JiPe HighlandersČlen Přidáno
před 8 letCitovat
lada721 napsal:
Pepo, myslím, že to spousta lidí zde nepochopí, nedocení a dá si raději v Mekáči burgra.:g:_
Jojo mekac a kfc !k
Neni nad poradnyho vlastnorucne uklohnenyho burgra.
Ja ho ted delam z hoveziho krku, na hrubo pomlyt ochutit jen soli a peprem. Z kazdy strany cca 2 min opect. Vlozit do sklenice, zavickovat a zavarovat az do uplneho zavareni. Na cestach jiste prijdou vhod s varenym ci zavarenym bramburkem a jak jinak nez se zavarenou okurcickou. Ja to nikdy nevydrzim a konzumuji tesne pred procesem sterilizace vlozene mezi dve pulky dobre housky ci bagety a prolozim na platky nakrajenymi rajcaty, cibuli a dobrym platkovym syrem. :_
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
TomTPČlen Přidáno
před 8 letAhoj Pepo (Doskočile). Obrnil jsem se trpělivostí a prošel celé toto téma, kdy k věci tu je asi tak každý desátý příspěvek. Všiml jsem si na jedné z fotek kdesi, že zavařuješ i dršťkovou polévku. Díky tvé praxi bych tě chtěl poprosit, zda-li by jsi se nepodělil o tvůj osvědčený a zcela určitě fungující recept (popř. i na jiné polívky). Jsem hodně polívkovej a vždycky se kroutím když vyrábíme v karavanu nějakou páru. Tohle by to vyřešilo. Předem díky :)
Tom & Pavla
Škoda Octavia II 1.9 TDI + Elddis Crown Crest
DoskocilČlen Přidáno
před 8 letAhoj Tome (TP), uvař normální jakoukoliv polévku, třeba tu držťkovou, na internetu jsou jich a různých jiných jídel desetitisíce, např. to hovězí po Burgundsku je taky z internetu, nejsem profi kuchař, to zde každý ví, že jsem chlaďař a elektrotechnik, uvař, a normálně, tedy tak, jak se to má, to sterilizuj a je to na čtyři roky, tak, jako z Hamé. Kdo by chtěl o zavařování ode mne ještě více, tak si může otevřít stránky mého domovského karavanklubu, CCOlomouc.cz, je to na f, čemuž nejsem vůbec rád, no budiž, tam v pravém sloupci, jak jsou fotografie, tak stále dolů a dolů, asi ve spodní třetině se narazí na můj článek, který popisuje naše začátky s touto praktikou už od r. 1982 až do teďka, kdy sice vařím už sám, jsem 12 roků vdovec. Čáo, Pepa
TomTPČlen Přidáno
před 8 letMěl jsem za to, že tam je nějaký fígl v tom, že nesmí dávat třeba česnek, nějaké koření apod. Tak jestli to je takhle, a je to osvědčené, tak to je super. Tvůj domovský karavanklub si určitě rád prohlédnu. Díky moc.
Bohužel, stránky nejedou (www.ccolomouc.cz)
... ale vzápětí jsem pochopil co je "f" :D:^
Tom & Pavla
Škoda Octavia II 1.9 TDI + Elddis Crown Crest
Upravil TomTP dne 21.02.2016 20:47,
před 8 letPetr071Člen Přidáno
před 8 letPřidám se s troškou do mlýna...dělám si tak "svačinky" na ryby a na cesty :)
Petr071 Připojili následující obrazek:
JiPe HighlandersČlen Přidáno
před 8 letCitovat
Petr071 napsal:
Přidám se s troškou do mlýna...dělám si tak "svačinky" na ryby a na cesty :)
Tak tomuhle Peto rozumim :^ Super vybava spajzky cestovatele.
Jinak sterilizovat zavarenim se da skoro vsechno od polivky po karbanatek. V pribuzenstvu to delaji tak, ze vikendove obedy delaji pred dovcou v dvojnasobnem mnozstvi a tu pulku zavaruji na cesty. Ze rada pokrmu tim zavarenim dost ztrati asi nema cenu resit.
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
petr a jarkaČlen Přidáno
před 8 letCitovat
Petr071 napsal:
Přidám se s troškou do mlýna...dělám si tak "svačinky" na ryby a na cesty :)
Petře fakt dobrý:gkdo umí tak umí:^. Na druhé straně v některých těch restauracích co si budeme povídat, není to jídlo vždy na 1:(. Je to občas jako sázka do loterie. Také čerpám spousty receptů z internetu a spousty receptů vlastních osvědčených. Proto budu ráda dále zavařovat to co nám nejvíce chutná a vím co si a z čeho uvařím. :_Jarka
petr + jarka + vnučka Eliška + vnouček Kryštůfek
Tak když všichni tak já také.:D:_
lada721 Připojili následující obrazek:
petr a jarkaČlen Přidáno
před 8 letCo k tomu dodat:g:^. Celkově všichni chlapi co se umí postavit ke sporáku a umí uvařit mají u mě velký obdiv a za 1:^. Pepa Doskočil, Petr 071, Lada 721, Vondráček a další:g Dobré recepty má i Zuzi 777 :_Jarka
petr + jarka + vnučka Eliška + vnouček Kryštůfek
Upravil petr a jarka dne 23.02.2016 10:27,
před 8 letAhoj,
někde jsem tady v příspěvku četl, že se nesmí dávat do zavařeného masa cibule. Kvůli kvašení. To je jasné. Jen mě napadlo jestli nemá někdo zkušenosti s tímto postupem: cibuli orestuji do hněda a zaliji vývarem. Nechám hodinu povařit. Potom přecedím a cibulovomasový vývar používám na podlévání samostatně dušeného nebo pečeného masa. Cibule v guláši je chuťově nepostradatelná. Tak jí tam dostanu tím vývarem. Asi by ta konzerva potom neměla nic dělat. Chtěl bych si na základě tohoto vlákna také něco zavařit na dovolenou, ale chci sázet na jistotu.
petr a jarkaČlen Přidáno
před 8 letCibule je základ guláše. Kolik dávám cibule , tolik dávám masa. Restováním se ta cibule zcela rozpustí a už nemusím guláš dále zahuštovat /moukou/. Snažím se zavařovat pokrmy co nejkratší dobu/týden/ před odjezdem na dovolenou. Ještě se mi zatím nestalo, že by se něco zkazilo a že bychom nějaké jídlo museli vezt zpět z dovolené:_ Jarka
petr + jarka + vnučka Eliška + vnouček Kryštůfek
Ano přesně jak píše Jarka (petr a jarka). Cibule musí v základu pouze zesklovatět a dalším dušením se prakticky rozpustí. Pak už třeba není nutnost zahušťovat ale to také záleží na mnoha okolnostech. Největším hříchem při přípravě guláše je když se cibulka při restování nechá zhnědnout. Takováto cibule se již nikdy dál nerozpustí a ve finále na talíři to už není guláš. Podotýkám ještě, že je také velký chuťový rozdíl mezi různou, tepelnou úpravou cibule. Často používám šalotku pro její finální říz v guláši. A fenomén kvašení cibule se vyskytuje spíše u potravin s cibulí která je surová nebo nedostatečně tepelně upravená i když to pak projde sterilizací. Zavařování zdar.:_
JiPe HighlandersČlen Přidáno
před 8 letReceptů na ten nejlepší guláš je hafo. Jeden z mých oblíbených má základ chuti v tom, že se dává stejná
hmotnost cibule jako masa a cibule se musí odspodu lehce připéct a pak rozvařit. To dá svou specifickou chuť a barvu.
Maso na kostky cca 3x3 cm, žádná drť, žádný drahý hovězí, ale pořádná kliška na guláš přímo od řezníka.A pochopitelně nešetřit mletou paprikou.:_
Jitka a Pepa, vestavba MaLiBu 640 Charming
( Ducato L4H2 Maxi, 2.3 180 k, aut.)
petr a jarkaČlen Přidáno
před 8 letPlatí také jedna zásada- guláš se dělá na sádle!j a nejlepší je opravdu z kližky, barbarství je dělat ho na oleji:o:( Já dělám několik druhů guláše z vepřové plece, z krůtího nebo kančího masa. A specielní půl na půl vepřové a houby/když je houbařská sezona/.
petr + jarka + vnučka Eliška + vnouček Kryštůfek
Já guláš nedělám já jdu na něj k Jarce aby Petr nepřibral .:D