit jeho dozorové kompetence.

........ Např. podle § 84 občanského zákoníku je možné jakýmkoli způsobem zachytit podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, jen s jeho svolením. Podle § 88 téhož zákona není svolení třeba, třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob. I posouzení, jestli jde o jednání v režimu §§ 84 nebo 88 občanského zákoníku, je výhradně v kompetenci soudu.
Mgr. Ladislav Hejlík
vedoucí oddělení stížností a konzultací
(podepsáno elektronicky)


Tato odpověď se vztahuje na "ad hoc" pořízený záznam, tedy když něco nebo někoho vyfotíš, nafilmuješ nebo jinak zaznamenáš tzv. z ruky, v průběhu děje, v akci. Čili uvidíš-li zloděje v akci a vyfotíš ho nebo nafilmuješ normálním přístrojem, je to v pohodě. V pohodě to snad může být i v případě, že se bude jednat o monitorování uvnitř uzavřeného soukromého prostoru, kam mají přístup jen "zasvěcení", případně se bude zapínat až po uzavření objektu a může tak zachytit jen násilný vstup a pohyb neoprávněné osoby uvnitř objektu. Pokud se ale bude zloděj promenovat před tvým pevným kamerovým systémem se záznamem, tento systém pokrývá (byť i jen částečně) volně přístupné plochy nebo prostory a ty ten systém nebudeš mít zlegalizovaný...!? Tady se už totiž jedná o ten prvek systematičnosti a tedy o zpracovávání osobních údajů, protože systém zachycuje a umožňuje identifikovat i další osoby.
Ostatně všimni si, že Mgr. Hejlík v úvodu svého stanoviska použil formulku "podle mého právního názoru". Jinými slovy jen říká: "Myslím, že to je takhle, ale taky to tak být nemusí". To je taková šikovná právnická formulka, aby ho někdo případně nechytal za slovo.
To jsme sice trochu utekli od problému autokamer, ale zřejmě to v některých státech trochu přehánějí a staví je na roveň klasickým kamerovým systémům. Můžeme být naštvaní, můžeme je považovat za nevím co, ale je to jejich zákon a ať už si o něm myslíme cokoliv, musíme ho respektovat (nebo platit).
Zdraví
Luboš a Dáša
J
JerauwenNováček
Přidáno před 7 let
Takže když uvidím z okna vandala, jak ničí třeba cizí auto, tak ho můžu natočit a je to v pohodě? Já myslel, že bez souhlasu právě natáčet nemůžu. Třeba jsem slyšel, že když si vyfotím třeba památku a před ní stojí lidi, tak mě můžou žalovat za to, že jsem ho vyfotil.
Lubos a DasaLubos a DasaČlen
Přidáno před 7 let

Citovat

Jerauwen napsal:

Takže když uvidím z okna vandala, jak ničí třeba cizí auto, tak ho můžu natočit a je to v pohodě? Já myslel, že bez souhlasu právě natáčet nemůžu. Třeba jsem slyšel, že když si vyfotím třeba památku a před ní stojí lidi, tak mě můžou žalovat za to, že jsem ho vyfotil.


Když vyfotíš z okna vandala, to je právě ten případ "ad hoc" a je to v pohodě. Jen tu fotku nesmíš sám zveřejnit, to bys (podle ochránců) porušil jeho práva. Můžeš ji pouze předat policii, která ji potom v případě potřeby může zveřejnit sama. Když tam ale budeš mít trvale umístěnou kameru se záznamem a ta bude trvale snímat kromě tvého auta i část chodníku a po něm procházející lidi a záznam se bude ukládat, je to už "prvek systematičnosti", tedy zpracovávání osobních údajů. Co se týká běžného focení či natáčení, kdy se do záběru přimotá náhodná osoba, to se řešilo kdesi v zahraničí, ale jak to dopadlo už nevím. Myslím, že se diskutovalo o přípustnosti takovou fotku zveřejnit.
Zdraví
Luboš a Dáša
J
JerauwenNováček
Přidáno před 7 let
Díky za informace. To jsem vůbec nevěděl.
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: Rudy, lada721, mstr, textil, Trucifer, TomTP, Jerauwen, JiPe Highlanders, copy, grom, kutil1, prcek61, Lubos a Dasa, Tomik Kralu

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
43,631,907 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.11582 sekund | Průměrně za: 0.11582 (0) sekund | Dotazy: 75 | Použitá paměť: 1.84MB/2MB