Warning: str_repeat(): Second argument has to be greater than or equal to 0 in /srv/www/caravan24.cz/www/maincore.php on line 169 Solární panely - montáž: TECHNIKA - Caravan24.cz
Výkup karavanu! Vykoupíme Váš obytný vůz, nebo karavan za hotové,volejte 606118358 www.vykupkaravanu.cz
Partneři webu:
hykro.cz odak.cz
https://www.cwn.cz/
Prohledávání webu:

Solární panely - montáž

Poslední aktualizace před 3 roky
mafi8mafi8Člen
Přidáno před 8 let
tuším, že něco takového: http://eskutr.cz/...erny-.html
Radek SladkyRadek SladkyČlen
Přidáno před 8 let
Po několika letech provozu doporučuji - http://zahrada.hy...ecky-kraj/
Radek
ViTaSeKViTaSeKČlen
Přidáno před 8 let

Citovat

mafi8 napsal:

Už jsem byl odhodlán objednat panel z Vyškova, ale něco mi svitlo v hlavě a tak jsem ještě jednou vlezl na střechu a měřil.... a kroutil hlavou.... max. délku jsem totiž naměřil 1200mm + nějaké to přichycení, takže se budeme muset přeorientovat zřejmě na monokrystal, který je vyráběn v příhodnějším rozměru. Případně kdybyste někdo věděl o polykrystalu o rozměrech max. 1200 x 900, nebo o nějakých menších panelech (cenově také výhodných), tak se, prosím, podělte o odkaz.

A k těm regulátorům... asi taky vezmeme něco z české distribuce, přecejen ta záruka je záruka. :)


tohle by se ti tam mohlo vejit jestli chces mono http://www.i4wifi...UFREE.html
Neuč se! život tě naučí....
mafi8mafi8Člen
Přidáno před 8 let
Původně jsem chtěl poly, ale jediný se tam vleze právě tento mono.. takže nakonec padne volba asi na tento kousek
K
kutil1Člen
Přidáno před 8 let

Citovat

Zdenek a Alena napsal:

Citovat

kutil1 napsal:

[quote]Zdenek a Alena napsal:

Tak to připojení na PC mně nejde, nainstaloval jsem program, vytvořil se mně port com ale PC z regulátorem nekomunikuje.
Ještě to budu zkoušet, ale žádnou novou funkci ti to nepřidá.

Ten panel je užitečný hlavně pro informaci o nabíjení/vybíjení atd. a hlavně pro nastavování hodnot.

:_


Ten regulátor má také na svém displeji info o nabíjení a vybíjení. když jsem zakryl solár obalem a pustil spotřebič, tak bylo vidět, že to jde energie jen z akumulátoru a ne ze soláru do aku.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

nastavil jsem kapacitu a typ akumulátoru, datum, a délku podsvícení displeje.
Nic dalšího jsem zatím neměnil a jede to OK


Ahoj, ta kapacita aku mi jde nastavit, ale nevím, jak nastavit datum a čas. Z té sledovací obrazovky u MT 50 sjedu šipkou dolů na obrazovku, kde je napsáno Tracer 1210A, a pak neaktuální čas a datum. Ať mačkám cokoliv, nejde editovat. Jak na to?
Třeba v položce 5 hl. menu Load set při změně se objeví okno pro zápis hesla a pak jde editovat. Ale s tím časem nic...

Automatické sloučení 21.05.2016 20:42:
Už mi dotaz nešel vymazat, přišel jsem na to. Je to bod 6 hl. menu Device Para. , OK, šipka dolů a tam lze datum a čas editovat.
Upravil kutil1 dne 21.05.2016 20:42, před 8 let
madmax1200madmax1200Člen
Přidáno před 8 let
Poradite mi? Startovaci baterka 100Ah,vestavbova baterie 200Ah.Mam pouzit ODAK3 nebo radsi CYRIX.A kdyz cyrix,tak ktery? http://eshop.neos...erii-cyrix

PS: jak prurez vodicu pouzit k pripojeni 200Ah vestavbove baterie.Je hodne vzdalena od energybloku.Delka vodicu bude cca 8m.
Dekuji.
Fiat Hobby 600 2.5TD,Opel Arena 2.5D,Renault Trafic 2.1D,MB W 124 2.5D,Fiat Ducato 230 2.8D ..... neni nad stare dehtové astmatiky :-P
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 8 let
Madmax: :) takhle jednoduchý to zas nebude:
Cyrix 120A verze stačí, ale !!! Všimni si, že na plánku propojuje dvě STEJNÝ baterky. EJHLE !!!
Ty máš dost rozdílný kapacity. To za určitých podmínek vykompenzuješ kvalitní nabíječkou. Páč první bude vždycky řvát startovačka (větší množství aktivní hmoty) i když u Vartí "trakce to není až tak úplně pravda. Ale my nevíme co máš za baterky. Takže typ baterek (přesně) typ nabíječky (přesně) a tak dál.
Prostě trvale propojit 100A startovačku s 200Ah trakcí nejni dobrý. A Cyrix to udělá ! (nabíječka připojená celou zimu). Pokud máš stejný baterky OK ale to my nikdy nemáme !!!
:) A-Ha.
Zázračnej Cyrix najednou nejni tak zázračnej.

ODPOVĚĎ
- Cyrix v omezeným způsobu ano (120A verze stačí)
- kabeláž min 16 lépe 25mm2
- Odak má jaký kontakty? To máš zodpovědět než dojdeš k tabuli. Jinak bys dostal lepáka že se do elektriky sereš bez nejzákladnějších znalostí :D - :) míněno jako žert ne jako útok !c (trvalá zátěž ODAKu je 20A - krátkodobá 30A).
Všichni výrobci EBL mají propojovací relé 70A.
Cyrixích 120A je proudově zcela dostačujících (altík stejně víc nedá).

ALE: je tu ještě další řešení, ale to na web nedám (naše know-how).
Pomůžu, poradím, ale radit celý republice za suchý z nosu fakt nebudu. krom toho mi stojej ruce.
Jen jsem chtěl nastínit že není všechno paráda co hraje. A u vestavbářú/kutilů to platí dvojnásob.
Prostě PANÍ FYZIKA vydala zákony stejný pro všechny. A jejich elementární znalost je základním kamenem úspěchu.
madmax1200madmax1200Člen
Přidáno před 8 let
Karel Prokop: i tak diky moc za varovani ;-)
Fiat Hobby 600 2.5TD,Opel Arena 2.5D,Renault Trafic 2.1D,MB W 124 2.5D,Fiat Ducato 230 2.8D ..... neni nad stare dehtové astmatiky :-P
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 8 let
:) vono to není úplně varování, spíš technická připomínka.

Kdyby byl Cyrix všespasitelnej tak je ve všech autech. Ale on :) není,...
Ale vůbec není špatnej. Jen pro některý aplikace je vhodnej víc a pro jiný míň. A to je podle mě docela zásadní informace. Jak s ní každej investor nebo stavitel naloží už je na něm.
madmax1200madmax1200Člen
Přidáno před 8 let
no tak ono tech trakcnich neni 1x200 nybrz 2x100,takze ..... :)
Fiat Hobby 600 2.5TD,Opel Arena 2.5D,Renault Trafic 2.1D,MB W 124 2.5D,Fiat Ducato 230 2.8D ..... neni nad stare dehtové astmatiky :-P
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 8 let
No jo, to furt nic moc neřeší.
Dlouhodobý spojení trakce a startovačky není moc šťastný.A spojit 100+100 a jednu stovku vynechat taky nejde.
Teoreticky by šlo dát všechny tři baterky stejný, ale startovačka se stejně rozjede.
merlimerliČlen
Přidáno před 8 let
Zdravím. Dúfam, že tento môj prvý príspevok (otázky) dávam do dobrého vlákna. Začnem obšírnejšie. Pred nedávnom (asi mesiac dozadu) sme sa pripojili k Vám do rodiny karavánistov a kúpili sme si AutoRoller 225p (r.v. 2005). Teraz sa z nášho nového "expedičného vozidla" vytešujeme a zoznamujeme sa s ním. Prešiel som si tu na fóre vlákna, ktoré sa týkajú batérok, boostrov, solárov, efojov, plynových fliaš, kempov, státia na divoko, krádeží, alarmov, ACSI a CCI kariet atď atď a akurát tak mám zo všetkého dobrý hokej... Mám ale problém, keďže nevlastníme rodinný dom, tak autokaraván musíme parkovať pred bytovkou a tým pádom nemáme možnosť pritiahnuť k nemu elektriku. No a hlavne v zime sa bojím aby neodišla baterka, keďže zatiaľ netuším, či budeme jazdiť aj v zime. Pozeral som pod sedadlo spolujazdca a je tam Varta 930 095 080, čo je, ak som dobre hľadal, obyčajná kyselinová 95Ah baterka. (Štart baterka neviem aká je, nepozeral som). Tá Varta by mala byť podľa predávajúceho celkom nová. No a tak som pri čítaní tohoto vlákna dostal nápad, že kebyže nainštalujem solárne panely, tak by sa baterka aj počas zimy stále dobíjala, a nevybila by sa do mrtva, čo je lepšie ako nič. Je táto moja úvaha úplne scestná, alebo uvažujem dobre? A keď už nainštalujem solár a regulátor, tak by bolo vhodné to urobiť dobre a byť aspoň trochu energeticky nezavislý. Rátam, že panel 140-150Wp polykrystal stojí asi 100€, regulátor ďalších cca 100€, nejaké tie káble držiaky, konektory. A keby by som pridal ešte jeden taký istý panel (ak sa vôjde na strechu) a druhú takú istú baterku 95Ah (podľa fóra by sa pod tú sedačku mali vôjsť dve), tak za cca ďalších pridaných 200€ by som mal získať akú takú energetickú nezávislosť (300Wp a 190 Ah) aj v zime a nemusel by som sa báť ísť na 4 dni lyžovať na divoko. Mám pravdu, alebo sa mýlim a na niečo som zabudol? Ako som tak čítal, tak zapojenie soláru je jednoduché priamo na karavanovú baterku. (svorky pre záťaž z regulátora nechám len tak v lufte nezapojené?). Ale také, že ako by som do auta eventuálne pichol menič z 12V na 220V alebo nedajbože booster, to už naozaj netuším... Ak by sa niekomu náhodou chcelo a uviedol ma aj do tejto problematiky, tak by som bol vďačný.
Predpokladaná energetická náročnosť: Svietidlá 3x strop 7.5W (vlastná výroba 3D print a LED pásik, možno ich prerobím na viac LED, aby lepšie svietili) a 6x 1.8W LED nočné lampy atď..., kúrenie Trumatic C3402, 1x TV Sencor (bol tam, ešte sme ho nepoužili, ale kto vie?) 2x noťas (kúpim 12V nabíjačku), 2x telefóny, 2x tablet a čerpadlo vody, dúfam, že som na nič podstatné nezabudol. Zástrčky na 220V tam nejaké sú, ale neskúšal som ich, neviem o tom, že by tam bol menič z 12V na 220V. (Asi budú fungovať len pri zapojení na sieť, takže žiadne fény a remosky sa zatiaľ nekonajú :). Jediný manuál, čo som k tomu našiel na webe je tento. http://www.arsili...029_EU.pdf . Ospravedlňujem sa za dlhší príspevok, ale nejako začať treba...
Inak toto vlákno by bolo vhodné prišpendlit ako to s Baterkami úplne na začiatok ...
Upravil merli dne 31.05.2016 23:20, před 8 let
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 8 let
@merli:
k těm solárům: tvoje myšlení je naprosto správný (pochvala !c)

Solár na nástavbu ano (je vhodný dimenzovat - kolik Ah baterek tolik Wp solárů baterky 180Ah = 200Wp solárů například)
Solár na startovačku jakbysmet např 100W Startovačku máš pod nohama řidiče a bude tam taky něco okolo 90Ah.
Takže dvě SAMOSTATNÝ NEZÁVISLÝ solární sady
ŽÁDNÝ TRVALÝ PROPOJOVÁNÍ PŘEDKU SE ZADKEM !!!!
Baterky pod sedačku vojdú 2x90Ah paralelně (já to sice nemám rád, ale jde to). Doporučuju je občas vybalancovat. Pravidla pro paralelní řazení baterek tu byly popsaný víckrát, tak to nebudu opakovat.
ještě jedna věc: dej tam MPPT regulátory. Displeje ti pořád říkají stav palubní sítě (vpředu i vzadu) a navíc to má docela přesnej voltík.
Co stojí 100 anebo 200€ (ojro) je o hovně; když máš vopici - musíš mít i na banány :).
Prostě - tady bych na výbavě určitě nešetřil.

p.s. vďačný být netreba, stejně se čas od času najdou tací - co mi napíšou, že si tu mastím ego :_
merlimerliČlen
Přidáno před 8 let
Ďakujem za odpoveď ...
1) A nebolo by lepšie namiesto dvoch nezavislých solárnych systémov namontovať len jeden a hneď pod regulátorom namontovať BRS == Big Red Switch == Veľký Červený Prepínač !) a tým prepínačom vyberať, ktorá batéria je aktuálne nabíjaná zo solárnych panelov? A v zime raz za týžden prehodiť výhybku na druhú stranu... A v lete keď sa jazdí nechať výhybku do nadstavbových batérií.
Ak máte nejaký link do fóra s vláknom ako vy_Balansovať rovnaké baterky pod sedadlom, poďakujem ...

2) Našiel som na webe takúto somarinu za cca 3 litre € http://shop.karav..._id=35509. Oplatí sa o tom vôbec uvažovať? Môže dať presne kolmo na slnko natočený panel 50Wp toľko energie ako 150Wp ležiaci, alebo je to len marketingová fabulácia? Ale ak by to bolo pravdivé, tak nejake arduinoidné natáčatko za slnkom s GPS, kompasom, hodinami a dvomi motormi poprípade gyroskopom by nemusela byť až taká úžasná raketová veda... ( Hm? Len aby tie motory nezožrali viac elektriny ako sa vyrobí há :| )
PetrDubiPetrDubiČlen
Přidáno před 8 let
Merli:
Já si myslím (třeba Karel řekne, že je to blbost !) ), že za určitých podmínek by se toho (50W jako 150W ležící) dalo dosáhnout. A to v zimě, když je slunce nízko nad obzorem nebo i v létě ráno a večer (slunce nízko nad obzorem). Ležící 150W panel, ne který svítí slunce prakticky z boku asi dá opravdu maximálně to, co 50 W panel namířený na slunce. Takže v tom bude ten chyták. Ale například pár hodin kolem poledne nebude mít (v létě) ten 50W oproti ležícímu 150W žádnou šanci..
Karel ProkopKarel ProkopČlen
Přidáno před 8 let
Radek Sladký to má a měření prováděl. Natáčka bude podle mě mít výkon cca o 30-50% vyšší ale víc to nebude, co Radku?
Dát 3000€ (ojro) za 50W natáčku je ryzí nesmysl. A obchodnickej majstrštyk. Že najdou skalního nadšence kterej to koupí.
S Arduinem neumím, ale Vláďa Čáp by to asi uměl zodpovědět. On je v tom velice doma. Problém spíš vidím ve výrobě mechaniky a její následný ceně a prodejnosti.
merlimerliČlen
Přidáno před 8 let
Ale 3 litre boli aj so satelitom. Cista 75W natacacka stoji _pouze_ 2500 evrikov. No nekup to! Podla mojho neodborneho sedliackeho odhadu natacana 50 == leziacej 75 az 85 aj to v zime.
Inak aj satelity automaticke sa mi zdaju byt mrte predrazene. Celkovo kazda ptakovina do karavanu stoji asi tak 3x tolko, co by stala rovnaka ptakovina do bytu :) ale to uz odbieham od temy... Ake spat k teme...

Tato veta ma zaujala. Vedeli ste to? Ake mate skusenosti? Bolo to o monocrystalickych paneloch. A dost ma to prekvapilo...
If the solar panel is partially covered with shade, dirt or snow, the entire circuit can break down.
Pre neanglicky hovoriacich: Ak je solárny panel ciastocne pokryty tienom spinou alebo snehom cely obvod sa moze prerusit
J
Jirka WČlen
Přidáno před 8 let

Citovat

merli napsal:

Ale 3 litre boli aj so satelitom. Cista 75W natacacka stoji _pouze_ 2500 evrikov. No nekup to! Podla mojho neodborneho sedliackeho odhadu natacana 50 == leziacej 75 az 85 aj to v zime.
Inak aj satelity automaticke sa mi zdaju byt mrte predrazene. Celkovo kazda ptakovina do karavanu stoji asi tak 3x tolko, co by stala rovnaka ptakovina do bytu :) ale to uz odbieham od temy... Ake spat k teme...

Tato veta ma zaujala. Vedeli ste to? Ake mate skusenosti? Bolo to o monocrystalickych paneloch. A dost ma to prekvapilo...
If the solar panel is partially covered with shade, dirt or snow, the entire circuit can break down.
Pre neanglicky hovoriacich: Ak je solárny panel ciastocne pokryty tienom spinou alebo snehom cely obvod sa moze prerusit


Ahoj, o tom natáčecím soláru uvažuju už dost dlouho. Někde jsem se dočetl, že v létě to dává 3krát a v zimě 7krát víc, než ležící panel stejné hodnoty. Připadá mi to logické, když celou dobu osvícení to má optimální náklon ke slunci. A teď dotaz: má to někdo a jaké jsou zkušenosti???
Díky Jirka
D
DejfNováček
Přidáno před 8 let
Zdravím,

co by ste řekli na tuto kombinaci? Vodiče bych použil o doporučeném průměru, teplotní čislo dal na pól baterie.

https://www.i4wif...UFREE.html

http://www.aliexp...8d55ee4eb2

Na vestavbu, kde je zatím 100AH nástavbová baterie a poběží na to kompresorová chladnička, naftové topení, LED osvětlení, 19" LED TV.

Vím, že existují lepší řešení za jiný peníze, ale jde mi to jestli tohle vůbec má smysl nebo jestli tam radši zatím nedávat nic. Jde mi hlavně o to, že nemám možnost auto při parkování dobíjet kabelem, jinak bych solár asi zatím neřešil.

Děkuji za odpovědi.
David (30 let), Iveta (29 let), Arlettka (5 let, zlatý retriever)
Upravil Dejf dne 24.06.2016 14:11, před 8 let
ViTaSeKViTaSeKČlen
Přidáno před 8 let
Covece nechci bejt chytrej,nejsem zadnej vestavbar,ale jestli se chystas zivit kompresorku,televizi a jeste bufika tak potrebujes alespon 200ah baterku a pres 200Wp panely...ale ne tu sr*cku co tu davas...ten monokrustal 140wp dava ve spicce jen 5A coz ani nahodou neuzivi tve pozadavky...tot muj nazor ;)
Neuč se! život tě naučí....
Vy můžete zobrazit všechny příspěvky v tomto fóru.
Vy nemůžete začít nový diskusní příspěvek v tomto fóru.
Vy nemůžete odpovědět v této diskusi.
Vy nemůžete začít v anketu v tomto fóru.
Vy nemůžete na tomto fóru nahrát přílohy.
Vy můžete stáhnout přílohy v tomto fóru.
Uživatelé, kteří se účastnili diskuse: mtruelle, Karel Prokop, Karlos_Brno, Lotr, Pavla a Vlastik, Me2d, pekarna, Jarda a Maru, Dudla, Tomas Brabec, magnum30, jarda77, Tomi166, Daniel Trochta, mengic333, Honza Palasek, Kapitank1400, ivano, sipadan, RIVA, Lubino, Rudy, JiPe Highlanders, milosduris, jardaso, Vasu, bleriot11, Radek Sladky, Pavka01, Roman235, Zdenek a Alena, Garda, Jardaklidek, matus, transit-obytka, parag, Roman ST1, Robert, koval, mekie, jesterka, floridan79, Peterb, mb, jirkaj, kutil1, Dzoska, hasic, Grabici, Hans, Franta REZAC, p0l0us, Michal, Dunn, Seberap, Jarek Dominika, operativec, kitemonkee, Pavel77, Praga, karelH, Robca, TomTP, Cibi, rexi, Sisatej, severaci, vaclav horky, maria, Pivna, Laky, cigi, simcha, allfa, supertom, Ivan a Hanka, Tomas17, MonikaT, bigman, CuCuN, Kulisak, Piff66, Pirat z Ruzyne, hamlet, groula, surfici, GSman, Tomycar, Jarda_1, standa a renata, Michalll, maregree, eblazek, bar, _P_H_, bob7373, Barys, madmax1200, IVRI, ViTaSeK, mafi8, Jimboo, merli, PetrDubi, Jirka W, Dejf, Jakub Satek, Standa1, MTS, upotreblenci, Doskocil, ZdendaZemda, tuareg, Nytrak, hyry2, karavanydovoziku, Miro_SV, ant, bruzkin, stova, index, peda, grom, andyw, Jarda Borek, mara1113, georgecotagge, Dyndas, jarous350, pe3ik, Honza-PH, chaddevil, ferdasan, kikisak36, camperboy, Yon, Mick, padlo, ivoi, Van, Labus77, Bery, yarrica, JardaK2, onak8, koford, fillip, Coralek, j0hn, Bobas, Tomik Kralu, edaherman, novotnakjiri, Chlapi_sobe, hasky, DadkaL, Pedro cestovatel, Capo56, HappyCamper, Bapet, Jenz83, beeman, Leorek, berka, Biimbo, Jagi, oltcitak, Lubos a Dasa, petak, HAF22, thomash1, Jirka a Hanka

Copyright © 2023

Powered by PHPFusion. Copyright © 2024 PHP Fusion Inc.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.

Theme by PHP Fusion Inc
44,219,396 unikátních návštěv | Vygenerované za: 0.27799 sekund | Průměrně za: 0.27799 (0) sekund | Dotazy: 143 | Použitá paměť: 2.37MB/4MB